|

Este oare iadul o bunatate neinteleasa a lui Dumnezeu?

Potrivit invataturii ortodoxe, sufletele ajunse in iad dupa moarte

nu suporta chinuri materiale sau un foc material, conform unei invataturi dezvoltate mai ales in teologia catolica.E vorba mai mult de neputinta sufletelor de a-si indrepta dorinta spre comuniunea cu Dumnezeu ca bun spiritual, ramanand intr-un continuu regret ca nu se mai pot bucura de placerile materiale sau ale orgoliului cu care s-au obisnuit in mod exclusiv. In acest sens, Sfantul Ioan Damaschinul afirma: "Spunem ca chinul acela nu e nimic altceva decat focul poftei nesatisfacute", altfel spus cand spune ca focul iadului consta in poftele care nu-si gasesc materia pentru a se satisface.Sfântul Isaac Sirul afirma de asemenea ca "este greșit sa gândim ca păcătoşii din iad sunt lipsiți se dragostea lui Dumnezeu." Dumnezeu da dragostea tuturor insa puterea dragostei actioneaza in doua feluri: acealasi foc, iubirea lui Dumnezeu, ce arde in inimile credinciosilor, se preschimba in experienta celor care o resping, in focul iadului.Iadul in aceasta perspectiva este inteles ca prezenta a lui Dumnezeu experiata de o persoana care, prin libera alegere, respinge dragostea Sa. Este torturat de dragostea lui Dumnezeu, tortura de a fi in prezenta eterna a lui Dumnezeu fara a fi in comuniune cu El.Dragostea dumnezeiasca este focul care nu se stinge niciodata, iar dispozitia si suferinta sufletului in prezenta lui Dumnezeu, pe care Il respinge, este "viermele neadormit".Oare este iadul un loc unde se sufera chinuri trupesti sau doar spirituale prin neputinta de a intra in comuniune cu Creatorul?

19 Raportează Evaluează
Răspuns Câştigător
| a răspuns:

Dar vei găsi doar compania îngerilor răi, ce spui de asta?
Ţi-ai dori o veşnicie populată cu personajele negative ale filmelor de groază, care să aibă drept "motto": "lasciate ogni speranza voi ch'entrate..."?

18 răspunsuri:
| a răspuns:

Poti dovedi ca exista iadul de vb de el?

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| a răspuns:

Felicitări pentru citate! Pun în evidenţă iubirea lui Dumnezeu...

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| a răspuns:

Cu siguranţă ai citit "Fraţii Karamazov". Este acolo o afirmaţie a Părintelui Zosima, care spune că cei îndepărtaţi de Dumnezeu (în compania "Răului") resimt "focul" iubirii Lui ca pe o suferinţă, pentru că nu sunt în stare de a-i răspunde...

Ca să ne imaginam aceasta imposibilitate, iată, vedem exemplul duhurilor rele care nu se întorc la Dumnezeu, deşi acesta i-ar primi înapoi...

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| explică (pentru milan9):

Dar oare dupa judecata universala pacatosii vor suferi si chinuri trupesti? Ne spune Biblia de asa ceva?

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| a răspuns (pentru Maxim96):

Nu mai au cum fiindca vor fi doar suflete

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| a răspuns:

"Adevarata dorinta a divinitatii" este exprimată, iar aceasta se referă într-adevăr la o "religie 100% pura pe acest pamant"...

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| a răspuns:

Ambele chinuri, dar iadul nu l-a creat Dumnezeu

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| a răspuns:

Foarte bine.
Atunci nu inteleg de ce majoritatea credinciosilor ameninta cu focul vesnic si iadul, chinuri, moarte si durere pentru nesupunerea fata de un dzeu?
De ce?

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| explică (pentru Lizzu):

Pai de fapt nu stiu! Parintii din vechime spuneau ca focul este ceva metaforic, nu ceva material care arde, dar parintii contemporani spun ca e ceva material.E o contradictie! Focul fiind anume dragostea dumnezeiasca pe care pacatosul nu o primeste. Dumnezeu"biciueste"cu aceasta dragoste. Dragoste Lui fiind lumina nearzatoare pentru cei ce o primesc si foc fara de lumina pentru acei care o resping.Anume pedeapsa vesnica este lipsa comuniunii cu Dumnezeu. Oricum iadul e un loc groaznic pentru ca vesnic sa-ti para rau si sa doresti de a face pacat, dar neavand posibilitate si sa fii in compania diavolilor.

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| a răspuns (pentru Maxim96):

Si e doar una dintre contradictii... eu te sfatuiesc sa vezi cu alti ochi toate astea,detasat,obiectiv,sa poti observa mai bine, sa ai mintea clara si limpede sa poti analiza.

Da, e o posibiliate asta. Ca iadul si focul vesnic sa fie doar metafore ale starii de atunci in care intra sufletul. Sa fie imaterial. Gandeste-te ca din moment ce sufletul nu e material atunci nu are cum sa existe un foc material care sa te arda. Tu fiind imaterial nu simti nimic.

De asta spuneam mai demult ca am citit odata ca iadul si raiul sunt stari sufletesti, iar daca tu iti imaginezi ca in iad vei arde vesnic in smoala, asta vei experimenta acolo dar nu vei simti durere, ci vei fi un observator al acestei scene si atat.
Si nu, nu era o carte religioasa.

Cred ca esti constient ca nimeni nu te va lamuri cu privire la acest aspect al iadului si focului. Cine poate stii? doar tu poti alege ce sa crezi. Numai sa faci alegerea buna pentru tine care sa nu te inspaimante asa cum are religia obiceiul de a face-o contra oamenilor...

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| a răspuns (pentru Lizzu):

Pentru ca religia nu este lipsita de ratiune, dar omul, uneori, este.
In Romania, cel putin, spalarea creierelor in scoli, prin supradoza de ortodoxie, este un fenomen obisnuit. Sistemul educational este atat de prost construit, incat singurul lucru pe care-l retine copilul din scoala este acela ca e INDREPTATIT sa-i scoata ochii aproapelui sau doar pentru ca este ortodox...deh, cum ortodoxia este "dreapta credinta", n-ai cum sa te indoiesti de ea, chipurile.
Ce obtinem din asta? Obtinem un popor mandru, neincurajat sa gandeasca si, implicit, sa-si recunoasca greselile. Acest lucru atrage dezbinare intre indivizi. D-aia nici nu ma mir ca suntem nefericiti ca natie.
Am fost invatati de mici sa ne sapam groapa unul altuia. Iar asta numai indemn divin nu e...
Atentie, nu inseamna ca vreau sa dau vina pe ortodoxie. Dau vina pe cei care vor sa manipuleze prin ea, si al caror interes este ca omul de rand sa stie cat mai putin despre adevarata dorinta a divinitatii. Este indusa ideea ca Biblia are toate raspunsurile corecte... fals. Biblia sa contrazice de multe ori singura. Trebuie sa cercetezi, sa scoti doar ce e bun din ea.
Eu sunt catolic, si sunt constient ca aceeasi magarie s-a intamplat si cu biserica din care fac parte. Oricum, sunt de parere ca nu exista religie 100% pura pe acest pamant. Minciuna e peste tot.

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| a răspuns (pentru 1dintrevoi):

Ai dreptate... asta e tara, oamenii, guvernul, conducerea.
Conducerea si administrarea tarii sunt de tot rasul.

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| a răspuns:

Este ciudat...In fine, daca pui problema asa, iadul nu este un lucru rau si poate fi un refugiu pentru cei ca mine. Nu vreau sa intru in comunicare cu creatorul(daca el ar exista) fiindca nu-l consider un zeu. Nu poate starpi problemele propriei creatii, deci de ce ar trebui sa-l numesc zeu? "Mi-ar placea sa ajung in iad si sa-i intalnesc pe Einstein, Newton..." ppunea cineva odata.

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| a răspuns (pentru ErrorFound):

"Nu poate starpi problemele propriei creatii"? Te reeri cumva la libertatea încredinţată omului (că doar aceasta este singura care face ravagii)?
Ce să spun, tu nu te simţi bine cu un Dumnezeu al iubirii, ai fi preferat opusul poate...


RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| a răspuns (pentru milan9):

Http://www.youtube.com/watch?v=-j8ZMMuu7MU Iti explica tipul asta pe la sfarsit. De ce si-ar lasa creatia sa se distruga singura?

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| a răspuns (pentru milan9):

Si ce vrei sa le fac daca stau pe langa mine?
O sa ma plictisesc o eternitate vorbind cu Dumnezeu, chiar daca le stie pe toate. :| Daca nu exista fete, mancare, bere, masini si http://data3.primeportal.net/......_of_20.jpg eu ma plictisesc.

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| a răspuns:

Banuiesc,ca e ca atunci cand mori de sete, izvorul e la doi pasi, dar tu nu poti bea.asta asa pe intalesul nostru, avand in vedere ca Iisus este apa vietii iar cei din iad lipsiti de prezenta si partasia cu dansul prin necredinta.

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| a răspuns:

Da frate,caci iadul e doar sa te sperie,adica sa-ti aduci aminte, ca Dumnezeu te vrea langa El, si iadul e un chin, deci fi bun cu altii, si DUmnezeu va fi bun cu tine.

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează