| Pricope_Marius_1997 a întrebat:

E adevarat ca omul e facut din prostie?

49 răspunsuri:
| Celcestietot a răspuns:

Cum adica Marius, din prostie, din greseala vrei sa spui sau la intelecul omului te referi?

Răspuns utilizator avertizat
| Celcestietot a răspuns:

Uite :

1. La început a făcut Dumnezeu cerul şi pământul.
2. Şi pământul era netocmit şi gol. Întuneric era deasupra adâncului şi Duhul lui Dumnezeu Se purta pe deasupra apelor.
3. Şi a zis Dumnezeu: "Să fie lumină!" Şi a fost lumină.
4. Şi a văzut Dumnezeu că este bună lumina, şi a despărţit Dumnezeu lumina de întuneric.
5. Lumina a numit-o Dumnezeu ziuă, iar întunericul l-a numit noapte. Şi a fost seară şi a fost dimineaţă: ziua întâi.
6. Şi a zis Dumnezeu: "Să fie o tărie prin mijlocul apelor şi să despartă ape de ape!" Şi a fost aşa.
7. A făcut Dumnezeu tăria şi a despărţit Dumnezeu apele cele de sub tărie de apele cele de deasupra tăriei.
8. Tăria a numit-o Dumnezeu cer. Şi a văzut Dumnezeu că este bine. Şi a fost seară şi a fost dimineaţă: ziua a doua.
9. Şi a zis Dumnezeu: "Să se adune apele cele de sub cer la un loc şi să se arate uscatul!" Şi a fost aşa. şi s-au adunat apele cele de sub cer la locurile lor şi s-a arătat uscatul.
10. Uscatul l-a numit Dumnezeu pământ, iar adunarea apelor a numit-o mări. Şi a văzut Dumnezeu că este bine.
11. Apoi a zis Dumnezeu: "Să dea pământul din sine verdeaţă: iarbă, cu sămânţă într-însa, după felul şi asemănarea ei, şi pomi roditori, care să dea rod cu sămânţă în sine, după fel, pe pământ!" Şi a fost aşa.
12. Pământul a dat din sine verdeaţă: iarbă, care face sămânţă, după felul şi după asemănarea ei, şi pomi roditori, cu sămânţă, după fel, pe pământ. Şi a văzut Dumnezeu că este bine.
13. Şi a fost seară şi a fost dimineaţă: ziua a treia.
14. Şi a zis Dumnezeu: "Să fie luminători pe tăria cerului, ca să lumineze pe pământ, să despartă ziua de noapte şi să fie semne ca să deosebească anotimpurile, zilele şi anii,
15. Şi să slujească drept luminători pe tăria cerului, ca să lumineze pământul. Şi a fost aşa.
16. A făcut Dumnezeu cei doi luminători mari: luminătorul cel mai mare pentru cârmuirea zilei şi luminătorul cel mai mic pentru cârmuirea nopţii, şi stelele.
17. Şi le-a pus Dumnezeu pe tăria cerului, ca să lumineze pământul,
18. Să cârmuiască ziua şi noaptea şi să despartă lumina de întuneric. Şi a văzut Dumnezeu că este bine.
19. Şi a fost seară şi a fost dimineaţă: ziua a patra.
20. Apoi a zis Dumnezeu: "Să mişune apele de vietăţi, fiinţe cu viaţă în ele şi păsări să zboare pe pământ, pe întinsul tăriei cerului!" Şi a fost aşa.
21. A făcut Dumnezeu animalele cele mari din ape şi toate fiinţele vii, care mişună în ape, unde ele se prăsesc după felul lor, şi toate păsările înaripate după felul lor. Şi a văzut Dumnezeu că este bine.
22. Şi le-a binecuvântat Dumnezeu şi a zis: "Prăsiţi-vă şi vă înmulţiţi şi umpleţi apele mărilor şi păsările să se înmulţească pe pământ!
23. Şi a fost seară şi a fost dimineaţă: ziua a cincea.
24. Apoi a zis Dumnezeu: "Să scoată pământul fiinţe vii, după felul lor: animale, târâtoare şi fiare sălbatice după felul lor". Şi a fost aşa.
25. A făcut Dumnezeu fiarele sălbatice după felul lor, şi animalele domestice după felul lor, şi toate târâtoarele pământului după felul lor. Şi a văzut Dumnezeu că este bine.
26. Şi a zis Dumnezeu: "Să facem om după chipul şi după asemănarea Noastră, ca să stăpânească peştii mării, păsările cerului, animalele domestice, toate vietăţile ce se târăsc pe pământ şi tot pământul!"
27. Şi a făcut Dumnezeu pe om după chipul Său; după chipul lui Dumnezeu l-a făcut; a făcut bărbat şi femeie.
28. Şi Dumnezeu i-a binecuvântat, zicând: "Creşteţi şi vă înmulţiţi şi umpleţi pământul şi-l supuneţi; şi stăpâniţi peste peştii mării, peste păsările cerului, peste toate animalele, peste toate vietăţile ce se mişcă pe pământ şi peste tot pământul!"
29. Apoi a zis Dumnezeu: "Iată, vă dau toată iarba ce face sămânţă de pe toată faţa pământului şi tot pomul ce are rod cu sămânţă în el. Acestea vor fi hrana voastră.
30. Iar tuturor fiarelor pământului şi tuturor păsărilor cerului şi tuturor vietăţilor ce se mişcă pe pământ, care au în ele suflare de viată, le dau toată iarba verde spre hrană. Şi a fost aşa.
31. Şi a privit Dumnezeu toate câte a făcut şi iată erau bune foarte. Şi a fost seară şi a fost dimineaţă: ziua a şasea.
1. Aşa s-au făcut cerul şi pământul şi toată oştirea lor.
2. Şi a sfârşit Dumnezeu în ziua a şasea lucrarea Sa, pe care a făcut-o; iar în ziua a şaptea S-a odihnit de toate lucrurile Sale, pe care le-a făcut.
(Geneza capitolele 1 si 2)

Concluzie: De aici ne spune ca Dumnezeu a facut bun tot, dar omul cazand in pacat s-a stricat. Nu este vina Lui Dumnezeu pentru deciziile luate de om. Omul a deveni ceea ce este azi, nu neg ca mai exista si oameni buni, pentru ca ar insemna sa mint.

Răspuns utilizator avertizat
| Celcestietot a răspuns (pentru Pricope_Marius_1997):

Sarpele cel de demult a pus dusmanie intre cei 2. Adam a fost facut inaintea Evei, Eva a fost facuta din coasta lui Adamwinking.

Răspuns utilizator avertizat
| Celcestietot a răspuns (pentru Pricope_Marius_1997):

La ei practic, la urmasii acestora se refera acest cuvant.

| doctorandus a răspuns (pentru Celcestietot):

Dumnezeul Cartii Genezei nu poate anticipa consecintele propriilor actiuni si de multe ori se pocaieste de ce facuse anterior. Deci, da, conform Bibliei omul a fost facut din prostie (prostia unui zeu).

| Celcestietot a răspuns (pentru doctorandus):

Este vina Lui Dumnezeu ca omul a devenit prost (nu tot omul, majoritatea), ca a inceput sa omoare, sa fure, sa violeze? Raspunde tu la asa ceva, la ceea ce am zis.

| doctorandus a răspuns (pentru Celcestietot):

Stiu ce vei zice: Diavolul. Dar Diavolul e doar o scuza (deus ex machina).

| Celcestietot a răspuns (pentru doctorandus):

Da, intr-adevar, diavolul baga cearta intre oameni, asa spune in Biblie, dar aici este vorba de omul care alege sa traiasca in prostie, traieste in prostie deoarece a cedat ispitei. Crezi in zei sau extraterestrii, Dumnezeu sau demoni (sunt intrebari diferite)?

| doctorandus a răspuns (pentru Celcestietot):

Cred in Dumnezeu (bineinteles nu in Dumnezeul tau). Extraterestrii ar putea sa existe, dar n-au nicio legatura cu pamantenii.

| Celcestietot a răspuns (pentru doctorandus):

Ok, dar ce Dumnezeu ar mai putea exista, nu de alta, dar m-ai făcut curios? Chiar mă întreb ce Dumnezeu ai, că nu aud des asta.

| doctorandus a răspuns (pentru Celcestietot):

Dumnezeul lui Spinoza (Deus sive Natura). Adica Dumnezeul religiei einsteiniene.

| Celcestietot a răspuns (pentru doctorandus):

Adică, să înțeleg că tu crezi in teoria aia expirată, teoria evoluționistă.

| doctorandus a răspuns (pentru Celcestietot):

Nu stii ce vorbesti. Ia zi: la care din top 100 facultati de biologie din SUA se preda creationismul sau designul inteligent drept adevarate?

http://www.topuniversities.com/......es-us-2019

| Celcestietot a răspuns (pentru doctorandus):

Pai ce treaba are teoria evolutionista cu Biologia, se preda teoria evolutionista la ora de bologie? Eu nu m-am luat de acele unitati de invatamant. Si apropo, creationismul daca nu este predat acolo, inseamna ca nu este adevarat? Creationismul este cercetat de arheologi, istorici, savanti, arheologi etc. Uite, sa vorbim despre unitatile de invatamant de la noi. De exemplu, la noi se preda religia in scoli. Fiecare popor are obiceiurile si credintele sale. Noi ar fi trebuit sa ne luam dupa tatari si sa atacam pe altii etc?

| doctorandus a răspuns (pentru Celcestietot):

Bun, la ce facultati de biologie acreditate din Romania se predau creationismul sau designul inteligent drept adevarate? E ca si cum ai preda drept adevarata teoria Pamantului plat la o facultate de fizica/astronomie.

| Celcestietot a răspuns (pentru doctorandus):

Ce, daca nu se predau inseamna ca nu sunt adevarate? Poate ca se preda macar la o facultate asa ceva. Dar, iar repet ca, profesorii de la facultate nu sunt asa de experimentati ca si anumiti cercetatori din sfera multor domenii si ca acestia normal ca nu predau ceea ce nu stiu. Si pana la urma profesorul este seful invatamantului, sau conducatorii mai mari ai lui? Daca cineva vrea sa schimbe ceva in invatamant, nu va putea datorita celor care sunt la conducere. Sti tu pe fiecare profesor in parte ce credinte are, sunt toti atei? Eu nu cred.

| doctorandus a răspuns (pentru Celcestietot):

Ca orice creștin (și ca orice teist) cred că lumea a fost creată de Dumnezeu și prin urmare este „proiectată inteligent". Ideea de bază a designului inteligent este însă susținerea că acest lucru poate fi demonstrat științific; sunt sceptic referitor la aceasta.

...Pe cât pot vedea, Dumnezeu în mod sigur ar fi putut folosi procese darwiniste pentru crea lumea vie și pentru a o dirija în mersul ei; prin urmare evoluția în sine nu implică faptul că nu ar exista o direcție în istoria vietii. Ceea ce implică acel lucru nu este teoria evoluției in sine, ci evoluția nedirijată, ideea că nici Dumnezeu nici vreo altă persoană nu a intervenit în a ghida, direcționa sau orchestra cursul evoluției. Dar teoria științifică a evoluției, în mod foarte corect, nu afirmă nimic despre ghidarea divină sau lipsa ei. Ea nu afirmă că evoluția ar fi ghidată divin și nici nu susține că nu ar fi așa. Ca aproape oricare alt teist, resping evoluția nedirijată; dar teoria științifică de azi a evoluției — spre deosebire de adaosurile ei filosofice sau teologice — nu afirmă că evoluția nu ar fi dirijată. La fel ca știința în general, evoluția nu face afirmații despre existența sau activitatea lui Dumnezeu.

— Alvin Plantinga

| Celcestietot a răspuns (pentru doctorandus):

Deci am inteles ca tu practic crezi ca Dumnezeu exista, si ma crezi ca Dumnezeu desi exista, nu se implica in lumea noastra, doar este spectator. Asa este? Am inteles bine?

| doctorandus a răspuns (pentru Celcestietot):

Ce înseamnă obiectivitate în materie de religie: cine spune că știe că Dumnezeu există bate câmpii; cine spune că știe că Dumnezeu nu există bate câmpii; cine spune că știința demonstrează că Dumnezeu există bate câmpii; cine spune că știința demonstrează că Dumnezeu nu există bate câmpii.

Pur și simplu anumite teze sunt credință și nu știință. Sunt teze despre care știința nu are nicio părere și nici măcar în mod teoretic nu le poate cerceta: dacă există Dumnezeu, ce fel de Dumnezeu există, câți dumnezei există, dacă există viață după moarte, ce fel de viață după moarte există, care e religia corectă, care e teologia corectă a acelei religii, etc. Aceste lucruri nu se pot ști (cunoaște), se pot doar crede în mod subiectiv (ca la biserică). De aceea este totală pierdere de timp să ne certăm pe astfel de lucruri.

Despre „Isus e Dumnezeu" nu se poate spune în mod obiectiv nici că e adevărat și nici că e fals. Dar despre „soarta veșnică a omului depinde de a achiesa la o opinie subiectivă și arbitrară (și anume cea a bisericii din care se întâmplă să fac parte)" se poate spune direct „las-o jos că măcăne". Dacă Dumnezeu ar fi considerat credința importantă ar fi adus dovezi importante. Un copil nu poate fi educat de propriul tată cu „Poate că nu-ți sunt tată. Poate că nu exist. Nu doresc să-ți dovedesc că exist."

| Celcestietot a răspuns (pentru doctorandus):

Înțeleg că poate nu mai ști ce să crezi, că ești derutat. Asta e lămurită, acum altceva interesant. Lăsăm de o parte știința și credința, cu tot cu savanții lor și cu preoții și facem altceva și anume să îi cerem semn Lui Dumnezeu. Ai încercat vreodată să Îi ceri semn Lui Dumnezeu să vezi dacă îți răspunde, dacă există? Mie mi s-au întâmplat experiențe paranormale și rudelor mele (nu am să zic ce), prin care ne-a demonstrat că așa ceva este posibil. Nu te mint, că nu am niciun interes, nu obțin nimic dacă te mint, în caz că te gândești că vreau să ajung undeva să obțin ceva material, deci nu este așa, nu este scop. Mie ca mie, dar cunosc o grămadă de "șmecheri" (sau golani) personal, care și până aceștia cred in Dumnezeu în ciuda felului lor de a fi. Chiar ei îmi povesteau (asta individual), că atunci când i-au cerut cel mai mic semn Lui Dumnezeu, semn care să îi ateste existența, aceștia au spus că li s-a dat. Deci nu numai mie mi s-a întâmplat. Gândește-te că sunt atâția oameni care vorbesc despre așa ceva, și acum sute de ani și în prezent se vorbește, sunt profeții, picturi etc, toate acestea atestă existența Lui Dumnezeu. Deci am zis că nu numai eu o spun, ca să spui că eu sunt nebun, o mulțime o spunem, o mulțime avem experiențe paranormale, de ce am minți cu toții, ce scop avem? Nu trebuie neapărat document semnat care să facă atestata existența Lui Dumnezeu, ci trăirile noastre sunt mai importante. Gândește-te, cere ceva Lui Dumnezeu, ceva care să îți demonstreze ție că există, lasă momentan de o parte știința și biserica și concentrează-te pe așa ceva. Încearcă că nu ai nimic de pierdut, a cere semne este gratiswinking!

| doctorandus a răspuns (pentru Celcestietot):

„Dacă vorbești cu Dumnezeu înseamnă că te rogi; dacă Dumnezeu îți vorbește, suferi de schizofrenie. Dacă îți vorbesc morții înseamnă că ești spiritist; dacă tu le vorbești morților, atunci ești schizofrenic."
—Thomas Szasz, The Second Sin

| Celcestietot a răspuns (pentru doctorandus):

Nu, nu îmi vorbește Dumnezeu cu vocea, dacă la asta te referi, și nici restul. Sunt pur și simplu un om obișnuit care a primit semne și care crede. A primit semne că a cerut.

| doctorandus a răspuns (pentru Celcestietot):

1. Eu cred in Dumnezeu, asa ca nu asta e problema.

2. Dumnezeul meu nu ofera "semne". Niciodata, nimanui.

| Celcestietot a răspuns (pentru doctorandus):

Dumnezeul meu este cel care a creat oamenii, că a mai creat altceva nu neg deloc. Mie unul mi-a dat "semne" (este mai complicat de explicat, de aceea nu o să explic), dar, într-un cuvânt prin aceste "semne", El și-a făcut simțită prezența.

| doctorandus a răspuns (pentru Celcestietot):

Ideea ca ai primit semne de la Dumnezeu este auto-amagire. E ca si cum noi am trimite semne puricilor.

| Celcestietot a răspuns (pentru doctorandus):

Eh cine știe, poate va veni timpul și la tine să primești. Că suntem mici în fața Lui Dumnezeu și că nu prea sunt șanse să observăm, asta este altceva, dar nu înseamnă că este imposibilwinking.

| doctorandus a răspuns (pentru Celcestietot):

Credinta in paranormal provine din defecte psihologice.

| Celcestietot a răspuns (pentru doctorandus):

Dumnezeu aparține de paranormal. De ce spui că tu crezi în Dumnezeu din moment ce tu nu crezi în paranormal? Un creștin adevărat nu jignește pe cineva.

| doctorandus a răspuns (pentru Celcestietot):

1. E parerea psihologiei mainstream. Deci nu am spus-o de la mine.

2. Nu sunt crestin.

3. Dumnezeul meu n-are nimic paranormal in el.

| Celcestietot a răspuns (pentru doctorandus):

Ai zis :,, Cred in Dumnezeu (bineinteles nu in Dumnezeul tau)''. Acum imi spui ca nu esti crestin. Ce religie esti de fapt? Si m-am referit ca Dumnezeu pentru multi apartine de paranormal, nu si pentru mine.

| doctorandus a răspuns (pentru Celcestietot):

Nu ti-am zis? Religie einsteiniana.

| Celcestietot a răspuns (pentru doctorandus):

Nu cred ca sti ce inseamna de fapt cuvantul Dumnezeu. De fapt cuvantul religie este folosit ironic la tine. Nu il mai folosi daca nu inseamna nimic, ca nu te inchini nimanui. Esti un simplu ateu.

| doctorandus a răspuns (pentru Celcestietot):

Lol... ce varza-n capul tau: tu stii ca eu sunt ateu si eu nu stiu?

| Celcestietot a răspuns (pentru doctorandus):

Tu spui ca practic crezi in ***. in stiinta, asa ceva nu se pune omule. Daca nu crezi in ceva esti ateu, tu gandesti cand scrii?

| doctorandus a răspuns (pentru Celcestietot):

Eu cred in Dumnezeu. Ti-am spus ca nu sunt ateu. Poate ai tras prea mult pe nas de ma faci ateu.

| Celcestietot a răspuns (pentru doctorandus):

Eu cred ca tu ai probleme cu memoria si cand ai zis ca sunt fumat probabil ca voiai sa iti spui tie asta. Tu ai vazut ce ai scris in comentariile anterioare? Uite-ti prostiile, care nu duc nicaieri la un punct de gandire logic :

-Cred in Dumnezeu (bineinteles nu in Dumnezeul tau)
-Dumnezeul lui Spinoza (Deus sive Natura). Adica Dumnezeul religiei einsteiniene.
-1. Eu cred in Dumnezeu, asa ca nu asta e problema.
-2. Nu sunt crestin.

Nu putem vorbi despre Dumnezeu daca nu credem in el ca este ca si cum vorbim in zadar. Nici tu nu cred ca sti ce ai scris, te contrazici singur cand spui ba cred, ba nu... esti bipolar? Dumnezeu inseamna creator, mai citeste si tu, nici Einstein nu a creat stiinta, ea a fost inca din antichitate... deci care este Dumnezeul tau? Eu cred ca esti rupt de somn si de realitatea asta, du-te si culcate ca numai prostii debitezi laughing.

| doctorandus a răspuns (pentru Celcestietot):

Esti ramas mult in urma, daca nu sunt crestin, evreu sau musulman nu inseamna ca as fi ateu. Voi astia cu Biblia/Coranul nu ati pus monopol pe ideea de Dumnezeu.

http://ro.wikipedia.org/wiki/Deism
http://ro.wikipedia.org/wiki/Panteism

| Celcestietot a răspuns (pentru doctorandus):

Ce emotionant, acum te legi de mine pentru ca nu sti ce sa mai spui laughing! Nu ai logica in gandire omule, nici macar nu esti in stare sa iti aperi argumentele, cred ca ai un soft care iti produce random raspunsurile pentru ca, nu cred ca asa ceva este posibil la un om. Spui ca, crezi, ca nu, iar reiei ideea, nici tu nu sti ce mai vrei laughing. Cred ca gandesti asa de la Speș, vorbim cand trece efectul.

| doctorandus a răspuns (pentru Celcestietot):

Ti-am dat articole la Wikipedia. Ideile alea sunt cunoscute de secole, tu esti mult ramas in urma cu informatia.

| Celcestietot a răspuns (pentru doctorandus):

Si ce, crezi ca eu nu stiam de ele? Nu mai trage concluzii pripite la adresa mea daca nu ma cunosti. Dumnezeu este mai mult decat ceea ce se gaseste in acele link-uri, niciodata nu Se limiteaza.

| Celcestietot a răspuns (pentru Celcestietot):

Si in al doilea rand, Coranul este asemanator cu Biblia. Ai ramas in urma mai "rau" ca mine se pare laughing.

| doctorandus a răspuns (pentru Celcestietot):

Daca stiai, de ce te mai miri ca ele exista? Esti pur si simplu un ignorant care se crede singur intelept.

| Celcestietot a răspuns (pentru doctorandus):

Nici nu m-am mirat in primul rand. In al doilea rand, tu il recunosti pe Dumnezeu partial, nici macar nu stiu de ce nu L-ai recunoaste complet la Cate a facut si la ce dovezi exista in privinta asta. Eu nu sunt cel ignorant aici, am cautat si m-am documentat. Se pare ca tu esti cel ignorant care arunca cu jigniri, nu ma cred singurul intelept, asta este doar in capul tau.

| doctorandus a răspuns (pentru Celcestietot):

Ha, ha, ha, daca ai fi stiut ce sunt deismul si panteismul ai fi stiut ca niciunul dintre ele nu e ateism. Dar, da-i bataie... ai logica unui fumator de opiu.

| AG777 a răspuns:

Omul nu are cum sa fie facut din prostie pentru ca altfel totul era prostesc in el, insa si modul in care functioneaza organismul uman. prostia nu este ceva cu care te nasti, prostia o ai pe parcusul vietii, nimeni nu te tine sa renunti la prostie decat doar vointa ta ca om, prostia este definita ca o stare profunda de mandrie, aroganta si lene in a cunoaste cele utile mintii

| Batog_Vlad_1996 a răspuns:

Drag marius, nu stiu cum e cu alti oameni, dar pe tine nici religia nu te poate salva. -semnat, Zaebumba

Întrebări similare