| Inferno a întrebat:

Experminetul Asch a aratat ca un individ ce face parte dintr-un grup ajunge sa adopte parerile grupului, indiferent de corectitudinea lor sau de parerile sale personale.
http://www.youtube.com/watch?v=iRh5qy09nNw
Oare si in mediul virtual se aplica aceasta regula,oare si aici pe TPU exista indivizi ce au pareri diferite de cele ale grupului cu care au fost asciati,dar care, cu toate acestea par a avea parerile grupului.
Oare exista utilizatori aici care se declara crestini/atei doar datorita acestei maladii sociala.
In majoritatea cazurilor subiectii sunt constienti de faptul ca pererile lor sunt diferite, in alte cazuri subiectii icep sa creada si ei in aceste pareri.
Sunteti siguri de convingerile voastre religioase? Cat de mare este influenta utilizatorilor de aici atunci cand va dezvaluiti "adevarata" convingere religioasa?

21 răspunsuri:
| RAY a răspuns:

Atunci numai are gandirea lui propie si e fel de marioneta dirijita de actiunile altora, eu unul am propile mele gandiri, nu sunt ateu ca sa fac parte dintr-o grupare pana la urma suntem u toti un intreg dar uni vad altceva, cu toti suntem un eu universal dar putini vad asta, nu suntem diferiti, personal am vazut ca oamenii se aseamana foarte mult indiferent de sex, varsta, etnie, rasa etc

| besleaganicolaecosmin a răspuns:

Eu zic ca nu, sunt sigur de convingerea mea religioasa

| M25M a răspuns:

Oare exista utilizatori aici care se declara crestini/atei doar datorita acestei maladii sociala.-- Daca ar exista cine crezi ca iti va recunoaste?


| BeyondTheDarkSun a răspuns (pentru M25M):

Recunosc ca, datorita ateilor si religiosilor, am ales sa nu fiu nici una, nici alta.

| M25M a răspuns (pentru BeyondTheDarkSun):

Nu pot spune ca am ales sa fiu ateu, ci am devenit ateu cu cativa ani inainte de a frecventa acest site. Insa recunosc ca aici am discutat cel mai mult despre acest subiect.

| Alphawolf a răspuns (pentru BeyondTheDarkSun):

Vai ce special/a mai esti! Daca pozitia ta religioasa este conditionata de gandirea altor oameni, inseamna(cred!) ca tie ti se potriveste cel mai bine "maladia" sociala.

| BeyondTheDarkSun a răspuns (pentru Alphawolf):

Aceasta maladie sociala inseamna mult mai mult decat crezi tu. Oricine este influentat.Tu esti influentat/a si prin faptul ca te-ai nascut in orasul/satul natal. Oricine face parte din aceasta maladie, uneori mai mult, alteori mai putin, unii se vindeca, altii traiesc cu ea.Nu vad ce atata agitatie...

| Alphawolf a răspuns (pentru BeyondTheDarkSun):

Eu sunt constient ca toti suntem influentati mai mult sau mai putin, dar pozitia religioasa nu are nici in clin nici in maneca cu felul sau gandirea oamenilor. Pozitia mea de ateu este indiferent de felul si gandirea oamenilor care fac parte din aceasta pozitie. Spre exemplu, faptul ca mie nu-mi place modul de a fi si de a gandi al ateilor nu-mi schimba mie gandirea, deci pozitia ramane indiferent de gandirea oamenilor. Imi plac sau nu-mi plac ateii, pozitia ramane.

| BeyondTheDarkSun a răspuns (pentru Alphawolf):

Bun.

| WR104 a răspuns:

Influenta utilizatorilor de aici este 0, nimeni niciodata nu isi va schimba religia doar pentru ca niste obsedati discuta pe un anume site despre religii.
De fapt sunt convins ca majoritatea ateilor s-au nascut in fata calculatorului in schimb crestinii au fost indoctrinati in scoli sau biserici alaturi de familiile lor.

| Zenit313 a răspuns:

Mai pe scurt, acest fenomen se numeste:
"EFECTUL DE TURMA"
Si functioneaza oriunde si oricand happy

1. Sunt sigur de convingerile mele religioase (Ateu), pentru ca sunt rationale, incontestabile, impartiale si logice happy

2. Sunt influentat in mod pozitiv pentru ca am norocul sa invat lucruri noi de la alti atei, sau religioase pe care nu le stiam inca sau uitasem de ele(pentru cultura mea generala) happy

| Inferno explică (pentru Zenit313):

Denumrea stiintifica este paradigma lui Solomon Asch

| Zenit313 a răspuns (pentru Inferno):

Sunt curios daca exista oameni care nu sunt afectati de acest fenomen...
Oare cum gandesc acei oameni?!
Oricat de indoctrinat ar fi un om, tot are un fel de gandire proprie, dar oare cum gandesc aceia care au 100% gandire proptie?
Cei care ne conduc si maipuleaza au o gandire 100% proprie?
Fiecare raspuns ridica tot mai multe intrebari...

| Inferno explică (pentru Zenit313):

Nu exista asa ceva. ne influentam reciproc.

| Zenit313 a răspuns (pentru Inferno):

"Lumea nu este schimbata de oamenii normali" laughing
Poate ca oamenii de stiinta au aceasta capacitate, dar nu complet dezvoltata!
Doar un extrateresru ar fi cel mai bun exemplu!

Trebuie sa se faca un experiment inuman ca sa vedem daca functioneaza.
Trebuie sa izolam total un om de la varste fragede fragede si sa observam cum se dezvoltalaughing
Se spune ca a existat Mowgli, a crescut singur in salbaticie de la 6 ani.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Toate experimentele astea psihologice au o hiba.Se bazeaza pe date care nu pot avea o rigoare stiintifica.De exemplu,nu pot dovedi ca rezultatul ar fi fost indentic,sau macar similar daca subiectii erau altii,din alt mediu social, alte varste, etc. Ele nu pot cuantifica.Cel mult pot afirma ca exista o tendinta, pe care inteligenta populara a spus-o de mult;"se ia unul dupa altul, ca oile".

| Inferno explică (pentru anonim_4396):

Se poate ajunge usor la concluzia ca un individ in genere este influentat de parerile mai multor indivizi, deoarece psihicul uman functioneaza similar in toate cazurile.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Eu sunt un pic mai nonconformista, asta nu inseamna ca parerea unui anumit grup nu ma influenteaza. Cred ca toti ne influentam intr-un fel, insa nu toti in aceeasi masura.
Nu sunt sigura de 'convingerea' mea, de asta sunt si atee agnostica. Nici macar de neconvingerea mea nu sunt sigura. E bine mereu sa pastrezi o minte deschisa.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Au nu cetitai niciodata ca ce nu are o fundatie solida, se surpa? se darama? despre acestia vorbesti tu? care nu cred da intreaba si lupta cu ceva inexistent pentru ei? ai nimerit bine, fiindca cei ce au ca fundatie o credinta si niste principii solide nu au se teme de doctrine virtuale si pareri omenesti trecatoare.

| kira30 a răspuns:

Eu unul sunt sigur de convingerile mele religioase.
Si iata de ce adevaratii crestini ortodocsi (nu crestinii doar cu numele) nu pot gresi cand dau raspunsurile:

Succesiunea apostolică presupune înainte de toate succesiunea în adevăr şi nu doar o succesiune formală, istorică, a unei înlănţuiri de episcopi, preoti si diaconi...