|

Pentru atei si credinciosi-daca nu ar exista religia omul de unde ar stii ce e moral si ce nu? e religia necesara? fara relgie ce alta materie scoalara sau altceva orice ar fi ar putea promova multe pilde atat de bune din religie? cum ar putea fi promovata moralitatea la scara globala, incepnad de cand te nasti pana ce mori? voi de unde v ati luat moralitatea, eu unul is ateu si nu cred in prieteni imaginari stiu ca omul se naste cu moralitatea care deriva din foarte multe lucruri dar is curios ce credeti si voi

9 Raportează Evaluează
Răspuns Câştigător
| a răspuns:

Omul nu se naste moral ci doar cu instincte, cat priveste morala, ea s-a insusit ca o norma de convietiuire intre oameni, nu are caracter de lege si e relativa de la o epoca la alta. Biblia nu are morala, "morala" ei are caracter de "lege", deci conditionata, nerespectata inseamna condamnarea la iad.

8 răspunsuri:
| a răspuns:

Arta războiului, Arta seductiei, Arta manipularii, arta asasinării, Kama Sutra etc. o grămadă de concepte aduse la rang de artă, pe care alegi?

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| a răspuns:

Nici nu poti sa-mi demonstrezi existenta moralitatii,si prin existenta ma refer la consistenta ei imanenta,nu la existenta simplului concept.
Pentru ca este evidenta existenta notiunii de moralitate, dar este ea consistenta? Raspunsul este NU,deoarece tot cea ce presupune nu are o baza ce poate fi experimentata obiectiv in conformitate cu realitate,ci pot fi intelese doar subiectiv datorita sentimentelor.
Putem spune ca este bine sau rau sa ucizi (facand abstractie de cazurile in care aceasta actiune se reflecta direct asupra ta,atunci putem vorbi de bine si rau)? Sigur ca putem. Putem sa intelegem de ce nu este bine sa ucizi? Nu,dar putem avea falsa impresie,datorata sentimentelor, ca intelegem de ce nu este bine.
Este consistenta moralitatea religiei,sau orice tip de moralitate? Nu.
Si cum moralitatea nu reprezinta nimic mai mult decat un sistem de legi derivate din pur subiectivism uman, fiind inexistenta in realitate, nu avem nevoie de ceva numit "religie" pentru a o introduce.
Moralitatea religioasa are relevanta doar pentru un religios, deoarece acela crede intr-o entitate absoluta ce a creat aceste legi absolute.
Pentru un ateu moralitatea nu poate, sau nu ar trebui sa reprezinte nimic mai mult decat cea ce am spus mai sus. Pot intelege de ce ateii respecta acest sistem de legi, deoarece el este este folositor societatii. Ce nu pot insa intelege este de ce anumiti ateii si cred in consistenta acestui sistem de legi. Este aberant.

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| explică (pentru Inferno):

Atunci de ce iti este mai usor sa fii prieten cu cineva care te a ajutat intr un anumit context cand aveai nevoie de ajutor si nu esti cu celalalt care intr un context asemanator ti a facut rau te a facut sa te simti si mai mic...eu cred in ce ai zis la sf adica e clar ca ai libertatea sa alegi sa faci ce vrei dar daca imi spui ca moralitatea nu poate fi probata in realitate aici te inseli, bine acum depinde si de ce tip de om vorbim dar, e si vb aia actiune-reactiune u ca si element in univers esti influentat de tot ce te inconjoara si intr un anumit context reactionezi intr un fel e clar ca procesul e cu dus si intors dar nu poti sa spui ca moralitatea nu face parte din mediul inconjurator

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| a răspuns:

Exista religii si omul tot nu stie ce e moral si ce nu, cei care nu sunt interesati n-o sa afle, celorlalti le functioneaza empatia.
De ce iti trebui sa asculti pilde cand poti sa te gandesti cum e viata, cum te simti tu cand cineva iti face o nedreptate (n-ai nevoie de oameni sa iti spuna ca lucrul cutare e nedreptate, o simti pe pielea ta) si cum se simte celalalt cand tu ii faci o nedreptate?
Eu ma pun in locul celui cu care interactionez, asa aflu ce e bine si ce nu.

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| explică (pentru Mădă0611):

Eu stiu asta dar ma refer la promovarea in masa religia acum isi ia toate meritele dar altceva nu vad adica ceva bazat pe filosofie pe stiinta ceva pentru umanitate care sa atraga atentia de la religie dar poate sunt eu prea pretentios

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| a răspuns:

Nu avem nevoie de religie ca sa fim morali!
Moralitatea o dezvoltam de milioane de ani...

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| a răspuns:

Un proverb spune,, nu faceti ce face popa ci ceia ce spune el'' ca sa fii un om cinstit corect cu respect fata de semeni si de mediul unde traiesti, de multe ori cei care se pretind a fi crestini ei de fapt in realitate sint niste hoti, farisei mincinosi

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| a răspuns:

Prin educatie civica?
Consider ca un ateu care nu face lucruri rele doar pentru a nu rani pe altii are valori morale mult mai bune de cat un crestin care nu pacatuieste ca sa nu ajunga in iad.

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează