| sanboss a întrebat:

Salut, Din numărul lor sunt Imeneu şi Alexandru, pe care i-am dat pe mâna Satanei, ca să se înveţe să nu hulească." (1 Timotei 1:20)

Ce inseamna a da pe mana satanei? La ce se refera Pavel in vs acesta? (pe curvarul din corint la fel) care este explicatia?

24 răspunsuri:
| Manciu_Emil_1976 a răspuns:

În alte traduceri formularea este cam aceiași, dar se dau două trimiteri la versete asemănătoare. Din 2 TIMOTEI 2/ 17 reiese că Imeneu o dădea și în erezii: "Din numărul acestora sunt Imeneu și Filet, care s-au abătut de la adevăr. Ei zic că învierea a și avut loc și nimicesc credința unora".
1 CORINTENI 5/1 : "Din toate părțile se aude că între voi este desfrâu, și încă un asemenea desfrâu cum nici între păgâni [nu se pomenește], până acolo că unul din voi trăiește cu soția tatălui său. Și voi v-ați fălit în loc să vă mâhniți, pentru ca cel ce a săvârșit fapta aceasta să fie dat afară din mijlocul vostru! Eu, unul, deși n-am fost la voi cu trupul, am fost de față cu duhul și l-am și judecat, ca și când aș fi fost de față în trup, pe cel ce a făcut o astfel de faptă. În Numele Domnului nostru Isus, în vreme ce voi și duhul meu suntem strânși laolaltă prin puterea Domnului nostru Isus, un astfel de om să fie dat pe mâna Satanei, pentru nimicirea cărnii, pentru ca duhul lui să fie mântuit în ziua Domnului [Isus]".
Reiese că aceste personaje acuzate, erau foarte influențate de cel Rău, influențând negativ și pe alții.

| anonimg a răspuns:

"Ce inseamna da pe mana satanei?"
Înseamnă a fi dat afară din biserică; a fi exclus; a nu mai fi membru ai acelei biserici.
A se înțelege că atunci când un membru al bisericii este exclus, este pentru a fi educat. Deci se așteaptă de la un astfel de om pocăința, părerea de rău pentru cele făcute și renunțarea la practicile care au dus la excluderea lui dintre membrii bisericii.
A se vedea parabola fiului pierdut/risipitor.

Răspuns utilizator avertizat
| mentholinks a răspuns:

Probabil tortura sau ucidere ca mai zice intr-un loc ca a dat pe cineva pe mana satanei pentru nimicirea carnii, trupului.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Pentru a înțelege asta trebuie să înțelegi mai întâi scopul principal al unui om pocăit(Matei 5:14) și ce înseamnă a fi pocăit(Filipeni 2:5 cu mențiunea că a rămas tradus "gândul", nu "gândirea" cum este în original).

Explicațiile comune pe care le găsești online se împart în două: apostolii aveau puterea de a da oamenii pe mâna Satanei(cum l-a dat Dumnezeu pe Iov), și scoaterea afară din Biserică. Eu nu sunt de acord cu nici una pentru că darea pe mâna Satanei așa cum a făcut-o Dumnezeu cu Iov este spre încercarea credincioșiei care nu este prezentă în mod evident din context, iar treaba cu "Satana este în afara bisericii" nu este adevărată pentru că însuși Domnul Isus Hristos a spus că sunt lupi în haine de oi(păcătoși deghizați în păstori).

| sanboss explică (pentru Manciu_Emil_1976):

Ai dreptate in ce ai scris, dar ce inseamna cele scrise de PAVEL... a da pe cineva pe mana Satanei?

| sanboss explică (pentru OctavianDanielMaria):

Baiatu nu Biblia, ci pasajul acela din rugaciuna Tatal nostru, si nu ne duce in ispita, sa tradus gresit de Cornilescu, trebuia trauds si nu ne lasa pe noi in ispita... deci e un pasaj din Biblie

Răspuns utilizator avertizat
| sanboss explică (pentru OctavianDanielMaria):

Stop chat, faci spam!

Răspuns utilizator avertizat
| Manciu_Emil_1976 a răspuns (pentru sanboss):

Eu așa înțeleg : când cineva aduce intenționat și-n mod repetat tulburare și erezii în Adunarea credincioșilor, frații în credință nu se mai roagă pentru iertarea lui, ci îl roagă pe Dumnezeu să îl mustre, iar mustrarea cea mai bună de multe ori, este să îl lase pe mâna celui Rău, dacă tot se complace în influențările lui fără nicio urmă de regret.
Are și rol de trezire/avertizare pentru cei ce se lasă conduși de duh de ceartă sau slavă deșartă, pentru a conștientiza și a se îndrepta.

| sanboss explică (pentru Manciu_Emil_1976):

Spre disciplinarea acelui om, sunt de aceeasi parere

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns (pentru OctavianDanielMaria):

Sunt multe versiuni, cea originala prima aparuta ar cam fi "biblia regelui james". Am vazut un post vechi cu ani in urma, unde spunea ca aceea a fost prima si ca e evident doar un basm fictiv.
Cineva care a fost in stare sa cerceteze, spune ca torah si biblia au fost scrise de aceeasi femeie in anul 325. Si ca personajele principale nu au existat, ci au fost modelate dupa povestile altora.

| sanboss explică (pentru anonim_4396):

In anul 325 s-a intamplat altceva istoria vb despre ce a fost acolo

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns (pentru sanboss):

Da Elena a scris 2 carti la consiliul din Nicea.

Răspuns utilizator avertizat
Răspuns utilizator avertizat
| sanboss explică (pentru anonim_4396):

Vreau sa citesc ce imi spui, scrie pe wiki?

Eu vad cu totul opusul la ce imi spui, adica la acel conciliu au avut alte lucruri de definit, nu ce a scris Elena.

Nu intru in detalii cu privire la ce s-a facut acolo, pentru informatii esti liber sa cauti pe wiki

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns (pentru sanboss):

Si tu vrei sa auzi chestia asta tocmai de la ei? https://ajitvadakayil.blogspot.com/......peror.html Trebuie sa fie scris pe wikipedia ca sa fie adevarat?

| Manciu_Emil_1976 a răspuns (pentru OctavianDanielMaria):

Dexonline : EREZÍE s.f. 1. Doctrină contrară dogmelor religiei care este condamnată de biserică. 2. (Fig.) Rătăcire, abatere, greșeală, eroare. [Gen. -iei. / cf. fr. héresie, it. eresia, gr. hairesis – alegere].
sursa: DN (1986)
EREZÍE s. f. 1. concepție, opinie religioasă, filozofică sau politică contrară dogmelor, principiilor esențiale ale unei doctrine oficiale. 2. (fig.) rătăcire, abatere, greșeală, eroare. (< fr. hérésie, lat. haeresis)

sursa: MDN '00 (2000)

Răspuns utilizator avertizat
| sanboss explică (pentru anonim_4396):

Si de ce ar fi adevarat articolul? nu inteleg

| minrest a răspuns (pentru mentholinks):

Ai idee cati oameni au citit textul, fara sa inteleaga ce citesc? Sute de milioane, efectiv. Iar cei ce am inteles despre ce e vorba, e mai greu de estimat. Putini, oricum, dar eu si cu tine suntem printre ei. Odata ce porunceste bisericii din Corint ca acuzatul sa fie dat pe mana Satanei, e clar ca e vorba sa fie denuntat unei autoritati considerate dusmana a lui Dumnezeu, iar daca scopul este nimicirea carnii, asta inseamna sa fie omorat. In practica, l-au denuntat autoritatilor romane, asta era Satana. Sub ce acuzatie? Depinde, sunt cateva posibilitati; dar proba s-a facut cu marturie mincinoasa.

| minrest a răspuns:

La denuntat autoritatilor romane, ''Satana'', sub o acuzatie pentru care pedeapsa era moartea, ''nimicirea carnii''. Iar ca dovada, au trimis vreo sase martori.