|

Doar pentru atei, agnostici

e vreo diferenta intre ateism si agnosticism?ateismul slab nu implica sarcina de a dovedi ceva, fiind absenta unei afirmatii. Ateul slab considera ca dovezile si argumentele in sprijinul ideii ca 'Dumnezeu exista' sunt insuficienteateismul tare. Aceasta dihotomie are relevanta din punctul de vedere al sarcinii dovezii: ateismul tare are sarcina de a dovedi adevarul afirmatiei sale ca Dumnezeu nu existaAteismul implicit este exemplificat si de copii care nu cunosc conceptul de Dumnezeu. Deoarece ideea de Dumnezeu (crestin sau altul) nu este inascuta si este dobandita prin invatare si o prezentare culturala a acesteiaAteismul explicit presupune familiarizarea cu conceptul de Dumnezeu. In cadrul acestei constientizari a ideii de Dumnezeu este absenta credinta in el, sau este negata existenta saAteismul critic este o forma de ateism explicit, in care propozitia 'Dumnezeu exista' este respinsa in mod logic si rational de argumente conceptuale sau evidentiale.Noncognitivismul afirma ca propozitia 'Dumnezeu exista' nu are sens, si deci nu are sens sa intrebam daca e adevarata sau falsa.

Ateismul agnostic

Ateii agnostici sunt atei datorită lipsei credinței în existența vreunei zeități și agnostici pentru că nu pretind cunoașterea că o zeitate nu există.

Teismul agnostic

Poziția celor ce nu susțin cunoașterea existenței vreunei zeități și totuși cred într-o astfel de existență.

Apateismul sau agnosticismul pragmatic

Poziția conform căreia nu există dovezi pentru existența sau nonexistența vreunei zeități, dar din moment ce orice zeitate care ar putea exista pare nepreocupată de univers și bunăstarea locuitorilor săi, întrebarea este în mare parte academică.[1]

Ignosticismul

Poziția conform căreia o definiție coerentă a unei zeități trebuie afirmată înainte ca întrebarea cu privire la existența unei zeități să poată fi discutată în mod semnificativ. Dacă definiția aleasă nu este coerentă, ignosticul menține poziția noncognitivistă conform căreia existența unei zeități este lipsită de sens ori netestabilă empiric.[2] A.J. Ayer, Theodore Drange și alți filozofi văd atât ateismul, cât și agnosticismul, ca fiind incompatibile cu ignosticismul, pe motiv că ateismul și agnosticismul acceptă că "o zeitate există" este o afirmație ce are sens, pentru care sau împotriva căreia se poate argumenta.

Agnosticismul puternic (numit și „dur", „închis", „strict" sau „agnosticism permanent")

Poziția conform căreia problema existenței sau nonexistenței uneia sau mai multor zeități, precum și adevărata natură a realității, nu pot fi cunoscute datorită inablilității naturale a oamenilor de a verifica o experiență prin comparație cu altceva în afara unei alte experiențe subiective. Un agnostic puternic ar spune, „Nu pot știi dacă o zeitate există sau nu și nici ție nu îți stă în putință".

Agnosticismul slab (numit si „moale", „deschis", „empiric" sau „agnosticism temporar")

Poziția conform căreia existența sau nonexistența vreunei zeități este momentan necunoscută, însă nu este neapărat imposibil de aflat; prin urmare, o astfel de persoană își va reține judecata până când vreo dovadă va deveni disponibilă. Un agnostic slab ar spune „Nu știu dacă vreo zeitate există sau nu, însă poate într-o bună zi, când vor exista dovezi, vom putea afla".

Agnosticismul spiritual

Agnosticii care urmează pracitci religioase și spirituale tradiționale în absența cunoașterii lui Dumnezeu, fiind în același timp ireligioși.

3 Raportează Evaluează
3 răspunsuri:
| a răspuns:

Intre ateism si agnosticism?
Pai un ateu agnostic, este acel ateu care a fost crescut in ateism, a fost invatat sa nu creada in nimic divin etc.
Un ateu "obisnuit" ( pozitiv, negatic, critic etc. ) este acel ateu care, s-a nascut intr-o anumita religie, apoi a imbratiseat ateismul, din diverse motive.

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| a răspuns (pentru DyNo):

Mai citeste inca o data cu atentie

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| a răspuns:

Da,consider ca Agnosticismul si Ateismul sunt diferite,deoarece un agnostic recunoaste existenta unei puteri divine,unui zeu,Dar nu exista destule dovezi pentru a o dovedi,insa ateismul neaga orice existenta divina,neaga orice legat de "post-mortem",pentru un ateu,dupa moarte acesta devine vid,dispare pur si simplu din orice spatiu.
Eu sunt agnostic teist, deorece cu adevarat cred ca exista o zeitate, iar aceasta zeitate a lasat un "cod" care a evoluat, si astfel a creat tot acest univers, iar aceasta zeitate cel mai probabil nu stie de existenta noastra.

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează