| mentholinks a întrebat:

Matei 23. "1 Atunci, Isus, pe când cuvânta gloatelor şi ucenicilor Săi,
2 a zis: „Cărturarii* şi fariseii şed pe scaunul lui Moise.
3 Deci toate lucrurile pe care vă spun ei să le păziţi, păziţi-le şi faceţi-le, dar după faptele lor să nu faceţi. Căci ei* zic, dar nu fac." Tinand cont de aceste spuse ale lui Isus catre gloate si ucenici ar trebui un crestin care vrea sa-l urmeze in intregime pe Isus sa respecte Legea propovaduita de carturari?

42 răspunsuri:
| sierra1 a răspuns:

Dacă nu sunt prevăzute pedepse, poate să nu o respecte

| mentholinks explică (pentru sierra1):

Pentru un crestin mediu poate ca merge dar pentru cineva care se vrea a fi ucenic al lui Isus?

| sierra1 a răspuns (pentru mentholinks):

Nu prea mi-e clar ce-i aia "ucenic al lui Isus"

| minrest a răspuns (pentru sierra1):

Sa nu confundam religia cu cariera sau cu justitia. Ce faci pentru un castig material, faci in cadrul carierei tale: de pedeapsa se ocupa justitia, nu religia; religia iti da satisfactia ca existenta are un sens, si ca tu esti in acord cu acesta, Zeul da Zeu, nu mandarine si nuiele, sa nu il confundam pe Dumnezeu cu Mos Craciun.

| sierra1 a răspuns (pentru minrest):

" religia iti da satisfactia ca existenta are un sens"

aici vorbești despre tine, corect?

| minrest a răspuns (pentru sierra1):

Nu. Vorbesc de motivul inconstient care ii face pe oameni sa adere la o religie, fie ea animism, budism, catolicism, sau chiar ideologiile moderne, adevarate religii laice, cum ar fi nazismul si comunismul. Stiintele care m-au condus cel mai mult spre aceasta opinie sunt Istoria (domeniul meu) si Antropologia Culturala.

| sierra1 a răspuns (pentru minrest):

Adică ție religia iti da satisfactia ca existenta are un sens?

| mentholinks explică (pentru sierra1):

Credinta intr-o forta supranaturala care a creat lucrurile pentru un scop, da, e satisfacatoare. Scuze ca ma bag asa in discutie.

| minrest a răspuns (pentru sierra1):

Ti-am raspuns deja.

| sierra1 a răspuns (pentru mentholinks):

"o forta supranaturala care a creat lucrurile pentru un scop"

de unde știi tu asta?

| sierra1 a răspuns (pentru minrest):

"motivul inconstient care ii face pe oameni sa adere..."

și spuneai că domeniul tău e antropologia?

| minrest a răspuns (pentru sierra1):

Nu, Istoria. Ce, crezi ca un motiv trebuie sa fie constient? Puteam sa spun, nu, ''motivul inconstient care ii face pe oameni sa nu recunoasca ca au fost inselati este dorinta de a intretine iluzia ca au facut o afacere buna''? Ia, spune-mi mai clar ce nu iti place la constructia mea.

| mentholinks explică (pentru sierra1):

Pai nu stiu, daca as sti ar fi satisfactia maxima mai ales daca o sa ma aleg si eu cu ceva. Dar si putina credinta in sine iti da o mica satisfactie fata de perspectiva mortii absolute si a faptului ca vinovatii nu vor fi trasi la raspundere pentru raul facut altor oameni care poate au suferit toata viata lor. E total nedrept asa si credinta ca vom fi judecati dupa faptele noastre iti da o oarecare speranta ca se va face dreptate.

| minrest a răspuns (pentru sierra1):

Hai, sa te ajut un pic cu un exemplu: Motivul, de care nu esti constient, pentru care mi-ai pus la indoiala constructia frazei, este faptul ca nu iti convine ce am afirmat; pretextul, motivul fictiv este ca ai fi descoperit o eroare. Normal ca nu iti convine ca actionezi din motive de care nu esti constient, dar nu am ce sa iti fac.

| sierra1 a răspuns (pentru minrest):

"Hai, sa te ajut un pic..."

ajută-te pe tine, cred că ai o părere prea bună despre tine. Admite că ai dat-o-n bară cu afirmația aia pseudo(științifică)

| sierra1 a răspuns (pentru mentholinks):

Mda, e părerea ta și o respect!

| minrest a răspuns (pentru sierra1):

Ai tot timpul sa afli despre subconstient, despre motivele pe care oamenii nu le recunosc fata de ei si ca astea sunt de fapt motivele care conteaza.

| minrest a răspuns:

Dupa mine, sunt doua interpretari posibile: 1. Carturarii si fariseii sunt rabinii de astazi, iar acestia nu il recunosc pe Isus ca mesia, deci deci cine il asculta pe Isus nu il considera mesia. 2. Il poti urma pe Isus ca mesia, dar urmezi tot ce prescrie VT, si nu numai, dar toata invatatura rabinica, insa numai cand nu se contrazice cu ce spune Isus, si cand nu ii neaga calitate de mesia. Ce biserica din zilele noastra urmeza una din cele doua variante, permise de textul din NT, din Matei 23?

| mentholinks explică (pentru minrest):

Ce vad eu ca o pierdere e ca bisericile din zilele noastre nu se prea mai axeaza pe ceea ce face omul ci pe ceea ce simte. Toate incearca sa-i faca pe oameni sa se simta cat mai impacati cu Dumnezeu.

| minrest a răspuns (pentru mentholinks):

Daca e asa, caci nu m-am gandit la asta, ar fi o explicatie: Preotii nu prea cred in Dumnezeu, si atunci cauta sa joace un rol pozitiv in societate; cred mai mult in psihologie, si cauta sa zica ceva pozitiv.

| mentholinks explică (pentru minrest):

Sunt si preoti care cred in Dumnezeu sau cel putin au crezut la inceput. Oricum, parerea mea e aceeasi, exista confuzie. Avem Legea, invatatura lui Isus in special predica de pe munte, mantuirea prin credinta si invatatura lui Pavel si nu se leaga tocmai armonios intre ele asa ca nu prea mai stie nimeni care e calea cea dreapta cum se zice.

| minrest a răspuns (pentru mentholinks):

Bine, bisericile discuta problemele teologice in interior, si asta cu frica. Oricum, ai pus degetul pe rana cu intrebarea asta, sunt foarte curios daca cineva poate gasi o a treia interpretare, fata de cele doua ale mele. NICI O biserica crestina de astazi nu urmeaza una din cele doua variante permise de text; adica nici una nu face ce ii cere Isus in mod explicit.

| SG1995 a răspuns (pentru minrest):

Mesianici evrei.

| minrest a răspuns (pentru SG1995):

Evreii mesianici sunt crestini, ei resping interpretarea rabinica, deci nu ii asculta pe carturari si pe invatatorii legii. De fapt, am impresia ca conditia nu se poate respecta.

| SG1995 a răspuns (pentru minrest):

Ba da, dacă respingi aserțiile pauline.

| minrest a răspuns (pentru SG1995):

Ei, asa parca ar merge, situatia merita analizata dar pare sa mearga chiar binisor; din cate stiu eu insa, nici o grupare contemporana nu resinge Fapte si Epistole, si sa primeasca restul.

| SG1995 a răspuns (pentru minrest):

Exact, dar dacă ar fi său luăm contextual, mai tot ce vine la Pavel e apocrif din punct de vedere doctrinal yudeo-creștin.

| Nilsson a răspuns:

Bineinteles ca trebuie sa respecte Legea, aceasta a fost data chiar de Dumnezeu nu de farisei.
Credinta fara fapte este moarta.
Iisus a venit sa implineasca Legea nu sa o anuleze.

| mentholinks explică (pentru Nilsson):

Adica sa implineasca Legea? Ce inseamna asta?

| Nilsson a răspuns (pentru mentholinks):

Cu siguranta inseamna sa nu o strice.
Eu inteleg prin implinirea legii sa ne arate ca poate fi respectata, adica sa duci o viata fara de pacat si sa o intelegi in profunzine, adica sa ai scrisa in inima dupa cum a facut Dumnezeu un nou legamant cu oamenii.
Iisus a dat chiar si exemple concrede, a ucide nu inseamna doar a lua viata cuiva ci si a ii distruge demnitatea ca om facandu-l prost sau nebun.
La fel, desfrana nu inseamna doar actul doar actul efectiv ci pacatul se produce in momentul in care apare pofta.

| minrest a răspuns (pentru Nilsson):

Da, numai ca daca e respectata si inteleasa de o singura persoana, si aceea divina, asta nu arata ca poate fi respectata si inteleasa de oameni, ci dimpotriva. Deuteronom capitol 30. 11-15. Porunca aceasta pe care ți -o dau eu azi, nu este mai presus de puterile tale, nici departe de tine. Nu este în cer, ca să zici:,, Cine se va sui pentru noi în cer și să ne -o aducă, pentru ca s`o auzim și s`o împlinim?`` Nu este nici dincolo de mare, ca să zici:,, Cine va trece pentru noi dincolo de mare și să ne -o aducă, pentru ca s`o auzim și s`o împlinim?``Dimpotrivă, este foarte aproape de tine, în gura ta și în inima ta, ca s`o împlinești. Iată, îți pun azi înainte viața și binele, moartea și răul.
Dupa cum vezi, Dumnezeu afirma in Deuteronom, chiar dupa ce a dat legea, ca legea poate fi inteleasa si respectata de catre oameni, de catre intreaga multime de oameni care a primit lege, de catre urmasii lor si de catre strainii din mijlocul lor. Eu ce sa cred, interpretarea adventista, care spune ca legea a fost data ca sa se vada ca nu poate fi respectata, sau pe Dumnezeu? Am sa il cred pe El, ca stie mai bine.

| Florin9Florin9 a răspuns:

Atâta timp cât e în acord cu Biblia, de ce nu? (,, cărturarii'' moderni fiind preoții, care teoretic ar trebui să fie superiori în înțelepciune (unii chiar fiind).

| minrest a răspuns (pentru Florin9Florin9):

Florine, solutia ta e ingenioasa, dar hai sa ne uitam mai atent. Putea Isus sa se refere la oamenii ''superiori in intelepciune''? Ar fi insemnat sa ii acuze pe toti oamenii intelepti nu fac ce ar trebui, dar apoi sa se ne ceara sa ii ascultam; numai ca invatatura unor oameni intelepti ar cuprinde SI justificarea lor ca sa nu asculte de Dumnezeu; daca ii urmezi, nu Il asculti nici tu. Tu spui prin interpretarea asta ca NICI UN preot nu asculta de Dumnezeu. Carturarii si invatatorii legii sunt rabinii; Isus le aduce o acuzatie foarte grava; aceea ca nu fac ce cere Dumnezeu, dar arata ca nu le respinge invatatura cu nimic, ca se ia dupa traditia rabinica; asta spune prin faptul ca nr cere tuturor sa o urmam. Ok! Hai sa spunem ca vorbeste doar de rabinii de pana la el; asa din capul nostru, Doamne iarta-ne! Urmeaza vreo biserica invatatura rabinica de pana la Isus, care exista, scrisa; de exemplu a lui Gamaliel, mentionat in NT? Nici una, nada, zero!

| Florin9Florin9 a răspuns (pentru minrest):

Nu prea am înțeles ce ai zis.
Nu am zis că s-ar fi referit la toți oamenii superiori în gândire.
Cărturarii de atunci trebuiau ascultați pentru că, chestiunile teoretice pe care le ziceau erau corecte dar practica,, nu prea le plăcea '' iar oamenii au fost sfătuiți să nu urmeze aceeași practică,, eronată ''.
În ziua a azi învățătura cărturarilor e complet depășită, cândva a fost bună teoretic dar după venirea lui Iisus preoții au devenit ca acei,, învățători ai legii'' dar unii dintre ei chiar știu să și pună învățăturile în practică și pot fi un exemplu pentru noi.

| minrest a răspuns (pentru Florin9Florin9):

Odata ce Isus spune ca invatatorii respectivi nu fac ce cere Dumnezeu, inseamna ca, in orice interpretare corecta, categoria pe care o cosideri reprezentanta moderna a invatatorilor respectivi nu fece ce cere Dumnezeu, altfel pur si simplu nu la ea se refera Isus. Spune-mi ce crezi, sa pot merge mai departe cu argumentul.

| Florin9Florin9 a răspuns (pentru minrest):

Iisus le-a spus asta celor din vremea lui de ce preoții (reprezentații moderni) ar fi implicați și ei? Vrei să zici că s-a referit și la ei toți? Nu prea cred.

| minrest a răspuns (pentru Florin9Florin9):

Pai daca nu crezi, de ce afirmi asta? Ia uita-te mai sus, tu ai spus ca preotii ar fi cei la care s-ar aplica in zilele noastre, nu altul. Eu doar ti-am explicat DE CE nu se poate referi la preoti.

| minrest a răspuns (pentru Florin9Florin9):

OK. Deci, dupa cum am spus si eu, NU se refera la preoti. Atunci cine sunt astasi acei carturari si farisei care sed pe scaunul lui-atentie!-Moise? Simplu, carturari si farisei pe scaunul lui Moise exista si acum, sunt rabinii, cum erau si atunci. Acesrtia afirma ca Isus nu este Dumnezeu, ce zici, sa ii ascultam? Nu vrei; te inteleg; atunci sa ii ascultam numai ce ziceau pe vremea lui Isus, inainte de rastignire. Surpriza! Ce spuneau pe vremea aia nu lasa posibilitatea ca mesia sa fie Dumnezeu; oamenii au continuitate perfecta in privinta asta. Exista totusi o posibilitate sa il ascultam pe Isus in privinta asta? Ce zici?

| Florin9Florin9 a răspuns (pentru minrest):

Nu m-ai înțeles! M-am referit că se poate aplica și la unii din preoți pentru că sunt unii care nu practică o viață creștină dar învață pe alții (mai auzi la știri despre astfel de preoți).
Vreau,, să-i aud'' și eu spunând ceea ce zici tu că spun.

| minrest a răspuns (pentru Florin9Florin9):

Frumos spus, in paragraful 2. Sa ma gandesc, la ce lucrare sa te trimit, ca nu e simplu. Un an nou cat mai bun!

| Florin9Florin9 a răspuns (pentru minrest):

Asemenea!

| leo59 a răspuns:

Biserica intemeiata de Mantuitorul pe marturia data de Sf. Petru ( Matei 16, 16), pe Golgota si la Cinzecime. Textul de la Matei 23, 1 -3 si urmatoarele se refera tocmai la formalismul practicat de carturarii VT si despre sfarsitul acestuia chiar daca Legea a fost buna ea s-a perimat prin neaplicabilitatea ei. Mantuitorul n-a desfiintat-o ci a desavarsit-o, in sensul ca a ramas doar Legea morala ( Decalogul) iar cea ceremoniala jerfele, sarbatorile, circumcizia)au fost desfiintate; unele dintre acestea erau date doar pentru poporul ales. Evanghelia si Biserica intemeiata de Domnul Hristos sunt universale si vesnice.