|

Puteți sa-mi spuneti va rog in ce ordine sa citesc cărțile din Biblie? Am citit pana acum Matei, Marcu, Luca și Ioan. Cu ce sa continui ca sa înțeleg mai bine?

18 răspunsuri:
| a răspuns:

Incepe cu Vechiul Testament (atentie: risti sa redevii atee).

| a răspuns (pentru doctorandus):

Are sanse mari sa devina atee.

| a răspuns (pentru doctorandus):

Omul care devine ateu dupa citirea Vechiului Testament nici nu a fost crestin.

| a răspuns:

Continua sa citesti tot Noul Testament, apoi poti sa incepi cu Vechiul Testament. Probabil o sa ai ceva probleme abia cand incepi ultima carte din noul Testament - Apocalipsa - este scrisa simbolic si greu de inteles.

| a răspuns (pentru AframyK):

De ce cu noul? Geneza e in noul testament?

| a răspuns:

Iisus a afirmat crestinilor cu numele ca nici un cuvant nu a fost eliminat si nu va fi in vechi, deci incepe cu vechiul testament

| a răspuns:

Poti citi Biblia de aici sau instaland-o pe telefon: https://mybible.ro/ Unele versete sunt explicate.

Sau te poti inscrie aici ca sa citesti Biblia in doi ani: https://solascriptura.ro/cursuri
Cursurile sunt gratuite (te costa doar timbrul; sau fara timbru daca te vei deplasa la libraria SolaScriptura din localitatea ta).

De regula trebuie sa incepi cu prima carte a Biblei: Geneza -care se gaseste in Vechiul Testament. Vor fi lucruri care nu le vei intelege. Multe din aceste lucruri vor fi intelese in timp ce vei citi mai departe Biblia.
Recomand sa te inscrii la cursul de citire al Bibliei pentru ca asa te vei simti incurajata sa o si termini de citit. Pentru ca altfel multi au abandonat citrea Bibliei din multe motive. In timpul cursului vor aparea multe intrebari pe care le poti pune.
Succes!

| a răspuns:

Cred ca si ordinea in care sunt insiruite cartile din canonul Noului Testament are rostul ei. Continua cu epistolele! Intr-adevar, Apocalipsa este ultima carte din Canon, o carte plina de simboluri si mesaje incifrate, cu neputinta de inteles fara niste comentarii ajutatoare. De fapt pe tot parcursul Noului Testament poti intalni aspecte mai dificil de inteles. Iata unul din motivele pentru care Mantuitorul Hristos a lasat Biserica: ea este de fapt cadrul care pastreaza din primele secole crestine comentariile biblice ale acelor parinti, martiri, sfinti din veacurile apostolice- cei care au preluat direct de la apostoli, direct de la cei hirotoniti de apostoli.
Biserica este contextul in care a luat nastere Noul Testament...

| a răspuns:

Citeste Vechiul Testament fiindca acolo este vorba despre Dumnezeu. Noul Testament are la baza omul problematic Isus Cristos care a nascut nenumarate secte care se ciondanesc intre ele in timp ce iudaismul a ramas unul singur.

| a răspuns:

Incepi cu Facerea si termini cu Apocalipsa.

Biblia prezinta scopul Lui Dumnezeu de a face din Pamant un paradis. Jertfa Lui Hristos va face posibil acest lucru in ciuda pacatului lui Eva si Adam.

Biblia incepe cu raiul din Eden si se termina cu imaginea raiului care va fi pe Pamant.

Apocalipsa 21:1-4:"1. Şi am văzut cer nou şi pământ nou. Căci cerul cel dintâi şi pământul cel dintâi au trecut; şi marea nu mai este.
2. Şi am văzut cetatea sfântă, noul Ierusalim, pogorându-se din cer de la Dumnezeu, gătită ca o mireasă, împodobită pentru mirele ei.
3. Şi am auzit, din tron, un glas puternic care zicea: Iată, cortul lui Dumnezeu este cu oamenii şi El va sălăşlui cu ei şi ei vor fi poporul Lui şi însuşi Dumnezeu va fi cu ei.
4. Şi va şterge orice lacrimă din ochii lor şi moarte nu va mai fi; nici plângere, nici strigăt, nici durere nu vor mai fi, căci cele dintâi au trecut."

Cerul cel dintai e guvernarea lui Satan cu guvernele omenesti. Pamantul cel dintai sunt oamenii de rand supusi guvernarii lui Satan si demonilor lui si tuturor guvernelor umane. Marea e lumea necredincioasa agitata purtata de idei filozofice schimbatoare.

Noul cer e guvernarea Lui Dumnezeu prin Hristos. Noul Pamant sunt oamenii supusi guvernarii lui Dumnezeu care vor trai vesnic in paradis pe Pamant.

| a răspuns:

Ai inceput bine, continua cu scrisorile trimise de Pavel la anumite biserici. Acelea sunt cele mai importante deoarece sunt si explicite. Daca citesti cu scopul de a intelege, vei intelege. Daca compari ceea ce citesti cu ceea ce deja stii, nu ve intelege niciodata
Eu am facut asa :
- am extras versetele in functie de tema - de ex. mantuirea - am scris pe calculator toate versetele care aveau legatura cu mantuirea, le-am ordonat, si apoi le-am citit - asa am inteles. In acest fel poti face cu orice tema.
Urmareste cu mare atentie si cauta sa afli de ce a venit Iisus. Vei vedea ca a venit sa ne mantuiasca, iar asta inseamna sa ne scape de pacat. In acest sens a scos crestinii de sub lege deoarece unde nu este lege nu este nici calcare de lege, deci nici pacat. Trebuie sa urmaresti ce inseamna sa fii crestin, si daca astea le-ai inteles restul este foarte usor

| a răspuns:

Citeste noul testament, citeste, Efeseni, Filipeni, Galateni, Romani si bineinteles Corinteni.

| a răspuns:

Pe langa Noul Testament, citeste cateheza ortodoxa, adica "Invatatura de credinta crestin ortodoxa". Daca esti un pic mai rationala, acolo sunt prezentate adevarurile de credinta revelate si esti calauzita spre intelegerea Scripturii si a Traditiei.
Fara calauza Bisericii si a invataturii sale, nu poti intelege Scriptura, asa cum nici famenul etiopian nu putea intelege cartea profetului Isaia, fara calauzirea Sf. Ap. Filip. (Fapte 8, 31)
Biserica lui Hristos este stalpul si temelia adevarului. (1Timotei 3,15)
Citeste de asemenea viata unui sfant! Eu am citit la inceput viata sfantului Paisie Aghioritul, ca sa vad cum este credinta in realitate si in practica, nu numai teoretic. Ortodoxia este ortopraxie.
Citeste despre Sfanta Fecioara Maria, Maica Domnului, Nascatoarea de Dumnezeu! Vietile sfintilor te vor inflacara mult in credinta.

| a răspuns (pentru pacatosulBogdan):

Biblia e contra traditiei. Hristos a condamnat traditia sau datina.

Matei 15:6b:"şi aţi desfiinţat cuvântul lui Dumnezeu pentru datina voastră."

| a răspuns (pentru Steregoi):

Te ratacesti necunoscand Scripturile si nici puterea lui Dumnezeu!
Biblia este din Traditie si o confirma! Inainte de a scrie Sfantul Prooroc Moise Pentateuhul, cuvantul lui Dumnezeu s-a transmis prin viu grai. Pana sa fie scrisa prima Evanghelie, invatatura lui Hristos s-a transmis prin viu grai. Biblia este cuvantul lui Dumnezeu fixat in scris, absolut esential pentru mantuire. Daca Biblia este contra Traditiei, cum gresit afirmi, de unde citeaza Sfantul Apostol Pavel pe Hristos, spunand: "Mai fericit este a da decat a lua!" (Faptele Apostolilor 20:35)?
Sau de unde citeaza Sfantul Apostol Iuda pe Sfantul Prooroc Enoh: "Iata, a venit Domnul cu zecile de mii de sfinti ai Lui,
Ca sa faca judecata impotriva tuturor si sa mustre pe toti nelegiuitii de toate faptele nelegiuirii lor, in care au facut faradelege" (Iuda 1, 14-15)?
Cum sa fie Biblia contra Traditiei, cand Biblia spune:
"Deci, dar, fratilor, stati neclintiti si tineti predaniile pe care le-ati invatat, fie prin cuvant, fie prin epistola noastra." (2 Tesalonicieni 2, 15)?
Traditia este mai inainte de Biblie si dupa ea, prin Sfintele Sinoade Ecumenice, prin invatatura ortodoxa a Sfintilor Parinti si prin viata Bisericii in Duhul Sfant.
Tu, care negi Traditia, nu ai nicio traditie, fiindca secta iehovista nu are niciuna! Cine nu aduce invatatura lui Hristos, nu are pe Dumnezeu! Cine tagaduieste, cum tagaduiti voi pe Hristos Dumnezeu, nu are nici pe Tatal!

| a răspuns (pentru pacatosulBogdan):

Traditii sau datini sau obiceiuri care sunt in conflict cu Biblia. Una dintre aceste datini este inchinarea sau aplecarea la imagini de sfinti, aplecarea la moaste cu rugaciuni adresate acestora. Rugaciuni catre sfinti. Puparea moastelor a unei cruci din lemn sau din metal, puparea unei icoane. Caratul moastelor. Mumificarea si pregatirea si conservarea moastelor. Si egiptenii faceau la fel mumificand faraonii. Cand pupa cineva ceva ( moaste sau icoana sau sutana sau cruce din lemn sau metal ) e ca si cum ii slujeste. Purtarea sau transportarea cruciulitelor la gat. Transportarea bratarilor cu iconite. Jertfe aduse mortilor. Iesirea 20:5a:"Să nu te închini lor, nici să le slujeşti,"

https://dexonline.ro/definitie/închina

închina [At: COD. VOR. 25/11 / V: (înv) china / Pzi: închin / E: ml inclinare] 1-2 vtr A (se) apleca spre pământ Si: a (se) înclina. 10 vr A se pleca înaintea cuiva în semn de devotament. 30-31 vr (A se apleca sau) a-și apleca numai capul înaintea cuiva în semn de afecțiune, reverență, salut.

| a răspuns (pentru Steregoi):

Hristos nu a condamnat Traditia Bisericii, ci practica sau datina sectantilor farisei, care in loc sa-si ajute parintii, si sa respecte Porunca a cincea din Decalog, le spuneau "Corban!", adica: "Cu ce te-as fi putut ajuta, este daruit lui Dumnezeu." -Marcu 7, 10-12
Nicicand Biserica Ortodoxa nu invata pe credinciosi sa nu-si ajute parintii! Dimpotriva, Sfantul Apostol Pavel condamna pe cei care se leapada de datoriile familiale, si-i numeste apostati, adica lepadati de credinta, si mai rai decat necredinciosii, adica decat paganii. - I Timotei 5:8
Tu rastalmacesti, ca si ceilalti sectanti, cuvantul Scripturii! Scoti din context un verset ca sa negi Traditia. Sa stii ca Hristos este Adevarul, nu erezia! Hristos este Dumnezeu-Cuvantul, Hristos este Dumnezeu-Cuvantul intrupat si nascut din Sfanta si Pururea Fecioara Maria, Nascatoarea de Dumnezeu. Hristos este Fiul lui Dumnezeu, din fire, adica Unul-Nascut din Tatal, mai inainte de toti vecii.
"Eu si Tatal meu una suntem." Ioan 10, 30
Daca ti-ar pasa asa de mult de respectarea Bibliei, ai accepta in primul rand adevarul biblic si anume ca Hristos este Dumnezeu!
Despre temeiurile cinstirii sfintelor icoane si ale sfintelor moaste ale sfintilor, poti citi in aceeasi cateheza ortodoxa pe care am recomandat-o mai sus.
Steregoi, n-o sa ma apuc eu sa te educ religios, iar tu sa stai cu burta la soare! Pune mana pe carte si citeste daca vrei sa ai credinta dreapta! Daca iti place in schimb sa te complaci in sminteala si satanismul iehovist, e treaba ta!

| a răspuns (pentru pacatosulBogdan):

Https://www.crestinortodox.ro/......56018.html

"a) In Biserica Ortodoxă, cateheza nu reprezintă o iniţiere teoretică în adevărurile de credinţă. Nu este o interpretare raţională a conţinutului Revelaţiei." - in schimb Biblia este rationala.

"b) Străbaterea etapelor deja amintite ce conduc la desăvârşirea duhovnicească - curăţirea inimii, luminarea minţii şi îndumnezeirea - se săvârşeşte atât prin împărtăşirea de Tainele Bisericii, cât şi printr-o vieţuire ascetică." - Hristos nu a fost un ascet.

Din INVATATURA_de_CREDINTA_CRESTINA_ORTODOXA.pdf:

"357. Prin ce ne mai aratam cinstirea ce o dam sfintilor, in afara de rugaciunile prin care le cerem mijlocirea si-i laudam? Biserica isi arata cinstirea fata de sfinti si prin randuirea unor zile cu numele lor, cand sunt laudati prin cantari si rugaciuni deosebite, impletite in slujba adusa lui Dumnezeu, prin inchinarea unor biserici in cinstea lor, prin obiceiul crestinilor de a-si lua numele vreunuia dintre ei, prin cinstirea icoanelor si a moastelor lor." - asta este idolatrie. In Biblie nu scrie nicaieri sa fie aduse rugaciuni sfintilor si nici chiar lui Hristos si toate rugaciunile sa fie transmise Lui Dumnezeu Tatal printr-un singur mijlocitor adica prin Hristos. In plus in Biblie doar Lui Dumnezeu Tatal i se cuvin laude.

Cateheza ortodoxa sau care o mai fi aia este in contradictie cu Biblia.