| Valeriul2341 a întrebat:

Salut TPU. Vreau sa citesc biblia si nu stiu cum, poate suna absurd, dar faceti ma sa inteleg de ce dupa o "strofa"" apar trimiterele acelea 1:1 ioan sau ceva de genul acesta, care sunt rolul lor.Imi doresc sa o citesc si sa inteleg cuvantul Lui Dumnezeu. Trebuie sa o citesc cu sau fara acele trimiteri?

Răspuns Câştigător
| Irinel15123532 a răspuns:

Draga prietene, poti sa o citesti fara sa iei in seama acele trimiteri, ele iti spun doar unde se mai vorbeste despre acest subiect, este ca un ''link'' virtual, doar ca se afla pe pagina.

Iti recomand sa incepi cu noul testament, acolo se afla Evangheliile unde se descrie viata Domnului Iisus Hristos, o sa vezi ca evangheliile seamana intre ele dar sunt si lucruri care nu seamana, pentru ca au fost scrise de ucenicii Domnului Iisus Hristos calauziti de Duhul Sfant, dar, exact ca si noi, erau diferiti.

Sa spunem ca tu si cu mine vedem in acelasi timp un accident de masina, poate tu esti mai pasionat auto si o sa observi urma de cauciuc de la frana si iti vei da seama cam cu ce viteza a mers, vei observa elementele masinii care s-au deteriorat si iti poti da seama si de avariile interne ale masinii, la motor. Poate eu voi observa mai mult cioburile de pe asfalt sau fumul care s-ar putea sa iasa de la motor.
Daca ni s-ar lua un interviu, declaratiile noastre ar fi usor diferite, desi am vazut accidentul in acelasi timp in acelasi loc, eram unul langa altul, doar ca am observat detalii diferite.

Iti recomand dupa ce termini Evanghelia dupa Ioan, sa citesti cartile Efeseni, Coloseni, Filipeni, Corinteni, acestea sunt scurte in Biblie si te vor ajuta foarte mult sa ai o imagine de ansamblu a Bibliei si o baza solida.

Iti recomand de asemenea o carte pe care am citit-o si este cea mai buna carte despre Iisus, dupa Biblie.

https://www.viatasisanatate.ro/viata-lui-iisus

Daca iti place mai bine mediul online, o poti gasi gratis in format PDF, acceseaza urmatorul link.

http://ellenwhite.ro/wp-content/uploads/2016/pdf/Viata%20lui%20Isus.pdf

20 răspunsuri:
| corbulalbrosu a răspuns:

Cu acele trimiteri fiindca sunt ''explicatiile'' necesare sa le stii in privinta intelegerii a ceea ce va urma sa citesti in continuare.

| halogen001 a răspuns:

Biblia e o colectie de povesti. Dumezeu e un personaj fictiv de poveste cum sunt toti zeii, deci Biblia nu e "cuvantul Lui Dumnezeu", e poveste scrisa de oameni primitivi pentru a prosti naivii creduli si nestiutori.

| gigifrone112 a răspuns (pentru halogen001):

Halogen001, nu te supara pe mine frate dar nu ti s-a luat sa dai copy-paste la aceeasi fraza la infinit? Toata activitatea ta pe TPU se rezuma la fraza asta pe care o repeti la nesfarsit, mai spune si tu un buna ziua, un salut, mai pune o virgula in plus, mai schimba punctul de la ''povesti'', pune-l in alta parte, sa mai schimbi putin aspectul frazei daca nu vrei sa scrii altceva, pe bune mi s-a luat sa vad mereu aceeasi chestie. Te pup

| halogen001 a răspuns (pentru gigifrone112):

Asata e esenta raspunsului. Nu are rost sa lungim vorba pentru lucruri simple si cunoscute de toata lumea si nu vorba de copy paste. Scriu de fiecare data de la tastatura happy

| Nilsson a răspuns (pentru halogen001):

Da' pe bune, chiar nu te-ai plictisit să scrii aceleași rahaturi încontinuu?

"Biblia e o colectie de povesti."
Biblia conține cronici istorice, cum sunt cărțile împăraților, cărți poetice, cum sunt psalmii, cărți despre teologie și conduită morală cum sunt epistolele lui Pavel.
Doar inculții care habar nu au de Biblie au impresia că sunt povești.

"Dumnezeu este un personaj fictiv cum sunt toți zeii"
Cu diferența că Dumnezeu nu este reprezentat de statui sau imagini precum ceilalți zei, care de altfel au dispărut cu toții în ziua de astăzi și nu mai crede nimeni în ei.

"Biblia e o poveste scrisă de oameni primitivi"
În vremurile acelea numai primitivi nu erau oamenii care știau să scrie, ba chiar erau elita societății, spre deosebire de tine care nu știi să scrii nici în anul 2021.

| halogen001 a răspuns (pentru Nilsson):

Sunt povesti pentru prostit naivii. Personajul principal e un zeu inexistent ca toti zeii de altfel, un zeu care are ca singura utilitate ametirea credulilor. Promisiunile si amenintarile din cartea cu povesti sunt niste inventii fanteziste fara legatura cu realitatea. Cartile cu povesti sunt primitive, puerile, lipsite de sens, de logica, dar sunt foarte bune pentru manipularea nestiutorilor. Zeul inexistent din cartea cu povesti iubeste "omul" de aceea a creat tantarul, ca sa ii transmita mai multe boli si sa se simta omul mai bine. Zeul din cartea cu povesti e asa de puternic si de inteligent incat e invizibil si cartea cu povesti care e cuvantul lui are un nivel stiintific asa de ridicat de razbate din ea doar fantezia primitiva. In plus cu iubirea si puterea nemarginita zeul inventat pentru prostirea naivilor lasa oamenii pe care ii iubeste sa moara in razboaie, in accidente, de boli si de foame si in intunericul nestiintei. Deci cartea cu povesti e foarte utila si ajuta omul sa ramana cat mai prost, mai nestiutor si fara de nici un ajutor. Acum cand stiinta s-a mai dezvoltat putin, cartea cu povesti nu mai e de trebuinta, pentru ca nu aduce cu ea decat amagire si nestiinta.

| Nilsson a răspuns (pentru halogen001):

Știi tu că sunt povești fictive? Repeți aceleași lucruri mai ceva ca un autist, nici nu e de mirare că ești cel mai bun amic al userului Dany.
Când cineva are impresia că știe adevărul absolut asta e cea mai mare dovadă a unei minți încuiate cu care nu ai ce să discuți.

| halogen001 a răspuns (pentru Nilsson):

Normal ca stiu, prntru am facut scoala, am ratiune, am simturi, nu sunt primitiv, nestiutor, naiv si credul sa cred in fanteziile unor oameni mincinosi, rai, necinstiti si primitivi. Aici nu e vorba de adevaruri absolute. E diferenta dintre minciuna si realitate, e o diferenta care nu necesita deacat putina seriozitate, ratiune si corectitudine.

| Nilsson a răspuns (pentru halogen001):

După cum scrii nu prea se vede că ai făcut școala.

| halogen001 a răspuns (pentru Nilsson):

E usor sa schimbi subiectul si sa te legi de interlocutor, dar problema ramane. Povestile fanteziste si mincinoase date drept adevar nu-si au rostul intr-o lume civilizata in care stiinta, dreptatea, adevarul si corectitudinea trebuie sa fie prioritare.

| doctorandus a răspuns (pentru halogen001):

Prof. Shaye J.D. Cohen (Harvard): Prin urmare CMB adesea resping „fapte" susținute de către Biblie (de exemplu, a fost Avraam o persoană reală? Au părăsit israeliții Egiptul într-un Exod măreț? A fost Solomon regele unui imperiu măreț?);

Prof. Christine Hayes (Yale): Oamenii care pun semnul egal între adevăr și fapt istoric vor sfârși prin a vedea Biblia cu dispreț, drept o urzeală de minciuni naivă și rudimentară, deoarece este plină de elemente care nu pot fi literal adevărate. Dar a o vedea astfel este o confuzie de gen literar. Hamlet de Shakespeare deși plasat în Danemarca, un loc real, nu este fapt istoric.

CMB=cercetătorii moderni ai Bibliei

Ambii sunt profesori universitari de Biblie.

| Panamax a răspuns:

Trebuie sa incepi cu inceputul daca vrei sa intelegi ceva, adica cu Vechiul Testament.
Daca incepi cu povestioarele din Noul Testament cum fac crestinii nu o sa intelegi nimic.
Asta daca intr-adevar te intereseaza sa gasesti raspunsuri nu doar sa te multumesti cu putin si sa mergi ca oaia in turma.

| NunuNini a răspuns:

Ha!
Si pe mine m-au derutat acele trimiteri. Ele indica unde se mai vorbeste despre acel subiect.
O poti citi ignorand trimiterile. Cand vei dori sa faci cercetare, te poti folosi de ele. Succes la citit si mai ales la inteles. Nu o lua "ad-litteram" ca nu intelegi nimic.

| h379m3973423 a răspuns:

Salut,
Poți să ignori cărțile creștine scrise mai ales de Ellen White pentru că sunt irelevante.
Pune mâna pe cărți de specialitate mai bine(de geografie, astronomie, fizică, istorie) vei vedea că te vor ajuta infinit mai mult în înțelegerea Bibliei. Poate chiar vei găsi o Biserică bună unde este și un evreu ca să-ți explice și expresiile din Biblie.
Succese!

P.S. Biblia are o ordine rânduită de Dumnezeu. Ia NT la înțeles în ordine(Matei, Marcu, Luca, Ioan, ș.a.). Iar Biblia nu doar se citește ca pe Ion de LR.

| Sppin a răspuns (pentru h379m3973423):

Aoleu Gamaliel, daca ai o traducere buna si cativa neuroni buni, lumina e suficient doar Biblia.
De fapt acestia care nu inteleg biblia apeleaza la n pareri muribunde, teologie aprofundata si prostii, asta pentru a se mandri mai tarziu cu aceasta intelepciune lumeasca.
Ale omului(invatamintele) binecuvantat sa inteleaga nici Iisus nu il contrazice.
"Intelegi tu ce citesti?" Filip.

| h379m3973423 a răspuns (pentru Sppin):

Învață să scrii...

| Sppin a răspuns (pentru h379m3973423):

Mai degraba invata tu sa intelegi ce citesti.

| AndrElle a răspuns:

Citeste-o cum îți este ție mai ușor. Nici eu nu o pot citi cap coada, că e prea mult.

| dany1988 a răspuns (pentru AndrElle):

Sa inceapa cu incestul din Geneza rolling on the floor