| Michael11 a întrebat:

Intrebare pentru atei. Daca Dumnezeu nu exista, atunci cum au supravietuit oile si nu au fost mancate de lupi? Conform evolutionismului, viata a aparut spontan si s-a dezvoltat prin selectie naturala. In lupta pentru supravietuire au ramas in viata numai animalele puternice sau mai agile pe cand cele slabe au disparut. Lupoaica face intre 3 -13 pui pe an, iar oaia are de obicei un miel (mai rar 2). Deoarece nu toti puii de lup supravietuiesc, sa zicem ca proportia este de 4 la 1 pentru distrugator, care este mai puternic, are gheare, are colti si are o viteza mai mare de deplasare. Intr-o singura noapte lupul poate parcurge in cautarea hranei mai mult de 100 Km si atunci cand alearga poate atinge chiar 60 km/ora. Lupii ataca de obicei in haite. Oaia este lipsita de aparare. Acum oile sunt aparate de om, dar lumea animala a existat si inaintea aparitiei omului. Conform evolutionismului omul a evoluat din maimuta. Cum au supravietuit oile in vremea cand nu existau oameni? Cine le-a ocrotit?

22 răspunsuri:
| doctorandus a răspuns:

Iti dai seama ca daca ar fi murit toate speciile care puteau fi mancate ar fi disparut si lupii, iar pe urma animalele ierbivore din alte zone ar fi luat locul celor care au devenit oi. In natura exista un echilibru dinamic intre prada si pradator.

suntserios
| suntserios a răspuns:

Realizezi cat de stupida poate fi intrebarea cabd te gandesti ca in salbaticia africana traiesc antilope si lei si tigri si bivoli si hiene.

| Michael11 explică (pentru suntserios):

Intrebarea nu e stupida. Diferenta dintre o antilopa si o oaie este ca antilopa atunci cand alearga, are viteza comparabila cu cea a animalului care o urmareste. Face si salturi. Oaia nu are viteza mare. Ea fuge putin dupa care oboseste si se opreste. Bivolul african se lupta cu animalele carnivore fara nici o problema. Bivolul african omoara lei. Daca un bivol este atacat de lei si este in pericol, el este aparat de ceilalti bivoli. Lupii atunci cand ataca turma de oi, omoara mai multe oi decat ar putea ei manca. De obicei ei se intorc in acel loc, pentru un nou macel.

| suntserios a răspuns (pentru Michael11):

Nu stii cum erau oile inainte sa le imblanzeasca oamenii. Poate fugeau ca antilopele

| Osneros a răspuns (pentru Michael11):

"Diferenta dintre o antilopa si o oaie este ca antilopa atunci cand alearga, are viteza comparabila cu cea a animalului care o urmareste."
Un simplu search pe Google ne spune ca: "Common eland" (dupa cum sugereaza numele, o specia comuna de antilopa) are viteza maxima de alergare de 40km/h; tigrul are viteza de alergare maxima intre 49-65km/h (deoarece cuprinde mai multe specii); leul 80km/h; hiena patata 60km/h; ghepardul poate atinge 120km/h.
Pe langa asta, pradatorii au si avantajul de a fi nevazuti.

Stiind acestea, cum a supravietuit antilopa eland inconjurata de animale care alearga mult mai rapid decat ea si sunt nevazute?

| Michael11 explică (pentru Osneros):

Singura varianta posibila este ca Dumnezeu mentine echilibrul intre prada si pradator.

| Osneros a răspuns (pentru Michael11):

Si ce face, de fapt? Lasa leii sa moara de foame, sa traiasca si antilopele?

| Michael11 explică (pentru Osneros):

Dumnezeu da hrana animalelor. Antilopele se hranesc si se inmultesc ca sa aiba si leii hrana. Daca animalele ierbivore ar disparea, animalele carnivore ar trebui sa se manance unele pe altele, sa manance pasari, sa atace oameni etc. Fara hrana si animalele carnivore ar disparea.

sadrian46
| sadrian46 a răspuns:

Erau apărate de berbeci, cu coarnele.

| Michael11 explică (pentru sadrian46):

Multumesc pentru raspuns. M-ai facut sa rad. Vezi ca sunt si berbeci care nu au coarne.

| sadrian46 a răspuns (pentru Michael11):

Da, caprele fără coarne se numesc șute, berbecii fără coarne, șuți. Cel cu coarne, cornute. Cornuto, în româna veche.

DoarBogdan
| DoarBogdan a răspuns:

Stai asa... eu raspund, desi nu sunt ateu, dar tot o sa aduc un contrariu, pentru ca urasc disputa intre cele doua categorii. Si daca nu esti ateu, ar trebui sa stii ca nu exista asa ceva, sa negi o entitate e ca si cand stii ca ea exista si tu o negi :/. Relativitate.

Oricum, revenind... lantul trofic nu consta numai in animale si oameni. Mai sunt factori care influenteaza acest lucru, natura, conditiile de vreme, de relief, anotimpul. Toate oile din lume, nu au trait in acelasi loc ca si lupii. Plus ca daca se iveste o turma foarte mare de oi la o haita foarte mica de lupi, iti dai seama cine castiga. Da, un berbec poate sa nu aiba coarne, dar si un lup poate sa nu fie suficient de puternic sa treaca de acele eventuale coarne.
Vezi tu oi prin padurile din Rusia, pe langa haitele de lupi? Vezi oi prin Africa pe langa lei? Sau invers, vezi tu lupi prin zonele stancoase, neaccesinile uneori nici de om, pentru ca nu are copite? Dar aminte de un lup?
Desigur exista si exceptii.

Animalele au evoluat, si pana sa apara omul sa aiba grija de ele, sunt sigur ca o parte din ADN-ul uneoi eventuale oi, a ramas intr-un stramosi al acesteia si apoi au inceput sa nasca din ce in ce mai multe.

Inca de la prima picatura de materie din univers, Dumnezeu a stiut cum o sa decurga lucrurile, asa ca nu a fost nevoie sa intervina mereu si sa apere acele oi, totul putand fi pus la punct inca de la prima secunda din existenta a tot ce... exista.
Fizica cuantica explica foarte bine acest lucru.

| NietzscheFrumosSiDesteptSunt a răspuns:

Ai luat in calcul faptul ca oile sunt animale domesticite si ca erau aparate de oameni? Si faptul ca exista oi unde nu exista lupi?

| Panamax a răspuns:

Ai vazut oi salbatice?
Dar branza de lup la magazin? Capcane pentru oi?
Incearca sa-ti folosesti creierul si poate o sa devii ateu intr-o buna zi.Ateu inteligent vreau sa zic, deoarece colcaie de atei prosti si pe aici.

| r3r3r3r3r3r3 a răspuns:

Tare intrebarea. Stiai ca doar plantele pot transforma carbonul anorganic in carbon organic? Cu alte cuvinte, cum a aparut viata inainte ca pe Pamnat sa fi existat plante, sti, atunci cand era o bila de foc. N-avea cum sa apara materie organica din nimic sau sa supravietuiasca in acele conditii.

| sadrian46 a răspuns (pentru r3r3r3r3r3r3):

Păi nu din nimic ci din dorința de libertate inerentă zonei anorganice, iar atomul de carbn e cel mai versatil, când e vorba să se combine cu orice alt element din oricare capăt al sistemului periodic. Există de aceea azi cam 2 mlioane de compuși ai carbonului. Așa că nu plantele au transormat carbonul ci carbonul a transformat plantele. Asta-i schema tare. Să fii flexibil, că poate așa ești bun la ceva.

| r3r3r3r3r3r3 a răspuns (pentru sadrian46):

Care plante au fost transformate de Carbon? Alea care nu erau? Sti care e diferenta dintre organic si anorganic? Una e vie si alta e moarta. A cui a fost dorinta aia de care vorbesti la inceput? A cuiva viu sau a cuiva mort? Plus ca nu e demonstrata. Omul n-a creat niciodata viata din nimic. Iar carbonul se poate combina cu toate elementele din SP ca rezultatul tot nu va fi materie organica dacat prin plante.

| sadrian46 a răspuns (pentru r3r3r3r3r3r3):

Care plante au fost transformate de Carbon? Alea care nu erau?
Eu nu am spus asta. Toată viața, animale, plante și fungi este bazată pe chimia carbonului.
Sti care e diferenta dintre organic si anorganic?
Da, știu. Una e vie si alta e moarta.
Una e vie, organică iar alta e non vie, anorganică.
A cui a fost dorinta aia de care vorbesti la inceput?
Când vorbești de cineva, - a cui-, vorbești de o structură.
Acea structură subiacentă care a avut nevoie de libertatea care o oferă viața structurilor vii, libertate pe care structurile non vii nu o au.
A cuiva viu sau a cuiva mort?
Nu, nici viu, nici mort, dar a cuiva care avea nevoie de viață ca să se manifeste.
Plus ca nu e demonstrata.
Ba e demonstrată. Viața însăși demonstrează asta.
Omul n-a creat niciodata viata din nimic.
Și ce vrei să spui cu asta?
Iar carbonul se poate combina cu toate elementele din SP ca rezultatul tot nu va fi materie organica dacat prin plante.
Dacă rezultatul este materie organică care se reproduce și supraviețuiește, el este viață.

| r3r3r3r3r3r3 a răspuns (pentru sadrian46):

Ceea ce voiam sa spun este ca atata timp cat nu era nimic viu inainte de aparitia vietii, viata nu putea sa apara. Din vesnicie a existat Dumnezeu, datatorul vietii.
Daca viata ar fi aparut la intamplare si ar fi evoluat, nu cred ca ar fi aparut asa-zisele probleme de proiectare. Iar acuratetea structurii fiintelor vi nu poate sa fi aparut la intamplare.

| doctorandus a răspuns (pentru r3r3r3r3r3r3):

Voi ati facut chimie organica la liceu?

| CapDeSfecla a răspuns:

Pentru ca sunt unite într-o turma si sunt aparate de berbeci.Fiecare animal are un as în mânecă cand vorbim de apărare sau supraviețuire.

| Michael11 explică (pentru CapDeSfecla):

Am inteles de la tine si de la Sadrian46 ca haita de lupi nu mai poate de frica cand vede berbeci. Inseamna ca lupii nu au mancat oi vreodata. Au fost aparate de berbeci. Poate oile au mancat lupi. Cate unul la micul dejun.