| ƤrÏncessØfƬheShadøws a întrebat:

In geneza ne este prezentat cum ca Dumnezeu a creat intai cerul si pamantul.Mai tarziu a creat luminatorii mari si mici(soare, stele).
Dar cele mai batrane stele au o vechime mai mare decat pamantul.
Cum explicati?

9 răspunsuri:
| danut a răspuns:

Eu viu cu alta "versiune" ce nu contrazice Biblia ci chiar gasim relatari despre aceste lucruri.
Lumina, nu era nevoie de soare pentru lumina deoarece in Apocalips gasim trimitere directa la faptul ca Noul Pamant nu v-a mai avea nevoie de soare.
daca citesti istoria luptei dintre Dumnezeu si Diavol (Isaia) descoperi ca aceasta lupta a avut loc cu mult inainte de aparitia (crearea) omului, evident de aici rezulta ca prin luminatori se intelege soarele si luna iar la stele se face referire in mod evident la sistemul solar. Nici crearea pamantului nu este relatata in Biblie. Cand cititi in Biblie despre cer toti va aruncati in universul nemarginit dar nu va ganditi ca un om de acum cca 4000 de ani (Moise). El cand se refera la cer se poate referi la stratul atmosferic din jurul pamantului care DA POSIBILITATEA observarii stelelor si planetelor din jurul planetei.

| danay72 a răspuns:

Nici vechimea pamantului nu se stie

| Moisie a răspuns (pentru danay72):

NU stii tu, pentru ca nu ti-ai facut lectiile la scoala!

| milan9 a răspuns:

Afirmaţia "cerul şi pământul" lasă posibilitatea ca "începutul stelelor" să preceadă "începutul Pământului". Nu este exclusă succesiunea "cerul" şi apoi "pământul".

| milan9 a răspuns:

„In prima zi a creat lumina si intunericul".
Apariţia luminătorilor în ziua a patra când începuse deja formarea pământului ar putea fi un aparent motiv de contradicţie, dar, lucrurile se explică dacă facem apel la câteva noţiuni din astronomie, referitoare la formarea stelelor.

Astfel, procesul formării stelelor şi a soarelui a putut începe înaintea formării Pământului dar transformarea lor din "nebuloase", "nori moleculari", "roiuri de materie", "globule", "protostele"… în stele, care să nu fie doar "existenţe" rece şi întunecate, ci corpuri calde care să emită lumină, transformarea lor efectivă în "luminători" a putut să aibă loc astfel într-o perioadă ulterioară, "târzie", compatibilă fără contradicţii cu "ziua a patra".

Iată compatibilitatea care face inutile discuţiile contradictorii dintre ştiinţă şi spiritualitate...

În afara de acest lucru putem bănui că au existat şi stele a căror formare a început mai târziu decât începutul formării Pământului, astfel că în mod logic, lumina lor a ajuns mult mai târziu.

Nici în această a doua situaţie, nu se contrazice afirmaţia din Hexaimeron, Cartea Facerii, ziua a patra, cu toate că termenii prezentării Revelaţiei prin Moise avea mai mult scopul de a descoperi posibilitatea relaţiei cu divinitatea şi în nici un caz, rigurozitatea ştiinţifică...

| sublime89 a răspuns:

Nu exista decat o explicatie foarte simpla: cei care au scris biblia NU STIAU asta. Nu e evident? M-am saturat de astia care mai pretind ca biblia a fost "dictata" de d-zeu. Ce d-zeu? Dumnezeul din capul lor primitiv si ignorant.

| Moisie a răspuns:

Asta se explica simplu de tot, si anume prin aceea ca sarlatanii care au inventat religia si pe Dumnezeu, habar nu aveau de faptul ca Universul a fost creat cu cca 10 miliarde de ani inaintea pamantului!
Si asta inseamna ca cine ia "adevarurile" din Biblie drept bune, este cel putin analfabet structural daca nu chiar redus mintal.

| Someonewhoappreciatelife a răspuns:

Salut.

O analiză atentă a felului cum este descris procesul de creare din Geneza ne ajută să înţelegem că lucrurile au fost consemnate din perspectiva unui observator terestru. O singură dovadă în acest sens: soarele şi luna sunt prezentate ca luminători mari în comparaţie cu stelele. Cunoaştem că multe stele vizibile nouă sunt mult mai mari decât sorele, dar nu şi din perspectivă strict terestră.

Când citim în Geneza 1:1 că Dumnezeu a creat "cerul şi pământul" termenul cer poate include tot universul cu tot ce cuprinde el.

Atunci de ce Geneza spune că soarele şi luna au fost create în a patra zi?

Analizănd contextul putem ajunge la o concluzie logică.

Mai întâi să reţinem că în prima "zi" Biblia spune că a fost creată lumina. De unde venea acea lumină? Desigur de la soare care trebuia să fi existat deja de mult timp, dar lumina nu ajungea pe suprafaţa pămîntului‚ astfel încît să poată fi văzută de un observator terestru. Acum‚ în această primă „zi"‚ evident că lumina a devenit vizibilă pe pămînt‚ şi‚ datorită mişcării de rotaţie a pămîntului în jurul axei sale‚ au început să se succeadă pe pămînt‚ alternativ‚ zilele şi nopţile. Dar, probabil din cauza atmosferei nu se putea identifica clar care era sursa luminii.

Apoi, în a treia "zi" au fost creată vegetaţia pe pământ care a început să transforme bioxidul de carbon din atmosferă în oxigen, iar ca rezultat atmosfera a devenit din ce în ce mai clară. Astfel, pentru un observator pământesc în această perioadă a fost posibil să vadă clar sursa luminii.

Concluzia este următoarea: în a patra "zi" soarele, luna şi stelele au putut fi identificate clar ca surse de lumină, dar ele existau cu mult înainte de această perioadă.

Cele bune!

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Aha.si pe pamant trait-au oameni.muuulti.inaintea mea.am auzit ca si dupa mine vor trai muuulti.cum explici?