| seby8873 a întrebat:

Stie cineva dintre cei foarte credinciosi de religie ortodoxa care e numele Lui Dumnezeu?

Răspuns Câştigător
| milan9 a răspuns:

Rugăciunea nu ne invită să cinstim doar părți din Dumnezeu (gen: numele, iubirea, slava, puterea, demnitatea, providența, etc... ), ci TOT CEEA CE ÎNCEAMNĂ DUMNEZEU!

"Numele" semnifică aici indubitabil însăși "majestatea divină", puterea și demnitatea Sa care trebuie respectată, luată în considerare (după îndemnul rugăciunii "Tatăl nostru"), care trebuie cinstită pe măsură.


"Sfinteasca-se numele Tau" scoate în evidență un procedeu artistic des întâlnit în exprimarea poporului evreu (și nu numai), este vorba de SINECDOCĂ.

SINÉCDOCĂ, sinecdoce, s. f. - Figură de stil care constă în lărgirea sau restrângerea sensului unui cuvânt prin FOLOSIREA ÎNTREGULUI ÎN LOCUL PĂRȚII (și invers), a particularului în locul generalului, a generalului în locul particularului, a materiei din care este făcut un lucru în locul lucrului însuși etc. [Acc. și: sinecdócă] – Din lat. synecdoche, ngr. sinekdohí, fr. synecdoque.

20 răspunsuri:
| victoreanu a răspuns:

Da.

| MescaMascalina a răspuns:

Numele Lui este Iehova, a fost inlocuit in unele traduceri ale Bibliei cu "Domnul", care stim ca este un titlu, nu un nume (Isaia 42:8). In traducerea Cornilescu revizuita, sectiunea Prefata, spune ca Iah sau Iahve (IHWH - Iehova) a fost inlocuit cu DOMNUL. Motivul? Eu personal nu il stiu dar mi se pare extrem de ciudat.

| milan9 a răspuns:

Divinităţii din Vechiul Testament nu I se atribuie un singur nume, ci aproximativ 5000 de nume!

Cât privește Vechiul Testament, acesta redă fidel TOATE numele atribuite lui Dumnezeu! Astfel că, după calculele specialiştilor, în Vechiul Testament existau aproape 5000 de nume sau adresări referitoare la Dumnezeu!

Exemple de nume date lui Dumnezeu: - ELOHIM (apare de peste 2.570 de ori), EL ELION, EL ROI, EL SHADAI (cel puţin de 49 de ori), ADON, ADONAI (apare de 400 de ori), EL-ELOHE, EL (apare de 217 ori), ELOAH (apare de 57 de ori), EHIEH, ELION (cel puţin 30 de ori), ETC…!

| milan9 a răspuns (pentru milan9):

Este important a nu se confunda iniţialele YHWH cu pronunţia greşită "Iehova" (chiar şi iehoviştii mai citiţi recunosc faptul ca este o varianta de traducere în engleză destul de neinspirată; o pronunţie ceva mai bună fiind – Iahve – şi totuşi rămânând un compromis forţat!),

"Iehova" nu este altceva decât o pronunţie NESCRIPTURISTICĂ (EVREII N-AU PRONUNŢAT NICIODATĂ AŞA CEVA! – incredibil, nu?), neacceptată de niciunul dintre rabinii care au existat vreodată în istoria poporului evreu (specialiştii în domeniul ebraicii şi a pronunţiei ei, - singurii în măsură să cunoască aceste aspecte!).

Este o CREAŢIE UMANĂ ALEATORIE, obţinută prin îmbinarea abuzivă şi arbitrară a două nume divine YHWH şi Adonai. Numele "iehova" este un compus artbitrar rezultat prin îmbinarea dintre consoanele unui nume şi vocalele(!) altui nume (ciudat, nu?)!

| milan9 a răspuns (pentru milan9):

În Biblie (NICI MĂCAR ÎN VECHIUL TESTAMENT AL EVREILOR) nu apare NICIODATĂ "Iehova", care nu e altceva decât o pronunţie greşită! Este o CREAŢIE UMANĂ ALEATORIE, obţinută prin îmbinarea abuzivă şi arbitrară a două nume divine YHWH şi Adonai. Numele "iehova" este un compus arbitrar rezultat prin îmbinarea dintre consoanele unui nume şi vocalele(!) altui nume (ciudat, nu?)!


Dacă anumite culte promovează inovaţiile şi,, inventivitatea artistică", asta nu înseamnă că cineva poate inventa un nume plecând de la vreuna din cele peste 5000 DE NUME ATRIBUITE DIVINITĂŢII. Nu se poate "omologa" o invenţie, un nume ce NU A APĂRUT NICIODATĂ ÎN BIBLIE!

Ei bine, incredibil, această,, invenţie" lexicala a fost ridicată astfel jenant la nivelul de învăţătură pricipală a unui aanumit cult!?!

În consecinţă inventarea unui nume compozit, un fel de "struţo-cămilă", şi atribuirea lui pentru divinitate, ca şi când ar fi "numele" lui Dumnezeu, este de departe culmea aroganţei şi sfidării umane!

| milan9 a răspuns (pentru milan9):

Divinităţii din Vechiul Testament nu I se atribuie un singur nume, ci aproximativ 5000 de nume!

Toate aceste numiri ale lui Dumnezeu, precum: " El Elyon " ( Cel prea înalt ),
" El Sadai " ( Atotputernicul ), " El Roi " ( Dumnezeu atotvazator),
" Elohim " ( care, de altfel, este pluralul lui El - prefigurând se
pare, Sfânta Treime ), " Adonai " ( iarasi un plural, tradus prin "
Domnul meu " ), conduc la ideea ca " În ziua aceea, Domnul va fi
singurul Domn si Numele Lui va fi singurul Nume " ( Zaharia 14, 9).

anonim_4396
| Anonim a răspuns:

Nu sunt ortodox, dar în Biblie am găsit că Dumnezeu S-a recomandat ca fiind „Eu sunt Cel ce sunt" (adică Cel ce există prin Sine Însuși).

Totuși în Biblie există multe nume pentru Dumnezeu. Cred că e mai fascinant să le descoperi singur (după ce înveți ebraică), dar până atunci iată un rezumat: http://cercetatiscripturile.intercer.net/article.php?id=3146

anonim_4396
| Anonim a răspuns:

In scripturi e pomenit, yahveh, fara vocale.in scripturile originale.considerat preasfant si impropriu pronuntiei lui de catre muritorii de rand s-a ajuns la Domnul Dumnezeu.probabil in vechiul testament fiindca noi asa il stim; Domnul Dumnezeu.

anonim_4396
| Anonim a răspuns:

Yahwe

anonim_4396
| Anonim a răspuns:

YHWE asta e numele ebraic.

| Scarbo a răspuns:

Jehova sau cum?

| svartirhimnar a răspuns:

I se spune Dumnezeu, n-am citit biblia sau ceva, dar n-am auzit pe nimeni să-i zică altfel.

| Gekkō a răspuns:

Nu sunt credincios, nu sunt ortodox si nici alta religie. Dar, Dumnezeu nu are un NUME, stii de ce? Probabilc a nu e o persoana cum ne imaginam noi de multe ori. Pur si simplu e un ZEU, de aia i se spune DUMNEZEU, e peste orice zeu, imparat, domn etc.
In Biblie nu am gasit ca ar avea un nume, deloc. E pur si simplu un zeu sau un lucru atotputernic.

| seby8873 explică (pentru Gekkō):

Tatal nostru care esti in ceruri, sfinteasca-se numele Tau, etc...
Care nume?

| Gekkō a răspuns (pentru seby8873):

Sebi, multe speculatii sunt in Biblie de Numele Donului, Numele lui Isus etc.
In Biblie, nu spune ca Dumnezeu ar avea un nume, el nu are sex, asta o spune clar, pentru ca atunci cand se refera si scrie in Biblie cu ''EL'', in traducerea originala, acel EL nu are sex (limba ebraica de exemplu). Doar de fiul Lui, spune ca il cheama Isus

| micuzaaa a răspuns (pentru Gekkō):

Asa este el nu are nume el este un spirit care ne veghiaza pe toti

| badboy18 a răspuns:

Ti l-as spune eu, dar ma tem ca nu l-ai intelege devil

| adrian1419 a răspuns:

Alejandro

| micuzaaa a răspuns:

Pai mi-se pare ca stiam era un nume cu s la inceput dar nu se stie daca e adevarat cauta in biblie

| Anonim a răspuns (pentru micuzaaa):

Sabboth?