Ideea apare în Biblie în texte cum ar fi:
Apoi le-a spus tuturor: – Dacă vrea cineva să vină după Mine, să se lepede de sine, să-şi ia crucea în fiecare zi şi să Mă urmeze! (Luca 9:23, NTR)
Sau
„Oricine nu-şi ia crucea şi nu Mă urmează, nu este vrednic de Mine." (Matei 10:38)
Cel mai adesea crucea este asimilată cu necazurile și problemele. Și, de ce nu, lucrul acesta poate fi posibil. Imaginea folosită de Isus însă are implicații mult mai adânci, oferind o învățătură valabilă pentru fiecare zi a vieții. Pentru că, dacă observați, ni se cere să ne lepădăm de sine, să renunțăm la propriile orgolii, pretenții, așteptări, confort, etc. și să ne purtăm crucea ÎN FIECARE ZI.
Crucea era cunoscut ca un instrument de tortură, care avea ca finalitate inevitabilă moartea. Prin urmare Isus ne cere un stil de viață diferit, radical, care are ca finalitate moartea. Ce ne cere Isus? Ne cere ca, în fiecare zi, să renunțăm la noi înșine, într-un mod conștient, voluntar, punându-ne la dispoziția Sa.Ne cere să avem un stil de viață diferit de cel al majorității (care, inevitabil, ne va creea și necazuri). Ne cere o dedicare totală, cu orice preț (chiar și al vieții fizice). Ne cere să îl punem pe Dumnezeu pe primul loc în viața noastră și pe ceilalți pe locul doi, cu dragoste și slujire. Ne cere ca în fiecre zi să murim față de păcat și să trăim o viață înnoită de pocăință, crescând în credința noastră și fiind tot mai puțin robi ai păcatului.
"Ce vom spune atunci? Să rămânem în păcat ca să se înmulţească harul? Nicidecum! Cum s-ar putea ca noi, care am murit faţă de păcat, să continuăm să trăim în el?! Sau oare nu ştiţi că toţi cei care aţi fost botezaţi în Cristos Isus aţi fost botezaţi în moartea Lui? Noi deci am fost îngropaţi împreună cu El prin botezul în moarte, pentru ca, aşa cum Cristos a fost înviat din morţi prin slava Tatălui, la fel să putem şi noi să umblăm în noutatea vieţii. Căci dacă am devenit uniţi cu El printr-o moarte asemănătoare cu a Lui, vom fi uniţi cu El şi printr-o înviere asemănătoare cu a Lui. Noi ştim că omul nostru vechi a fost răstignit împreună cu El, pentru ca trupul păcatului să fie lăsat fără putere, ca să nu mai fim sclavi ai păcatului, pentru că, atunci când o persoană moare, este eliberată de păcat. Întrucât am murit împreună cu Cristos, credem că vom şi trăi împreună cu El. Ştim că Cristos, fiind înviat din morţi, nu mai moare, moartea nu mai domneşte asupra Lui. Prin faptul că a murit, a murit faţă de păcat o dată pentru totdeauna, iar viaţa pe care o trăieşte, o trăieşte pentru Dumnezeu. La fel şi voi, consideraţi-vă morţi faţă de păcat şi vii pentru Dumnezeu, în Cristos Isus! Deci păcatul să nu mai domnească în trupurile voastre muritoare, aşa încât să ascultaţi de poftele lui! Să nu mai daţi mădularele voastre păcatului, ca unelte ale nedreptăţii, ci daţi-vă pe voi înşivă lui Dumnezeu, ca unii care aţi fost aduşi de la moarte la viaţă şi daţi-vă mădularele voastre lui Dumnezeu, ca instrumente ale dreptăţii, pentru ca păcatul să nu mai domnească asupra voastră, întrucât voi nu sunteţi sub Lege, ci sub har" (Romani 6:1-14, NTR)
Se presupune ca fiecare om are un destin (viata sa scrisa undeva) crucea= destinul. Adica fiecare om trece prin lucruri bune sau rele.
Plimba-te prin parc, prin centru, du-te la căminele de copii, la spitale şi vezi ce înseamna. Poate în timp ce te plimbi afli răspunsul.
SmecheruDeLaCraiova întreabă:
DreamingGirl întreabă:
Gabito567 întreabă:
AdrianAndrei012345678901234 întreabă: