| Danitch a întrebat:

Referitor la parastasul de 40de zile al mamei mele.
Suntem doua surori care locuim in tari diferite și nu putem fi impreuna la parastasul mamei noastre de 40de zile.
Este gresit de a face pomenirea de 40zile, a mamei noastre la biserici diferite dar ortodoxe amândouă fiecare unde locuieste?
Va rog frumos mai spuneti-mi si cat se poartă doliul caci nu imi plac tradițiile neortodoxe.
Multumesc mult.
Doamne ajută.

20 răspunsuri:
| costis a răspuns:

Intreaba preotul de cele doua slujbe de 40 zile. Asa, dupa mintea omeneasca, pomenirea e tot o rugaciune primita sau nu de Dumnezeu, deci nu intrevad ceva negativ din 2 slujbe. Dar parastase si liturghii se pot face si dupa 40 zile, cate doresti.

Doliul nu inseamna neaparat sa fii imbracat din cap pana in picioare in negru, poate fi si o banda discreta pe o bluza, si poti sa porti si dupa 40 zile articole de vestimentatie cu mici portiuni negre.

| Danitch explică (pentru costis):

Multumesc.Sanatate.

| Danitch explică (pentru costis):

Multumesc

suntserios
| suntserios a răspuns:

Tii doliu cat simti tu ca e cazul sa tii, nu cat scrie intr-o carte sau zice un popa. Moartea unui parinte nu e un moment de ipocrizie sa faci ceva doar ca asa scrie undeva

| Mircea08 a răspuns:

Am retinut ca nu iti plac traditiile neortodoxe - una din ele este invatatura lui Iisus Hristos, singura invatatura dupa care trebuie sa traiasca un crestin si asta pentru ca Iisus este singurul invatator. Iisus, nefiind ortodox, nu spune nimic despre pomenirea de 40 de zile si nici despre alte obiceiuri care se practica dupa moartea cuiva. Poti practica ORICE FEL DE OBICEI VREI - nu este pacat. Ceea ce este pacat este specificat in Evanghelie, si este specificat si cine sunt aceia care fac pacate deoarece crestinii sunt scosi de sub Lege de catre Iisus, deci ei necalcand Legea nu fac pacate. Ei pot gresi si prin rugaciunea "Tatal nostru " se roaga pentru iertatea GRESELILOR. Sunt multe de spus, dar nu vreau sa plictisesc, si ma opresc aici. Daca te intereseaza sa stii EXACT ce scrie in Evanghelie eu iti pot explica, si spun asta deoarece cei care apartin unei religii, oricare ar fi aceea, nu prea stiu

| CinevaAnonimă a răspuns:

Nu este gresit sa faceti la biserici diferite. Doliul in suflet il porti toata viata, dar basmaua o porti cat vrei. Cel putin, asa stiu eu... Doamne ajuta!

| BogdantheDreamer a răspuns:

Faceti parastasul asa cum cer invataturile bisericesti si lasati deoparte doliul si traditiile, obiceiurile babelor. Pentru mantuirea sunfletului celui mort nu doliu este important.

| NGheorghe a răspuns (pentru BogdantheDreamer):

Doliu este si ca sa priceapă publicul, prietenii, colegii, vecinii că tu nu ai chef de glume din orice, și din 5 in 5 minute. Sau ca să priceapă că nu este vina lui dacă tu nu râzi.
Uite, pe lumea asta unii nu se pot abține sa nu înveselească lumea din jur, iar când văd pe cineva că este puțin mai serios, incep si apoi o țin tot așa cu o strășnicie crasă, pentru ei fiind o ocazie rară de a se depăși pe sine in "talentul umorului".

Răspuns utilizator avertizat
| gratargratar a răspuns:

Nu este nicio problema in a tine parastase in doua biserici diferite, de vreme ce este o problema de distanta.

Chestiunea referitoare la doliu nu este o invatatura oficiala a Bisericii Ortodoxe. Tine mai degraba de obiceiurile locale.
Ortodocsii isi pomenesc mortii la liturghie, la parastasele de obste si la parastasele particulare. Asta trebuie si voi sa faceti. Aceasta puteti face oricat de des doriti. Cautati sa dati cele pe care le aduceti la parastas (colaci, coliva, etc.) celor ce au cel mai mult nevoie de ele (saracilor).

| Delmo_Catalin_1984 a răspuns (pentru gratargratar):

De ce sa faci parastas? Ce rost are? Ai murit, la revedere! Suntem un popor cu obiceiuri prea barbare.

| gratargratar a răspuns (pentru Delmo_Catalin_1984):

Parastasul este rugaciunea bisericii pentru cel adormit. Rostul ei este iertarea de pacate. Dar mai are si un rost didactic - aduce aminte participantilor ca sunt muritori.

Obiceiurile barbare apartin Occidentului, nu poporului nostru: eutanasierea, homosexualitatea, anarhia etc. Acestea sunt obiceiuri barbare.

Daca nu intelegi anumite lucruri, asta nu inseamna ca ele sunt proaste. Ar trebui sa citesti mai mult pe subiect inainte de a-ti forma o opinie. Spre exemplu, e face parastas la 40 de zile (nu la 39, 69 etc.) pentru ca la 40 de zile dupa Inviere avem Inaltarea la Cer a Domnului. Are si sufletul un drum al sau, nu se prezinta deodata inaintea lui Dumnezeu.

| Delmo_Catalin_1984 a răspuns (pentru gratargratar):

Parastasul nu este o rugaciune. Este un obicei, pomana mortilor, ritual ce este atestat inca din perioada neolitica in arealul carpato-dunarean.

Nu are niciun rost decat unul cathartic. Nu este nevoie de popa, biserica sau zei pentru a celebra cum se cuvine "trecerea pragului". Moarte ar trebui celebrata ca wiccanii, omul reintegrandu-se in natura.
Religia crestina vine la pachet cu bocete, ritualuri stranii si macabre, interiorizarea omului si purtarea doliului.

Eutanasierea nu este un "obicei" asa cum pretinzi, ci tine de domeniul jurisprudentei.
Homosexualitatea nu este un "obicei" ci o alegere. Fiecare face ce isi doreste. Crezi ca nu exista romani gay?
Anarhia nu este un obicei si niciun stat european nu incurajeaza anarhia. Cred ca esti indoctrinat sa crezi ca doar noi, romanii, avem mari valori si occidentalii incearca sa ne perverteasca. Am mai vezut oameni ca tine care nu inteleg stiinta, evolutia, cultura, sociologia.

Stiu ca cele 40 zile sunt legate de o inviere fictiva. Si sunt o aberatie. Crezi ca nu poti trai sau muri fara parastase si alte prostii. Personal, nu ma intereseaza alte ineptii. Si, din fericire pentru noi, noua generatie nu tine cont de astfel de barbarisme si povesti cu spiridusi.
Sufletul nu exista, asa cum nu exista nici zeii. Decat in filme si comic books. Sau mitologie!

| gratargratar a răspuns (pentru Delmo_Catalin_1984):

Prietene, rugaciunea este un obicei. Cel ce nu-si face din rugaciune obicei, nu se roaga.

Pai vezi ca te contrazici. Mai intai spui ca religia crestina vine la pachet cu bocete (i.e. exteriorizare), iar apoi spui ca vine cu interiorizarea omului. Hotaraste-te.

Jurisprudenta se naste din cutuma. Cutuma = obicei.
Homosexualitatea este o alegere ce se transforma in obicei, cum se intampla cu greseala devenita meteahna. Evident ca exista si romani homo (din pacate). Homosexualitatea se practica mult mai putin in Romania decat in Occident, iar aceasta manie recenta a homosexualitatii este de sorginte exclusiv occidentala.

Ia-mi la rand posturile facute in trecut. Poate mai invata si intelectualitatea dvs. niste stiinta, evolutie, cultura si sociologie.

Eu fac parte din noua generatie. Noua generatie crestina. Barbarismul vostru nu a invins niciodata, si nici nu va invinge. Asta pentru ca singurul sau drum e sinucigas.

In sfarsit, daca nu-ti pasa de astfel de prostii legate de crestinism, te invit sa nu mai postezi pe astfel de topicuri care n-au nimic de-a face cu pararea ta. Sau, ca toti ateii, te constipi daca nu spui in fiecare zi ca esti ateu?

| Delmo_Catalin_1984 a răspuns (pentru gratargratar):

E vorba de interiorizare psihica. Exact ce faci tu acum.
Cât despre gay, sunt oameni ca și noi. Sper sa ai copii gay ca să înțelegi. Ești prea frustrat și îndoctrinat de biserica. Auzi... "generația tânără creștină", ești și virgin?
Nu sunt ateu. Sunt satanist și vreau sa te convertesc.

| gratargratar a răspuns (pentru Delmo_Catalin_1984):

"interiorizare psihica" - poate ar trebui sa scrii un tratat de psihologie, sa explici ce inseamna acest pleonasm.

Tu poti spera ce vrei, dar eu nu o sa am copii homosexuali. Homosexualii apar doar in familiile denaturate, in mutatiile genetice cauzate de comportamentele reprobabile ale parintilor sau ca fetis sexual transformat in obicei.

Virginitatea este o mandrie. Curvia e rusine. Curvarii si rad de cei feciorelnici din pizma. Caci au avut si ei feciorie pe care au pierdut-o intr-un mod nedemn de ea si nu mai pot da timpul inapoi.

Cred ca esti satanist pentru ca gandirea ta este bolnava, pervertita, draceasca. Nu exista convertire la satanism, doar cadere la satanism.

| Delmo_Catalin_1984 a răspuns (pentru gratargratar):

Am scris mai multe tratate. Omul din interior, stii? O capodopera! Despre supraom am mai scris, aveam pseudonimul Nietzsche pe vremea aceea. Apoi mi l-am schimbat in Kierkegaard. Cioran a fost ultimul.

Te poti naste gay in India, Afganistan, Romania, in familii de negri, arabi sau chinezi, bogate sau sarace. Este o alegere si nu tine de genetica. Exista homosexualitate si in Babilon, in Grecia antica si Roma antica. Nu era nimic rau in asta si nici acum nu este. Fiecare om este liber sa faca ce doreste cu propriul trup.

Virginitatea nu este deloc o mandrie. Vorbesti din biblie acum? Daca ai avut mai multe partenere sexuale esti curvar/a? Crezi ca daca mama ta sau sotia ta a avut mai multi parteneri nu e demna? Ciudata religie ai! Si gandirea asta nu-ti face bine deloc. Este treaba ta ce crezi! Insa lasa-i pe ceilalti sa traiasca asa cum vor. Renunta la prejudecati si iubeste-ti aproapele, asa cum te invata Hristos al tau.

As vrea sa fiu satanist, dar iti trebui tarie de caracter sa respecti anumite prerogative. Eu sunt mai lax in privinta curentelor filosofice. Imi place sa-mi creez propria cale. Iti multumesc ca mi-ai numit gandirea in acest fel. Exact asa au fost primiti toti cei diferite si care au avut ceva de spus. Satanismul nu este o cadere, este o evolutie ascendenta spre un om superior celui supus, rusinos, prost. Este iluminare, caci Lucifer era in mitologie arhanghelul luminii. Daca vrei iti dau argumente sa iti schimbi religia in cea satanista. Oricum nu stii in ce crezi si nici argumente nu ai! Satanistii sunt oameni faini, au vederi liberale, le place sexul! Poate ai avea ceva de invatat din asta, nu-i asa, micule virgin? |laughing)))

| Jay1 a răspuns:

Negrul doliului simbolizează tristeţea celui ce îl poartă, de regulă, doliul se poartă de cei apropiaţi timp de 40 de zile.

| Delmo_Catalin_1984 a răspuns:

Sunt niste obiceiuri barbare din mediul rural. Nu inteleg de ce 40 zile. De ce nu 30 sau 69?
Nu este nevoie sa porti doliu. Doliul este pentru altii. Conteaza ce simti tu, iar asta ar trebui sa fie ceva personal.
Parastasele, pomenile si altele asemenea sunt doar niste obiceiuri.

| Danitch explică:

Doamne ajuta.Multumesc mult.