| IvanMihai a întrebat:

Dumnezeu este perfect. Dar perfectiunea nu este o iluzie?
Apoi cum poate fi Dumnezeu si iubitor si drept in acelasi timp?

16 răspunsuri:
| danut a răspuns:

Taicatu este si bun si drept cu tine in acelasi timp sau iti da in cap ca spui prosti iar apoi te trimite la furat sa-ti dea de mancare?

| sublime89 a răspuns:

Normal ca este o iluzie si o dorinta de-a noastra. In Univers nu exista nimic perfect. Poti sa iei si sa analizezi orice, si pana la urma vei gasi imperfectiuni. Cele mai complexe lucruri din Univers pe care le cunoastem sunt formele de viata. De fapt, chiar creierul uman e cea mai complexa entitate din univers. E oare creierul perfect? Bineinteles ca nu. Daca ar fi perfect, nu am mai avea boli psihice, atacuri cerebrale, tumori cerebrale, sau copii nascuti cu grave probleme mentale. Atunci ce ne face pe noi sa credem ca un Univers imperfect are drept creator un zeu perfect? De ce ar fi el perfect, daca nu si-a lasat semnatura perfectiunii in creatia lui deloc? Gandirea asta eronata vine doar dintr-o veche dorinta umana de a scapa de toate problemele vietii. Cine nu si-ar dori o viata perfecta, lipsita de orice griji, si incununata doar de reusite? Si atunci cand am vazut ca pentru noi e imposibil asa ceva, ne-am imaginat ca macar pentru zei e posibil sa fie perfecti. De asemenea, ne-am imaginat si ca ne vor rasplati cu perfectiune in viata de "dincolo". Sunt doar sperante false, rezultate din imaginatia noastra bogata.

Ni l-am inchipuit pe d-zeu ca fiind iubitor si drept din aceleasi motive. Suntem o specie sociabila, si depindem unii de altii. Ne place sa fim iubiti si respectati, pentru ca altfel am fi exclusi dintr-un grup, si marginalizati. Cui ii place oare sa fie nedreptatit? Ne doare cand stim sigur ca noi n-am facut nimic gresit, dar suntem acuzati pe nedrept. E normal. Asa ca daca am vazut ca aici pe Pamant nu exista judecatori perfecti, ne-am imaginat ca in cer exista un fel de judecator suprem, care nu are cum sa greseasca si sa nedreptateasca pe cineva. Dar un judecator corect trebuie sa-i pedepseasca pe oamenii care merita. Astfel, nu poate lasa iubirea sau alte sentimente sa stea in celea judecatii lui. Daca vorbim de zeul crestin, el practic pedepseste sufletele la chinuri eterne in iad, fara mila si fara sa le ofere sansa de a se indrepta. Asa ceva e complet incompatibil cu iubirea. Oricine, orice ar fi facut, are dreptul la o a doua sansa, mai ales cand vorbim de atat de mult timp. Indreptarea ar trebui sa fie scopul pedepsei, si nu dorinta sadica de a-l vedea pe un om suferind groaznic pentru totdeauna. Asta te-ar face mai vinovat decat e el.

| oprescudorin11 a răspuns:

Sigur ca Dumnezeu este perfect! Este o tautologie insasi afirmatia. Dumnezeu este Creatorul nostru, deci este tot ce e sublim.Ce nu putem atinge.
Presupun insa ca ai ceva infdoieli despre existenta perfectiunii, implicit despre existenta lui Dumnezeu.Altfel nu ai exprima aceste indoieli.
Dovezi exista in intrebarile puse, adica au existat exemple, rare, ce e drept, si de oameni care au fost si iubitori si drepti. Daca vei aprofunda sa zicem Scriptura Crestina, vei constata ca acel concept de Iubire, include cele zece porunci, ele derivand toate din iubire.Perfectiunea nu este o iluzie desi incercam sa o practicam. Te gandesti ca daca o gandim inseamna ca e iluzie.Tocmai de aceea este dumnezeeasca, asa ii zicem.
Dar arunca o privire in jur, nu neaparat la oameni numai, la natura in general.Fiecare amanunt este bine pus la punct. Mirabil pentru noi. Noi suntem inclinati sa vedem ce e gresit.Dar asta nu implica faptul ca vedem si ca perfectiunea exista? Daca nu ar exista perfectiunea, crede-ma ca si noi si ce e in jurul nostru nu ar fi decat un vis pe care nici macar nu am fi capabili sa-l visam.

| anonim_4396 a răspuns (pentru oprescudorin11):

Un zeu creator nu e obligatoriu sa fie si perfect. In plus de asta, zeul descris de crestini gen atotorice nu poate sa existe din cauza multor contraziceri si din cauza incompatibilitatii cu realitatea. Fie el nu exista deloc, fie nu e asa cum este descris. In abele cazuri, zeul descris nu exista ci e doar un produs imaginar.

"perfectiunea exista"... zi-mi ce intelegi prin perfectiune. Cel mai probabil aici o sa te blochezi deoarece nu stii ce sa raspunzi.

Poti sa dovedesti ca perfectiunea exista (si sa nu-mi zici ca zeul tau e un exemplu)?

"noi si ce e in jurul nostru nu ar fi decat un vis"... te bazezi pe ce anume cand zici asta? Sari cu niste argumente valide.

"derivand toate din iubire"... exista porunci mult mai bune, exista religii care au oferit reguli mult mai bune.

Uite 2 intrebari usoare :
1 - permiterea sclaviei e derivata din iubire?
2 - consideri ca sclavia e compatibila cu existenta unui zeu atotorice ca cel crestin?

"Mirabil pentru noi"... faci o confuzie. Planeta asta spre exemplu NU a fost facuta pentru tine ca viata ci tu te-ai adaptat conditiilor de aici. Daca erau alte conditii, fie viata nu ar fi aparut, fie ar fi fost diferita.

| IvanMihai explică (pentru anonim_4396):

Perfectiune = fara nici un defect, fara absolut nici un pacat

| IvanMihai explică (pentru oprescudorin11):

Dumnezeu a creat și ceva imperfect. Dacă Dumnezeu este perfect El nu ar fi putut crea ceva imperfect!

| anonim_4396 a răspuns (pentru IvanMihai):

Asta-i tot ce inseamna perfectiunea? Cam slaba definitia.

"nici un pacat"... pacat din punctul cui de vedere? Dupa ce criterii alegi ce e pacat si ce nu e pacat? Ce intelegi tu prin "pacat"?

"nici un defect"... ce intelegi tu prin "defect"?

Un zeu cu puteri limitate mai e perfect?

Dar sa zicem ca ce ai zis tu acum descrie perfectiunea. De unde stii ca acel zeu e perfect? Ca zice el? De unde stii ca nu minte?

Iti pun si tie cele 2 intrebari de mai sus (doar ca putin mai modificate) :

1 - permiterea sclaviei ti se pare morala?
2 - consideri ca sclavia e compatibila cu existenta unui zeu atotorice ca cel crestin?

Alte intrebari bonus : uciderea persoanelor nevinovate constituie un pacat?

Torturarea unui om pentru un pariu / joc absurd constituie un pacat?

Permiterea unui viol spre exemplu chiar daca esti la locul faptei si poti sa ajuti victima constituie un pacat?

Daca da, inseamna ca zeul respectiv a comis pacate deci conform definitiei tale, el nu e perfect.

| IvanMihai explică (pentru anonim_4396):

"Asta-i tot ce inseamna perfectiunea? Cam slaba definitia."
Ai tu o definitie mai buna?
Stii ca limbajul are limitari? Nemaivorbind de conceptualizare!

"nici un pacat"... pacat din punctul cui de vedere?
Din punctul meu de vedere. Sunt de acord cu relativismul moral in sensul ca nu se bazează pe niciun standard absolut. Mai degrabă, „adevărurile" etice depind de variabile cum sunt situaţia, cultura etc

Pacat = a nu face binele; totul se rezuma la bine-rau,

defect = cu neajunsuri, imperfectiuni, stricaciuni,

Un zeu cu puteri limitate mai e perfect!

NU stiu ca acel zeu e perfect!
Permiterea sclaviei nu este morala, nu cred in zeul crestin, inca ma mai gandesc daca exista o fiinta superioara - Dumnezeu, altfel decat cel crestin.

Uciderea persoanelor nevinovate constituie un pacat - cel mai mare pacat este sa ucizi!
Torturarea unui om este un pacat.

"Permiterea unui viol spre exemplu chiar daca esti la locul faptei si poti sa ajuti victima constituie un pacat?"
Este pacat, asta nu inseamna ca Dumnezeu este autorul raului, doar ca Dumnezeu da liber albitru tuturor fiintelor, ii da libertate pana si dracului.

| oprescudorin11 a răspuns (pentru IvanMihai):

Perfectiunea este un atribut creiat de om, interpretat prin dorintele omului.Perfectiunea universala se potriveste sau nu cu atributul creiat de om.Perfectiunea universala este ceea ce este.(este=in sens existential), ca ne place sau nu.In sens universal nu exista imperfectiune, doar neantelegeri. Daca ne referim la noi ca oameni descoperind defecte, in sens universal acestea sunt forme ale perfectiunii.In teologie demonstratia porneste de sus in jos, adica ipoteza este ca totul este perfect, apoi urmeaza demonstratiile, concluziile.De aceea religia este dogmatica.

| anonim_4396 a răspuns (pentru IvanMihai):

Eu ti-am dat niste exemple la care tu ai zis dat verdictul "pacat". Daca acel zeu e autorul raului sau daca da liber arbitru altor fiinte e irelevant. Noi acum vorbim de faptele comise si permise de acel zeu.

Zeul respectiv a ucis persoane care erau nevinovate, a permis sclavia, etc. A comis destule fapte pe care tu le consideri ca fiind imorale si care intra la categoria "pacat". Deci conform definitiei tale, acel zeu nu e perfect.

"fiinta superioara - Dumnezeu, altfel decat cel crestin"... atunci spune-i simplu "Zeu".

"altfel decat cel crestin"... postarea mea a pornit de la zeul crestin (denumit de multi ca "Dumnezeu").

Decat sa zici "exista zei perfecti", nu mai bine nu zici nimic? Eventual zici "vreau sa cred ca exista zei" fara sa dai detalii.

In cazul zeilor in general, e de preferat sa nu le oferi atribute deoarece incep sa apara complicatii.

Pentru existenta unui univers nu sunt necesari zei "perfecti".

| oprescudorin11 a răspuns (pentru anonim_4396):

Nu ma blochez asa cum ti-ar placea. Dar intreaba unde nu pricepi! Nu ma supar. Perfectiunea este chiar Dumnezeu. Aaa1 ca nu-ti place ce-ti ofera sau nu intelegi? Asta deja e treaba ta. E interesant si un personaj ca tine sau Sublime sa existe! asta potenteaza la MAXIMUM rabdarea si setea de perfectiune a lui Dumnezeu. Nu si a mea, dar in asta consta Perfectiunea Divina si nu in parerile mele sau ale voastre. Disjungerea lor este iarasi o forma de perfectiune.

| anonim_4396 a răspuns (pentru oprescudorin11):

Raspunde la ce ti-am cerut.

| oprescudorin11 a răspuns (pentru anonim_4396):

Orice zeitate a creat lumea in bine si rau. Perfectiuna consta in existenta contrariilor, altfel ar apare plictiseala. Si electronii se misca pe aceeasi orbita in sensuri diferite, asa numita miscare de spin-ca model de a intelege.Asa si binele si raul.Morala reglementeaza aceasta functionare dintre bine si rau.
Ca particularitate, sclavia a coexistat si la oameni si la animalele care traiesc in societate. Spre exemplu, la lupi exista un lup alpha care este seful restului lupilor.Dar toti la olalta sunt sclavii mediului, in sensul ca interactioneaza cu mediul, alte animale, oameni, natura cu toanele ei.Asta este o alta forma de perfectiune.
La om, spuneam, sclavia a existat si va exista cat va fi lumea. Daca oameni ca tine dau decrete care sa desfiiteze sclavia, asta nu inseamna ca si dispare.Sclavia si la om are sensul de a repartiza obligatiile pe categorii de oameni.Astazi, in societatea contemporana, sclavia exista, mai impersonala, acum suntem sclavii Sistemului.Toti va simtiti confortabil.Deci nu e un lucru rau, doar jenant, dar face parte din perfectiune. Unii oameni cu erori genetice(si asta face parte din perfectiune) au incercat sa iasa din normele morale dar platesc cu extinctia, sistemul reglementeaza intr-un fel sau altul.Au fost si isteti care s-au izolat de sistem si au murit rapid de plictiseala.Deci perfectiunea exista. Universul este intr-o continua transformare, ce propui tu este moartea. Dupa moarte dispar normele morale, dispare si sclavia, si violul si alte sa zicem neajunsuri.Nici mie nu-mi plac multe din viata, asta nu inseamna ca nu trebuie sa existe ca necesitate a ei.Ca nu intelegem, este normal, doar Dumnezeu poate intelege, noi executam caci nu noi l-am creiat pe Dumnezeu ci el pe noi. Daca l-am fi creiat noi pe El atunci rezolvam neplacerile normale care exista! Pana acum nu stiu ca vreun om sa le fi rezolvat, ca atare trebuie sa acceptam ceea ce exista, este evident ca batem campii.
Asa ca sclav esti oricum, violuri ai sa mai vezi fara sa faci nimic, animale ai sa ucizi ca sa ai ce manca. Este absolut normal. O sa ucizi si oameni caci iti vor deranja linistea. Asta este perfectiunea posibila.Morala este doar reglementarea, dozarea intre bine si rau.Adica, pe inteles, cat sa nu se sara peste cal.Si asta daca se intampla, se autoregleaza intr-un fel.E ceea ce se numeste feed -back.Acum ai priceput?
Toate astea sunt existenta, perfectiunea lui dumnezeu, sau zeului tau, ca-l recunosti sau nu. Daca esti tu dumnezeu, atunci incearca, afara de a tipa din tribuna sa faci o altfel de lume! Dar nu vei putea, asa ca plange-ti de mila.Si asta este o perfectiune, caci te va trezi la lucrarea Domnului.Care este perfecta, ca-ti place tie sau nu.Dar perfectiunea nu este ce-ti place tie sau altora.Nici morala nu e e vrei tu. Daca nu intelegi, lui dumnezeu nu-i va pasa, oricum dumnezeu nu a cerut intelegere ci doar supunere.Cum ai zice tu sclavie.In sclavie poti insa supravietui, nu tu cel rasculat, cei multi care nu se intreaba si stau cumintei.

| anonim_4396 a răspuns (pentru oprescudorin11):

" sclavii mediului"... presimt ca tu nu intelegi termenul "sclavie" (sau cel mai probabil o faci intentionat).

"va exista cat va fi lumea"... bun. E derivata sau nu din iubire? Ti se pare morala sau nu?

"sclavii Sistemului"... facepalm. Ok, vad ca tu acum faci pe prostul intentionat doar ca sa nu raspunzi la ce ti se cere.

"perfectiunea exista"... repet : dovedeste.

Repet pentru ultima data ce ti-am cerut (deoarece vad ca eviti intentionat).

--------------------

Un zeu creator nu e obligatoriu sa fie si perfect. In plus de asta, zeul descris de crestini gen atotorice nu poate sa existe din cauza multor contraziceri si din cauza incompatibilitatii cu realitatea. Fie el nu exista deloc, fie nu e asa cum este descris. In abele cazuri, zeul descris nu exista ci e doar un produs imaginar.

"perfectiunea exista"... zi-mi ce intelegi prin perfectiune. Cel mai probabil aici o sa te blochezi deoarece nu stii ce sa raspunzi.

Poti sa dovedesti ca perfectiunea exista (si sa nu-mi zici ca zeul tau e un exemplu)?

"noi si ce e in jurul nostru nu ar fi decat un vis"... te bazezi pe ce anume cand zici asta? Sari cu niste argumente valide.

"derivand toate din iubire"... exista porunci mult mai bune, exista religii care au oferit reguli mult mai bune.

Uite 2 intrebari usoare :
1 - permiterea sclaviei e derivata din iubire?
2 - consideri ca sclavia e compatibila cu existenta unui zeu atotorice ca cel crestin?

"Mirabil pentru noi"... faci o confuzie. Planeta asta spre exemplu NU a fost facuta pentru tine ca viata ci tu te-ai adaptat conditiilor de aici. Daca erau alte conditii, fie viata nu ar fi aparut, fie ar fi fost diferita.

--------------------

Daca nu poti / vrei sa raspunzi la ce ti-am cerut, e de pfererat nu te bagi in discutie. Zici pur si simplu "prefer sa nu raspund" si gata.

Eu ti-am pus niste intrebari destul de clar iar tu vad ca o arzi psiho-pupu zicand idiotenii gen "sclavii mediului" si "sclavii sistemului".

| oprescudorin11 a răspuns:

Afirmatia ca Dumnezeu este perfect este din punct de vedere logic, ceea ce se numeste TAUTOLOGIE.Adica, mai pe romaneste, cum as zice eu, albul este alb.
Intrebarea care vrea sa diferentieze sau sa puna in conflict conceptele de iubire si dreptate nu-si are rostul.
Iubirea dumnezeeasca include dreptatea.Deci dumnezeu te iubeste daca esti drept.Si daca nu esti drept.
Conceptele de drept si iubire dumnezeeasca nu-si gasesc comparatia in cea pamanteana. Altminteri nu sunt dumnezeesti. Daca prietena ta te iubeste ca o femeie si nu ca dumnezeu, apoi te prinde cu prietena ei cea mai buna, va gandi cu mintea ei de femeie sa te pedepseasca, deoarece te iubeste. Poate sa te paraseasca, poate sa te ucida. Dreptatea ei prin iubire este strict umana.
Dumnezeu presupun ca nu gandeste ca prietena ta, caci nu este om si este doar Dumnezeu.El va fi drept cu tine, te va accepta atata vreme cat vei respecata regulile lui. Poruncile. Care, Dumnezeu, fiind impersonal, nu ti le-a spus pentru ca ar fi gelos, doar ca sa-tti spuna, bai mitica, daca mergi la dreapta, o sa cazi in prapastie. Faptul ca tu de-al naibii calci la dreapta si mori sau te ranesti nu e treaba lui Dumnezeu. El ti-a zis dar mai are si alte treburi.Deci te-a iubit ca te-a atentionat si a fost si drept caci ti-a lasat libertatea de a alege.
In asta consta si perfectiunea.
Voiai sa te puna in lanturi de iubire femeiasca, sa te indrume pe unde sa pasesti, sa-ti faca ca sefii la intrare prezenta, sa-ti puna camere de supraveghere sau sa-ti ia amprente?

| Ben00 a răspuns:

Prin timpul pe care il acorda creaturii pentru a se indrepta.