| mentholinks a întrebat:

Multi crestini cand ii intrebi de ceva din Vechiul Testament spun ca acela era valabil doar pentru evrei si a fost schimbat cu Noul Testament. Daca e asa atunci de ce, aceeasi crestini tot pomenesc de cele 10 porunci? fiindca ele sunt in Vechiul Testament si au fost date doar evreilor.

8 răspunsuri:
| danut a răspuns:

"Multi crestini cand ii intrebi de ceva din Vechiul Testament spun ca acela era valabil doar pentru evrei si a fost schimbat cu Noul Testament."
Astia NU SUNT crrestini decat cu numele sau crestini farisei, mai nou le poti spune PSEUDOCRESTINI.
Daca ai citi Biblia ai afla ca Cele 10 Porunci sunt de la INTEMEIEREA lumii, ele au fost date si poporului evreu dar cele 10 porunci sunt de la Adam. Uite cum se REPETA Porunca a patra inca de la intemeierea lumii: Geneza 2, 1. Astfel au fost sfârsite cerurile si pãmântul, si toatã ostirea lor.
2. În ziua a saptea, Dumnezeu a sfârsit lucrarea pe care o fãcuse; si în ziua a saptea S-a odihnit de toatã lucrarea Lui pe care o fãcuse.
3. Dumnezeu a binecuvântat ziua a saptea si a sfintit-o, pentru cã în ziua aceasta S-a odihnit de toatã lucrarea Lui, pe care o zidise si o fãcuse.
Si pentru evrei se REPETA aceiasi porunca: Exodul 20, 8. Adu-ti aminte de ziua de odihnã, ca s-o sfintesti.
9. Sã lucrezi sase zile, si sã-ti faci lucrul tãu.
10. Dar ziua a saptea este ziua de odihnã închinatã Domnului, Dumnezeului tãu: sã nu faci nici o lucrare în ea, nici tu, nici fiul tãu, nici fiica ta, nici robul tãu, nici roaba ta, nici vita ta, nici strãinul care este în casa ta.
11. Cãci în sase zile a fãcut Domnul cerurile, pãmântul si marea, si tot ce este în ele, iar în ziua a saptea S-a odihnit: de aceea a binecuvântat Domnul ziua de odihnã si a sfintit-o.
Si cele 10 Porunci vor exista pana in vesnici: Matei 5, 18. Cãci adevãrat vã spun, câtã vreme nu vor trece cerul si pãmântul, nu va trece o iotã sau o frânturã de slovã din Lege, înainte ca sã se fi întâmplat toate lucrurile.
19. Asa cã, oricine va strica una din cele mai mici din aceste porunci si va învãta pe oameni asa, va fi chemat cel mai mic în Împãrãtia cerurilor; dar oricine le va pãzi, si va învãta pe altii sã le pãzeascã, va fi chemat mare în Împãrãtia cerurilor.

| RAY a răspuns:

Leo59 tu ai dai doar ce ti a convenit tie, iisus a spus ca nici un singur cuvant din vt nu a expirat
Împlinirea Legii şi Prorocilor
17 Să* nu credeţi că am venit să stric Legea sau Prorocii; am venit nu să stric, ci să împlinesc.
* Rom 3:31; Rom 10:4; Gal 3:24;
18 Căci adevărat vă spun, câtă vreme* nu vor trece cerul şi pământul, nu va trece o iotă sau o frântură de slovă din Lege înainte ca să se fi întâmplat toate lucrurile.
* Luca 16:17;
19 Aşa că oricine* va strica una din cele mai mici din aceste porunci şi va învăţa pe oameni aşa va fi chemat cel mai mic în Împărăţia cerurilor; dar oricine le va păzi şi va învăţa pe alţii să le păzească va fi chemat mare în Împărăţia cerurilor.
* Iac 2:10;
20 Căci vă spun că, dacă neprihănirea voastră nu va întrece* neprihănirea cărturarilor şi a fariseilor, cu niciun chip nu veţi intra în Împărăţia cerurilor.

| Nilsson a răspuns:

Legile Vechiului Testament se împart în mai multe categorii.
Este legea morală, care include cele 10 porunci, apoi sunt legile ceremoniale cu privire la jertfe și sărbători, sunt legile sanitare cu privire la animalele curate si necurate, regulile de carantină și spălări. Mai este și categoria legilor civile și regulilor de societate.

Mulți fac confuzie în aceste tipuri de legi, mai ales ateii care vor să îi înțepe pe creștini.
Dar ei nu știu că cele 10 porunci au fost scrise de Însuși Dumnezeu cu degetul pe table de piatră care erau ținute în chivot, pe când restul legilor au fost dictate lui Moise și erau ținute lângă chivot.

| TamplaruAnisoara a răspuns:

Diferență intre VT si NT cu privire la porunci este urmatoarea: In VT poruncile erau scrise pe table de piatra pe când in NT ele sunt scrise prin Duhul Sfânt in inima omului.
Evrei 8/10:" Dar iată legământul pe care-l voi face cu casa lui Israel, după acele zile, zice Domnul : voi pune legile Mele in mintea lor si le voi scrie in inimile lor; Eu voi fi Dumnezeul lor, si ei vor fi poporul Meu."
1 Ioan 2/27 :" Cat despre voi, ungerea pe care ați primit-o de la El rămâne in voi si n-aveti trebuință sa va învețe cineva; ci, după cum ungerea Lui va invata despre toate lucrurile si este adevărata, si nu este o minciuna, rămâneți in El, după cum va învățat ea."
Creștinul are privilegiul unei călăuziri intime, personale a lui Hristos Însuși, si este călăuzit de Duhul Sau.

| Irinel15123532 a răspuns:

Decalogul nu s-a dus. El a existat din vesnicii pentru ca legea Lui Dumnezeu este vesnica, cele 10 porunci nu au aarut cand i le-a dat lui Moise, ele existau din vesnicii, nu orice lucru din vechiul testament s-a dus. Daca ai fi citit noul testament ai fi stiut asta.

| Helper07 a răspuns:

Asta e o eroare grava la ei. In Noul Testament s-a dat(ca sa spun asa) Noul Legamant si asta conteaza mult dar crestinilor sa zicem ca li s-a cam urcat la cap pentru ca Noul Legamant e mai convenabil si spun ca asta conteaza in principal si poate asa e insa ceea ce nu si-a mai avut rostul nu e Vechiul Testament ci Vechiul Legamnat. Fara sa-l cunoastem pe vechiul cum putem avea o cunoastere buna asupra noului? De altfel sunt si alte lucruri despre care se vorbeste in Vechiul Testament dar ei le desfinteaza considerand Vechiul Testament fara valuare dar fac o greseala.

| Mateeo a răspuns:

Fals. Isus nu a venit si a schimbat Vechiul Testament, asta e facut foarte foarte clar in Noul Testament.
' Să nu credeţi că am venit să stric Legea sau Prorocii; am venit nu să stric, ci să împlinesc. '
Matei 5:17
Mai clar de atat nu stiu ce vreti. Adevarul e ca este foarte greu sa citesti primele 5 capitole din Noul Testament

| leo59 a răspuns:

Când Mântuitorul spune în Matei5, 17 că: n-am venit să schimb legea sau proorocii, ci să împlinesc, iar Sf. Pavel că V.T. este umbra celor viitoare-ins. că unele s-au schimbat (cum ar fi ceremoniile Legii Vechi: jertfele, preoția, leviratulș a. a)iar altele cum ar fi legea morală (Decalogul ș. a.)care e veșniçă și nu seschimbă, rămâne. Doamne ajută.