| Archangells a întrebat:

De ce religiile incurajeaza oamenii saraci, tristi, bolnavi si spun ca ei au sanse mai mari de sfintire, iar bogatia este vazuta cu ochi rai. Si nu sprijina oamenii saraci sa devina bogati, veseli si sanatosi prin educatie. Banii sunt infiniti, se printeaza de US Treasury din nimic, atata timp cat oamenii muncesc si aduc valoare evreilor ca sa isi faca planurile. Un om spiritual bogat si educat are sanse mai mari sa faca bine in lume decat unul sarac needucat care devine parazit fara voia lui. Apoi, de ce spiritualitatea pune accent pe viata dupa moarte si spune ca realitatea, banii, materia, natura sunt iluzii? E adevarat ca pe Pamant e o scoala pregatitoare pentru ce va urma dupa moarte, dar e o scoala in care ne educam noi si copiii nostri, si o sa fie calatoria spirituala mai frumoasa daca respiram un aer curat, bem o apa pura si mancam hrana sanatoasa, fiind inconjurati de oameni educati care stiu ca totul e interconectat. De ce e asa?

27 răspunsuri:
| cristi202 a răspuns:

Cind esti un bogat educat, vesel si sanatos s-ar putea sa ai o problema mai serioasa decat daca esti sarac, trist si bolnav.
Bogatia in sine nu e un lucru usor de atins, putini o ating prin cinste si corectitudine, ori cinstea e una din cele mai importante trasaturi de caracter ale unui credincios. Logica imi spune atunci ca, odata ce multi isi fac avutii pe nedrept, vezi politicienii romani, bogatia nu prea are de-a face cu credinta.
Mai mult, a fi bogat presupune a avea. In crestinism, a avea presupune a darui celui ce nu are. Da, stiu, suna a comunism, dar asta e dragostea, cand pretinzi ca iubesti, si credinciosii zic asta, atunci nu poti tu, om bogat fiind, sa treci nepasator pe linga un sarac. De esti credincios, de vrei sa iubesti, il vei ajuta pe cel sarac. Si te asigur ca, oricit de mare ar fi bogatia ta, orice sac isi are fundul, si tot dind, vei ajunge si tu la un moment dat sarac. Poate te gindesti ca gindesc foarte prost, dar asta e credinta, presupune a da pana la sacrificiu, adica pana la a-mi pune propria persoana in pericol de e necesar pentru a ajuta pe cel de linga mine, si asa ajung sarac de dragul celor de linga mine. Insa voi fi bogat, caci relatiile cistigate asa, da, cu oameni saraci, vor insemna mai mult pentru mine decat toata bogatia ce o aveam.
Inca un aspect cu privire la cel bogat vesel si sanatos. Veselia iar nu e neaparat o trasatura a credintei. Desi bucuria ca faci ce trebuie e ceva la care orice pamintean viseaza dar nu poate ajunge, insa tu o ai din plin, incit simti ca traiesti a doua viata, totusi, pentru ca iti pasa de cei din jur, nu poti sa nu te intristezi cand vezi raul din lume, incercind sa contribui cu cit poti la abolirea lui.
Inca un aspect. Bogatiile sunt vremelnice. Azi ai, miine se prea poate sa fii pierdut totul. Sunt mii de cazuri care au avut, si au ajuns oameni ai strazii, eu am cunoscut unii, citiva, dintre ei. Deci calea de la bogatie la saracie poate fi mult mai scurta decat ne inchipuim noi.
Si, visina de pe tort: cand ai de toate, cand ai tot ce iti trebuie, crezi ca iti esti atot suficient, ca te descurci de unul singur, si ca nu ai nevoie de vreun ajutor. Dar asta e cel mai mare pacat in crestinism: mindria. Insa nu e chiar asa, chiar daca pe moment te descurci prin propriile puteri. S-ar putea ca la un moment dat sa ai totusi nevoie de ceva pentru ca ai fost lovit acolo unde te doare cel mai tare, in punctul cel mai sensibil, in calciiul lui Ahile (vezi si ce ziceam despre pierderea bogatiilor). Nimeni nu e invincibil in lumea asta, desi unii se cred asa. Si mai ales cei bogati, pentru ca au, se cred asa, si cred ca nu au nevoie de Dumnezeu, pe cand un sarac, care are nevoie de o minune ca sa puna piine miine pe masa, ca va voi, ca nu va voi, daca crede, va apela la Dumnezeu.

| sabin89 a răspuns:

"Banii sunt infiniti...si se printeaza din nimic" - ce profund! laughing

| Archangells explică (pentru sabin89):

Adica nu mai au acoperire in aur. Hartie si numere care sa faca sistemul sa mearga cum trebuie ca oamenii sa ramana mereu indatorati

| darrio2007 a răspuns:

Cu cat omul este mai sarac cu atat mai bine poate fi influentat.

suntserios
| suntserios a răspuns:

Simplu... un om sarac e mai usor de manipulat

| GabiDumitrescu a răspuns:

Nu spiritualitatea pune accent pe afterlife, ci religia. Care religie e fix introdusa de tovarasii evrei. Le prind bine sclavii, de aia.

| AC4S4 a răspuns:

Un om bogat a mers la Isus si l-a intrebat ce trebuie sa faca pentru a avea viata vesnica. El respectand poruncile Domnului. Isus i-a spus sa vanda tot ce are si sa il urmeze, omul bogat a mers dezamagit de la El. Nu s-a putut desprinde de averile lui.

De asta este bogatia vazuta cu ochi rai, intareste lacomia. Nu conteaza cat ai strans, cati bani ai, conteaza ce este in sufletul tau. Sunt si oameni bogati care nu se departeaza de Dumnezeu si ii ajuta pe cei saraci. Dar majoritatea cand ajung bogati uita de Dumnezeu. Uita-te la preafericitul Daniel, in loc de atata aur in haine, casa, masina... nu mai bine doneaza el la saraci?

| GabiDumitrescu a răspuns (pentru AC4S4):

In loc sa donezi saracilor, cel mai de bun simt ar fi sa ii luminezi. Sa ii educi, sa le schimbi gindirea si sa ii ajuti sa se apuce singuri de par ca sa se scoata din mocirla.

| AC4S4 a răspuns (pentru GabiDumitrescu):

Sunt si saraci care nu au avut sansa sa faca ceva. Poate au ramas orfani cand erau foarte mici, poate au fost loviti de o boala grea, au dat faliment si au ramas pe strazi, sunt cazuri diferite. Sunt si aia care s-au apucat de baut rau de tot si au ajuns pe strazi. Fiecare merita o a doua sansa. Donatia bineinteles nu trebuie sa fie de genul "le dam bani saptamanal ca sa poata trai". Le trebuie un impuls, astfel incat in viitor sa se descurce singuri.

| GabiDumitrescu a răspuns (pentru AC4S4):

Exact, dar problema e ca la noi majoritatea celor saraci nu asteapta impuls. De aia toti vor alocatii mai mari dar nu ii vezi sa zica "vreau frate sa nu mai platesc impozit pe veniturile din activitati independente daca am cel putin 3 copii" sau "vreau sa imi permita statul ca in loc sa primesc alocatie de la stat pentru copil, sa imi scada de doua ori valoarea alocatiei din impozitul pe profit/venit".

| TrăieşteClipa a răspuns:

Biserica s-a autoimpus ca intermediar intre om si divinitate.
Dai bani la biserica pe lumea asta ca sa-ti fie bine pe cealalta.
Au avut nevoie sa inventeze un Bau Bau serios si restul a fost simplu.Asa a aparut Diavolul si Iadul.Si cum biserica si statul merg mana in mana a mai aparut un Bau Bau inventat tot de evrei numit terorism.
Observ ca tehnica folosita la Perl Harbor se tot repeta in ultima vreme.

| Nilsson a răspuns:

Bogatia in sine nu e rea, dar natura omului face ca, atunci cand acesta are posibilitatile oferite de avere, sa o foloseasca in scopuri egoiste.

Majoritatea copiilor de bani gata ce fac cu banii? Ii cheltuie pe petreceri, bautura, femei si masini scumpe pe care le schimba ca pe sosete, etc.
Intr-adevar, viata pe pamant e o lectie, dar una din care sa invatam ca orice incercare omeneasca de a creea o societate perfecta fara Dumnezeu e sortita esecului.

Cate razboaie au fost de-a lungul istoriei? Cat la suta din populatia planetei traieste sub pragul saraciei? Noi suntem mai apropiati de societatea occidentala, de asta ni se pare ca utopiile pot deveni realitate, dar la nivel global, situatia e foarte nasoala.
Iti recomand videoclipul de mai jos sa vezi cum e distribuita averea global:

https://www.youtube.com/watch?v=DJtOhfpGlZ8

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Eu cred ca oamenii bogati sunt cei mai bogati oameni din lume, cum ar fi Bill Gates, unii dintre ei isi obtin banii in moduri ilegale si de aia nu sunt considerati buni. Cei mai saraci sunt mai cinstiti dupa cum se pare? Oricum, nu-i cred ca este importanta starea ta financiara, ca exista oameni rai saraci si oameni buni bogati, ca acesta nu este un criteriu bun pentru judecarea morala a cuiva.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Pentru ca evreii să păstreze toată bogăția și omul să rămână un sclav care să muncească pentru evreu să-i dea și lui o fărâmă din acea bogăție pe care tot săracul om i-o dă înapoi prin impozite.
Atât timp cât ei dețin mai mult de jumătate din banii lumii, automat îi dețin și pe oameni, pentru că au nevoie de bani. Biserica și religia trebuie să țină omul cuminte și închis la minte, fără să facă nimic.
Cât despre spiritualitate, religiile din prezent nu au nicio legătură cu asta, ci doar să țină omul de rând sub control pentru ca evreul să facă bani în continuare de pe munca lui.

| Archangells explică (pentru anonim_4396):

Banii nu sunt jumatate ai evreilor. Ci afacerile prin care monopolizeaza piata financiara. Masinariile de facut bani creeaza banii din nimic cand e nevoie, sau cand oamenii dau randament. Si cand sunt bani prea multi creati, apare inflatia. Deci banii practic sunt infiniti. Sunt momeala prin care ne motiveaza pe noi sa muncim ca sa facem ceea ce ei isi doresc. Resursele sunt limitate, banii nu

| CinevaAnonimă a răspuns:

Credinta ortodoxa nu promoveaza iubirea de arginti si lacomia, ci din contra, le condamna.
Mai usor ii este camilei sa treaca prin urechile acului, decat bogatului sa intre in imparatia lui Dumnezeu.

| Archangells explică (pentru CinevaAnonimă):

Banii sunt ca si un cutit. Depinde cum il folosesti. Daca il folosesti sa iti tai mancarea e bun, daca tai si spinteci cu el oameni e rau. Despre educatie e vorba. Cum te educi sa folosesti cutitul. Asta inseamna ca omul nu are control asupra propriilor emotii si porniri, si se teme ca daca o sa aiba bani o sa devina lacom si rau. Total gresit. Banii te ajuta sa cresti spritual mult mai usor. Poti da de poamana, ajuti oameni, ii educi, iti aperi tara cum a facut Stefan cel Mare si Sfant. Nu banul e problema. Banul e o hartie sau un numar, o liluzie. Problema e in interior, controlul propriului psihic, dorinte, emotii, nevoi. E mai usor sa renunti la a face bani, de frica ca vei face rau si nu iti poti controla animalul din tine, decat sa faci multi bani si sa inveti sa imblanzesti animalul din tine pentru a-l pune sa munceasca pentru umanitate.

| CinevaAnonimă a răspuns (pentru Archangells):

Cei care au multi bani sunt niste zgargici care isi dedica viata bogatiei si uita de milostenie. Nu vorbesc de toti, dar in mare parte e asa.

| Holiday a răspuns (pentru CinevaAnonimă):

"Cei care au multi bani sunt niste zgargici"

Cei care au bani multi sunt persoane inteligente, care muncesc, care isi asuma riscuri, care au fler, care inteleg cum functioneaza economia, sunt oameni inovatori, unii dintre ei pionieri in anumite domenii, intr-un cuvant sunt oamenii care fac lucrurile sa mearga si datorita carora multi din astia care ii fac zgarciti au ce manca.
Putine persoane chiar merita "pomana" sau "milostenie" cum zici tu. Majoritatea celor care nu au dupa ce bea apa sunt in situatia asta pentru ca sunt niste putori. Si atunci de ce ar trebui sa primeasca ceva? Sa nu-mi vii cu batranii, bla, bla, bla..si aia, care au frecat-o toata viata acum e normal sa nu aiba diverse, dar cine e de vina?
Un om cu multi bani, chiar daca nu-ti da tie de pomana contribuie mult mai mult la bunastarea ta, prin impozitele, taxele pe care le plateste. De asemenea din ORICE isi cumpara el o parte se regaseste si in nivelul tau de trai. Acea achizitie induce un profit cuiva care plateste impozit pe profit, induce TVA, induce locuri de munca, etc.
Cu cat sunt mai multi oameni cu stare cu atat toata lumea o duce mai bine intr-un stat modern.

Fara oameni deastia, pe baza spiridusului si acum te stergeai la fund cu coceanul sau cu frunze. Sau deloc.

| Archangells explică (pentru Holiday):

Imi place gluma cu spiridusul. cine e el?laughing

| BogdantheDreamer a răspuns:

Dumnezeu nu condamnă bogăția în sine, ci atașamentul bolnav al omului față de ea.

| Făgăraş a răspuns:

Buna seara si te felicit din toata inima ca ai atins un subiect care ma framanta de multi ani! Bogatia nu este ceva rau in sine iar saracia nu este, neaparat o virtute! Crezi, daca sunt sarac si cartesc in mine, sunt om smerit, Fals! Omul este dator sa isi puna talantii dati de Dumnezeu in lucrar
e si pentru as putea asigura cele necesare vietii!
Aceasta conceptie este una bolnava! Din pacate, am distrus adevaratul crestinism cu aceste reguli care nu au nicio legatura cu credinta adevarata! De exemplu, Iov, fost un om foarte bogat, Avraam la fel! Din cauza problemelor psihice pe care le avem, am inceput sa dam oamenilor un crestinism bazat pe formalism si nu pe curatia interioara! Cand bogatia iti ocupa toata mintea, atunci e pacat. Hristos ne spune: Cautati mai intai Imparatia lui Dumnezeu si toate celelalte se vor adauga voua " ( adica aceste bunuri ). Ma bucur sa vad ca ai o conceptie sanatoasa! Citeste Sfintele Evanghelii si vezi ce frumos si simplu vorbeste Hristios! Si Sfintii Parinti ( Sf Ioan Gura de Aur, Sf Vasile cel Mare, Sf Grigorie Teologul )

| suntsuper a răspuns:

Pentru ca lucrurile materiale sunt considerate drept un obstacol spre mantuire. Se considera ca lucrurile materiale te leaga de lumea pamanteasca. De asemenea, in Biblie suntem incurajati sa ne "construim" o avere in Imparatia cerurilor si nu pe Pamant, unde totul este efemer.

| TimSem a răspuns:

Religia are rolul de a-l ajuta pe om să refacă legătura din om și Dumnezeu. De-a lungul secolelor cea mai mare parte a populației era săracă și needucată; educația exista doar în societatea de elită. Dumnezeu trebuia prezentat celor simpli într-un mod simplu și pus în lumina vieții lor de zi cu zi (cu fricile și bucuriile lor).
Perversitatea omului a dus, bine-nțeles, la manipulare, la controlul psihologic al maselor pentru bunăstarea materială, în timp ce bunăstarea spirituală era uitată.
De obicei, bogații au ajuns să îi subjuge pe cei săraci, așa că bogăția a fost legată de suferință, perversitate. Bogații trăiau într-o mizerie spirituală, erau libertini și fără etică morală. De aceea, în mintea omului s-a format imaginea aceasta de „așa nu".
Faptul că realitatea înconjurătoare este o iluzie este extrema la care au ajuns unii după ce au înțeles cum au vrut ei unele aspecte a ceea ce înseamnă religia (vezi tot felul de curente și culte care au apărut de-a lungul timpului, care „predicau" că vine sfârșitul și să-și vândă totul sau preoții sihaștri, care evită „cele lumești").
Noi suntem administratorii acestui Pământ. Cum ne așternem, așa vom trăi. De aceea, este obligatoriu să ne asigurăm că avem un aer curat, mâncare bună, că putem aduce bucurii unii altora. Desigur, omul și-a pervertit mintea și se găsesc cei care își doresc bani și putere.
Dumnezeu ne cere să-L întrebăm, să căutăm să-L cunoaștem și să-L descoperim așa cum e El, să cercetăm și să credem, și ne vom da seama că este un Dumnezeu personal, iar omul este rău intenționat.

| Saltbae a răspuns:

Oamenilor le este frica de doua lucruri: moarte și neimplinire. Religia le oferă o alta perspectiva, spunându-le săracilor ca dacă muncesc, vor ajunge unde visează. Celor pe moarte le da curaj și speranța ca vor ajunge undeva mai plăcut după moarte. Religia este in general o poveste creată de oameni pentru a-și face singuri curaj sa treacă prin încercări grele sau viața, sa convingă pe alții sa facă anumite lucruri (spre binele lor).
Religia este ceva bine gândit, ceva creat din frica, ce te poate manipula (in sensul bun sau rău). A fost creată sa mențină o anumita liniște între oameni și un anumit "echilibru" între spirit și materie.

-părerea mea-