| klau95 a întrebat:

Salut Ziceti-mi si mie 3 versete(din biblie logic) despre curatie big grin sau macar cate unu de persoana. FUNDA cine imi da!(cine face misto va avea supid).

Răspuns Câştigător
| CrissuCristina a răspuns:

Facerea 1, 7: „A făcut Dumnezeu tăria şi a despărţit Dumnezeu apele cele de sub tărie de apele cele de deasupra tăriei."


Această lucrare a lui Dumnezeu prezentată în acest verset a fost săvârşită în ziua a doua a creaţiei. Făcând referire la elementul fundamental al vieţii, apa, se cuvine să facem câteva referiri legate de această materie care a căpătat de-a lungul vremii o simbolistică deosebită. În primul rând, ca element esenţial al vieţii, ea implică atât trăirea trupească cât şi cea sufletească a omului. Precum trupul nu poate supravieţui fără apă, nici viaţa sufletească nu poate renaşte întru dobândirea împărăţiei lui Dumnezeu.

Apa poate fi privită ca element al curăţirii trupeşti, dar şi al celei sufleteşti. Spălarea rituală implică atât la poporul evreu cât şi la creştini curăţirea spirituală, act reeditat la serviciile divine. Precum apa spală murdăria trupească, tot aşa ea are darul de a spăla şi murdăria sufletească. În Scriptura Vechiului Testament, cu apă se sfinţeau preoţii, se făceau vindecări, se spălau bolnavii şi se stropea poporul, ca un act de blagoslovire.

Întrebuinţarea apei în creştinism, după întruparea Mântuitorului, „apa cea vie", capătă noi simboluri. Ea reprezintă împărăţia lui Dumnezeu, precum peştele care trăieşte în ea închipuie pe creştini. Mai simbolizează pe Duhul Sfânt, iar ca elementul cel mai curat al naturii închipuie lucrarea darului de sus în actele liturgice la Sfânta Liturghie, la Taina Sfântului Botez şi la diverse slujbe de sfinţire. Apa se sfinţeşte întru amintirea sfinţirii apelor prin botezul lui Iisus şi ca semn de înnoire sufletească. Prin stropirea cu apă sfinţită, persoanele, obiectele sunt ferite de ispitele celui rău. Biserica Ortodoxă are are două feluri de sfinţire a apei: sfinţirea mare (la Bobotează) şi sfinţirea mică (ierurgii). Putând fi în cele trei stări (solidă, lichidă şi gazoasă), apa simbolizează Sfânta Treime: Tatăl, Fiul şi Duhul Sfânt. La slujba Sfintei Liturghii, apa care se toarnă în vin la proscomidie înseamnă apa care a curs din coasta Mântuitorului, actul simbolizând unirea firii dumnezeieşti cu cea omenească în Hristos. În dicţionarul biblic, mai întâlnim expresii ca: apa curăţirii (apa prin care se îndeplineau curăţirile levitice în Vechiul Testament), apa mântuirii (apa sfinţită în care se botează catehumenul, pentru că cel ce se botează în această apă primeşte posibilitatea mânturiii şi este izbăvit de păcatul strămoşesc), apa mustrării (în Vechiul Testament, această apă se dădea femeii suspicionată de necredinţă), apa neîncepută (în tradiţia populară, era apa scoasă de dimineaţă din fântână ori luată de la izvor, până a nu mai fi luat nimeni în ziua respectivă, apa sâmbetei (în tradiţia populară, pe această apă curgătoare se aruncau vechile obiecte sfinţite, spre a fi duse pe lumea cealaltă, ca să nu ajungă în locuri necurate sau se puneau diverse merinde să plutească pe apă pentru a gusta şi cei morţi din pomană. De ce sâmbătă şi nu oricare altă zi? Pentru că, prin excelenţă, ziua de sâmbătă este zi de pomenire a celor morţi, când se dă de pomană spre pomenirea sufletului lor) sau apă de trandafir (apa întrebuinţată de arhiereu la sfinţirea unei bisericii).



Relaţiile noastre cu Dumnezeu se bazează pe curăţie de aceia citiţi câteva versete biblice




2 Samuel 22:21

Domnul mi-a răsplătit după nevinovăţia mea, mi-a făcut după curăţia mâinilor mele;

1 Cronici 29:17

Ştiu, Dumnezeule, că Tu cercetezi inima şi că iubeşti curăţia de inimă; de aceea Ţi-am adus toate aceste daruri de bunăvoie în curăţia inimii mele şi am văzut acum cu bucurie pe poporul Tău care se află aici, aducându-Ţi de bunăvoie darurile lui.


Proverbe 22:11

Cine iubeşte curăţia inimii şi are bunăvoinţa pe buze, este prieten cu împăratul.

Faptele apostolilor 23:1

Pavel s-a uitat ţintă la sobor şi a zis: „Fraţilor, eu am vieţuit cu toată curăţia cugetului meu înaintea lui Dumnezeu, până în ziua aceasta…"
2 Corinteni 8:8

Nu spun lucrul acesta ca să vă dau o poruncă; ci pentru râvna altora şi ca să pun la încercare curăţia dragostei voastre.

1 Petru 3:4

ci să fie omul ascuns al inimii, în curăţia nepieritoare a unui duh blând şi liniştit, care este de mare preţ înaintea lui Dumnezeu.


2 Corinteni 11:3

Dar mă tem ca, după cum şarpele a amăgit pe Eva cu şiretlicul lui, tot aşa şi gândurile voastre să nu se strice de la curăţia şi credincioşia care este faţă de Hristos

2 Samuel 22:27

cu cel curat eşti curat, cu cel îndărătnic Te porţi după îndărătnicia lui.

Psalmi 18:26

cu cel curat Te arăţi curat, şi cu cel stricat Te porţi după stricăciunea lui.

Psalmi 51:7

Curăţă-mă cu isop, şi voi fi curat; spală-mă, şi voi fi mai alb decât zăpada.

Proverbe 20:9

Cine poate zice: „Mi-am curăţat inima, sunt curat de păcatul meu"? –

Proverbe 30:12

Este un neam de oameni care se crede curat şi totuşi nu este spălat de întinăciunea lui.

Ezechiel 44:23

Vor învăţa pe poporul Meu să deosebească ce este sfânt de ce nu este sfânt şi vor arăta deosebirea dintre ce este necurat şi ce este curat.

Mica 6:11

Pot socoti Eu curat pe cel ce are o cumpănă nedreaptă şi greutăţi strâmbe în sac?

Faptele apostolilor 24:16

De aceea mă silesc să am totdeauna un cuget curat înaintea lui Dumnezeu şi înaintea oamenilor.

Filipeni 4:8

Încolo, fraţii mei, tot ce este adevărat, tot ce este vrednic de cinste, tot ce este drept, tot ce este curat, tot ce este vrednic de iubit, tot ce este vrednic de primit, orice faptă bună şi orice laudă, aceea să vă însufleţească.
1 Timotei 1:19

şi să păstrezi credinţa şi un cuget curat, pe care unii l-au pierdut, şi au căzut din credinţă.
1 Timotei 3:9

ci să păstreze taina credinţei într-un cuget curat.

1 Timotei 5:22

Să nu-ţi pui mâinile peste nimeni cu grabă şi să nu te faci părtaş păcatelor altora; pe tine însuţi păzeşte-te curat.
2 Timotei 1:3

Mulţumesc lui Dumnezeu, căruia Îi slujesc cu un cuget curat, din moşi strămoşi, că neîntrerupt te pomenesc în rugăciunile mele, zi şi noapte.
Tit 1:15

Totul este curat pentru cei curaţi; dar pentru cei necuraţi şi necredincioşi, nimic nu este curat: până şi mintea şi cugetul le sunt spurcate.
1 Petru 2:2

şi, ca nişte prunci născuţi de curând, să doriţi laptele duhovnicesc şi curat, pentru ca prin el să creşteţi spre mântuire,
1 Petru 3:2

când vă vor vedea felul vostru de trai: curat şi în temere.

Apocalipsa 19:14

Oştile din cer Îl urmau călare pe cai albi, îmbrăcate cu in subţire, alb şi curat.

2 răspunsuri:
| danay72 a răspuns:

2Corinteni7:1, Evrei9:22, Evrei10:2

| ImNotPerfect a răspuns:

1.Pavel s-a uitat ţintă la sobor şi a zis: „Fraţilor, eu am vieţuit cu toată curăţia cugetului meu înaintea lui Dumnezeu, până în ziua aceasta…"
2 Corinteni 8:8
2. Încolo, fraţii mei, tot ce este adevărat, tot ce este vrednic de cinste, tot ce este drept, tot ce este curat, tot ce este vrednic de iubit, tot ce este vrednic de primit, orice faptă bună şi orice laudă, aceea să vă însufleţească.
1 Timotei 1:19
3.Cine iubeşte curăţia inimii şi are bunăvoinţa pe buze, este prieten cu împăratul.

Faptele apostolilor 23:1