| Ben00 a întrebat:

E suficienta filantropia fara respectarea unor valori si a celor din jur?

Răspuns Câştigător
| RaduMD a răspuns:

"Filantropie" inseamna, literalmente, "iubire de oameni". Astfel vazuta, cu sensul ei originar, filantropia este ea insasi o valoare.
Dar, sa nu uitam ca diavolul este maimuta lui Dumnezeu. Orice intentie initial buna, el o poate corupe. Coruperea valorii care este filantropia poate veni din doua directii:
-mai intai, ar fi o filantropie fara Dumnezeu. A iubi creaturile, fara a-L iubi pe creator. Or, Legea Iubirii lasata de Domnul are doua parti. Partea a doua (iubirea de oameni) este o simpla urmare a partii intai (iubirea de Dumnezeu). Nu avem, deci, de-a face cu doua axiome, ci cu o axioma si cu corolarul ei. Oamenii sunt ca spitele unei roti: atunci stim ca sunt bine aliniate unele fata de altele, cand sunt bine infipte in obada. Oricine s-a chinuit cu vreo roata de bicicleta a constatat ca nu e alt chip de a alinia spitele.
-pe urma, ar fi o filantropie "teoretica". Aici e un pericol si pentru crestini: este filantropia de tip "ii iubesc de nu mai pot pe oameni in general, dar nu si pe vecinii manelisti". Cred ca avem cu totii exemple de oameni care cotizeaza la Teledon pentru copiii cu malarie din Burkina Fasso, dar nu stiu cum il cheama pe ala mic si mucos care locuieste vizavi de usa lor.

6 răspunsuri:
| Inferno a răspuns:

Suficienta pentru ce?

NOname
| NOname a răspuns:

Ce te face să crezi că sunt condiţionate? Nu poţi să fii filantrop şi să-i respecţi pe cei din jur sau anumite valori?

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

La ce te referi prin suficienta?

| Ben00 explică (pentru anonim_4396):

M-am referit la omul care incearca sa evolueze intr-o societate, sa fie mai bun. Unii fac si asta, pe langa progresul la locul de munca, in cariera, in comunicare etc.

| MissLilith a răspuns:

Nu, nu este suficienta. Important este cum practici filantropia. Iisus exact pe asta a pus accentul - daca in vechiul testament oamenii puneau accent pe lege si practicau ca pe o indatorire filantropia prin asa zisa "zeciuala"; Iisus a venit si a mutat accentul pe cum faci asta (deci pe valoarea care sta in spatele actului de a ajuta) spunand sa dea fiecare dupa masura pungii lui dar sa faca asta din iubire fata de aproapele si nu din datorie. In ziua de azi se pune problema ca poti sa-i dai unui cersetor de pomana si sa faci asta aratand in acelasi timp lipsa de respect fata de el sau poti sa faci asta avand grija si de interioritatea lui (cf invataturii Mantuitorului).

| SalaciousToaster a răspuns:

Nimic nu este suficient fara respectarea unor valori si a celor din jur.