| MelodyEuphoric a întrebat:

Dragi credincioși, am avut o mica întâmplare în această noapte la biserică și am nevoie de lămurire. A trecut mai bine de un an de când libertatea noastră a fost limitată iar după ce am aflat că se ține Slujba de Înviere, aveam impresia că ar fi totuși un eveniment benefic.
M-am așteptat să existe acele masuri de precauție care să nu pună în pericol viețile oamenilor. Chiar dacă auzisem că slujba decurge normal, am rămas îngrozită din cauza celor petrecute. Nu a fost distanțare socială, mulți oameni nu au purtat mască, iar punctul culminant... persoanele prezente (majoritatea bătrâni) au primit împărtășanie din aceeași linguriță.
Oricât de "normal" credeam ca o să fie, nu m-am așteptat la asta. Am sperat ca această parte să fie scoasă. Mai mult, eu refuzând să particip la așa ceva (fiind totuși vaccinată), am decis să iau doar anafura iar apoi aveam de gând să plec. După ce am făcut astfel, preoteasa a spus ceva de genul: "Oameni buni, va rog să respectați tradiția și să treceți prin fața Sfântului Altar. Nu mergeți direct acolo (referindu-se la zona în care se afla anafura). Așa ceva nu am pățit niciodată (eu in acest mod am procedat și în alți ani deoarece nu am fost spovedită)".
Mulți dintre oamenii care au acceptat desfășurarea slujbei în aceste condiții, cel mai probabil sunt contra vaccinării. În schimb au acceptat acest schimb de microorganisme aflate în cavitatea bucală.

Întrebările mele:
Trebuie neapărat să parcurgi tot traseul pentru a putea lua din anafură?

Am insultat cu ceva biserica procedând astfel?

Era nevoie in mod special de acea linguriță? Nu putea fi înlocuită cu lingurițe de unică folosință?

Răspuns Câştigător
| anonimg a răspuns:

Ortodocșii au puține cunoștințe în ce privește ritualurile bisericești și însemnătatea lor.
În orice confesiune creștină, este o ofensă la adresa lui Dumnezeu împărtășirea fără spovedanie.
Spovedania înseamnă mărturisirea păcatelor (înaintea lui Dumnezeu), credința că Dumnezeu te-a iertat, și continua ferire de a le mai face. Asta înseamnă o relație bună cu Dumnezeu și cu oamenii. După aceea urmează împărtășirea. Dacă te simți vinovat/ă într-un fel înaintea lui Dumnezeu, nu este târziu să-ți ceri iertare în cuvintele tale: "Doamne, iartă-mă, Te rog, pentru tot ce m-am făcut vinovat/ă înaintea Ta!" Este suficient să crezi că te-a iertat; și să cauți să păstrezi pacea și să trăiești în mod plăcut înaintea lui Dumnezeu, dar și înaintea oamenilor.
Biserica ortodoxă este în mod vădit lipsită de organizare, și încăpățânată în ritualurile ei.
Dumnezeu nu face minuni atunci când slujitorii Lui (adică preoții) pot lua măsuri de igienă, dar nu o fac. Pentru 1-2 lei de persoană, se pot procura lingurițe sau pahare mici de unică folosință. Alți preoți puteau păstra turma într-o distanțare suficientă unii de alții.
Cât despre preoteasă, nefăcând parte din slujitorii bisericii (adică nefiind preot, diacon sau altceva de felul acesta), vocea ei este lipsită de putere. O astfel de voce nu trebuie băgată în seamă, chiar dacă adevărul ar fi pe buzele ei. În biserică, preoteasa nu se ridică la un nivel mai mare ca al femeii care face curățenie sau care vinde lumânări. Cât timp un om nu are o slujbă (nu este ales într-o slujbă) în biserică, nu are puterea de a face un lucru bun. În orice confesiune creștină, înaintea lui Dumnezeu nu se ține cont de gradul de rudenie (dacă omul nu a fost ales sau numit în slujba bisericii).

| CodrutElian1990 a răspuns (pentru anonimg):

Hai cu propaganda, ca doar o mai cred prostii.

30 răspunsuri:
| ania a răspuns:

Va rog sa nu va suparati dar aceata imobilitate a Bisericii ortodoxe in contextul actual mie mi se pare incinstienta.Si eu cand eram copil bea toata lumea dintr- un sigur pahar, dar acum pastorul isi pune in fata noastra manusi noi, are masca si da el fiecaruua o bucara de paine pe care a rupt o in fata noastra cu manusi si vin in pahare mici de plastic de unica filosinta pentru fiecare.

| CodrutElian1990 a răspuns (pentru ania):

Ai dreptate.
A mai sustinut si arhiepiscopul Tomisului Teodosie ca cei credinciosi se vindeca de covid fara medicamente. Atunci ma intreb: Arhiepiscopul Sucevei si Radautilor, episcopul greco-catolic al Clujului, dar mai ales patriarhul Serbiei - sa dau doar trei exemple -, care au murit de covid, erau necredinciosi?

| ania a răspuns (pentru CodrutElian1990):

Foarte trist.

suntserios
| suntserios a răspuns:

Te asteptai la altceva de la biserica decat sa fie contra științei si bunastarii populației?

| batranulintelept77 a răspuns:

Din păcate, era de așteptat. Eu nu merg la Biserica Ortodoxă, deci nu știu cum e sau cum nu e tradiția, dar la mine poartă toată lumea măști și se distanțează. Iar vinul se dă în păhărele mici de unică folosință(nu de anul ăsta, așa a fost mereu).

| halogen001 a răspuns:

Ritualurile primitive si povestile cu zei, puerile, fanteziste si absurde scrise pentru prostirea omului credul, nestiutor si naiv nu au cum sa fie un lucru benefic pentru omul obisnuit. Cine promoveaza nestiinta, lipsa de ratiune, povestile fanteziste neconforme cu realitatea nu poate fi banuit de corectitudine, de grija fata de om si atunci e firesc sa nu se tina seama de ratiune, de stiinta si sa se mearga pe fantezie, pe nestiinta si sa se respecte niste ritualuri primitive lipsite de valoare. In felul asta se face selectia naturala: cine scapa e ok, cine nu, rareste randurile si se obtine imunizarea naturala.

| Panamax a răspuns:

Adica iti da amenda daca te prind singur pe strada fara masca sau dupa 22:00 dar ca fac toti schimb de saliva cu aceeasi lingurita nu se pune.
Asta ca sa vezi cata influenta are inca biserica in politica.
Macar suntem un popor stabil. Prosti am fost prosti am ramas.

| NumaPompilius a răspuns:

N-o sa comentez in legatura cu celelalte chestiuni, dar în legatura cu aceeasi lingurita, tu chiar crezi ca Trupul si Sangele lui Dumnezeu poate sa transmita vreo boala?
Tu realizezi ca acolo este insusi Trupul si insusi Sangele lui Dumnezeu? Este o blasfemie incredibila sa te temi ca poate sa transmita boli si sa ceri mai multe lingurite

| Panamax a răspuns (pentru Xirus):

O fi omarand bacterii dar nu virusi.
Iar resturile de mancare microscopice dintre dintii credinciosilor ce faci cu ele, le inghiti?

| Xirus a răspuns (pentru Panamax):

Nici eu nu sunt de acord cu lingurița. Dar aia era analiza și părerea. Altă stire aici.

https://www.google.com/......959816/amp

| Mirel4412 a răspuns:

La mine la biserica au venit sute de oameni, doar ca am purtat toti masca, iar lumina s-a dat afara, nu inauntru la inghesuiala.
Daca esti credincios adevarat, stii ca in lingurita vinul nu e vin, ci e sangele lui Isus Hristos. De lucrul asta nu am cum sa conving pe cineva, eu unul cred cu tarie asta, si tot asa cred ca nu te poti imbolnavi prin lingurita.
Eu sunt pro-vaccin, masca, etc.

| Panamax a răspuns (pentru Mirel4412):

Noi am avut preotii infectati si biserica in carantina.Si un numar mare de infectati.Dar macar s-au imunizat natural.
Cine stie ce rahaturi baga aia in vaccin.
Asa ca daca sugi o lingurita linsa de 60 de babe credincioase inaintea ta, este un fleac.
Unele nu se spala pe dinti, asa ca mai gasesti si resturi sfinte de mancare in lingurita.

| CodrutElian1990 a răspuns (pentru Mirel4412):

Tu chiar atat de bigot esti?

| suntserios a răspuns (pentru Mirel4412):

De unde scoateți nebuniile astea cu lingurițe magice?

| Mirel4412 a răspuns (pentru suntserios):

Bro, pentru mine ca credincios inseamna viata in lingurita aia. Poate pentru tine nu, inteleg ca nu ai cum sa crezi ca o lingurita e magica, pentru mine e, de cand ma impartasesc nu am patit nimic, si nici nu mi-e frica. Daca tu nu vrei sa folosesti aceeasi lingurita, poti intreba preotul daca o poate folosi pe a ta, dar deja inseamna necredinta si actul de impartasanie devine "real" nu spiritual.

| Mirel4412 a răspuns (pentru CodrutElian1990):

Da, odata ce nu fac niciun rau nimanui, nu vad care e problema jn religie. Crestinismul promoveaza iubirea, sanatatea, credinta, fericirea etc, daca tu cand te gandesti la biserica il vezi pe preafericitul in maybach inteleg ca asa e, unii preoti se fac doar pentru bani, dar prima scoala din Romania(oficiala) a fost deschisa de biserica.

| suntserios a răspuns (pentru Mirel4412):

Deci pentru tine credinta inseamna sa lingeți toti o linguriță ca asa zice popa.

| Mirel4412 a răspuns (pentru suntserios):

Nu ca asa zice popa, ca asa vreau, e greu de inteles? Pentru mine inseamna un lucru bun, pentru tine un lucru rau, tu in niciun caz nu poti sa ma convingi pe mine ca e rau, iar eu nu cred ca te pot convinge pe tine ca e bine happy

| suntserios a răspuns (pentru Mirel4412):

Deci la restaurant nu ai avea o problema daca chelnerul ia lingura de la masa pe care tocmai o debaraseaza si ti o baga direct in ciorba nu?

| CodrutElian1990 a răspuns (pentru Mirel4412):

Dupa cati bani plateau enoriasii in acea vreme, meritau. Ai auzit de zeciuiala bisericeasca?
Prin toate exemplele scrierilor religioase si a predicilor, religia se aseamna cu ceea ce dau pe TV: doar exemple de lucruri rele care au fost pedepsite.

| NumeUtilizatorMyAss a răspuns:

Nu ai insultat pe nimeni, adică unii se puteau simți insultați și dacă luai aia de care zici tu acolo, asa sunt ei. Bine ai făcut! Sărbători fericite!

| Eisenheim a răspuns:

Cred că acum ii înțelegi pe cei care nu merg la biserică si nu iau parte la spectacolul prezentat happy

Răspuns utilizator avertizat
| Eisenheim a răspuns (pentru Meme10Memu):

Dar până atunci trebuie sa ne mai certăm un pic pe TPU, altfel ne plictisim laughing

| pacatosulBogdan a răspuns:

E, ca sa vezi, maica! Da' iti spun eu una si mai si: Sfintii Apostoli nici nu s-au mai incurcat cu vreo lingurita ci s-au impartasit cu Hristos direct din acelasi potir! S-au dus pe rapa domne regulile igienico-sanitare! Sari, domnu' Arafat!

Sfintele, sfintilor! Nu indoielnicilor, nu ateilor si ereticilor, nu celor care judeca, osandesc si nu respecta randuiala de milenii a Bisericii lui Hristos!

| LohneheriusAy a răspuns:

Te-ai contrazis singura, caci ai ales stiinta ( daca intr-adevar te-ai vaccinat ). Daca esti cu adevarat crestina si chiar crezi in divinitate, de ce te mai temi de covid?