| Holiday a întrebat:

E adevarat ca oricat de prost ai fi, poti avea credinta in unul sau mai multi spiridusi? Daca da, inseamna ca ea nu e semn de inteligenta?

28 răspunsuri:
| cristi202 a răspuns:

Poti spune si "oricit de inteligent ai fi".-Si atunci, daca da, a doua ta intrebare, scotind negatia, devine o afirmatie.

| Holiday explică (pentru cristi202):

Vezi, exact in genul asta tratati si povestile respective. Poti inlocui orice cu orice si vi se pare ca e acelasi lucru. Daca schimbi ce spui tu, intrebarea isi schimba sensul complet. Practic e altceva. Si atunci, ce relevanta are raspunsul tau?!

| cristi202 a răspuns (pentru Holiday):

Nu e altceva. Sa reformulez, ca sa intelegi ce am vrut sa zic: "E adevarat ca oricat de inteligent ai fi, poti avea credinta in unul sau mai multi spiridusi? Daca da, inseamna ca ea e semn de inteligenta." E acelasi lucru ca si cand tu zici ca albul nu e negru, iar eu zic ca cenusiul nu e alb. Doua fatete ale aceleiasi realitati

| Holiday explică (pentru cristi202):

Tu chiar ai probleme cu logica. Nu e nici macar acelasi tip de rationament. Plus ca nu are nici o relevanta legat de intrebare. Dar las-o asa pana la urma, e un bun exemplu despre cum interpretati voi inclusiv povestile respective.

| Holiday explică (pentru cristi202):

"...ca si cand tu zici ca albul nu e negru, iar eu zic ca cenusiul nu e alb."

Daca albul nu e negru, nu implica faptul ca cenusiul nu e negru. Practic tu nu ai un rationament logic. Sunt doua lucruri fara legatura unul cu altul. Chiar asa de complicat e?

| cristi202 a răspuns (pentru Holiday):

Ba au legatura, e raportul intre alb si negru. Vazut din doua pcte de vedere.

| Holiday explică (pentru cristi202):

De fapt n-au nici o legatura, dar cum am zis, las-o asa. Mai mult daca te uiti in exemplul tau, pentru ca rationament nu e, faci referire de doua ori la acelasi lucru, respectiv "inteligent/a". Rationamentul din intrebare face referire la inteligent si noninteligent (prost). Deci e evident ca nu e acelasi lucru. Poti macar atat sa intelegi?! Sau nimic, blank total?!

| cristi202 a răspuns (pentru Holiday):

Cine nu rationeaza?
"Rationamentul din intrebare face referire la inteligent si noninteligent"
- "oricat de prost ai fi" - "ea NU e semn de inteligenta", deci "noninteligent-noninteligent", ca sa ma exprim ca tine. Hai, mai gindeste. Sigur nu intelegi ce vreau sa spun.

| Holiday explică (pentru cristi202):

Las-o asa. Te-ai dus in balarii de tot.

| cristi202 a răspuns (pentru Holiday):

happy? happy

| T0T a răspuns:

„oricat de prost ai fi" - doar ca să fie clar:
A - foarte prost
B - mediu de prost
C - foarte puțin prost
Echivalent:
A - foarte puțin inteligent
B - mediu inteligent
C - foarte inteligent
Dacă A, B și C sunt credincioși, poate părea că pentru ei inteligența nu influențează credința neapărat. Însă inteligența se manifestă diferit. Depinde de la ce premise și definiții pornești. De acolo orice credincios/ non-credincios poate avea un raționament impecabil. Însă atunci când nu cunoști raționamentul nu poți să decizi dacă credința individului e un semn de prostie, inteligență sau altceva.

| Freya1 a răspuns:

E adevarat si faptul ca orce prost poate sa creada in explozii solare ce au creat omul.
Deci, practic, tot aia e.

| Holiday explică (pentru Freya1):

Nici tu n-ai inteles intrebarea.

| Freya1 a răspuns (pentru Holiday):

Păi,cand vreodată raspund eu la o intrebare de a ta pe care sa spui ca am inteles-o. big grin

| anonimg a răspuns:

Credintele nu prea au legatura cu inteligenta, ci -toate, in afara de una- au legatura cu caracteristicile naturii umane: frica si/sau oponenta acesteia, dragostea.
Doar o singura credinta are in ea rationament si dragoste, caracteristici care daca ar lipsi, viata nu ar mai fi deplina. Aceasta credinta este si pentru cei mai putin inteligenti, si pentru cei mai ilustrii oameni de pe pamant.
Noi nu trebuie sa facem din inteligenta un mijloc de aparare, si nici de atac; ci inteligenta este perfecta atunci cand este imbinata cu rationamnetul si cu dragostea. "Funia impletita in trei nu se rupe usor." (Eclesiast.4:12)

| Holiday explică (pentru anonimg):

"Doar o singura credinta are in ea rationament..."

Daca "are in ea rationament", nu poate fi pentru orice prost.

| anonimg a răspuns (pentru Holiday):

Daca acea credinta unica de care am vorbit mai sus ar fi studiata, ar i fost gasita buna. Dar atunci cand ne folosim inteligenta sa cercetam credinta, aceasta de pe urma vine in conflict cu alte caracteristici neplacute ale caracterului uman. De aceea nu este folosita inteligenta in a studia acea credinta.
Oricarui lucru folositor in viata ii putem gasi numaidecat defecte daca acesta deranjeaza vreo caracteristica a caracterului uman.
Orice este deranjant este rau.
Dar daca luam d eexemplu o masina, acesta prodce mai mult rau decat bine, chiar daca o folosim zilnic. Aceata polueaza la greu -incepand cu costurile productiei, in timpul vietii ei, cat si dupa ce a fost scoasa din uz. Ba inca produce accidente: pierderi de vieti omenesti, de animale, pierderi de sanatate -atat in timpul accidentelor cat si in timpul statului pe scaun; pierderi de bani, si altele. Si totusi o folosim -cu sau fara inteligenta.
In general ne-am educat sa ne folosim inteligenta si rationamentul doar atunci cand este vorba de lucrurile materiale; ba inca si dragostea am educat-o in acest sens. In afara de o mana de oameni, toata planeta ar fi avut o singura credinta daca aceasta ar adus foloase materiale. Nu trebuie deci sa ne folosim inteligenta in felul acesta.

| Holiday explică (pentru anonimg):

Ai scris mult si prost, adica fara legatura cu subiectul.

"...toata planeta ar fi avut o singura credinta daca aceasta ar adus foloase materiale."

Toate credintele in spiridusi aduc foloase materiale. E drept ca in general nu credinciosilor, ci celor care le vand povestea credinciosilor. Daca nu aduceau, nu mai interesa pe nimeni si dispareau demult. Dar nu asta e subiectul discutiei.

| Mayhem666 a răspuns:

Nu prea am inteles intrebarea, dar vreau sa spun ca, credinta/lipsa credintei nu e semn de inteligenta/lipsa a inteligentei. Credinta nu are nici o legatura cu inteligenta cuiva.
Cu IQ-ul te nasti, cu credinta nu.

| halogen001 a răspuns:

E adevarat ca doar lipsa ratiunii sau o gandire stramba poate inlesni credinta in ceva care este in mod evident fals cum e existenta spiridusilor, deci cu cat prostia e mai mare, cu atat si credinta e mai mare si orice grad de prostie poate duce la credinta in unul sau mai multi spiridusi.
Deci in mod clar, credinta in spiridusi nu e semn de inteligenta in cazul omului adult care in mod normal ar trebui sa fie in stare sa faca diferenta dintre fictiune si realitate.

"Toţi oamenii care gândesc sunt atei." - Ernest Hemingway
"Modul de a vedea, prin credinţă, este de a închide ochiul raţiunii." - Benjamin Franklin
"Proştii resping ceea ce văd dar nu ceea ce cred; înţelepţii resping ceea ce cred şi nu ceea ce văd." - Huangbo Xiyun
"Ceea ce se afirmă fără dovezi poate fi respins fără dovezi" - Christopher Hitchens
"Religia este considerată de oamenii obişnuiţi ca fiind adevărată, de către înţelepţi ca fiind falsă, de conducători ca fiind utilă" - Seneca cel Tânăr
"Cel care nu vrea să gândească e bigot, cel care nu poate să gândească e prost, cel care nu îndrăzneşte să gândească e sclav." - William Drummond
"Când un om delirează se numeşte nebunie. Când mulţi oameni delirează se numeşte religie." - Robert Pirsing
"Religia este o rămăşiţă a copilăriei inteligenţei noastre." - Bertrand Russel
"Credinţă înseamnă a crede ceea ce ştii că nu e adevărat." - Mark Twain
"Religia este o iluzie şi îşi derivă puterea din faptul că se potriveşte cu dorinţele noastre instinctuale." - Sigmund Freud

| TamplaruAnisoara a răspuns:

Dumnezeu nu este "spiridus". Deci intrebarea ta nu isi are rostul. Iar oameni inteligenti sunt si printre cei care cred in Dumneze cat si printre cei pagani.

| Holiday explică (pentru TamplaruAnisoara):

Multumesc de raspuns, dar nu asta e intrebarea. Mai citeste o data, poate intelegi.

| mastadont a răspuns:

"Toţi oamenii care gândesc sunt atei." - Ernest Hemingway
Cu alte cuvinte, toți oamenii care au curajul să-și pună întrebări, toți oamenii care chestionează biblia, toți oamenii care se întreabă și își formează o opinie asupra oricărui lucru pe baza unor dovezi clare, obiective și nu pe baza unei credințe oarbe sunt atei.
Credința nu e semn de inteligență, e semn de prostie.
Când refuzi să vezi adevărul doar pentru că preferi să menții o credință fără nici-un fundament în realitate, doar pentru că te complaci într-o iluzie doar de dragul ei, nu te poți numi inteligent și rațional.

| Florin9Florin9 a răspuns:

Există mai multe tipuri de inteligență.

| EcceHomo a răspuns:

Bine, tu ai dat-o cu mantă și vorbești doar despre prosti. Câtă inteligență le-am putea acorda, fie că au sau nu credință în spiriduși?
* Vezi "oricat de prost ai fi, poți avea... "


Cică ar exista mai multe feluri de inteligență, iar fiecare dintre noi are coeficiente diferite pentru fiecare tip în parte.
Oricât de prost ai fi, tot ai ceva bun în tine. happy
Nu o fi credința în spiriduși semn de inteligență, însă vezi, nu poți spune cu certitudine că cei ce cred în ei, în spiriduși, sunt pe deplin lipsiți de inteligență.winking

| h379m3973423 a răspuns:

Nivelul de inteligență este irelevant în credința unui om. Atât ciobanul cât și inginerul aerospațial cred în același Dumnezeu.

Oricât de prost ai fi, atât timp cât ești conștient poți să crezi în ce vrei tu. Omul este o ființă inteligentă prin definiție, conștient să fie.

| Antisistem11 a răspuns:

Credințele de orice fel sunt doar atat.credinte.ele nu se bazează pe dovezi ci doar pe nevoia profundă de a crede.nu pot sa afirm ca cineva e prost doar pentru ca crede in ceva ce nu cred si eu.

| Holiday explică (pentru Antisistem11):

N-ai inteles intrebarea.

Întrebări similare