|

Ma poate lamuri si pe mine cineva in legatura cu evreii si faraonul incapatanat: daca evreii au fost sclavi in Egiptul antic si Moise i-a scos de acolo, chestia e cum au ajuns in Egipt s-au dus ei de buna voie acolo in cautare de pamant sfant ori ei s-au format acolo ca etnie, ca popor ca habar nu am? Am vazut filmul cu Moise si printul Egiptului 1998 dar tot nu intelg. Stiu ca faraonul se folosea de ei pe post de sclavi pentru constructii si alte cele si ca ii era frica ca populatia va creste atat de mult incat nici armata nu-i mai poate tine sub control dar tot nu se leaga ceva la povestea asta. Daca unul din utilizatori stie ceva sa-mi explice cat mai detaliat ca sa pricep si eu.

1 Raportează Evaluează
Răspuns Câştigător
| a răspuns:

Mai intai intraga poveste, e o poveste, un mit nationalist, dovezile istorice indica ca:
- evrei n-au fost sclavi egipteniilor si n-au poposit prin desert 40
- cei care munceau erau platiti de faraon fiind cetateni egipteni sau din alte zone
-evrei erau niste triburi imprastiat
- ei s-au dezvoltat ca popor in Canan, acolo isi au originea

Dar de dragul mitului iti explic:
Iacov se stabili-se cu turmele si oamenii sai, cu corturi etc., undeva la sud de Egipt in Canan, geneza ne spune ca bunicul acestuia era din Ur fiind sumerian de origine.
Well, ce se intampla mai departe: Pai Iacov e poligam are 2 neveste "legitime" (adica 2 tipe cumparate de la unchi-so) si doua sclave date de neveste sale, acesta se inmulteste iepureste si face 12 copii, ulterior vor fi 13.
Unu din copii lui Iacov este Iosif, un tip cam visator, spunea multe tampeni si a fost urat de frati sai decisi sa-l omoare, dar in cele din urma este vandut unei caravane egiptene.
Well exact ca in orice basm dupa multe peripeti eroul nostru (Iosif) ajunge mana dreapta a faraonului si salveaza imperiul de-o seceta.
Astia din jurul Egiptului insa nu erau norocosi, asa ca dupa mai multe peripeti familia lui Iosif intra in Egipt si sunt pusi in Gosen ca cioban la vaci. Cica intrase 70 de indivizi la acel moment, si dupa trece o perioada se schimba dinastia si nenei astia d-au coltu', iar urmasii lor 400 la numar (numiti evrei de acum) ajung din ciobani, sclavi constructori. Sfarsit!
Dar reciteste prima parte, tot ce e scris in Geneza e un mit national al poporului evreu, luat de bune de indivizi idioti.

1 răspuns: