| Sp34kEr a întrebat:

Am apelat la voi in speranta ca ma veti ajuta.
Imi puteti da' pe scurt despre:
1.Chemarea lui Moise:eliberarea poporului Israel din Egipt
2. Patimilie, moartea si Invierea lui Isus
3.Coborarea Duhului Sfant: Rusaliile!

Va multumesc frumos! Multa Sanatate!

2 răspunsuri:
| William a răspuns:

E cam asa: Dumnezeu i-a zis lui Moise sa mearga la Faraon (cred ca asa il chema) si sa ceara eliberarea poporului evreu care era in robia egiptenilor. Faraonul nu a vrut, Moise a plecat. Au fost 10 plagi (pedepse date de Dumnezeu pentru ca Faraon nu voia sa elibereze evreii) si la a 10 a au murit primii nascuti ai tuturor (inclusiv al lui Faraon) si atunci le-a dat drumul evreilor. La scurt timp s-a luat dupa ei, ii vede langa o mare si se duce sa ii omoare. Moise desparte marea ca sa treaca evreii si cand Faraon si armata lui ajung in locul unde era apa, marea se inchide si aia se ineaca. Evreii umbla prin desert 40 si de ani.
Patimile Domnului:
Iuda le spune unora unde e Iisus, aia vin cu romanii si Il aresteaza. Cand Iuda isi da seama de ce a facut se sinucide. Iisus este dus la Pilat care nu il gaseste vinovat de nicio infractiune impotriva imperiului roman. Pilat le ordona soldatilor sa Ii dea 39 de bice lui Iisus. Pilat le zice evreilor sa aleaga pe cine vor sa fie eliberat, Baraba (care omorase un soldat roman) sau pe Iisus. Ei il aleg pe Baraba iar Iisus este legat de o... grinda si ii pun o coroana de spini pe cap. Merge pana pe dealul Golgotei unde este rastignit.
La Rusalii s-a pogorat Duhul Sfant peste apostoli si le-a dat puterea de a face minuni si au inceput sa se duca in toate partile raspandind crestinismul.

| danay72 a răspuns:

Rugul aprins
MOISE s-a dus până la muntele Horeb în căutare de iarbă pentru oile sale. Aici a văzut un rug în flăcări, dar care nu se consuma!
‘Ce lucru ciudat’, s-a gândit Moise. ‘Mă voi duce mai aproape şi mă voi uita mai bine.’ Când s-a apropiat, s-a auzit o voce dinspre rug spunându-i: ‘Nu te apropia. Scoate-ţi sandalele, fiindcă stai pe un pământ sfânt’. Dumnezeu era cel care îi vorbea prin intermediul unui înger, de aceea Moise şi-a acoperit faţa.
Atunci Dumnezeu a spus: ‘Am văzut suferinţa poporului meu în Egipt. De aceea îl voi elibera, iar tu eşti acela pe care-l trimit să scoată pe poporul meu din Egipt’. Iehova avea să-şi conducă poporul în frumoasa ţară Canaan.
Însă Moise a zis: ‘Eu sunt un om neînsemnat. Cum aş putea face acest lucru? Dar să presupunem că mă voi duce. Israeliţii îmi vor zice: «Cine te-a trimis?» Atunci ce le voi spune?’
‘Iată ce le vei spune’, a răspuns Dumnezeu. ‘«IEHOVA, Dumnezeul lui Avraam, Dumnezeul lui Isaac şi Dumnezeul lui Iacov m-a trimis la voi.»’ Şi Iehova a adăugat: ‘Acesta este numele meu pentru totdeauna’.
‘Dar să presupunem că ei nu mă vor crede când le voi spune că tu m-ai trimis’, a răspuns Moise.
‘Ce ai în mână?’, l-a întrebat Dumnezeu.
Moise a răspuns: ‘Un toiag’.
‘Aruncă-l la pământ’, i-a zis Dumnezeu. Când Moise l-a aruncat, toiagul a devenit un şarpe. Apoi, Iehova i-a arătat lui Moise un alt miracol. El a zis: ‘Bagă-ţi mâna în sân, sub haină’. Moise a făcut aşa şi când şi-a scos mâna afară, era albă ca zăpada! Mâna arăta ca şi când ar fi avut lepră. Apoi, Iehova i-a dat putere lui Moise să înfăptuiască un al treilea miracol. În cele din urmă, i-a zis: ‘Când vei face aceste miracole, israeliţii vor crede că eu te-am trimis’.
După aceea, Moise s-a întors acasă şi i-a spus lui Ietro: ‘Te rog, lasă-mă să merg la rudele mele în Egipt să văd ce mai fac’. Atunci Ietro şi-a luat rămas bun de la Moise, iar Moise şi-a început călătoria de întoarcere în Egipt.
Moise şi Aaron înaintea Faraonului
CÂND Moise s-a întors în Egipt, el i-a istorisit fratelui său Aaron totul despre aceste miracole. Iar când Moise şi Aaron le-au arătat israeliţilor aceste miracole, ei au crezut cu toţii că Iehova era cu ei.
Atunci Moise şi Aaron s-au dus înaintea Faraonului. Ei i-au zis: ‘Iehova Dumnezeul lui Israel zice: «Lasă pe poporul meu să plece pentru trei zile ca să-mi poată aduce închinare în pustiu»’. Însă Faraonul a răspuns: ‘Eu nu cred în Iehova şi nu voi lăsa pe Israel să plece’.
Faraonul era furios, deoarece poporul cerea timp liber de la lucru ca să i se închine lui Iehova. De aceea, el i-a forţat să lucreze şi mai mult. Israeliţii i-au adus reproşuri lui Moise pentru maltratările pe care le suportau, iar Moise s-a întristat. Însă Iehova i-a spus să nu se neliniştească. ‘Îl voi obliga pe Faraon să-l lase pe poporul meu să plece’, a zis Iehova.
Moise şi Aaron s-au dus din nou înaintea Faraonului. De data aceasta ei au făcut un miracol. Aaron şi-a aruncat toiagul şi acesta a devenit un şarpe mare. Dar şi înţelepţii Faraonului şi-au aruncat toiegele şi au apărut şerpi. Însă iată! Şarpele lui Aaron îi înghite pe şerpii acelor înţelepţi. Totuşi, Faraonul nu-i lasă pe israeliţi să plece.
Atunci a sosit momentul ca Iehova să-i dea Faraonului o lecţie. Ştii cum a procedat el? El a adus 10 plăgi, sau mari nenorociri, asupra Egiptului.
După aproape fiecare plagă, Faraonul a trimis după Moise şi i-a zis: ‘Opreşte plaga şi voi lăsa pe Israel să plece’. Însă când plaga înceta, Faraonul se răzgândea. El nu mai lăsa poporul să plece. În cele din urmă însă, după cea de-a zecea plagă, Faraonul le-a dat drumul israeliţilor.