| RB26DETT a întrebat:

Salut!
As dori sa stiu diferentele dintre ortodocși, catolici, penticostali si baptisti, de ce crestinii s-au simțit nevoiti sa isi faca mai multe religii bazate pe acelasi lucru? As dori sa stiu diferentele sau cateva diferențe dintre religiile astea. Nu vreau răspunsuri de la extremiști, vreau răspunsuri bune, cum e pe bune, nu vreau sa aud ca x e mai bun decat y ca asa pot sa apara certuri intre unii utilizatori si nu vreau sa se ajunga la asta, vreau sa stiu diferentele dintre religiile menționate si in caz ca mai sunt unele ce merita bagate in comparatie le puteti mentiona.

10 răspunsuri:
| milan9 a răspuns:

În mod logic, Dumnezeu a păstrat în raport cu umanitatea o singură cale de transmitere a învăţăturilor, sfaturilor, legilor, DOAR O SINGURĂ CALE.
- De ce exista mai multe religii, sau in crestinism denominatiuni crestine? Pentru ca sunt IESITE DIN MATCA, indepartandu-se mai mult sau mai putin de ceea ce Fiul lui Dumnezeu a lasat in lume (numind-o, iata, in Noul Testament-,, Biserica Mea"). Toate cele "in plus" sunt abateri cauzate de orgoliul nebun al celor care nu se supun si atunci... isi intemeiaza ei cu de la sine putere o grupare sectanta. Chiar si aici pe TPU ai posibilitatea sa vezi in desfasurare acest fenomen: modul in care unii useri (colegul Mircea08, spre exemplu- l-am si avertizat in privinta aceasta) sunt pe cale sa infiinteze noi si noi secte. sad

Daca esti ortodox, spre exemplu, cei mai apropiati de noi (ortodocsii) sunt catolicii, iar diferentele (considerabile si ele) au aparut din initiativa occidentalilor catolici. Schimbarile deci, ei le-au facut (in preajma lui 1054) si isi asuma aceste modificari. Biserica le considera modificari nejustificate.

| milan9 a răspuns:

Spuneam ca Dumnezeu a păstrat în raport cu umanitatea o singură cale de transmitere a învăţăturilor, sfaturilor, legilor. Deoarece altfel, ar trebui să luăm în considerare o contradicţie flagrantă în însăşi esenţa divinităţii, dat fiind faptul că numai creştinismul are vreo 30.000 de versiuni TOATE CONTRADICTORII... thinking

Dar această contradicţie este de neconceput, iar Hristos Fiul lui Dumnezeu a insistat şi subliniat în tot Noul Testament că Biserica Sa este una singură!

| Celcestietot a răspuns:

Creștinii au învățătura adevărat a lui Iisus, celelalte religii au apărut târziu, deci nu sunt cele originale, sunt numai derivate cu reguli schimbate, atâta tot. Ai aflat ce voiai să ști.

| TamplaruAnisoara a răspuns:

Trăim vremurile dinaintea revenirii Domnului Isus.Babilonul din apocalipsa 18/2 reprezintă bisericile care nu sunt după voia lui Dumnezeu.In toate exista si creștini sinceri care vor auzi glasul din cer care zice:"Ieșiți din mijlocul ei poporul Meu, ca sa nu fiți părtași la păcatele ei, si sa nu fiți loviți cu urgiile ei!

| Mircea08 a răspuns:

Crestinii nu au simtit nevoia de a-si face mai multe religii. Crestinii sunt cei care traiesc potrivit invataturii lui Iisus. Ceilalti care au alte invataturi, diferite intre ele si diferite de invatatura lui Iisus sunt facute de cei care au luptat sau lupta impotriva bisericii lui Iisus, deci si impotriva lui Iisus.
"Căci eu ştiu aceasta, că după plecarea mea vor intra, între voi, lupi îngrozitori, care nu vor cruţa turma. Şi dintre voi înşivă se vor ridica bărbaţi, grăind învăţături răstălmăcite, ca să tragă pe ucenici după ei."
(Faptele Sfinţilor Apostoli – 20/29, 30)
"Şi vă îndemn, fraţilor, să vă păziţi de cei ce fac dezbinări şi sminteli împotriva învăţăturii pe care aţi primit-o. Depărtaţi-vă de ei. Căci unii ca aceştia nu slujesc Domnului nostru Iisus Hristos, ci pântecelui lor, şi prin vorbele lor frumoase şi măgulitoare, înşeală inimile celor fără de răutate."
(Epistola către Romani a Sfântului Apostol Pavel – 16/17, 18)
"Luaţi aminte să nu vă fure minţile cineva cu filozofia şi cu deşarta înşelăciune din predania omenească, după înţelesurile cele slabe ale lumii şi nu după Hristos"
(Epistola către Coloseni a Sfântului Apostol Pavel – 2/8)
"Vai vouă, cărturarilor şi fariseilor făţarnici! Că închideţi împărăţia cerurilor înaintea oamenilor; că voi nu intraţi, şi nici pe cei ce vor să intre nu-i lăsaţi."
(Sfânta Evanghelie după Matei – 23/13)
Cel mai bine ar fi sa citesti cu mare atentie si sa cauti sa intelegi Evanghelia (singura invatatura a crestinilor) si dupa ce ai inteles vei putea sa faci diferenta intre adevarata invatatura crestina si dogmele religiilor

| Irinel15123532 a răspuns:

Citeste biblia, noul testament, asa vei cunoaste adevarul.

| AA1CK3D a răspuns (pentru Irinel15123532):

Pai tinand cont ca initial era 1 religie. Din care ulteior au iesit 2 ramuri Catolicii Si Ortodoxii. Exista diferente intre ei, dar relativ cele 2 religii se impaca.
Baptistii Sunt Rezultatul Miscarii Protestante. Baptistii aparuti prin secolul 17 fiind "la limita" dintre Protestanti si Neo-Protestanti- Crezurile Lor sunt profunde, ei manifesta religia cu o mai mare importanta.
Penticostalii - Religie Neo-protestanta aparuta in secolul 20. Spre deosebire de primele 3, ei folosesc religia in mod agresiv. Interpretand dupa placul lor biblia, Fara fundament/trecut istoric.

| Irinel15123532 a răspuns (pentru AA1CK3D):

Este adevarat ca s-au format mai multe ramuri, de aceea am recomandat citirea bibliei pentru ca in noul testament, nu erau religii, ele au aparut mult mai tarziu, apostolul Pavel nu catalogheaza crestinii in baptisti, ortodoxi, penticostali, el catalogheaza in 2 feluri crestinii, in slabi si tari, Pavel spune ca exista cei tari in Hristos care cunosc adevarul, si cei slabi, dar tot el spune, cel tare sa nu il judece pe cel slab, si invers. Toate religiile afirma ca doar sfanta scriptura este scara de valori, daca o anumita invatatura de la o religie, contrazice scriptura, este erezie si trebuie indreptata, de aceea spune Pavel ''Cercetati orice duh, sa vedeti daca este de la Dumnezeu'' Daca este in acord cu scriptura este in regula, de aceea este foarte important sa cunosti adevarul, daca nu cunosti, nu doar ca nu poti sa iL cunosti pe Dumnezeu, dar oricine vine la tine cu ceva, nu ai cu ce sa compari, nu cunosti si nu ai cu ce sa identifici. De exemplu nu scrie nicaieri in biblie sa ne inchinam la sfinti sau la altceva decat Dumnezeu, un om i s-a inchinat lui Petru si Petru l-a ridicat si i-a zis ''Scoala-te, si eu sunt om''.

| AA1CK3D a răspuns (pentru Irinel15123532):

Dar trebuie sa stii faptul ca religiile au aparut Datorita Acestei primei religii a carui baza au fost puse undeva in anii 300AD. Ei creeand biblia, dupa necesitatiile SOCIALE ale vremii,(realizezi ca acele manuscrise erau/sau nu autentice.). Pana atunci crestinismul(Iudaismul) era o religie relativ locala in Orientul Mijlociu in zona Israelului de acolo s-a propagat si in Roma Capitala Imperiului. Daca ei nu l-ar fi adoptat poate Crestinismul, nici nu s-ar fi manifetat pe scara larga. In perioada aia mare parte din Europa era Pagana.
Ulterior aceasta religie din motive politice s-a rupt in catolici, ortodoxi, protestanti. Dar uite ca in ultimul secol vin Neo-Protestantii care sunt infiintate Practic pe Diferente Semantice A unor texte scrise de preoti in anii 300AD in latina, traduse ulterior in 1001 de limbi, proces in care se pot crea noi intelesuri la anumite cuvinte laughing

| NeverEver585 a răspuns:

Dumnezeu,Isus nu a creat o religie sau un cult. Oamenii au creat religile si au modificat si au invartit ce a zis Isus ca sa manipuleze pe oameni. Isus nu a zis nici unde de nicio religie.