| mentholinks a întrebat:

De ce nu va este destul de clar ca Isus nu este Dumnezeu si aduceti ca argumente cele cateva citate care chipurile i-ar atesta dumnezeirea ignorandu-le pe cele multe care dau de inteles ca nu e asa? Si inca ceva, Isus a spus ca nimeni nu stie cine este Fiul afara de Tatal deci daca credeti ca stiti cine este, atunci clar va inselati.

30 răspunsuri:
| danut a răspuns:

Isus ESTE IEHOVA, Isus ESTE Dumnezeu Fiul, nu Dumnezeu Tatal Dumnezeu Tatal NU A VENIT NICIODATA PE pamant, EL sta pe tronul universului de unde il conduce. Tatal a fost auzit DOAR IN DOUA ocazii (teofanii se numesc) si sunt recunoscute de TOATA lumea crestina. Discutati acest subiect cu o biserica care NU ESTE CRSTINA, isi spun Martorii lui Iehova cu toate ca nu acesta este numele lui Dumnezeu ci YHW. Este de inteles ca acesti baieti au mari probleme de perceptie in privinta Dumnezeirii dar si extentiale, nu purtati discutii contradictorii cu ei ei nu gandesc singuri ci dupa anumite grile care le sunt servite drept invatatura. De altfel mai nou folosesc o biblie modificata conform scopurilor.

| danay72 a răspuns:

Intr-adevar Isus este fiul lui Dumnezeu, nu egal cu el.Coloseni1:15-17

| RAY a răspuns:

Da cui i pasa ce este iisus,saracia, lipsa educatiei face ca multi sa creada in dumnezeu, romanii in general nu au nici o legatura cu biblia, asta se vede peste tot, nu are sens sa intrebi de astea sincer e pierdere de timp, lasa omul sa creada in ce doreste
Fuga din țară. România este a doua țară din lume la numărul de oameni care au emigrat în ultimii 15 ani! Pe primul loc este Siria, care este în război civil. Dintre țările care nu sunt în război, conducem, ba chiar detașat. Câți români au plecat? Nu se pot face decât estimări (statistica nu e punctul nostru forte). Diaspora românească e estimată la patru milioane de oameni.
Sărăcia, mai ales în mediul rural. Jumătate dintre copiii din mediul rural românesc trăiesc în sărăcie. Jumătate, oameni buni! Peste șaptezeci la sută dintre copiii din România trăiesc la țarã. Sute de mii de copii din mediul rural românesc se culcă flãmânzi. Imaginați-vă această simfonie a burților goale: sute de mii de copii merg la culcare înfometați!
Alcoolismul. Organizația Mondială a Sănătății ne plasează pe locul cinci în clasamentul celor mai mari consumatori de alcool din lume. Și – atenție – datele sunt centralizate pentru alcoolul comercializat legal. Socotind tot ce este de socotit e destul de limpede unde ne aflăm, de fapt.
Analfabetismul. Peste patruzeci la sută dintre elevii de 15 ani sunt analfabeți funcționali (știu să citească, dar nu înțeleg nimic din ceea ce citesc). Și, au calculat experții în educație, dacă s-ar reduce semnificativ acest procent, PIB-ul României ar putea crește cu până la 200% (!) în douăzeci de ani.
Abandonul școlar. Avem cea mai mare rată de abandon școlar din Uniunea Europeană (un articol în engleză despre problemă: aici). Alți 400.000 de copii sunt în situație de risc de abandon școlar! Pe larg despre această situație am scris aici.
Lipsa identității. Peste 150.000 de români cu vârsta de peste 14 ani nu au acte de identitate. Despre românii care nu există am scris pe larg aici.
Sănătate. Avem cei mai puțini medici din Uniunea Europeană raportat la mia de locuitori. Avem un sistem de sănătate șubrezit de corupție până la os. L-am crescut toți, din nepăsare. #colectiv. Suntem, desigur, și pe ultimul loc în rândul donatorilor de organe. Și nici nu mai aducem vorba de vaccinuri și rujeolă și hepatite și HIV și dependenții de droguri (despre care am scris pe larg aici)
Mediu și igienă. Suntem pe ultimul loc din Uniunea Europeană la reciclarea deșeurilor. Și tot ultimii la consumul de săpun, pastă de dinți sau hârtie igienică. Și ne doare prea tare să aducem în discuție și consumul cultural.
Infrastructură. Suntem – cum altfel? – pe ultimul loc și la numărul kilometrilor de autostradă raportat la suprafața țării (dar și la numărul populației). Pe scurt: ultimii.
Ce avem, totuși. Suntem pe primul loc în Uniunea Europeană la: numărul de cetățeni români în închisorile altor state, corupție, mortalitate infantilă, numărul de bolnavi de TBC, mame minore, avorturi în rândul adolescentelor, violență domestică, numărul de accidente rutiere soldate cu morți, numărul de gospodării cu toaletă în fundul curții, numărul de localități fără racordare la apă curentă, numărul copiilor cu ambii părinți plecați din țară. În schimb, la sfârșitul anului trecut, datoria externă a României era de peste 92 de miliarde de euro. Pe ea o avem și crește.
Concluzii? Da, iubiți cetățeni, acestea sunt (o mică parte din) adevăratele probleme din țara noastră. Asta e ceea ce contează. Asta e important. Asta e ceea ce ar trebui să ne preocupe. Ați vrea poate să știți unde ne aflăm cu recuperarea prejudiciilor stabilite de judecători (căci, până la urmă, ce contează cel mai mult în Justiție?). Da, da, exact acolo unde vă imaginați: naufragiați cu greu la câteva procente, undeva între ridicol și penibil.
de Andrei Crăciun

| mentholinks explică (pentru RAY):

De lucrurile de care spui tu ar trebui sa se ocupe cei care conduc tara nu oamenii de rand. Pe mine personal nu ma mai intereseaza, din partea mea sa emigreze toti romanii si sa disparem ca natie.

| RAY a răspuns (pentru mentholinks):

Atunci ce sens are sa tot intrebi de astea? un popor este produsul societati in care traieste, vei primi raspunsuri aiurea, proaste, tampite, irationale ceva tipic romanesc

| CortinaDeLut a răspuns:

E clar că nu e, cei care cred asta deja îi asociază o problemă de natură psihică Domnului, căci în Biblie arată și cum vorbește unul cu altul, deci după ortodocși vorbea singur, se ruga la el însuși, sau cum?

| Intum a răspuns (pentru CortinaDeLut):

Tot ce scrie acolo sunt aberati, Horus conform mitului egiptean a fost faraon, cel mort de fapt era Osiris, si a fost inviat de sotia sa Isis in viata de apoi. Krisna de pare ca se naste in conditi similare cu Iisus, de fapt acesta va fi print, si se va casatori cu 1600 de femei, si va participa la campani militare.

| milan9 a răspuns:

Mantuitorul Iisus este Dumnezeu Fiul!

Versetele de mai jos sunt doar "cateva" din cele foarte multe care ii atesta UNICITATEA, caracterul de CREATOR AL LUMII, MANTUITOR sau JUDECATOR.

- Ce crezi tu ca poate fi Cel numit de Scriptura CREATOR AL LUMII? thinking thinking thinking
- Coloseni 1, 16 Pentru că ÎNTRU EL (Dumnezeu Fiul - Hristos) AU FOST FĂCUTE TOATE, cele din ceruri şi cele de pe pământ, cele văzute, şi cele nevăzute, fie tronuri, fie domnii, fie începătorii, fie stăpânii. Toate s-au făcut prin El şi pentru El.
- Coloseni 1, 17. El este MAI ÎNAINTE DECÂT TOATE şi TOATE PRIN EL SUNT AŞEZATE.
- Ioan 1, 3: „Toate prin El (Dumnezeu Fiul - Hristos) s-au făcut; şi FĂRĂ EL NIMIC NU S-A FĂCUT DIN CE S-A FĂCUT."
Ioan 1, 4: „Întru El era viaţă şi viaţa era lumina oamenilor."
- Evrei 1, 1. După ce Dumnezeu odinioară, în multe rânduri şi în multe chipuri, a vorbit părinţilor noştri prin prooroci,
- Evrei 1, 2. În zilele acestea mai de pe urmă ne-a grăit nouă prin Fiul, pe Care L-a pus moştenitor a toate şi PRIN CARE A FĂCUT ŞI VEACURILE; etc...

| milan9 a răspuns:

Scriptura spune despre El:
"Care, Dumnezeu fiind în chip, n-a socotit o ştirbire a fi El întocmai cu Dumnezeu,"
"Ci S-a deşertat pe Sine, chip de rob luând, făcându-Se asemenea oamenilor, şi la înfăţişare aflându-Se ca un om,"
"S-a smerit pe Sine, ascultător făcându-Se până la moarte, şi încă moarte pe cruce."

In consecinta realitatea Lui nu se reduce la ceea de om...

| martzian a răspuns:

Biblia afirma clar dumnezeirea lui Hristos. Nu putem respinge un adevar.

| xerxes1 a răspuns:

Mitul lui Iisus a fost copiat din paganism.
https://www.historia.ro/......gia-pagana

| VelaJohnny a răspuns:

Mat. 26:39, BC: „Mergând puţin mai înainte, [Isus Cristos] a căzut cu faţa la pământ şi S-a rugat, zicând: «Tatăl Meu, dacă este cu putinţă, să treacă de la Mine paharul acesta! Totuşi, nu cum voiesc Eu, ci cum voieşti Tu»". (Dacă Tatăl şi Fiul nu ar fi fost persoane distincte, această rugăciune nu ar fi avut sens. Isus şi-ar fi adresat rugăciunea lui însuşi, iar voinţa sa ar fi fost neapărat voinţa Tatălui.)

Ioan 8:17, 18, BC: „[Isus le-a răspuns fariseilor:] În Legea voastră este... scris că mărturia a doi oameni este adevărată; despre Mine Însumi mărturisesc Eu, şi despre Mine mărturiseşte şi Tatăl, care M-a trimis". (Isus a arătat clar că el era o persoană distinctă de Tatăl.)

Mar. 13:32, BC: „Cât despre ziua aceea sau ceasul acela, nu ştie nimeni: nici îngerii care sunt în cer, nici Fiul, ci numai Tatăl". (Desigur, nu aşa ar sta lucrurile dacă Tatăl, Fiul şi Spiritul sfânt ar fi egali, formând o singură Divinitate. Iar dacă Fiul nu ştia acest lucru din cauza limitelor naturii sale umane, aşa cum susţin unii, întrebarea este de ce nu ştia Spiritul Sfânt?)

Mat. 20:20–23, BC: „Mama fiilor lui Zebedei s-a apropiat de Isus... «Porunceşte», a zis ea, «ca, în împărăţia Ta, aceşti doi fii ai mei să stea unul la dreapta Ta şi altul la stânga Ta.» Şi răspunzând, Isus a zis:... «veţi bea paharul Meu, dar a sta la dreapta Mea şi la stânga Mea nu este un lucru pe care Eu să-l dau, ci este păstrat pentru aceia pentru care a fost pregătit de Tatăl Meu»". (Cât de ciudată ar fi această afirmaţie dacă, aşa cum se spune, Isus ar fi Dumnezeu! Oare şi aici a răspuns Isus numai potrivit „naturii sale umane"? Dacă Isus a fost într-adevăr, după cum spun trinitarienii, „Dumnezeu-om" — adică atât Dumnezeu, cât şi om, nu doar unul sau altul —, ar mai fi logică o asemenea explicaţie? Oare cuvintele din Matei 20:23 nu demonstrează mai degrabă că Fiul nu este egal cu Tatăl şi că Tatăl a rezervat pentru sine anumite drepturi?)

Ioan 14:28, BC: „[Isus a zis:] Dacă M-aţi iubi, v-aţi fi bucurat că Mă duc la Tatăl, fiindcă Tatăl este mai mare decât Mine".

1 Cor. 11:3, BC: „Dar vreau să ştiţi că Hristos este Capul oricărui bărbat, că bărbatul este capul femeii şi că Dumnezeu este Capul lui Hristos". (Este limpede deci că Cristos nu este Dumnezeu şi că Dumnezeu îi este superior lui Cristos. Să ne amintim că aceste cuvinte au fost scrise în jurul anului 55 e.n., la circa 22 de ani după ce Isus se întorsese în cer. Aşadar, adevărul enunţat aici se referă la relaţiile existente între Dumnezeu şi Cristos în cer.)

1 Cor. 15:27, 28, BC: „El [Dumnezeu] «a supus totul sub picioarele Lui [Isus]». Dar când zice că totul I-a fost supus, se înţelege că afară de Cel care I-a supus totul. Şi când toate Îi vor fi supuse, atunci chiar şi Fiul Se va supune Celui care I-a supus toate, pentru ca Dumnezeu să fie totul în toţi".

Mai sunt versete pe aceasta tema. Un verset folosit de cei ce sustin trinitatea este Ioan 10:30 unde Isus spune „Eu şi Tatăl una suntem" desi nu mentioneaza nimic de spiritul sfant. Daca ar fi sa tinem cont de intreaga Biblie, Ioan 17:20-23 arata ca e vorba de o altfel de unitate decat cea cu referire la fiind aceeasi fiinta. Isus si Tatal său sa fie una cu discipolii sa-i.

„Nu mă rog numai pentru ei, ci şi pentru cei care cred în mine prin cuvântul lor, pentru ca toţi să fie una, aşa cum tu, Tată, eşti în unitate cu mine şi eu sunt în unitate cu tine, ca şi ei să fie în unitate cu noi, pentru ca lumea să creadă că tu m-ai trimis. Şi le-am dat gloria pe care tu mi-ai dat-o mie, pentru ca ei să fie una, aşa cum şi noi suntem una. Eu în unitate cu ei şi tu în unitate cu mine, pentru ca ei să fie făcuţi perfecţi în unitate, ca lumea să ştie că tu m-ai trimis şi că i-ai iubit cum m-ai iubit pe mine. "

Pentru cei ce nu sunt de acord cu versetele de mai sus, macar nu recurgeti la insulte cand va sustineti parerea.

| AlexeHellsing a răspuns (pentru VelaJohnny):

În acest moment aș putea să comentez fiecare citat scripturistic de mai sus, arătând că nici unul nu neagă divinitatea lui Iisus Hristos. Însă, întrucât aici vocea mea valorează într-atât de mult ca a ta și mulți vor contesta autoritatea celor spuse, voi lăsa Scriptura să vorbească și astfel să vezi de ce spunem noi că Hristos este una cu Tatăl:
„Iisus i-a zis: Eu sunt Calea, Adevărul şi Viaţa. Nimeni nu vine la Tatăl Meu decât prin Mine. Dacă M-aţi fi cunoscut pe Mine, şi pe Tatăl Meu L-aţi fi cunoscut; dar de acum Îl cunoaşteţi pe El şi L-aţi şi văzut. Filip I-a zis: Doamne, arată-ne nouă pe Tatăl şi ne este de ajuns. Iisus i-a zis: De atâta vreme sunt cu voi şi nu M-ai cunoscut, Filipe? Cel ce M-a văzut pe Mine a văzut pe Tatăl. Cum zici tu: Arată-ne pe Tatăl? Nu crezi tu că Eu sunt întru Tatăl şi Tatăl este întru Mine? Cuvintele pe care vi le spun nu le vorbesc de la Mine, ci Tatăl - Care rămâne întru Mine - face lucrările Lui. Credeţi Mie că Eu sunt întru Tatăl şi Tatăl întru Mine, iar de nu, credeţi-Mă pentru lucrările acestea."Ioan 14, 6-11

Scriptura vorbește mult despre acestea și ți-aș mai arăta, dar n-o fac din același motiv pentru care nici nu comentez la ce ai spus mai sus, anume că și tu, ca mulți, alegeți din Scriptură numai ce vă comvine și vă formați punctul de vedere ignorând restul Scrierii.

| RAY a răspuns (pentru VelaJohnny):

Si ce crezi ca iisus, dumnezeu, sfantul duh sunt 3 personaje diferte?

| mentholinks explică (pentru AlexeHellsing):

Aici Isus vorbeste despre legatura speciala care exista intre el si Tatal. De unde trageti voi concluzia ca Isus ar fi de aceeasi natura cu Tatal cand chiar in citatul tau Isus spune ca nu vorbeste si nu face de la sine ci Tatal?

| AlexeHellsing a răspuns (pentru mentholinks):

„Arată-ne pe Tatăl? Nu crezi tu că Eu sunt întru Tatăl şi Tatăl este întru Mine?"
„Arată-ne" Va trebui să te străduiești mai tare decât atât... Și desigur, foarte interesant:
„Filip I-a zis: Doamne, arată-ne nouă pe Tatăl şi ne este de ajuns. Iisus i-a zis: De atâta vreme sunt cu voi şi nu M-ai cunoscut, Filipe?" Aici Filip "îl invocă"(să spunem) pe Tatăl și Iisus pare să-I răspundă în numele Tatălui.

| VelaJohnny a răspuns (pentru AlexeHellsing):

„nu neagă divinitatea lui Iisus Hristos" - pai nu neaga. E de origine divina, dar nu poate fi aceeasi persoana cu Tatal sau.

„Nimeni nu vine la Tatăl Meu decât prin Mine" - din nou, persoane diferite.

„Cel ce M-a văzut pe Mine a văzut pe Tatăl" - ce incerci tu sa sustii nu e trinitatea. Nu zice nimic de spiritul sfant. O alta chestie, daca te rezumi doar la citirea acestui verset, tragi mai degraba concluzia ca Isus e si Tatal sau in acelasi timp, nu o parte din trinitate (sper ca ai prins ideea).

Stiu ce spui, nu sunt subiectiv. Tin cont de versetele astea cand sustin ca nu e biblica trinitatea, precum tin cont si de Ioan 1:1. Uite ce mai spune Biblia in Coloseni 1:15, 16

„El este chipul Dumnezeului nevăzut, întâiul născut din toată creaţia, pentru că prin el au fost create toate celelalte lucruri din ceruri şi de pe pământ, cele văzute şi cele nevăzute..."

Isus e chipul Dumnezeului nevazut, cu siguranta nu in sens fizic. Adam a fost si el „dupa chipul si asemanarea lui Dumnezeu". Ce au avut in comun Adam si Isus? Pai hai sa mai vedem ce spune Biblia, 1 Corinteni 15:45-49

„Chiar aşa este scris: „Primul om Adam a devenit un suflet viu". Ultimul Adam a devenit un spirit dătător de viaţă. Totuşi, nu cel spiritual este primul, ci cel fizic, apoi este cel spiritual. Primul om este din pământ şi este făcut din ţărână, al doilea om este din cer. Aşa cum este cel făcut din ţărână, aşa sunt şi cei făcuţi din ţărână; şi aşa cum este cel ceresc, aşa sunt şi cei cereşti. Şi aşa cum am purtat chipul celui făcut din ţărână, aşa vom purta şi chipul celui ceresc."

Deci, Isus este numit „ultimul Adam". Ce au avut in comun e faptul ca ambii au fost perfecti, Isus inca fiind. Amandoi l-au imitat pe Tatal lor in mod perfect, in ce priveste modul de gandire, actiunile, personalitatea (Adam dupa un timp nu a mai facut-o). Practic, daca luam si versetul din Geneza, il facem si pe Adam o parte din Dumnezeu? Spune acolo ca Dumnezeu l-a facut „dupa chipul si asemanarea sa".

Biblia spune ca Dumnezeu este spirit (Ioan 4:24) iar spiritele nu sunt carne, nu au nevoie de ochi ca sa vada, gura sa vorbeasca, deci o asemanare din punct de vedere fizica intre un om si Dumnezeu nu prea are sens. In plus, Biblia mai spune in 1 Ioan 4:12

„Nimeni nu l-a văzut vreodată pe Dumnezeu.".

(Ioan 5:37) Şi Tatăl care m-a trimis a depus el însuşi mărturie despre mine. Voi nu i-aţi auzit niciodată glasul, nici nu i-aţi văzut înfăţişarea,

(Exodul 33:20) Şi a adăugat: „Nu poţi să-mi vezi faţa, fiindcă niciun om nu poate să mă vadă şi să trăiască".

Deci, e logic ca fiul nu este fata Tatalui in sens literal. Tu de ce ignori versetele astea? Toti cei care il priveau pe Isus trebuiau sa moara, logic. Sau pe Adam la fel, cine-l privea.

Sincer, chiar imi plac discutiile respectuoase despre subiecte de genul, din partea mea discutam cat vrei despre acest lucru daca nu se recurge la insulte cand nu iti convine ceva ce oricum, pe baza Bibliei sustin. Inca un detaliu, in 1 Corinteni 15:49 spune „cum am purtat chipul celui făcut din ţărână, aşa vom purta şi chipul celui ceresc." deci si mai multi oameni vor avea chipul lui Cristos, astfel vor inclusi in Dumnezeu? Clar, trinitate este gresit spus, polinitate suna mai adecvat, daca zici ca Isus literalmente avea chipul lui Dumnezeu.

Sunt chestii de detaliu. Spuneai „alegeți din Scriptură numai ce vă comvine și vă formați punctul de vedere ignorând restul Scrierii." dar tu de ce ignori versetele de mai sus, si nu tii cont de ele? Comentariile facute asupra lor sunt eronate? Tot ce faci e sa ma contrazici cu argumente fara legatura cu raspunsul meu. Data viitoare, ia-o pe rand, intai arata ca gresesc ceea ce sustin, si dupa adu argumente care sa iti sustina punctul de vedere. Daca mai vrei versete biblice despre acest subiect, cu drag mai caut in Biblie, indiferent de traducere, Cornilescu, Ortodoxa.

Uite inca doua exemple

Matei 3:16, 17 „După ce a fost botezat, Isus s-a ridicat imediat din apă. Şi iată că cerurile s-au deschis şi el a văzut spiritul lui Dumnezeu coborând ca un porumbel şi venind peste el. Şi iată că din ceruri s-a auzit un glas care zicea: „Acesta este Fiul meu, cel iubit, pe care l-am aprobat"."

Deci, Dumnezeu se auto-iubeste si se auto-aproba?

Marcu 5:27-33

„Când a auzit ce se spunea despre Isus, a venit pe la spate în mulţime şi i-a atins veşmântul, fiindcă zicea: „Dacă îi voi atinge fie şi numai veşmintele, mă voi vindeca". Imediat izvorul ei de sânge a secat şi a simţit în corp că fusese vindecată de boala ei chinuitoare.
 Isus şi-a dat seama că din el ieşise o putere şi, întorcându-se în mulţime, a spus: „Cine mi-a atins veşmintele?" Dar discipolii săi îi ziceau: „Vezi că mulţimea te înghesuie din toate părţile şi tu zici: «Cine m-a atins?»" Totuşi, el se uita împrejur ca s-o vadă pe aceea care făcuse lucrul acesta. Atunci, ştiind ce i se întâmplase, femeia, înspăimântată şi tremurând, a venit şi a căzut înaintea lui, spunându-i tot adevărul. "

Deci, Dumnezeu daca este atot-puternic, cum de nu stia nimic? Doar nu se preface?

La multe versete o sa spui ca argument poate „pai vezi, Dumnezeu era in stare umana" si intram atunci in legende ale olimpului cu semi-zei. Studiaza Biblia, tine cont de detalii.

| VelaJohnny a răspuns (pentru RAY):

Cred ce spune Biblia. Isus este o fiinta distinsa de Iehova, Tatal sau. Iar spiritul sfant nu este o persoana, ci o forta pe care Dumnezeu o foloseste pentru a-si duce la indeplinire scopurile

Efeseni 3:14-16
„De aceea, îmi plec genunchii înaintea Tatălui, 15 căruia orice familie din cer şi de pe pământ îi datorează numele,  pentru ca, potrivit bogăţiei gloriei sale, el SĂ VĂ FACĂ TARI în omul lăuntric, cu putere PRIN SPIRITUL SĂU, "

Faptele 1:8 „dar veţi primi putere când spiritul sfânt va veni peste voi şi-mi veţi fi martori în Ierusalim, în toată Iudeea, în Samaria şi până în cea mai îndepărtată parte a pământului""

Luca 11:13
„Aşadar, dacă voi, deşi sunteţi răi, ştiţi să le daţi daruri bune copiilor voştri, cu cât mai mult Tatăl din cer le va da spirit sfânt celor care i-l cer!""

Trage tu concluzia daca este o persoana spiritul sfant. As putea fi contrazis cu unele pasaje, insa si intelepciunea si moartea sunt personificate (Luca 7:35; Romani 5:14), la fel ca spiritul sfant in unele pasaje.

| RAY a răspuns (pentru VelaJohnny):

Iisus nu se putea ruga lui insati

| AlexeHellsing a răspuns (pentru VelaJohnny):

Eu ți-am dat versetul care arată că Iisus este de o ființă cu Tatăl. Se poate spune că am făcut suficient. Pentru mai multe informații cercetează literatura patristică din jurul primelor 2 Sinoade Ecumenice și scrierile contra arianismului.

| VelaJohnny a răspuns (pentru AlexeHellsing):

Mersi! Prefer sa ma bazez strict pe Biblie. happy

| AlexeHellsing a răspuns:

Arată-mi temeiurile neotestamentare care atestă că Iisus Nazarineanul nu este Hristosul.

| Intum a răspuns (pentru AlexeHellsing):

Daca Iisus a fost sau nu Mesia e o alta discutie, aici e ridicata problema divinitati lui Iisus, in special a trinitati, majoritatea crestiniilor sprijina ideea ca Iisus e Dumnezeu, si putin secte religioase mai obscure neaga ideea, de fapt chestiunea a starnit conflicte in antichitate, pana la Conciliu de la Niceea existau mai multe variante asupra naturi ontologice si spirituale a lui Iisus, Constantin prin intermediu conciliului a hotarat sa fie introduse doua idei destul de inovatoare, si probabil putin cunoscute pana atunci, trinitatea si ideea dublei naturi, desi evreii din a caror religie a evoluat crestinismul considerau ambele dogme aberati. Pentru crestini primari lucrurile erau clare Iisus era un fel de semi-deitate trimis de Divinitate, de fapt Iisus insusi credea asta despre sine, El se considera egal cu Tatal prin statut nu prin natura.

| AlexeHellsing a răspuns (pentru Intum):

Comform Ioan 1, 1-3 și Ioan 14, 6-11 Iisus este de-o ființă cu Tatăl. Acesta este sfârșitul discuției. Practic, citatele se explică singure. Cât despre a treia persoană a Sfintei Treimi...
Nu voi discuta cu tine nimic despre persoana Sfântului Duh întrucât nu stăpânesc pnevmatologia suficient. Ce-i drept și mie mi-e greu să înțeleg prezența Sa, deci nu sunt persoana potrivită.

| Intum a răspuns (pentru AlexeHellsing):

Pai pe langa faptul ca Ioan e indoielnic, in codex-uri pre-niceene nici nu sunt utilizate scrieriile ioanice fiind considerate apocrife, primele versete sunt destul de ambigue, in fact exgetici cosidera in in original, deci in greaca fraza " si Cuvantul era Dumnezeu" poate fi tradus la fel de bine " Si Cuvantul era un Dumnezeu" deoarece se pare fraza era compusa dintr-o joc de cuvinte, la fel cum in episodul cu Nicodim in original era folosit tot un cuvant dublu care semnifica atat " nastere de sus", cat si "nastere din nou", cat despre capitolul 14 sunt de-acord cu Johny, Iisus nu se confunda pe sine cu Divinitatea, dar spunea ca cine l-a vazut pe El, l-a vazut pe Dumnezeu, adica se referea la faptul ca El e reflexia lui Dumnezeu, iar mai apoi simtul comun imi spune sa ma indoiesc de faptul ca primi crestini de origine ebraica ar fi avut o viziune zeitificata a lui Mesia, poate un exemplu in cazul acesta e Pavel care face tot timpul in scrieriile sale o distinctie clara intre Iisus si Divinitate.

| AlexeHellsing a răspuns (pentru Intum):

Rămâne valabil și pentru tine ce-am clarificat cu Johny.

| RAY a răspuns (pentru Intum):

Primi crestini erau gnostici

| Intum a răspuns (pentru RAY):

Nu chiar Ray, gnosticismul e o miscare religioasa pre-crestina, de tip mesianic, acestia erau esenieni o secta iudaica care a luat nastere in diaspora evreiasca cu un secol inaintea nasteri lui Iisus. Evrei au intrat de-a lungul timpului in contact cu multe culturi, si de multe ori a rezultat o simbioza culturala, asa s-a intamplat si cu esenieni o secta ebraica pregnostica, secta traia izolata, fiind foarta elistita, au dezvoltat o teologie dualista materie-spirit, rau-bine etc. Secta a luat nastere in Egipt, Alexandria si constituia un mix cultural intre misticism egiptean, monoteismul evreisc si misterele eleusene ale greciilor. E posibil ca Ioan Botezatorul sa fi fost un esenian care a parasit secta si s-a indrinchisa spre mase (secta era inchisa social, dar practica botezul), desi e posibil ca Iisus sa fii avut tangenta cu ei, ma indoiesc ca era de-a lor, s-ar putea ca Iisus sa fi fost sustinator a fariseismului, despre care totusi considera ca trebuie reformat. Ideea e ca urmasi lui Iisus erau oameni simpli, abia mai tarziu acesta atrage atentia sectei, fiind prima care ii relateaza viata in Evanghelia lui Iuda, in orice caz, se pare ca Pavel era in conflict cu ei, deoarece acestia sustineau ca Iisus a fost un fel de stafie.

| RAY a răspuns (pentru Intum):

Esti foarte bine documentat man, pana la urma iisus a fost o persoana diferita fata de dumnezeu sau?

| Intum a răspuns (pentru RAY):

Teologic, da deci primi crestini intr-adevar vedeau in Iisus ceva divin, pana era denumit Fiul lui Dumnezeu, dar nu era indetificat cu insusi Dumnezeu, de asta Pavel spune ca Iisus a fost inviat nu ca a inviat.

Întrebări similare