| CarlSagan a întrebat:

Https://www.youtube.com/watch?v=LPjkEtCzp-Y
Titlul zice multe. Justin Parvu a fost un legionar in tinerete.Pentru cei care nu stiu, legionarii nu au fost decat niste criminali crestini, extremisti, nationalisti, rasisti, persecutori, antisemiti.Din cauza oamenilor astia au murit multi, ba chiar un caz care mi-a atras atentia: cineva s-a sinucis de frica lor.Acest cineva este Andrei Petre. Unul dintre ce mai mari sociologi romani, filosof, om politic si profesor, o personalitate foarte importanta in comunitatea stiintifica romaneasca.Acestia isi bateau joc de el, il persecutau intr-un final recurgand la sinucidere din frica ca sa nu-l omoare si pe el la fel cum au facut cu altii.Nu stiu de ce oamenii astia imi aduc aminte intr-un fel sau altul de inchizitie si multe alte crime facute in numele religiei. Urme ale acestor legionari mai exista din pacate si astazi.Mandri ca suntem romani ortodoxi nu? Extremismul asta e foarte periculos pentru viitorul nostru, pentru progresul societatii si a stiintei.Chiar trebuie sa toleram comportamente de genul? Majoritatea romanilor sunt ortodoxi, resping evolutia si big bangul, patrioti, nationalisti, rasisti intr-un fel sau altul, cred ca suntem condusi de masonerie ei neavand cunostinte prea mari despre multe subiecte.Cum comentati?

36 răspunsuri:
| anonim_4396 a răspuns (pentru William):

Serios? Iti d-ai seama ca acele citate sunt la fel de reale ca "Protocoalele inteleptiilor Sionului":http://ro.wikipedia.org/......r_Sionului
Cu alte cuvinte acele citate au fost create intr-un mediu antisemit. Desi da e adevarat ca evreii au mentalitate grandiomandica, din cauza religiei lor care sustine ca sunt alesi zeului lor, dar asta nu inseamna ca evreii conspira impotriva lumii.

NOname
| NOname a răspuns:

Într-adevăr, este un fenomen distructiv şi în niciun caz un motiv de mândrie.

| milan9 a răspuns:

Dincolo de vinovatia initiativelor unor lideri (de a ajunge la asasinate) miscarea legionara era una care nu urmarea in crezul sau ideatic decat sa actioneze intr-o maniera morala corecta, lipsita de abuzuri si crime. Acela a fost momentul care a canalizat atentia a sute de mii de romani care au intrat in randurile ei.

De abuzuri au fost vinovate doar persoanele care au deraiat de la acel crez politic.
Nu pot fi considerati toti vinovati din cauza exceselor unor indivizi ce nu si-au respectat programul gruparii...

| Mădă0611 a răspuns (pentru milan9):

Si comunismul urmarea crezul sau ideatic, un singur stat, fara clase sociale, ca uite ca in prezent multi se sinucid sau se cred atei (luand-o razna apoi ca au ramas teisti tot timpul) ca nu au masini jm3ker33 ca nu stiu cine.

| milan9 a răspuns:

In plus, exista dovezi ca nu legionarii l-au asasinat pe Iorga, ci comunistii in incercarile lor continue de discreditare a legionarilor si de pregatire a terenului pentru monstruosul experiment ce avea sa urmeze cu viitoarele dictaturi comuniste (bazate pe ce altceva decat conspiratie, manipulare si minciuna).

Iar in situatia acelor crime in care intr-adevar au fost implicati membri ai miscarii legionare, bineinteles ca nimeni nu poate fi de acord cu crima, dar in numele bunului simt trebuie facuta diferenta intre acei cativa criminali si programul unei miscari nationaliste pe care acei criminali nu l-au respectat... (nu pot fi invinovatiti zeci de mii de oameni pentru indisciplina catorva) thinking

| CarlSagan explică (pentru milan9):

Te inseli. Legionarii l-au ucis pe Nicolae Iorga! E istorie! Astia sunt cei care l-au ridicat si omorat pe Iorga: Ion Tucan (secretar general al Institutului Național al Cooperației), Ștefan Cojocaru (consilier la INC), Traian Baicu (director la INC), Ștefan Iacobete (șofer INC) și Tudor Dacu (informator al Poliției Legionare fiind inginerul agronom Traian Boeru). Toti legionari! happy
"dar in numele bunului simt trebuie facuta diferenta intre acei cativa criminali si programul unei miscari nationaliste pe care acei criminali nu l-au respectat" bunul simt sta la baza cunoasterii comune.Nu, nu bun simt, ci obiectivitate! Dar asta tot nu schimba multe.Mai exista si astazi adepti al acestei ideologii extremiste si criminale! Din pacate!

| dragos38 a răspuns (pentru milan9):

N.I.se stie ca a fost impotriva gruparii Garda de Fier, iar un comando legionar l-a mitraliat pur si simplu crezand ca a fost implicat in uciderea liderului miscari legionare Zelea Codreanu.a fost si un film despre N.I. deseori N.I. i acuzu pe legionari ca sunt de orientare fascista bine inteles ca nu le pica bine, iar Zelea Codeanu a fost omorat la ordinul lui Carol al ii-lea. Nicolae Iorga a fost gasit intr0un sat in zapada(daca nu ma insel)ciuruit.asta este istoria

| Alcyon a răspuns:

Comunistii atei au omorat milioane de oameni. Care-i chestia? Si de unde ai scos ca romanii resping evolutia si Big Bangul? Numai tampenii in capul tau... Cat despre rasism, da o raita prin tarile din vest, sa vezi cum se uita la tine daca le spui ca esti roman laughing

| CarlSagan explică (pentru Alcyon):

"Comunistii atei au omorat milioane de oameni. " comunisti atei? serios? bine ca n-ai zis democrati crestini.Sau capitalist budisti.
" Si de unde ai scos ca romanii resping evolutia si Big Bangul?" exista si statistici care sa confirme treaba asta.Romanii sunt crestin ortodoxi majoritatea.Ei cred ca au fost creati de Dumnezeu si ca Dumnezeu a creat universul etc
"Cat despre rasism, da o raita prin tarile din vest, sa vezi cum se uita la tine daca le spui ca esti roman" si ce-i cu asta? Nu vad la tine decat afirmatii puerile si stupide."Numai tampenii in capul tau..."

| Jardelin a răspuns:

"Pentru cei care nu stiu, legionarii nu au fost decat niste criminali crestini, extremisti, nationalisti, rasisti, persecutori, antisemiti."

Sa mori tu? Dupa ce ca esti agramat mai esti si incult!

| Mădă0611 a răspuns (pentru Jardelin):

Pai, no, lamureste-ne, ce faceau legionarii de fapt?

| Jardelin a răspuns (pentru Mădă0611):

No, mai intii spune-mi ești ardeleanca?

Ia uite ce spune un nene despre legionari:

"Mişcarea Legionară este cea mai profundă revoluţie spirituală a poporului român de la încreştinarea lui încoace."

Grea afirmatie, nu? Pe mine ma cutremura un pic pentru ca realizez ca acum traim intr-o obscuritate, sperficialitate, degringolada si confuzie totale! Iti dai seama? Cind va mai trece poporul asta din nou printr-o transformare la fel de profunda precum cea nascuta de Miscarea Legionara? Never ever!

Majoritatea elitei romanesti antebelice a fost legionara sau a simpatizat cu aceasta miscare. Oare de ce? Pentru ca era nasoala (ea, mișcarea)? Nu, pentru ca promova niste idei si o atitudine extraordinare, nemaintilnite pina atunci!

Nu mai continui cu explicatii, daca vrei n-ai decit sa te documentezi singura. Eu am mai spus-o odata pe acest forum, nu sint legionar, nu sint de acord si nu agreez latura politica a Miscarii legionare, dar admir, respect si tinjesc enorm dupa latura profund spirituala a acestei Miscari Sociale de dinaintea Celui de-al Doiea Razboi Mondial.

| CarlSagan explică (pentru Jardelin):

Agramat si incult sunt in visele tale.De alte aspecte nu stii sa te legi? Si ce sari asa? Asta este istoria noastra, asta au facut legionarii! Data viitoare fa si tu o critica si argumenteaza! Eu nu-ti vorbesc despre povesti nemuritoare, ci despre realitate.

Eu m-am documentat, am facut calcule, si mi-a dat fix ce zice utilizatorul care a pus intrebarea, nenii erau criminali anti sistem, fascisti, asa ca, au meritat tot ce li s-a intamplat. Cum ziceam in alt comentariu, ca voi ii tineti de sfinti pe astia, nu cred ca un grup de atei criminali si antisistem erau premiati cu flori si bomboane.

"organizație paramilitară teroristă de orientare naționalistă-fascistă, creată după modelul organizațiilor naziste SA și SS[1], cu un caracter mistic-religios, violent anticomunist, antisemit și antimasonic[2][3]." de pe wiki, si doar nu crezi ca sunt chiar atar de prosti sa recunoasca asta, sunt ortodocsi, ce dracu, trebuie sa faca pe sfintii. Cauta discutii redate ale prizonierilor legionari cu paznicii de acolo, sa vezi care e treaba, ca sunt suficient de prosti ca nu sunt capabili sa minta ceva pana la capat. laughing Da, sunt din regiunea cu ăi mai de treaba oameni.

| anonim_4396 a răspuns (pentru Jardelin):

Adica greseste cu ceva? Din ce stiu eu, legionarismul s-a incercat a fi copie a nazismului, condusi fiind de Ion Antonescu au cerut abdicarea regelui mihai, si au contribuit acea parte a holocaustului care avuse loc in romania.De retinut ar fi BOR i-a sustinut pe legionari. Aveau chiar si ceea ce era numit "Garda de fier", era o incercarea esuata de a copia trupele SS a lui Hitler.

Vad ca esti fan Wikipedia! Wikipedia este un fel de Dumnezeu pentru tine, ha! Ai auzit, sau mai bine stiai despre o anumita "orientare" a site-ul Wikipedia? Stiai despre ne-adevarurile care se strecoara pe Wikipedia, desigur "absolut intimplator"?

Banuiesc ca nu, pentru ca ai o minte "sclipitoare", iar pentru tine Wikipedia este ca o Biblie care contine numai afirmatii irefutabile (ah, ce-mi place cuvintul asta)!

Nu ma voi apuca sa sustin acum cauza legionara, insa e bine sa stii niste lucruri:

1. Majoritatea crimelor facute de legionari, de fapt nu au fost facute de ei, au fost niste inscenari cu scopul de a-i discredita si a-i acuza.

2. Asasinatele comise de legionari, cele reale, nu au intrunit consensul membrilor, majoritatea lor fiind impotriva omorurilor pentru ca erau in contradictie cu credinta si poruncile lui Dumnezeu. Este bine de stiut acest lucru pentru ca multi spun ca organizatia, in intregul ei, era criminala.

3. Asasinatele comise de legionari, adevaratele asasinate, le poti numara pe degetele de la o mina! Compara cu cei 60.000 de romani ucisi de comunisti in inchisorile politice si in lagarele de munca!

4. Miscarea Legionara NU au fost condamnata la Procesul de la Nurenberg si mai tirziu la Curtea de la Haga, ca organizatie criminala! Este bine de stiut acest lucru si sa nu-l uitam niciodata!

Omul are o fire ticaloasa draga Madalina, uraste din rarunchi Miscarea Legionara care a fost cea mai inaltatoare si curata exprimare a spiritualitatii romanesti, dar iubeste si tolereaza organizatia criminala a comunistilor care a umilit si nimicit zeci de mii de romani. Foarte trist!

Redau o afirmatie a IPS Bartolomeu Anania, Dumnezeu sa-l odihneasca despre Fratiile de Cruce. (Fratiile de Cruce erau niste organizatii de tineret create cu scopul de a-i forma si pregati pe cei care doreau sa adere mai tirziu la Miscarea Legionara.)

"Marturisesc insa ca in "Fratia de Cruce" din Seminar nu se facea politica, nici antisemitism, ci doar educatie, si ca nu am avut de invatat decat lucruri bune: iubire de Dumnezeu, de neam si de patrie, corectitudine, disciplina in munca, cultivarea adevarului, respect pentru avutul public, spirit de sacrificiu."

Unde mai gasesti astazi aceste principii in programa de educare a tinerilor? Nici macar in scolile noastre comune la care ne ducem copiii! Iarasi o spun, foarte trist!

Daaaa, nimic fara wiki, not worthy mai ales din ce zici, inteleg ca e mana masoneriei love struck Mi-e lene sa ma uit mai sus, dar parca ziceam ca cineva a dat o discutie bla bla bla, acel cineva era crestin, ortodox, si discutia era clar de pe wiki crestineasca (orice site crestinesc), ha!

1. La fel putem spune despre Hiler, Stalin, Mao, si toti "ateii" pe care ii tot pomeniti voi.
2. Dumnezeu cere slugilor lui sa isi apere teritoriul, asa ca nu mai inventa povesti, nationalismul legionarilor era sustinut cu versete din biblie, asa cum au facut si catolicii in trecut.
3. O "mina" cu cate degete? Diferenta e ca astia fac acum pe sfintii si martirii.

Vai, saracii, uraste lumea legionarii, lumea urase ipocrizia si minciuna de fapt. Comunistii nu erau sfinti si nici nu voiau sa para, dar nici bunicilor si nici parintilor mei nu le-au atins un fir de par (decat tuns la scoala), si pe aia ii torturau de vai de ei (am citit "fenomenul pitesti" cand eram in liceu, teologic, deci spalata pe creier), nu e dubios? Sunt curioasa, voua va spala altii creierul saptamanal sau vi-l spalati voi de teama ca nu cumva vreo noua informatie primita sa va umbreasca vreun coltisor din marele confort psihic la care tot coaceti?

"Legionar - Membru al unei formaţiuni politice naţionaliste, anticomuniste şi xenofobe din România interbelică; gardist." dex, nu ma intereseaza crestinismul cat sa retin macar ca idee numele unui site ca sa pot sa pun acea discutie despre care vorbeam.

Referitor la wikipedia: ma informez si eu de pe acest site, dar pastrez unele rezerve. Eu insumi am descoperit erori, si nu in domenii asa "disputate" cum ar fi cel religios ci in domenii mult mai neutre.

"Legionar - Membru al unei formaţiuni politice naţionaliste, anticomuniste şi xenofobe din România interbelică; gardist."

Scuza-ma, ce e in neregula cu definitia din dex? In afara de xenofobie (ura fata de straini) care mi se pare o descriere exagerata, celelalte insusiri sint cit se poate de ok. Sint si eu nationalist si anticomunist!

| Jardelin a răspuns:

Daca tot postezi link-uri de pe youtube, ia uita-te putin si la asta:

http://www.youtube.com/watch?v=gg-wkG_KbVA

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Ma da destept esti tu si prosti is astia vreo 90% din romanasii ortodocsi crestini.parintii tai sant crestini? nu de alta dar daca sant ei prosti e maaaare minune cum de a iesit asa un destept national,cand vorba noastra spune; ca magar il tot numeste,foarte natural imi pare,Doar zicala glasuieste,Din stejar, stejar rasare? acuma gratia voastra inzestrata cu toate virtutile, va invoc bunavointa, si iertati-ne va rog ca ne taram si noi pe langa inaltimea voastra.

| dragos38 a răspuns:

Istoria ne spune asa ca, Miscarea legionara a avut intr-adevar un caracter mistico-religios care luptau impotriva comunistiilor, dupa 1930 a preluat puterea alaturi de Ioan Antonescu(un adevarat patriot)insa au facut mari greseli, omorandu-l pe N.I.in fine prin 1940 Antonescu a fost instiintat ca legionarii planuiesc o serie de asasinari politice, si gratie lui si loialitati armatei au reusit sa inbuse rebeliunea legionara din ianuarie, ceva mai tarziu Antonescu a dispus desfiintarea politiei legionare, si bine inteles ca din acel moment intervine o distantare intre gen.Antonescu si Miscarea legionara, dupa ce au fost inlaturati de la guvernare Horia Sima si alti legionari s-au refugiat in Germania.

| BogdantheDreamer a răspuns:

Cine esti tu? Cine suntem noi sa judecam pe preoti? Niciunul din noi nu a stat pe scaunul lui Hristos.
Dar asa se intampla, in pomul cu roade mereu se arunca cu pietre.

| CarlSagan explică (pentru BogdantheDreamer):

Draga Bogdan, noi ne-am mai intalnit.Eu critic! Analizez lucrurile! Daca era dupa tine "cine suntem noi sa judecam pe preoti" sau pe oricine, multi istorici nici nu ar mai fi scris. Avem faptele in fata, acum le discutam!

| Zenicide a răspuns (pentru BogdantheDreamer):

Preotii au stat pe scaunul lui Hristos?

| BogdantheDreamer a răspuns (pentru CarlSagan):

Carl de acord dar nu la modul acesta. Te arunci mult prea sus. Justin Parvu este prea mult.
Nu vreau sa jignesc dar trebuie sa avem si noi o baza, un bagaj de cunostinte inainte sa vorbim despre fapte. Nu te poti prezenta cu un articol gasit pe Youtube, scris de vreun nene sa castige si el o paine, si il luam ca atare. Si restul vad ca fugiti pe wikipedia ctrl-c - ctrl-v si gata. Pai asa nu merge.

Tine minte "Mințile luminate discută idei; mințile mediocre discută evenimente; mințile mici discută oamenii."

| Ben00 a răspuns:

@@"Extremismul asta e foarte periculos pentru viitorul nostru"

Te simti amenintat de un batran de 92 ani? Poti sa dormi linistit, batranul a trecut la cele vesnice.

De fapt te racaie ortodocsii. Legionari nu mai sunt de mult.

| CarlSagan explică (pentru Ben00):

Prietene, esti asa de superficial incat nu poti sa vezi la ce ma refer? Nu te supara pe mine, poate ai inteles gresit, dar imi pari un tantalau si nu sunt tolerant in fata prostiei.

| xadsada a răspuns:

Cauta despre Fenomenul Pitesti.

| Mădă0611 a răspuns (pentru xadsada):

Subiectivism.

| SorinSonOfSolen a răspuns:

Crede-mă că românul e creştin doar cu numele. Marea masă nu ştiu toţi sfinţii nu ştiu toate sărbătorile calendaristice, nu ştiu toate rugăciunile, obiceiurile, nu au citit integral Biblia măcar o dată, nu se duc la Biserică decât din an în Paşti ( literalmente), aici vorbim de un segment foarte redus din populaţie.
Dacă românul era aşa patriot nu ne mai călcau minorităţile, azi în picioare.
Românul de rând nu-i nici patriot şi e creştin doar cu numele.
Nu spun eu aceasta, ci statisticile, sondajele şi faptele vorbesc de la sine.

| CarlSagan explică (pentru SorinSonOfSolen):

Deci daca stii toti sfintii esti crestin? Te-ai gandit vreodata ca acesti "sfinti" poate au fost un pericol atat de mare pentru societatile de atunci incat singura cale era sa-i omoare? Multi dintre ei au fost niste analfabeti, nespalati, ignoranti, aroganti, semidocti, etc.
Citind biblia mai mult decat o data biblia, stiind toate rugaciunile si obiceiurile, mergand regulat la biserica, nu te fac crestin la fel cum statul in garaj nu te face masina!

| SorinSonOfSolen a răspuns (pentru CarlSagan):

Ce-mi spui tu e bun simţ şi logică de clasa a 3-a. Ştiu toate acestea. Ţi-am subliniat de ce poporul român nu e creştin decât cu numele. Ţi-am spus partea teoretică, căci acea ţine de religie, iar cea practică la fel, nu contează că sunt creştini pentru ei e doar o scuză, a fi bun sau a fi rău nu ţine cont de religie, ci de educaţia pe care ai primit-o cât erai copil.

| CarlSagan explică (pentru SorinSonOfSolen):

Nu e bun simt si nici logica de clasa a 3-a. Bunul simt sta la baza cunoasterii comune iar logica este combustibilul cunoasterii stiintifice.Repet, citind biblia mai mult decat o data biblia, stiind toate rugaciunile si obiceiurile, mergand regulat la biserica, nu te fac crestin adevarat la fel cum nici statul in garaj nu te face masina! Si sper sa fie clar de data asta.Nu asta reprezinta un crestin!