| Încrucişătorul a întrebat:

De ce vi se pare importanta religia in scoli?
De ce respectivii, care sunt parinti [din pacate], le e lene sa-l duca p-ala micu/p-aia mica la biserica ca sa vada care e treaba cu religia? Daca are nevoie de clarificari, parintele respectiv, cu ala micu/aia mica, poate sa se duca la un popa ca sa explice mai bine care si cum sta treaba in timpul lor liber.
Nu uitati: unii dintre voi vor fi parinti; intrebarea e daca meritati, NU daca puteti.

Inca ceva: faptul ca tu crezi ca ai nevoie de un mos sa-ti explice cum sta treaba cu forta divina si altele legate de categoria asta, nu esti cu mai mult sau mai putin diferit(a) fata de o oaie; ciobanul fiind chiar popa. De copilul tau, nu mai zic...

Memento:
Religie =/= Credinta
Credinta =/= Religie
Educatie =/= Invatamant
Invatamant =/= Educatie

*Educatia ti-o faci acasa. Soto.


La ce "toleranta" si "iubire" ofera biserica ortodoxa, eu, dupa parerea mea, n-am nevoie de alti rivali ca sa-mi spuna mie cum sa reflectez lucrurile din punct de vedere spiritual.

16 răspunsuri:
| MMihai a răspuns:

Nu am reușit să pricep ce vrei cu postarea asta, că m-a supărat un idiot căruia a trebuit să îi dau ignor, ca să nu îl înjur, dar oricum religia nu ar trebui predată la școală.
Cine dorește să își îndobitocească odrasla, cu o anumită religie, o poate face și în afara orelor de școală.

| milan9 a răspuns:

Ora de religie presupune în primul rand educaţie morală şi mai puţin prezentare a unui specific dogmatic. Eficienţa sa nu constă atât într-o asimilare a unei culturi generale (fiind defavorizată aici în raport cu alte discipline care oferă o mare varietate a informaţiilor), cât mai ales în punerea în discuţie a unor teme morale generale, dar practice şi esenţiale pentru echilibrul psiho-fizic al persoanei umane...

Fiecare elev, aflat în plin proces de formare a personalităţii, are nevoie şi de repere morale sănătoase, sau în primul rând de repere morale, de o învăţătură morală – constructivă pentru spiritul său tot la fel cum pentru metabolismul său, eficiente şi vitale sunt necesităţile sale nutritive.

| Încrucişătorul explică (pentru milan9):

Ce fel de moralitate e aia primita de la o 'institutie' care promoveaza ura fata de cei ce au o parere diferita? Crestinismul a pierdut foarte mult din cauza inchizitiilor si expansiunea fortata.

"Aaa, ca aia erau catolici."

Polonezii sunt ortodocsi si iata ce ne-au facut in perioada Evului Mediu, bulgarii sunt ortodocsi si iata cum ne-am batut cu ei in Razboiul Balcanic si in Primul Razboi Mondial, rusii la fel...
Doriti mai multa moralitate decat asta? Ohoo, ce iubire, ce toleranta?

Din cate observ, religia e printre ultimele surse de unde un om ar trebui sa primeasca lectii de moralitate. Totodata, se pune o alta intrebare: cine stabileste moralitatea? Dzeu-ul religios? Exista peste 7600 de entitati, mono sau politeiste. Va urez succes la partea aceea.

| milan9 a răspuns (pentru Încrucişătorul):

Există o singură problemă! Polonezii din Evul Mediu şi bulgarii din timpul Războiului Balcanic nu aveau ore de religie la şcoală! Acum înţelegi? happy

Lăsând gluma la o parte, dar şi raţionamentele lipsite de obiectivitate, se poate spune (şi n-o să mă contrazici) faptul că acele războaie au fost purtate din alte raţionamente decât cele autentic creştine, decât cele înscrise în mesajul Scripturii!

| milan9 a răspuns (pentru milan9):

Dacă stai să analizezi just, just vei constata că acele "raţionamente" şi motivaţii generatoare de abuzuri s-au bazat pe viciile incriminate de morala creştine, s-au bazat pe eludarea şi ÎNCĂLCAREA PRINCIPIILOR EVANGHELICE evanghelice, nicidecum în vreun acord cu ele.

Nu au fost creştini decât cu numele, dar acest lucru nu le este suficient. Nu a fost de vină tezaurul de învăţături sfinte pe care l-au avut în mijlocul lor, dacă nu l-au cunoscut şi nu l-au urmat! Nu au fost reprezentativi pentru credinţa lor ci doar pentru libertatea lor iresponsabilă!

Şi atunci pe cine mai judeci? Judeci de fapt pe oamenii care n-au respectat învăţăturile creştine. De altfel, pe aceştia i-aş admonesta şi eu...winking

| milan9 a răspuns:

Se face abstracţie cu rea-voinţă de rolul complementar al fiecărui factor venit în serviciul educaţiei morale şi al formării, se "lucrează" la diminuarea importanţei lor, probabil după modelul american (în care familia nu-şi mai poate educa nici minimal proprii copii fără teama de a fi decăzuţi din drepturile părinteşti)!

Prezenţa spiritualităţii în şcoală este una absolut necesară în condiţiile avalanşei de provocări ale imoralităţii, viciilor în general, ale pierderii valorilor umane şi a orientării pozitive în viaţă, ale pierderii interesului pentru asumarea responsabilităţilor multiple ale vieţii, etc...

| Alphawolf a răspuns (pentru milan9):

"Prezenţa spiritualităţii în şcoală este una absolut necesară în condiţiile avalanşei de provocări ale imoralităţii, viciilor în general, ale pierderii valorilor umane şi a orientării pozitive în viaţă, ale pierderii interesului pentru asumarea responsabilităţilor multiple ale vieţii, etc..." - Cum de s-a ajuns aici intr-o tara aproape in totalitate religioasa? Sunt crestini/religiosi doar cu numele? De ce in tarile cu mai putin credinciosi situatia este, din orice punct de vedere(sau aproape), mai buna decat la noi? Daca rezolvi aceasta "enigma" iti vei da seama ca spiritualitatea in scoala nu va mai fi absolut necesara.

"Nu au fost creştini decât cu numele" - Dar si referitor la prezent toti crestinii spun asta. Care sunt crestinii adevarati si care sunt cei doar cu numele? Cei care fac icoane sa planga sunt crestini adevarati? Dar cei care infirma dovezi si argumente stiintifice, dar cei care fac miracolul de la Ierusalim, dar cei care sustin ca moastele fac minuni, etc? Totul in apararea ADEVARULUI(!) - se minte, inseala, dezinformeaza.
Toti credinciosi "adevarati" sunt in stare de "foarte foarte multe", le lipseste doar "ocazia".

| AvalohAlyn a răspuns:

Subscriu la cele spuse de milan! Se pare ca deranjeaza mult aceasta ora care si asa este OPTIONALA! In Romania religia, Biserica sunt importante, fac parte din cultura, credinta o avem in suflet milioane de romani.Pot spune ca credinta este un lucru specific Romaniei.

| besleaganicolaecosmin a răspuns:

Inseamna ca nu esti deschis spre diversitate, pacat ca nu te-ai nascut afghan sa vezi ce religios erai

| Încrucişătorul explică (pentru besleaganicolaecosmin):

Ca tot veni vorba de diversitate: cum naiba se face ca cei mai mari teologi sunt impotriva ecumenismului?
Of, of, grea logica asta.

| besleaganicolaecosmin a răspuns (pentru Încrucişătorul):

Ecumenismul e o tocana de religii, nici eu nu inghit asa ceva, daca nu cunosti anumiti termeni sau nu le intelegi sensul nu-i o rusine, e mai grav sa-i folosesti cand nu stii

| HueyFreeman a răspuns:

Nu este, doar ca na, traim in Rromania. Meltenismul ne domina tara.

| Zenit313 a răspuns:

La scoala mergi sa inveti, nu sa te rogi.

| tavadaresti a răspuns:

Este cea mai importanta, dar sa fie predata la adevarata sa acuratete(fara dogme) asa cum "sta scris" numai atunci generatia care va dobandi acest model va fi instare sa despice ceata din aceasta societate. Doar cum "sta scris".

| obelix2266 a răspuns:

Credinta cum bine stim este o optiune privata. Dunezeu nu obliga pe nimeni sa creada, ba mai mult ne-a dat liberul arbitru, adica posibilitatea de a alege intre EL si cel rau. Parintii care nu-si cresc copii in spirit de credinta in DUMNEZEU sunt niste ignoranti. Deja taie radacinile copacului care mai tarziu va fi mare si se va usca.
Un om fara credinta este un cadavru umblator.(parerea i-mi apartine )scuze celor care citesc si se simt jigniti. Intentia nu a fost si nu este aceasta, ci de a intelege tot omul ca avem o imensa nevoie de DUMNEZEU in orice moment al vietii noastre si ca ne bucuram de viata acest dar DIVIN ca oportunitate de a ne salva sufletele si a avea viata vesnica, chiar daca viata pamanteasca este grea.