anonim_4396
| anonim_4396 a întrebat:

Morala ( constiinta ) este aceeasi in toate culturile avand elemente comune si pe baza ei judeca Dumnezeu daca o persoana IL iubeste sau nu. Corect?

5 răspunsuri:
| danut a răspuns:

Morala nu este constiinta, Legile Morale sau cele 10 Porunci sunt o oglinda pentru constiinta noastra. Vom fi judecati pentru faptele noastre izvorate ca expresie a constiintei noaste. Dragostea fata de, Dumnezeu se exemplifica prin respectarea Legii Morale. Asa scrie in Biblie.

| anonim_4396 explică (pentru danut):

"Morala nu este constiinta" - vad ca se confunda constiinta cu educatia si autoeducatia pe parcursul vietii. Evident ca constiinta poate fi educata insa educarea constiintei NU creeaza constinta. Constiinta este doar modelata prin educare. Un bebelus se naste cu constiinta. Iata datele unui studiu:

http://www.descopera.ro/......e-amploare

"Un studiu recent a scos la iveală că cei mici se bucură la fel de mult atunci când îi ajută pe alţii decât se ajută pe ei. De ce oamenii decid să-i ajute pe alţii? Ca adulţi, sunt puţine cazurile în care un act de bunătate nu vine laolaltă cu o aşteptare pentru câştig personal, scrie Curiosity. În ceea ce priveşte copiii mici de doar doi ani, în studiul publicat în jurnalul Developmental Psychology, cercetătorii au dorit să afle ce determină altruismul acestora. Desigur, este în parte şi o adaptare evolutivă, dar există o motivaţie clară: le aduce copiilor o mare bucurie." - concluzia este ca un copil are deja constiinta insa educatia rea inabusa aceasta constiinta de a face bine in mod altruist fara a astepta ceva bun in schimb. Deci nu este vorba de evolutie pentru ca educatia rea cauzeaza involutie pe parcursul dezvoltarii pana la varsta adulta. Nu degeaba a zis Cristos ca "cei care se aseamana cu copiii vor intra in Imparatia Lui Dumnezeu." De aici rezulta si ca fara o educatie divina buna nu exista dezvoltare buna. Aceste lucruri le-am observat si eu la copiii mici. Copiii mici ofera fara sa se gandeasca sa primeasca ceva in schimb sau nu negociaza faptele bune sau nu se asteapta sa primeasca ceva in schimb sau nu pun conditii parintilor sau altor copii pentru a le da ceva bun sau pentru a imparti jucariile intre ei. Egoismul din copii este pacatul mostenit. Insa vorbesc despre aspectele pozitive. Am observat ca si un copil mai egoist face fapte altruiste fara sa se gandeasca la faptul ca probabil va primi ceva bun in schimb. De unde stie un copil ca ceea ce are alt copil trebuie sa aiba si el? Constiinta cu care se naste ii spune acest lucru sau il impulsioneaza sau il determina in acest sens. Mai exact simtul dreptatii ce apartine de constiinta cu care se naste. Constiinta ii spune ca este drept sa aiba si el aceleasi lucruri bune pe care le are alt copil. Si puii de animale au acest simt al dreptatii dar este limitat si redus la hranire. Cand un pui de animal vede alt pui ca are un lemn cu care se joaca se gandeste daca nu cumva este bun de mancat. Iar puiul care avea lemnul a luat lemnul si se joaca cu acel lemn pentru a-l examina si a vedea daca este bun de mancat. De fapt acea joaca este o joaca aparenta si este mai degraba o examinare. Pisica se joaca cu soarecele, DAR soarecele nu este un lemn. Aparenta joaca a pisicii cu soarecele este un fel de antrenament. :)

Referitor la intrebarea de mai sus pusa de mine; exista elemente comune in toate culturile pe baza carora Dumnezeu judeca sau evalueaza un om si acestea sunt: dragostea, demnitatea, dreptatea, onoarea, respectul si care fac parte din constiinta cu care se naste un om indiferent de educatia pe care o va primi sau indiferent de religia sau ideile pe care le va receptiona de la parinti si de la scoala pe parcusul dezvoltarii pana la varsta adulta. Dumnezeu evalueaza un om pe baza constiintei pe care o are din nastere si care il felicita sau il acuza pe om pana moare in functie de faptele bune/rele pe care le face pe parcursul vietii.

| danut a răspuns (pentru anonim_4396):

Esti la sectiunea religie, nu la filozofie sau medicina. Copilul nu se naste cu o constiinta gata prestabilita ci si-o formeaza dealungul vietii.

| Holiday a răspuns:

Evident nu! Spiridusii inexistenti, gen Dumnezeu, nu au nici o legatura cu asta.

| 393Dan a răspuns:

Probabil da, pentru ca morala (constiinta) e ceea ce ne diferentiaza de animale, care se bazeaza doar pe instincte.