| TamplaruAnisoara a întrebat:

După Darwin,iată si pe pe Albert Einstein care după sociologul William Bruce Cameron ar fi susținut ca "Nu tot ce poate fi cuantificat conteaza si nu tot ce contează poate fi cuantificat". Cameron,W.B., Informal Sociology :A cazual introduction to sociological thinking,Random House, New York, 1963.
Iată ce mai susține Einstein: " Fiinta umana este parte a unui întreg, numit de noi "Univers", o parte limitata in timp si spatiu. Omul se experimentează pe sine, gândurile si sentimentele sale, ca fiind ceva separat de rest - un fel de halucinație optica a conștiinței sale. Aceasta halucinație este un soi de temniță pentru noi, fiindcă ne restricționează la dorințele noastre personale si la afecțiunea fata de câteva persoane care ne sunt cele mai apropiate. Sarcina noastră trebuie sa fie aceea de a ne elibera singuri din aceasta închisoare, lărgind cercul compasiunii noastre pentru a îmbrățișa toate creaturile vii si întreaga natura, in toată frumusețea ei. Nimeni nu e capabil sa îndeplinească acest deziderat in totalitate, dar strădania de a obține o asemenea reușită este, prin ea însăși, o parte a eliberării si un fundament pentru consolidarea protecției lăuntrice." Einstein, : Scrisoare publicata in New York Times (29 martie 1972) si in New York Post (28 noiembrie 1972).
Deduc din aceste doua citate ca Einstein era un om creștin si care cunoștea Biblia, cu toate ca era un om de știință.Nu toți oamenii de știință sunt atei!
Sunteți de aceeași părere sau nu?

16 răspunsuri:
| doctorandus a răspuns:

Singura competiție serioasă pentru teoria evoluției a fost lamarckismul. De atunci nu există ipoteze care au șanse în competiția cu ea.

| Holiday a răspuns:

De fapt ce scrisesi tu n-are nici o legatura cu spiridusii. Parerea lui Einstein despre Dumnezeu si Biblie este urmatoarea:

''Cuvântul 'Dumnezeu' nu este pentru mine altceva decât expresia şi produsul slăbiciunilor umane, iar Biblia este o culegere de legende venerabile, însă destul de primitive.''

-scrisoare din 1954, adresată filosofului Eric Gutkind-

| TamplaruAnisoara explică (pentru Holiday):

Din 1954 si pana la moarte și-a putut schimba convingerile Tâlharul de pe cruce s-a pocăit cu câteva minute înainte de moarte.

| Holiday a răspuns (pentru TamplaruAnisoara):

"Din 1954 si pana la moarte și-a putut schimba convingerile"

Nu prea, anul urmator a murit si nu exista nimic care sa ne faca sa credem asta.

| NietzscheFrumosSiDesteptSunt a răspuns:

Pe langa faptul ca la Darwin ai omis (cel mai probabil intentionat, fiindca nu iti mai justifica tie parerea) fragmentul in care spune ca "desi ochiul e complex si ar parea facut de cineva, nu ne este absolut deloc greu sa ne imaginam ca ochiul este facut prin selectie naturala, pentru ca fiinta sa se poata adapta la conditiile schimbatoare ale vietii."

Iar Einstein lua in calcul doar existenta unui creator deist, Biblia fiind pentru el o carte de povesti.

"Nu toți oamenii de știință sunt atei!"
Corect. Ceea ce nu intelegeti voi, in schimb, este ca nu sunt nici crestini, ci, cel mult, deisti, credinta ce nu are nicio treaba cu aberatiile din Biblie.
Credinta nu e alb-negru (crestin-ateu), sunt o gramada intermediare.

| Panamax a răspuns:

La fel ca Iisus, Einstein a fost evreu nepracticant.
Iisus a fost primul evreu falsificator de vin documentat in Biblie iar Einstein a fost, de fapt, un plagiator care a copiat teoriile lui Lorentz, Poincare, Gerber, Hilbert si ale fostei sotii.

| Irinel15123532 a răspuns:

Albert Einstein a spus urmatoarele ''Coincidenta este felul lui Dumnezeu de a ramane anonim".

| chuckmanson a răspuns (pentru Irinel15123532):

„A fost, desigur, o minciună ce ați auzit despre convingerile mele religioase, o minciună repetată în mod sistematic. Nu cred într-un zeu personal și nu am negat niciodată asta, în schimb mi-am exprimat-o clar. Dacă este ceva în mine care poate fi numit religios, atunci asta este admirația mea nelimitată față de structura lumii, pană în punctul în care poate fi definită de știință,„
-Albert Einstein

| chuckmanson a răspuns:

Einstein a fost crescut într-o familie de evrei. El nu a crezut niciodată în Iisus Hristos deci nu a fost niciodată creștin.
În al doilea rând, el a afirmat în repetate rânduri că el considera credința într-un zeu personal drept copilăroasă și primitivă.
În al treilea rând, atunci când el menționa cuvântul Dumnezeu, se referea la o versiune panteistă.
Ca de obicei creștinii inventează lucruri după cum le convine ignorând faptele.

| TamplaruAnisoara explică (pentru chuckmanson):

Daca a fost evreu, crescut si educat ca evreu, atunci a fost educat in legea lui Moise. Legea lui Moise ii determină sa se distanțeze de celelalte popoare numite neamuri, ori ceea ce a scris in scrisoarea publicata in 1972 este mai degrabă o învățătură a Domnului Isus, decât rezultatul unor cercetări științifice.

| TristanTzara a răspuns:

Albert Einstein cât e lumea nu era creștin, acesta era evreu. Iar în ceea ce privește covicțiune sa personală, el credea în Dumnezeul lui Spinoza (Verifică Tractatus Theologico-Politicus) care e o perspectivă asupra lui Dumnezeu diferită decât cea iudo-creștină--de fapt Spinoza a fost excomunicat și blestemat pentru scrierea cărții respective de rabinii vremii.

W.B. Cameron vorbește despre aspecte privind sociologia nu științele fixe precum Biologia sau Fizica.

Ai dreptate că știința nu e incompatibili cu religia dar Biologia modernă e cu siguranță incompatibilă cu Creaționismul (asta dacă nu faci niște speculații metarizice cu deplasate). Evoluția e un fapt al biologiei și asta e--apropo, mă îndoiesc că înțelegi ce e Teoria Evoluției și cred că ar trebui să studiezi mai în adânc subiectul dacă vrei să-o înțelegi cu adevărat.

| TheCrusader a răspuns:

Poate o fi citit Biblia, dar nu imi prea sugereaza citatele nimic de religie. Filosofice sunt; dar religioase nu.

| TamplaruAnisoara explică (pentru TheCrusader):

Dumnezeu e ceva ce
contează chiar daca nu poate fi cuantificat! Deci Dumnezeu exista!
Cel de al doilea citat e o parafrazare a ceea ce a spus Domnul Isus: " Daca iubiti numai pe cei ce va iubesc, ce răsplată mai așteptați? Nu fac așa si vămeșii?
Si daca îmbrățișați cu dragoste numai pe frații voștri, ce lucru neobișnuit faceți? Oare păgânii nu fac la fel?
Voi fiți dar desavarsiti, după cum si Tatăl vostru cel ceresc este desăvârșit." Matei 5/46-48.
Biblia nu îndeamnă ca omul sa facă ceva ce e contrar voii lui Dumnezeu si care ar aduce suferință fizica sau psihica. Dumnezeu l-a făcut pe om cu sentimente care nu trebuiesc folosite restrictiv ci trebuie "lărgit cercul compasiunii noastre pentru a îmbrățișa toate creaturile vii si întreaga natura..."

| doctorandus a răspuns (pentru TheCrusader):

Albert Einstein a fost 100% materialist si 0% nihilist.

| BlackLight1987 a răspuns:

In mod sigur nu. Știința și religia nu se află în opoziție, decât în viziunea unor teologi care se încăpățînează sa declare știința atee și a unor oameni de știință care refuză să ia în considerare datele revelației. Știința se îndreaptă din ce in ce mai mult spre Dumnezeu.

| NietzscheFrumosSiDesteptSunt a răspuns (pentru BlackLight1987):

Se indreapta spre un creator deist, nu spre cea mai mare obiectie a existentei, Iahve.
Cum am zis si mai jos, credintele nu sunt alb-negru (crestinism-ateism), ci o combinatie intre ele, un gri.