| DanielNovice a întrebat:

Întrebare pentru adventiști:
Romani 13:1, 2
Dacă Dumnezeu a rânduit stăpânirea(autoritatea) și aceasta îți spune să faci o treabă sâmbăta sau când țineți voi Sabatul, o veți face?

Nu de alta, dar am văzut un adventist care a făcut vreo 8 ani de închisoare pentru că nu a ascultat de organul militar. Cu alte cuvinte a fost declarat insubordonat. Păi așa credeți voi că vă vrea Dumnezeu? Dumnezeu l-ar fi vrut pe omul respectiv să fie primul în grupa lui, ca oamenii să se uite la el și să dea slavă lui Dumnezeu, nu să fie băgat la închisoare ca pe un nelegiuit.

15 răspunsuri:
| danut a răspuns:

TU SPUI: "Dacă Dumnezeu a rânduit stăpânirea(autoritatea)"
Corect, din cele spuse de tine DEDUCEM ORDINEA celui cu mai multa autoritate. Pe primul loc este Dumnezeu care a oranduit si ajutoare in aceasta lume si Stapanirea [autoritatea} care este pe locul al doilea in SUPUNERE fata de cel care i-a dat autoritate, Dumnezeu. De aici deducem LOGIC ca Autoritatea TREBUIE sa se SUPUNA lui Dumnezeu si ORDINELOR Acestuia. Daca autoritatea INCALCA LEGEA lui Dumnezeu este o autoritate ILEGALA. In cazul enuntat de tine Autoritatea INCALCA GROSOLAN Porunca a Patra obligand un om sa INCALCE PORUNCA lui Dumnezeu ba chair bagandu-l la inchisoare. Sunt destule tari in lume cu Autoritati ILEGALE care incalca Legea lui Dumnezeu. Un adventist NU are cum sa faca ca AUTORITATEA Statului sa intre in Legalitate DAR Trebuie sa asculte Legea lui Dumnezeu suportand orice consecinte ale unei autoritati ILEGALE. Intrebarea ta arata ca nu ai inteles nimic din chair textul citat de tine dar acum probabil vei intelege raportul dintre Dumnezeu, un adventist si o autoritate ilegala.

| DanielNovice explică (pentru danut):

O, dar sunt sigur că dacă se întâmplă să fim atacați de Sabat ar trebui să nu facem nimic și să pierdem, Dumnezeu prin asta ținând cu cei ce nu-L respectă. Bravo, bună logică.
Dacă sunt treburi ce trebuie făcute sâmbătă atunci să se facă mai ales dacă sunt impuse de autorități.

| TamplaruAnisoara a răspuns (pentru DanielNovice):

Daca îți arde casa in zi de Sâmbătă o sa vin sa aduc apa pentru a putea stinge focul. Daca cazi in șanț beat o sa încerc sa te ridic daca îmi.permiți si o sa te sprijin si te duc acasă. Dar a face instrucție in armata in zi de sabat e cu totul altceva. Deci a face bine ne este permis. Nu se permite lucrurile care pot fi amânate. La fel cum si cei care sfințesc Duminica căuta sa o respecte.

| DanielNovice explică (pentru TamplaruAnisoara):

Nu cred că am ignorat porunca a 4-a prin întrebare sau răspuns.
Dacă un superior în armată îți spune să faci ceva, atunci acel ceva este pentru acel moment, trebuie făcut atunci, nu poate fi amânat.

Iar treaba cu șanțul, dacă m-ai fi lăsat acolo m-aș fi trezit până dimineață însă pentru că m-ai ajutat am spus: "ce om bun! este creștină, vezi? așa trebuie să fim toți" Așa și cu bărbatul insubordonat, dacă ar fi ascultat și făcea treaba impusă mai bine decât toți în ziua respectivă s-ar fi spus despre el: "este cel mai bun pentru că îl ajută Dumnezeu, el este creștin adevărat". Dar pentru că a ajuns în închisoare, ce s-a zis despre el? "Unul d'ăla pocăit" atribuindu-se cuvântului pocăit, celui mai important cuvânt din Biblie după Mesia, conotație rea... Păi este frumos așa?
Asta este slava pe care o vrea Dumnezeu? Ca oamenii să vadă în pocăință prostie și aroganță sau înțelepciune și bunătate?

| danut a răspuns (pentru DanielNovice):

DACA citeai Biblia aflai ca si evreii se aparau DACA esu atacati in zi de Sabat DAR a face armata si instructi si alte activitati in Sabat NU se face. Daca autoritatile gresesc in anumite privinte NU trebuie ca si EU sa ma arunc de pe bloc impreuna cu ele. Sunt multe activitati care se fac si in zi de Sabat DAR NU impuse de autoritati. Daca iti ia foc casa te ajut sa-ti stingi focul, dacaa ai probleme URGENTE de sanatate te ajut sa-ti rezolvi problema, DACA cazi intr-o groapa te ajut sa iesi chiar si intr-o zi de Sabat DAR daca ai neglijat sa-ti cumperi paine, nu ma duc sa-ti cumpar caci nu mori daca postesti o zi.

| TamplaruAnisoara a răspuns (pentru DanielNovice):

Ferice de voi când veți fi pedepsiți fara sa fiți vinovați.
Cat despre lume, lumea iubește si ii lauda tot pe cei din lume.
De ce crezi ca daca respecți 9 porunci si încâlci una te faci vinovat de toate? Chiar așa? Te poți face vinovat si de o porunca care nici macar nu ai incalcat-o? Nu! Vina este ca nesocotim pe Cel ce le-a dat. Neascultarea de Dumnezeu este închinare la idoli.
O întrebare: Daca Domnul Isus ar revenii in timpul vieții noastre, si Stăpânirile întregului pământ vor da Decretul Duminical, nici atunci nu va veți lumina cu privire la Sabat?

| DanielNovice explică (pentru danut):

Spune-mi unde scrie în Biblie că în ziua de Sabat nu trebuie să ascult de autoritățile rânduite de Dumnezeu riscând să fac închisoare.
Nu vezi că v-ați făcut singuri o ideologie nebazată pe Biblie? Lucruri ce ai voie să faci și lucruri ce nu ai voie să faci nescrise în Biblie...
Ce se face de Sabat? Ce faci tu în ziua dedicată complet lui Dumnezeu? Închisoare? Asta-i dedici tu lui Dumnezeu, închisoare pentru că ai încălcat legea rânduită de El?

| danut a răspuns (pentru DanielNovice):

Exodul 20,8. Adu-ti aminte de ziua de odihnã, ca s-o sfintesti.
9. Sã lucrezi sase zile, si sã-ti faci lucrul tãu.
10. Dar ziua a saptea este ziua de odihnã închinatã Domnului, Dumnezeului tãu: sã nu faci nici o lucrare în ea, nici tu, nici fiul tãu, nici fiica ta, nici robul tãu, nici roaba ta, nici vita ta, nici strãinul care este în casa ta.
11. Cãci în sase zile a fãcut Domnul cerurile, pãmântul si marea, si tot ce este în ele, iar în ziua a saptea S-a odihnit: de aceea a binecuvântat Domnul ziua de odihnã si a sfintit-o.

| Celcestietot a răspuns:

Nu sunt adventist, dar aceasta nu este religia adevărată. Mulți când intră într-o biserică îi acceptă absolut toate învățăturile acesteia fără să le gândească. Acum o să te întreb pe tine : dacă biserica are o învățătură greșită, se găsește adevăratul Dumnezeu acolo?

| TamplaruAnisoara a răspuns:

Nu! Biblia spune sa ascultam de autorități "in Domnul". Asta înseamnă sa ascultam mai mult de Dumnezeu decât de oameni. Si apostolii au făcut închisoare pentru ca au respectat Cuvântul lui Dumnezeu.

| DanielNovice explică (pentru TamplaruAnisoara):

Nu compara apostolii cu arogantul ce nu a ascultat de autorități...
"De aceea, cine se împotrivește stăpânirii(autorității), se împotrivește rânduielii puse de Dumnezeu; și cei ce se împotrivesc își vor lua osânda."
Ia vezi de ce au fost puși apostolii în închisoare și compară cu insubordonarea în armată, vezi ce-ți dă.

| TamplaruAnisoara a răspuns (pentru DanielNovice):

"Adu-ti aminte de ziua de odihna ca s-o sfințești..." De când porunca a 4, -a din Decalog nu mai face parte din Cuvântul lui Dumnezeu? Si crezi ca daca apostolii erau obligați sa lucreze Sâmbătă ar fi ascultat de autorități? Eu cred ca nu! Iar Isus nu a anulat porunca a 4-a si nici nu a schimbat ziua a 7-a cu ziua întâia respectiv Duminica, ci a fost schimbata de Constantin cel Mare si conducătorii bisericii din timpul lui. De ce sa ascultam de oameni? Va veni vremea sa se dea Decretul Duminical prin care sa oblige pe toată lumea sa respecte Duminica. Asta este semnul intre creștini si lume : Sâmbătă versus Duminica.

| Helper07 a răspuns:

Dumnezeu vrea sa ascultam de El mai presus de autoritati. Chiar daca dupa parerea ta, acel om nu trebuia sa faca ce a facut, el a dat dovada de credinta pazind lumina care i-a fost data. Cred ca oamenii ii vor da mai multa slava lui Dumnezeu daca vad pe cineva supus Lui, mai presus de oameni. Da, asa ne vrea Dumnezeu.
Ce rost mai are credinta fara fapte? Credinta fara fapte e moarta. Iar legat de versete, da, trebuie sa fim supusi, dar Dumnezeu nu se osandeste singur, tot ce spunea legea si autoritatea este permis atata timp cat nu trece peste Cuvantul lui Dumnezeu.

| DanielNovice explică (pentru Helper07):

Ce fapte a mai făcut el în închisoare? În închisoare nu se bagă cei mai onorabili, muncitori și plăcuți oameni, ci oamenii ce s-au împotrivit legii.
Ce slavă să mai primească Dumnezeu prin el? Că a fost un leneș de nu voia să facă treabă sau că era un arogant ce nu avea de ce să asculte de autorități, că se credea el mai important decât autoritățile? Hai să-ți zic ceva: oricât de mari am fi, Dumnezeu vrea să ne facem mai mici decât cei din jurul nostru pentru a-i ridica.
Să nu mai zic: "De aceea, cine se împotrivește stăpânirii(autorității), se împotrivește rânduielii puse de Dumnezeu; și cei ce se împotrivesc își vor lua osânda."
Ascultând de Dumnezeu ascultăm și de rânduiala Sa.
Trebuie să fim corecți în ceea ce facem, să compătimim umblând cu Domnul în smerenie și făcând binele pentru ca ceilalți să vadă un exemplu și să dea slavă Domnului. Ce exemplu să văd într-unul care a ajuns în închisoare? că ar trebui și eu să ajung acolo?

| Helper07 a răspuns (pentru DanielNovice):

Ai putea vedea de ce a ajuns acolo. Putea sa traiasca bine mersi, dar el l-a iubit pe Dumnezeu mai mult decat viata sa. I-a exemplul lui Iosif care a ajuns in inchisoare pentru ca nu s-a culcat cu nevasta stapanului sau. Putea sa faca asta si sa traiasca bine in continuare, dar el a ascultat de Dumnezeu si Dumnezeu l-a ridicat din temnita, din cel mai cazut om, pana la statulul de prim ministru, al doilea dupa Faraon. I-a exemplul tuturor martirilor care au murit pentru credinta lor. Nu e ingamfare, e iubire. Asta isi doreste Dumnezeu de la noi, sa-L iubim din toata inima, mai mult decat propria viata. Ce exemplu dau oamenii astia? Oamenii astia dau exemplu de crestini adevarati, si chiar ai ce invata de la ei. Autoritatea e bineinteles importanta si tb s o ascultam, nu sa traim de capul nostru, dar autoritatea oamenilor nu intrece autoritatea lui Dumnezeu. Daca aceasta te pune sa pacatuiesti impotriva lui Dumnezeu, aceasta nu vine de la Dumnezeu pentru ca El nu se osandeste singur. El e neschimbator iar cuvantul sau tine in veac. Asa cum si Iosif a fost o binecuvantare in inchisoare, asa si omul acesta poate a fost.