anonim_4396
| anonim_4396 a întrebat:

Lumina Sfântă de la Ierusalim - minune sau înşelătorie?
Când Ierusalimul a fost cucerit de cruciaţi, aceştia au izgonit preoţimea ortodoxă şi au descoperit că miracolul a încetat să se mai producă. Absenţa pelerinilor şi a taxelor plătite de aceştia l-au convins pe regele Baudouin să le permită preoţilor ortodocşi să revină în Biserica Sfântului Mormânt, însă întâmplarea a amplificat scepticismul. de ce oare sa oprit acel miracol sa se produca? fara raspunsuri de copii de gradinita ca de vina sunt preoti ca au fost alungati de acolo http://www.descopera.ro/......nselatorie

19 răspunsuri:
| MMihai a răspuns:

Nu putem preciza, noi cei din România, unde este escrocheria,
cu focul de la așa zisul „Sfânt mormânt ", cert este că pot să fie o serie de escrocherii, nu doar una cu fosfor alb.
Eu am alte idei pe care nu am cum să le verific, dar cred că este vorba de fascicole de lumină și fosfor roșu și apoi fosfor alb, la urmă.
Numai cu fosfor alb este complicat și riscant.
Nu uita că flecărea, trebuie aprinsă la o anumită oră și nu înainte, și nu te poți „ juca" numai cu fosfor alb, care se aprinde imediat în contact cu aerul.
Deci lumina focalizată cumva ajunge unde este fosfor roșu și aprinderea sa duce la topirea ulterioară a unui strat de protecție și oxigenul din aer duce la aprinderea fosforului alb.
.

| anonim_4396 explică (pentru MMihai):

Pentru banii fi fara griji omul e inventiv

| MMihai a răspuns:

Michael Kalopoulos, este un prost că lumina trebuie să se aprindă după ce s-a terminat o bucată din slujbă, fosforul alb se tine cumva unde să nu intre în contact cu oxigenul și să spui că stai cu fosfor alb deschis, trebuie să nu cunoști chimie.
http://ro.wikipedia.org/wiki/Fosfor
http://www.referatele.com/......le-com.php

| William a răspuns:

Pai raspunsul la intrebare este chiar in ea. Minunea a icetat ca urmare a izgonirii preotilor. Asa a pedepsit Dumnezeu pe cei care i-au izgonit preoti, luandu-le aceasta minune de a se aprinde lumanarea cand intri cu ea.

| anonim_4396 explică (pentru William):

La ce gradinita esti?

| William a răspuns (pentru anonim_4396):

Te deranjaza comentariul meu? Se vede ca respingi orice dovada a existentei lui Dumnezeu. O sa regreti asta toata viata (viata vesnica).

| anonim_4396 explică (pentru William):

Ti-am dat video cu ala care face la fel ca aia de paste tot in articol apare ca fosforul de sprinde singur de mii de ani si grecii antici stiau

| shadovv a răspuns:

Am auzit ca e o anumita substanta care se apride spontan sau in contact cu aerul.

| anonim_4396 explică (pentru shadovv):

Http://www.descopera.ro/......nselatorie
Fosforul, cheia Luminii Sfinte?

Pentru că Patriarhul nu poate pătrunde cu surse de foc în biserică, fiind controlat de autorităţile israeliene, scepticii au explicat că secretul Luminii Sfinte este ascuns în lumânările pe care acesta le ia cu el în Biserică. Dacă acestea sunt impregnate cu fosfor alb, nu este nevoie de o sursă de foc pentru a le aprinde, deoarece fosforul, în contact cu aerul umed, tinde să ia foc spontan.

Un istoric grec, Michael Kalopoulos, a făcut o demonstraţie în direct la o televiziune din Grecia, arătând cum lumânările folosite de Patriarh se pot aprinde fără a avea nevoie de o sursă de foc.

În imaginile video de mai jos se poate observa cum cercetătorul grec înmoaie vârful lumânărilor în fosfor, iar acestea se aprind apoi de la sine:

| shadovv a răspuns (pentru anonim_4396):

Daca as fi troll as putea spune ca fosforul este de fapt minunea de la Dumnezeu.

| emanuel27 a răspuns (pentru anonim_4396):

Hai ma ray iarta-ma
de ce te-ai suparat asa tare?

| mihaibrasov a răspuns:

Cei care tot vorbesc aiureli ca sa te duci acolo sa vezi probabil chiar nu stiu ce vorbesc. Mor multi oameni in imbulzeala, se intra doar cu multi bani dati, iar la intrare ti se iau orice lumanari pe care le ai la tine. Zicea cineva pe un forum ca miroase a fosfor teribil in respectiva sala.
Eu nu cred, pentru ca daca ar fi real, Biserica Ortodoxa, avida de bani ar lasa presa din toata lumea sa filmeze aceasta minune divina cu camere HD si ar avea peste noapte sute de mii de membri noi convinsi. Dar, cand nu e real, apar controversele si speculatiile.
Mai era o prostie ca apa din nu stiu ce rau isi schimba cursul de curgere in preajma invierii (tot pe la Ierusalim). Singura demonstratie de pe net era un clip filmat cu bricheta (prin anul 2010, cand au aparut tot felul de dispozititve mai performante) din care nu puteai distinge ca raul isi schimba cursul...

| Catalinnna a răspuns:

Lasa orice video sau parere despre acest subiect, si du-te frumos in Noaptea Invierii la Biserica Sfantului Mormant, la Ierusalim, si fii atenta la ce se intampla. Vei vedea adevara minune, vei fi prezenta, nimeni nu te va putea influienta in niciun fel si nici nu te vei mai lua dupa vorbele altora, ci doar dupa trairea ta. Multi ar putea vorbi veacuri intrehi despre asemena subiecte, inutil. Du-te acolo, iar constiinta ta iti va spune daca sa crezi sau nu! Constiinta omului este singurul sau judecator adevarat, caci prin intermediul ei lucreaza Dumnezeu cu el.

| anonim_4396 explică (pentru Catalinnna):

Tu nu intelegi ca greci faceau la fel

| emanuel27 a răspuns (pentru anonim_4396):

Hai ma ray te rog iarta-ma
chiar am facut asa mare rau?
pls

| Catalinnna a răspuns (pentru anonim_4396):

Tu nu intelegi ca cel mai bun mod de a fla e sa te duci acolo? tie frica sa te lamuresti prin forte proprii?

anonim_4396
| anonim_4396 explică:

Un istoric grec, Michael Kalopoulos, a făcut o demonstraţie în direct la o televiziune din Grecia, arătând cum lumânările folosite de Patriarh se pot aprinde fără a avea nevoie de o sursă de foc.

În imaginile video de mai jos se poate observa cum cercetătorul grec înmoaie vârful lumânărilor în fosfor, iar acestea se aprind apoi de la sine: http://www.youtube.com/watch?v=e4RnM6FLVz4&feature=player_embedded Prima pagină › Cultură
vezi toate articolele din Cultură › Cultură
Lumina Sfântă de la Ierusalim - minune sau înşelătorie?
Trimite pe emailMarius Comper | 24.04. 2011 | 206 Comentarii
+
ZOOMLumina Sfântă de la Ierusalim - minune sau înşelătorie?
Galerie foto (4)

An de an, cu ocazia Paştelui ortodox, credincioşii se bucură de ceea ce ei numesc minunea Sfintei Lumini. Acest eveniment miraculos se petrece an de an în Biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim, în timpul slujbei de vecernie ce are loc în Sâmbăta Mare, ziua dinaintea Paştelui.

În cadrul ceremoniei, Patriarhul grec al Ierusalimului înconjoară Sfântul Mormânt alături de un sobor de ierarhi şi de preoţi. După procesiune, Patriarhul intră cu 33 de lumânări în Sfântul Mormânt, unde se crede că Lumina Sfântă coboară şi le aprinde. După acest eveniment, Patriarhul iese din mormânt şi împarte Lumina credincioşilor prezenţi în biserică.



Evenimentul este considerat de către adepţii creştinismului ca fiind cel mai vechi miracol atestat anual. Deşi a fost descrisă în mai multe scrieri începând cu secolul 4 e.n., minunea a început să fie documentată sistematic începând cu 1106, când a fost menţionată în scrierile călugărului rus Daniel.

Controverse de-a lungul istoriei



Încă de pe vremea când Ierusalimul se afla sub conducerea musulmanilor a existat o doză serioasă de scepticism asupra acestui fenomen, însă acesta era tolerat pentru că pelerinii ce călătoreau special pentru a fi martori la moment aduceau venituri consistente. Când Ierusalimul a fost cucerit de cruciaţi, aceştia au izgonit preoţimea ortodoxă şi au descoperit că miracolul a încetat să se mai producă. Absenţa pelerinilor şi a taxelor plătite de aceştia l-au convins pe regele Baudouin să le permită preoţilor ortodocşi să revină în Biserica Sfântului Mormânt, însă întâmplarea a amplificat scepticismul.

Fenomenul este descris de celebrul istoric Edward Gibbon în opera sa de căpătâi, Istoria declinului şi prăbuşirii Imperiului Roman, în volumul IV, publicat în 1788: "Musulmanii zâmbeau cu condescenţă la menţiunea flacării miraculoase ce se aprindea în ajunul Paştelui. Această fraudă pioasă, concepută în secolul al IX-lea, era apreciată de cruciaţii latini şi este repetată anual de către preoţimea sectelor greceşti, armene şi copte, impunând-o asupra spectatorilor creduli pentru beneficiul propriu şi pentru cel al tiranilor ce îi conduc. Cu timpul, toleranţa asupra acestui fenomen a fost sporită şi de interes, veniturile prinţului şi ale emirului crescând în fiecare an datorită miilor de străini ce veneau să observe fenomenul".

O altă sursă istorică la care apelează scepticii este arhimandritul rus Porfirie, ce a fost trimis în secolul al XVII-lea la Ierusalim de către Biserica Ortodoxă Rusă pentru a funda misiunea rusească. În jurnalul pe care l-a ţinut, acesta menţionează că preoţimea din Ierusalim ştia că «miracolul» este de fapt o fraudă. "Un ierodiacon care a intrat în altarul Mormântului atunci când, după cum crede toată lumea, focul sfânt coboară, a văzut oripilat că focul este aprins de la o simplă lampă de icoană care nu se stinge niciodată, şi astfel focul sfânt nu este o minune. El însuşi mi-a spus despre asta azi", a scris Porfirie în jurnalele ce au fost publicate între 1894-1901.

Victoria Clark, corespondenta pentru România a publicaţiei britanice The Observer în anii '90, a scris o carte dedicată miracolului de la Ierusalim, intitulată Holy Fire: The Battle for Christ's Tomb. Jurnalista relatează că în secolul al XIX-lea, clerul ortodox din Ierusalim a dorit să prezinte publicului larg miracolul ca fiind mai degrabă simbolic, însă pierderile financiare şi spirituale au fost considerate prea mari, aşa că ideea a fost abandonată. Nici incidentul grav din 1834, când sute de pelerini au murit călcaţi în picioare de mulţimea strânsă lângă micuţa biserică, nu a schimbat hotărârea clerului.

În 2001, un făclier armean care a luat de multe ori parte la ceremonia de la Ierusalim a dezvăluit pentru The Telegraph secretul Luminii Sfinte. "Nu este niciun miracol. Preoţii greci aduc o lampă - ce a fost folosită în acest scop de 1500 de ani - pentru a aprinde Lumina Sfântă. Pentru pelerinii credincioşi, ce vin din ţări îndepărtate, este un foc din rai, un adevărat miracol. Dar nu şi pentru noi", a mărturisit el.

Ipoteza unei lămpi cu o vechime de 1500 de ani nu pare a fi prea credibilă. Cea mai plauzibilă explicaţie a fost oferită acum câţiva ani de un specialist grec, care a studiat fenomenul timp de mai mulţi ani.

Fosforul, cheia Luminii Sfinte?

Pentru că Patriarhul nu poate pătrunde cu surse de foc în biserică, fiind controlat de autorităţile israeliene, scepticii au explicat că secretul Luminii Sfinte este ascuns în lumânările pe care acesta le ia cu el în Biserică. Dacă acestea sunt impregnate cu fosfor alb, nu este nevoie de o sursă de foc pentru a le aprinde, deoarece fosforul, în contact cu aerul umed, tinde să ia foc spontan.

Un istoric grec, Michael Kalopoulos, a făcut o demonstraţie în direct la o televiziune din Grecia, arătând cum lumânările folosite de Patriarh se pot aprinde fără a avea nevoie de o sursă de foc.

În imaginile video de mai jos se poate observa cum cercetătorul grec înmoaie vârful lumânărilor în fosfor, iar acestea se aprind apoi de la sine:



Pentru a amâna aprinderea flăcărilor, lumânările pot fi apoi înmuiate într-un solvent organic, fosforul urmând să ia contact cu aerul abia după ce acesta se evaporă.

Calităţile fosforului erau cunoscute încă din antichitate, spune Kalopoulos, fiind folosit de magicienii din Caldeea în secolul V î.e.n. De asemenea, Strabon descrie folosirea sa de către babilonieni în Geographica, lucrare publicată în anul 23 e.n. http://www.descopera.ro/......nselatorie

| emanuel27 a răspuns:

Salut ray sunt tot emanuel1
pls scuza-ma pentru ca am zis ca esti tu.Sincer imi cer scuze
si da intr-adevar aceasta lumina e o inselatorie am vazut asta inainte