| Mădă0611 a întrebat:

Karma, karma, toata ziua Karma. Sa vedem: "Good intent and good deed contribute to good karma and future happiness, while bad intent and bad deed contribute to bad karma and future suffering." Dar binele si raul sunt conceptii subiective. Era un nene foarte bolnav si voia sa fie eutanasiat. Daca il ajutam, faceam bine sau rau? Argumentati (+ de unde stiti ce e bine si ce e rau). Nu ma intereseaza poruncile, raiul sau iadul, ci karma mea, intentia, fapta, binele si raul.

18 răspunsuri:
| suffarstar a răspuns:

Karma nu are sens fara reincarnare. http://www.yogaesoteric.net/content.aspx?lang=RO&item=2878
Binele si raul sunt, intr-adevar, notiuni vagi si relative.

| Mădă0611 explică (pentru suffarstar):

Pana la reincarnare avem nevoie sa intelegem binele si raul. Daca sunt notiuni vagi si relative, eu de unde sa stiu ce sa fac pentru a atinge nirvana cat mai repede? (parca astia erau cu nirvana, nu trupa).

| suffarstar a răspuns (pentru Mădă0611):

laughing Sa-ti linistesti mintea,dizolvi ego-ul si sa-ti descoperi sinele superior, adevaratul TU. Nu e vorba despre legi, moralitate sau pacate. Unii fac chestia asta prin yoga, meditatie, dans, arta, muzica etc.

| drutzix a răspuns:

Eu cred ca am face un lucru bun (daca asta e dorinta lui).
Ai dreptate, nu exista moralitate absoluta, lumea e gri nu alb-negru.
Cat despre karma, mi se pare un concept periculos si imoral deoarece implica faptul ca daca ti se intampla ceva rau atunci o meritai. Lumea nu merge asa si lucruri rele se intampla oamenilor buni fara motiv.

| IvanMihai a răspuns (pentru drutzix):

Totul se întâmplă cu un motiv!
Există două tipuri de relaţii de cauzalitate: cauzalitatea naturală si cea morală.
Cauzalitatea naturală: cutremure, uragane etc.; oamenii suferă din cauza acestora fără a fi încălcat vreo lege morală.
Cea naturală nu are nimic de-a face cu faptul că oamenii sunt buni sau răi, este doar o simplă chestiune legată de diferitele forţe existente în univers, forţe care acţionează una asupra celeilalte.
Cauzalitatea morală este despre cum gândesc oamenii, cum vorbesc şi cum acţionează ei, pe de o parte, şi ceea ce vor simţi drept rezultat al acestor acţiuni, pe de altă parte.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

(presupunand ca treaba cu karma functioneaza)

Cazul prezentat de tine nu reprezinta o fapta rea. E dorinta persoanei X si tu trebuie sa-i respecti acea dorinta. Nu te afecteaza cu nimic. Daca ai liberul arbitru, e dreptul tau sa alegi cand / cum vrei sa mori.

"Daca il ajutam, faceam bine"... da. Daca insa alegi sa nu-i respecti dorinta, faci un rau.

Daca X iti cere ajutorul sa poata viola persoana Y si tu ajuti, atunci faci rau deoarece acel "drept" si acea "libertate" afecteaza libertatea persoanei Y motiv pentru care, in acest caz, faci rau.

| Mădă0611 explică (pentru anonim_4396):

Pai daca persoana respectiva e ratacita din cauza suferintei, o fi dorinta ei, dar nu sincera, deci ii fac rau luandu-i timpul necesar acceptarii. tongue

| anonim_4396 a răspuns (pentru Mădă0611):

"dorinta ei, dar nu sincera"... e o dorinta sincera iar chestia cu "ratacita din cauza suferintei" e o idiotenie. Daca boala X nu i-a afectat creierul, persoana e capabila sa ia o decizie. Suferinta poate sa fie blocata cu ajutorul medicamentelor.

Chiar si asa, decizia lui a fost luata inainte ca "suferinta" sa-i "rataceasca" gandirea. Cum vine asta? Azi sunt constient de ce fac deoarece "suferinta" e acceptabila iar de maine habar n-am ce fac deorece nu mai pot de durere? Sa fim seriosi. Presupunand insa ca treaba cu gandirea ratacita e pe bune, chiar si in acel caz, e de preferat sa nu lasi persoana respectiva sa sufere degeaba. Sa zicem ca are un an plin de chinuri. Ca ce chestie sa sufere?

Chiar si asa, de ce decizia luata din cauza suferintei nu e valida? Crezi ca are rost sa sufere degeaba deoarece (zici tu ca) "persoana respectiva e ratacita din cauza suferintei"?

"deci ii fac rau"... nu. Ii faci un bine.

""ratacita din cauza suferintei" e o idiotenie" nimic nu e idiotenie in lumea teista/superstitioasa.

Poate fi o disperare de moment, na, asta e ratacirea. Zici ca e bine ca tu ai vrea sa te ajute cineva in situatia aia, si eu, deci si mie imi pare ok, e empatia, dar ma interesa un raspuns din partea celor care fac pe inteleptii cu budismul, karma, reincarnarea... Dupa cum observi, ioc.

| anonim_4396 a răspuns (pentru Mădă0611):

Ai pus intrbarea pe un site cu 99% crestini. Daca-i intrebi chestii ce tin de alte religii incep sa dea cu stangul in dreptul avand in vedere ca nici propria religie nu o cunosc bine.

Eu ti-am zis cum trebuie sa fie. E alegerea lui iar acea decizie nu te afecteaza cu nimic motiv pentru care e bine daca o accepti si e rau daca o refuzi. Ca ce chestie sa sufere degeaba cand el vrea sa termine mai repede? Nu e dreptul lui? Chiar si in crestinism daca treaba cu libertatea e pe bune, trebuie sa ai acest drept. Sinuciderea trebuie sa fie acceptata deoarece tine de tine si nu afecteaza cu nimic vietile altora (decat daca vrei sa faci sinucidere cu bomba dar asta e altceva).

Sunt cativa care fac pe budistii si i-am intrebat de cateva ori cate ceva cand inserau cuvantul sau ideea in vreun raspuns, dar ioc iar.

Uita-te la "Mar adentro" daca ai chef si timp. ^.^

| wtxwhdxifdjebdd a răspuns:

"Binele" si "Raul" sunt concepte care iau nastere in functie de modalitatea individului de a percepe si a reactiona la materie si comunicare."Binele" si "Raul" se formeaza in functie de gena individului si circumstantele biologice
in care acesta traieste.
In timp ce tu probabil nu suporti sa fii batuta, molestata fizic, exista persoane care platesc pentru aceste opresiuni, pentru violenta.
Unii oameni considera viata sacra.Si se manifesta diferit. Unii avand grija de ea, altii prin ritualuri de sinucidere.In multe culte japoneze sinuciderea era cobsiderata un act suprem de onoare, prin urmare e ceva "bun".
Raspunsul la intrebarea ta tine de dorinta individului.Cu sau fara eutanasiere n-ar fi mare lucru. Oricum ar muri.El si-a manifestat dorinta de a-i frange capul. Daca i-a fost ascultata inseamna ca a fost ajutat, scutit de efort, nu? A fost ajutat sa ajunga mai repede unde ar fi ajuns oricum.Perceptia lui face diferenta.Eutanasierea chiar nu constituie o modalitate care face diferenta in cazul mentionat de tine.Doar daca are cine stie ce boala care ne omoara pe toti.
Karma nu exista, si daca ar exista ar mentine distrugerea.Nu are sens.
A ii face rau lui B.B nu poate sa ii raspunda, asa ca C ii face dreptate.D ii face rau lui C pentru ca i-a facut rau lui B care i-a facut rau lui A.Si oricum exista familii care s-au imbogatit lasand africanii sa manance excremente de sobolani ca sa traiasca Tot acele familii conduc armata, TV-ul, scolile si religiile.Nu vad ca s-a intors ceva impotriva lor.Numai din taxe castiga milioane de euro.
Dumnezeu exista.Nu e bun sau rau, nu rasplateste, nu pedepseste, nu intervine in cursul naturii.

| sappy a răspuns:

Karma nu trebuie sa fie incarcata cu energia negativa de la persoana eutanasiata!

| Mădă0611 explică (pentru sappy):

Daca energia negativa e de la mine? Imi cere sa-l ajut, dar nu vreau sa omor, il ajut totusi pentru ca il vad ca sufera; intentie buna, fapta buna, mustrare de constiinta = energie negativa.

| IvanMihai a răspuns (pentru Mădă0611):

Intenţia este cea care contează!
Intenţia face diferența dintre "bine" și "rău".
Chiar dacă ceva bun pare să apară din intenţii rele, cu toate acestea karma negativă este creată. Chiar dacă ceva rău este creat din intenţii bune, cu toate acestea karma pozitivă este creată. Cu toate acestea, ar trebui să existe remușcări pentru orice daune "accidental" create.

| a răspuns:

Buddhistii studiaza de generatii aceasta lege si vrei ca un ex crestin cu 13500 de postari sa o inteleaga in 10 minute?

| Mădă0611 explică (pentru ):

Vad ca ai o obsesie cu numarul de raspunsuri, ceea ce e extrem de amuzant din moment ce tu ai avut pana acum cel putin 8 conturi. laughing)
Voiam sa imi explicati voi, astia mai luminati, ca daca stiti, explicati cat sa inteleg intr-un minut.

| Mădă0611 explică (pentru ):

Si apropo, intrebam de bine si rau, ceea ce tu, ca un mare intelept, ar trebui sa stii ce si cum.