anonim_4396
| anonim_4396 a întrebat:

Este sau nu botezul copiiilor mici o "frauda"? Din moment ce copilul nu este "constient" de ce i se intampla si nu poate refuza ori accepta, este valid acel botez?

1 - Asa ceva e mai rau decat sa vin eu la tine si sa-ti pun o stampila pe frunte/haine/mana/ghiozdan, etc pe care sa scrie ca esti adeptul unui "club" fara sa te intreb daca vrei sau nu sa faci parte din el iar apartenenta ta la club e pana mori. "Odata stampilat, ramai asa pe viata". Dupa ce ti-am pus stampila, iti dau niste reguli pe care trebuie sa le urmezi iar daca nu o faci o sa fi batut si torturat de alti membri in fiecare zi.

2 - Cam cat de mult crede in zeul tau un copil care nu este constient de ce i se intampla cand este botezat? Cat de crestin e un copil care nu stie nici sa zica 2 sau 3 cuvinte? De fapt, cam cat de mult crede un copil de acea varsta in orice zeu?

3 - Cu adevarat corect ar fi daca pana la o varsta mai inaintata (16 - 23 ani) sa i se prezinta persoanei cat mai multe variante din pdv neutru pentru a putea alege daca vrea sa urmeze o religie/un zeu/niste zei anume sau daca nu vrea.

* refuz sa cred ca zeul vostru e atat de josnic incat sa considere o asemena frauda ca fiind valida.
** daca nu aveti raspunsuri folositoare, nu va obositi sa raspundeti.

21 răspunsuri:
| morningstar a răspuns:

Bineinteles ca nu mi se pare corect ca un copil de cateva saptamani sa fie botezat. Sunt multe versete biblice care demonstreaza ca botezul se refera numai la persoane adulte, capabile sa ia singure o decizie. Pentru ca prima conditie pentru a fi botezat este aceea de a crede. Ori copiii de cateva saptamani nu pot crede nimic. Si nu sunt nici versete care sa spuna ca totusi, nu este pacat, asa cum cred unii. Dar crestinii ortodocsi se supun acestui ritual doar din teama ca pruncului sa nu ii se intample ceva rau, sa se imbolnaveasca si sa moara. Este ca un fel de 'asigurare' pentru acel copil ca el este deja crestin. Bineinteles, contrazic toate acestea referitoare la botezul copiilor. Tind sa cred ca multe din doctrina ortodoxa sunt urmate de crestinii din religia aceasta numai pentru ca 'asa face toata lumea', si nu ca ar studia si ar vedea care este realitatea biblica. Cred ca botezul copiilor mici se bazeaza doar pe traditia ortodoxa care conteaza pentru ei mai mult decat ceea ce spune Biblia. Pentru ca daca Biblia ar fi pe primul loc, si-ar da seama ca ceea ce fac nu inseamna nimic altceva decat o baie facuta unui copil.

| danut a răspuns:

Este prima oara cand "ai nimerit intrebarea", ai dreptate dar nu Dumnezeu este cel care a instaurat acest obicei ci omul in dorinta da a-si mari numarul de enoriasi.

| anonim_4396 explică (pentru danut):

Am "nimerit" multe subiecte dar le ignorati voi.

| danut a răspuns (pentru anonim_4396):

Am "nimerit" multe subiecte. Nu te "mangaia" prea mult pe fruce ca iese cucuiu. Tu le "vezi" subiecte, altii le vad aberati, dar unde ai dreptate esti "scos" din lut si facut "portelan". P.S. Vezi ca se sparge la manevre "viguroase".

| OOOLEOOO a răspuns:

Botezul?

O scuza buna pentru o afecere profitabila.

| danay72 a răspuns:

Intr-adevar Dumnezeu nu e de acord cu botezul copiiilor mici, pentru ca ei nu sunt constienti de ce trebuie sa faca si cui sa se dedice.In plus Dumnezeu nu vrea ca cineva sa faca fortat ceva ci de bunavoie. Apoi inainte de a te boteza trebuie sa stii ce pretinde Dumnezeu si asta este si modelul crestinilor din sec1.Matei28:18-20.In plus Isus s-a botezat cand avea 30 ani nu un copil mic.

| mixxjim a răspuns:

Daca refuzi sa crezi deja refuzi dezbaterea, deci nu stiu de ce ai mai pus intrebarea happy
chestia e ca sunt foarte multi care renunta la acea "identitate" capatata prin botez mai tarziu, ori trecand la alta religie, ori refuzand-o pur si simplu pe asta sau pe oricare alta si declarandu-se atei sau orice altceva, deci nu mi se pare o chestie chiar asa de grava. omenirea a ajuns pana in ziua de azi pentru ca au existat, de-a lungul timpului, anumite cutume pe care le-au respectat - de ordin etic, moral, social, religios, etc. Daca ai putea ai constata ca multa lume face asta in virtutea inertiei, pentru ca asa "trebuie, asa "se face" pentru ca asa existam noi. tot din acest motiv li se da copiilor sa manance numai lapte, desi ei poate ar alege, daca ar putea, sa manance laptuci sau miere sau nimic, tot asa li se si face baie, desi ei poate ar alege sa nu faca decat o data pe an, cum se facea cu cateva secole in urma, cand se considera ca te imbolnavesti si mori daca faci baie. Deci e mai mult o chestie de obisnuita decat de credinta profunda si analizata si nu cred ca chiar e ceva atat de grav si de "fraudant" asupra vietii cuiva atat vreme cat mai tarziu poate decide daca accepta sau nu sa continue in directia respectiva. numai bine!

| anonim_4396 explică (pentru mixxjim):

Si de ce sa nu-l lasi liber ca mai tarziu sa poata decide daca accepta sau nu o religie/un zeu/niste zei anume? Nu ti se pare mai corect asa?

| mixxjim a răspuns (pentru anonim_4396):

Eu personal il las, mai tarziu n-are decat sa aleaga ce vrea, nu impun nimic nimanui, nici macar mie happy

anonim_4396
| anonim_4396 explică:

Gaia,dupa umila mea parere, tot expozeul si judecatile tale se adreseaza oamenilor redusi mintal, sau mai direct, tampiti.Eu,si cred ca si tu, am fost botezati cand eram mici.De unde ai dedus tu ca "odata stampilat ramai asa pe viata"? Eu nu simt in nici un fel aceasta "stampila".Tu o simti?

| anonim_4396 explică (pentru anonim_4396):

Eu nu sunt botezat.

"De unde ai dedus"... au afirmat multi asta (si live si pe TPU). Calugarite, preoti, persoane cu care am avut "dezbateri" si diversi useri de pe TPU.

| anonim_4396 explică (pentru anonim_4396):

Bun,sa presupunem ca ai fi fost:crezi ca acest fapt iti afecta cu ceva atitudinea ta actuala fata de religie?

| anonim_4396 explică (pentru anonim_4396):

Nu. Dar intrebarile sunt mai mult pentru categoria de persoane care afirma "o data botezat, ramai asa pe viata" sau "botezul celor mici e necesar pentru ca bla bla bla ceva cu iad si tortura si chinuri dupa care zic nu te mai poti de-boteza" si altele de genul.

| anonim_4396 explică (pentru anonim_4396):

Cand ai pus ** ai spus:"daca nu aveti raspunsuri folositoare...", iar eu am considerat ca al meu este.

| EmaS a răspuns (pentru anonim_4396):

Se vede!happy

| FakeADN a răspuns:

Hm...
Frauda? Cam este big grin
N-am inteles vreodata, de ce se percep taxe la crestinarea copiiilor, atata timp cat acest proces ar trebui sa bucure SUFLETESTE preotii, iar nu financiar. Pana la urma urmei, crestinarea benevola este un prilej de fericire, nu unul de taiere a unei chitante.
... Daca dezvolt subiectul, iar mi-i pun in cap pe toti cei ce confunda religia cu credinta happy Si, sunt multi, multi rau de totwinking

| SiRv1c a răspuns:

Iti spun sincer, sunt zilele alea de melanconie in care iti pui multe intrebari asemanatoare iar unele chiar te face sa faci cercetari lucru care l-am facut eu chiar in legatura cu botezul pruncilor. incer am intrebat diverse persoane si e ceva specific varstei. unii mai batrani mi-au spus foarte rastiti ca ce, asa e dat de la dumnezeu etc. etc. altii ca nu au nici o idee, lucru care ma incurajat sa perseverez, si din intamplare am dat de o persoana care studiaza biblia, si nu,,, nu este crestin ortodox, face parte din: Martorii lui Iehova, imediat dupa ce i-am adresat marea nelamurire a mea, cu ajutorul bibliei mi-a aratat si explicat ca nu este corect acest lucru, iti pot aduce si tie paragrafe biblice care iti demonstreaza in mod cert ca Dumnezeu nu a lasat asa! binenteles daca mai activezi pe acest website.astept un reply daca inca te mai intereseaza s-au ai cercetat si aflat singurel!

| milan9 a răspuns (pentru SiRv1c):

...dacă apostolii, primele comunităţi şi Biserica apostolică au practicat botezul, cine îi poate contesta pe aceştia, aducând în schimb idei "filosofice" după 2000 de ani de creştinism, spunând că tocmai pruncii nu ar avea nevoie de botez?

Origene chiar în anii 185 - 254 d.Hr. (!), spune: „Biserica a primit de la apostoli tradiţia de a împărtăşi şi pruncilor botezul"

Chiar la începutul creştinismului, Irineu de Lyon (130-202!) afirma: "Iisus a venit să mântuiască prin Sine pe toţi, adică pe cei ce se renasc printr-însul pentru Dumnezeu: pe copii, pe tineri şi pe bătrâni"!

| milan9 a răspuns (pentru SiRv1c):

- Harul primit de copil la botez nu reprezintă o povară ci UN DAR care are în vedere apărarea copilului care este FOARTE VULNERABIL (ca om în general, şi CA PRUNC ÎN MOD SPECIAL )!

Harul divin are rolul de a întări viaţa spirituală a copilului chiar când acesta este în deplină formare şi în momentul în care are maximă nevoie de ea! Harul păstrează integritatea copilului, sănătatea, viaţa şi sufletul acestuia neinfluenţate de răul de natură fizică sau de natură spirituală.

Nu este de conceput ca un copil să rămână până la 12 ani cu riscul de a muri nebotezat! Până la 12 ani, el are cel puţin o perioadă de 9-10 ani în care ştie să vorbească, să accepte sau să refuze, să comunice, să aibă afinităţi sau să se revolte. De ce trebuie lipsit de un mare dar divin – HARUL lui Dumnezeu, până la această vârstă? În Biserica lui Hristos, botezul nu este o simplă confirmare a credinţei, ci este un moment sacru în care copilul primeşte un mare DAR, de mare însemnătatea pentru viaţa lui - HARUL lui Dumnezeu!

De când numim darul lui Dumnezeu (harul – ca ajutor şi susţinere spirituală specială) drept o fraudă? Îl insultăm pe Dumnezeu până şi pentru darurile sale?

| milan9 a răspuns (pentru SiRv1c):

Şi copiii au nevoie de botez căci „nimeni nu e curat de întinăciune chiar dacă viaţa lui ar fi o singură zi" (Iov 14, 4) şi „întru fărădelegi m-am zămislit şi întru păcate m-a născut maica mea" (Psalm 50, 6), precum şi „ceea ce este născut din trup, trup este" (Ioan 3, 6), etc.

| milan9 a răspuns (pentru SiRv1c):

Cineva făcea trimitere la BIBLIE fără să dea însă argumente. Ei bine, DESPRE BOTEZUL COPIILOR, Noul Testament vorbeşte în repetate rânduri, direct sau indirect:
- I Corinteni 1, 16: "Am botezat şi casa lui Ştefana; afară de aceştia nu ştiu să mai fi botezat pe altcineva." Prin expresia "casa lui Ştefana", Apostolul Pavel nu exclude pe nimeni din familia respectivă. În nici un caz copiii!

- I Corinteni 10, 2: "Şi, întru Moise, au fost botezaţi în nor şi în mare."

- I Corinteni 12, 13: "Pentru că într-un Duh ne-am botezat noi toţi, ca să fim un singur trup, fie iudei, fie elini, fie robi, fie liberi, şi toţi la un Duh ne-am adăpat."

- Luca 3, 21: "Şi după ce s-a botezat, botezându-Se şi Iisus şi rugându-Se, s-a deschis cerul."

- Fapte 13, 24: "După ce Ioan a propovăduit, înaintea venirii Lui, botezul pocăinţei, la lui Israel."

- Fapte 2, 41: « Deci cei ce au primit cuvântul lui s-au botezat şi în ziua aceea s-au adăugat ca la trei mii de suflete. » De ce trebuie unii să presupună că între cei trei mii de oameni prin care s-a întemeiat la început Biserica, nu se aflau şi copiii acestora? Cum puteau rămâne tocmai ei în afara Bisericii, rupţi parcă şi de părinţii lor? De unde barbaria şi păgânitatea unui astfel de mod de gândire?

- Faptele Apostolilor 16, 15: "Iar după ce s-a botezat şi ea şi casa ei, ne-a rugat, zicând: De m-aţi socotit că sunt credincioasă Domnului, intrând în casa mea, rămâneţi". Expresia "ea şi casa ei" este în mod indubitabil o dovadă a faptului că nici acest citat şi nici alte zeci de citate referitore la botez, nu au exclus botezul copiilor. Botezul copiilor este făcut în acord cu Evanghelia Mântuitorului Hristos, începând cu primele comunităţi creştine, şi continuând cu întreaga istorie de 2000 de ani a Bisericii!

- Fapte 10, 44: "Încă pe când Petru vorbea aceste cuvinte, Duhul Sfânt a căzut peste cei care ascultau cuvântul." (!) Şi imediat spune despre aceşti :...
- Fapte 10, 48: "Şi a poruncit să fie botezaţi în numele lui Iisus Hristos. Atunci l-au rugat pe Petru să rămână la ei câteva zile."