|

Hei,cine poate sa imi spună mai multe lucruri despre nirvana?(mă refer semnificatia nirvanei in buddhism) Funda!

8 Raportează Evaluează
Răspuns Câştigător
| a răspuns:

Nirvana
http://ro.wikipedia.org/wiki/Budism
Articol principal: Nirvana.
Gautama Buddha descrie intrarea în Nirvana prin termenii "lipsa de moarte" (pali: amata sau amaravati) sau "necondiționarea" și consideră că este desăvârșirea spirituală supremă, rezultatul firesc al cuiva care trăiește în armonie cu învățăturile budiste, cu dharma.
Nirvana reprezintă starea în care este nimicită suferința și în care omul se debarasează de ciclul reîncarnărilor, de orice apariție, dispariție sau transformare. Prin prisma Nirvanei, omul privește cele cinci "agregate" ale existenței sale ca pe ceva impropriu și devine indiferent la schimbarea sau anihilarea lor. Relația dintre samsara și Nirvana este cea dintre iluzie și realitate; prin distrugerea samsarei nu se pune capăt unei entități existente ci unei aparențe, prin volatilizarea căreia se lasă loc manifestării depline a "adevărului". Nirvana este un "neant", cu toate că în diferite credințe populare ea se materializează sub forma unui spațiu paradiziac.
Majoritatea surselor budiste ce vorbesc despre Nirvana o descriu prin propoziții negative, pentru că afirmațiile ar putea limita sau defini greșit realitatea, în timp ce negațiile îi redau cu fidelitate infinitudinea și absolutul. Unul din termenii caracteristici Nirvanei este "Śūnyatā", adică "vid", "vacuitate". Așadar Nirvana este un "Nimic absolut", un contrariu al lumii pe care o percepem. De asemenea ea este o întrupare a non-diferenței, a non-distincției, ea transcende orice opoziție, fiind un spațiu al "autoidentității contradictorii" (coincidentia oppositorum)[15]
Calea de mijloc

7 răspunsuri:
RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| a răspuns:

Nirvana reprezinta raiul, este locul unde totul exista intr-o stare extatica, o frumusete de nedescris

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| a răspuns:

Aici mai mult de crestinism, citeste istoria religiilor

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| a răspuns (pentru besleaganicolaecosmin):

Aceasta este categoria religie, nu crestinism.

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| a răspuns (pentru HueyFreeman):

Pai raspunde-i frate

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| a răspuns:

Iată câteva informaţii:
Ciclul renaşterii în budism
8 Budismul a fost întemeiat în India în jurul anului 500 î.e.n. Tradiţia budistă spune că un prinţ indian pe nume Siddhartha Gautama, care, după ce a obţinut iluminarea, a ajuns să fie cunoscut ca Buddha, a fost fondatorul religiei budiste. Întrucât budismul provine din hinduism, învăţăturile budiste se aseamănă sub multe aspecte cu învăţăturile hinduse. Potrivit religiei budiste, existenţa este un ciclu continuu de renaştere şi moarte şi, ca şi în hinduism, viaţa fiecărui individ este determinată de faptele săvârşite în existenţa anterioară.
9 Totuşi budismul nu defineşte existenţa în termenii unui suflet individual care trăieşte după moarte. „În accepţia lui [Buddha], psihicul uman este doar un şir trecător de stări psihologice discontinue, unite numai de dorinţă", a afirmat Arnold Toynbee. Totuşi, Buddha credea că ceva — o anumită stare psihologică sau o forţă — este transmisă de la o existenţă la alta. Dr. Walpola Rahula, un erudit budist, a explicat:
10 „O fiinţă nu este decât o combinare de forţe şi energii fizice şi mentale. Ceea ce numim moarte este întreruperea totală a funcţionării corpului fizic. Dispar complet aceste forţe şi energii odată cu încetarea funcţionării corpului? Budismul spune «Nu». Voinţa, dorinţa, setea de a exista, de a continua, de a deveni este o forţă foarte puternică ce pune în mişcare toate vieţile, toate existenţele şi chiar întreaga lume. Aceasta este cea mai puternică forţă, cea mai puternică energie din lume. Potrivit religiei budiste, această forţă nu încetează să acţioneze odată cu oprirea funcţionării corpului, adică odată cu moartea, ci continuă să se manifeste într-o altă formă, dând naştere unei noi existenţe, numită renaştere".
11 Concepţia budistă referitoare la viaţa de apoi este următoarea: Existenţa este veşnică doar dacă individul...2007 - 2248 + Vezi răspunsul întreg

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| a răspuns:

Starea de fericire ce se realizeaza prin eliberarea de grijile vietii. Atingerea pacii si linistii interioare si controlarea celor 5 universuri. O porcarie.

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează