| CinevaAnonimă a întrebat:Ce părere aveți despre purtarea baticului în general?

Când ar trebui o femeie să poarte batic?

Capul ar trebui acoperit total sau e ok doar o parte?

Credeți că există batice/văluri „la modă " (cum apar în unele reviste) sau alea sunt doar pentru femeile musulmane?

Cum credeți că ar reacționa comunitatea de creștini dacă o creștină preferă să poarte hijab la slujbe?

P. S. Întrebarea e doar conversațională, nu am nimic nici cu cele care poartă batic/văl/hijab, nici cu cele care nu poartă happy

11 răspunsuri:
suntserios
| suntserios a răspuns:

Doar una din multe forme de discriminare a femeilor de catre religie.

| Celcestietot a răspuns:

Salut! Se poarta cand prooroceste, am mai scris si altadata pe site. Nu am nicio parere, fiecare sa faca ce vrea.

Răspuns utilizator avertizat
| mentholinks a răspuns:

In pat mai ales.

| HyperboreaSchizoPosting a răspuns:

Cand ar trebui sa poarte o femeie batic? Pai in mod normal in biserica. De ce? Pentru ca fiecare loc in care mergem are propria conduita. Nu te duci la teatru imbracat in trening si nici la fotbal imbracat la 4 ace. Asa si biserica are propria conduita. Femeia n-are nicio indatorire sau obligatie sa poarte batic in alta parte daca nu vrea.

"Capul ar trebui acoperit total sau e ok doar o parte?"

Eu zic ca nu trebuie exagerat la litera legii si acoperit total. E ok si o parte. Suntem ortodocsi, nu fanatici protestanti sa obligam femeile sa-si acopere permanent capul chiar si in afara bisericii.

"Credeți că există batice/văluri „la modă " (cum apar în unele reviste) sau alea sunt doar pentru femeile musulmane?"

In primul rand, personal cred ca exista multe baticuri (sau orice alt material textil care iti acopera capul) destul de frumoase. Multe femei aleg sa poarte batic in circumstante seculare (ce n-au legatura cu biserica) ca o piesa vestimentara estetica.
A si nu, femeile musulmance nu poarta batic. Ele poarta alte chestii care acopera in totalitate parul.

"Cum credeți că ar reacționa comunitatea de creștini dacă o creștină preferă să poarte hijab la slujbe?"

Nu stiu, personal nu vad rostul. Hijabul mi se pare foarte inestetic si de prost gust. De ce ar vrea o femeie creștina sa renunte la frumosul ei batic pentru o carpa inestetica?

anonim_4396
| Anonim a răspuns:

În Biblie scrie că femeia, din pricina îngerilor, trebuie să aibă pe cap un semn al stăpânirii ei. Unii înțeleg că ar fi vorba despre o acoperitoare, alții că ar fi vorba despre părul lung...asta referitor la ce scrie în 1 Corinteni despre ținuta femeii (sper că n-am greșit trimiterea). Eu tind să cred că nu ar fi vorba doar despre păr. Mai e discuția referitoare la femei și fete (fecioare), că doar femeile ar trebui să își acopere capul, nu și fetele, întocmai cum era mai demult la sate... Unii sunt de părere că acolo este vorba de reprezentantele genului feminin în general. E mult de discutat aici. big grin
O femeie ar trebui să poate batic când se roagă sau proorocește, după cum scrie. În altă parte scrie "Rugați-vă neîncetat!"... Pare o poruncă foarte greu de împlinit, dacă e să fim onești. Dar dacă am împlini-o, oare cum ar fi starea noastră duhovnicească? happy
Capul ar trebui acoperit. O simplă cordeluță nu știu dacă se poate spune că îl acoperă, dacă mă înțelegi...
Baticuri sau voaluri la modă există, fiind piese vestimentare, dar scrie "podoaba voastră să nu fie cea de afară". Consider că femeile creștine nu ar trebui să își ghideze stilul vestimentar după moda de multe ori caraghioasă a lumii, ci după decența inspirată de Cuvântul lui Dumnezeu.
Nu știu exact ce înseamnă "hijab", dar presupun... Atâta timp cât îi acoperă capul, comunitatea creștină ar trebui să fie în regulă cu asta, zic și eu. happy Oricum, ce e diferit întotdeauna atrage atenția.

Întrebarea ta e o adevărată provocare, dar provocările sunt interesante.winking
Nici eu nu am nimic cu nimeni. Știu că părerile sunt împărțite, de aceea chiar sunt curioasă ce vor răspunde și alții. Sper că nu voi genera vreun conflict prea mare sau ceva prin răspunsul meu. laughing
Un lucru e cert. Oamenii au nevoie să fie iubiți, înainte de orice altceva (critică, de exemplu). Și trebuie, asta dacă dorim să ne ghidăm viața după principiile creștine.

Răspuns utilizator avertizat
| Celcestietot a răspuns (pentru anonim_4396):

,,În Biblie scrie că femeia, din pricina îngerilor, trebuie să aibă pe cap un semn al stăpânirii ei.'' -> nu, nu trebuie, ca nu mai cade niciun inger pe Pamant si nu se impreuneaza cu femeile.

,, Capul ar trebui acoperit. O simplă cordeluță nu știu dacă se poate spune că îl acoperă, dacă mă înțelegi...'' -> daca este casatorita trebuie sa poarte batic COMPLET, asa se spune, dar eu nu sunt de acord, 1 Corinteni 11 vrea doar sa supuna femeia, sa ii induca un comportament docil, practic jigneste femeia si le considera femeie de moravuri usoare daca nu poarta prostia aia pe cap. Mai malefic este a porti batic daca nu il urmezi pe Dumnezeu in totalitate, asta este SATANIC.

anonim_4396
| Anonim a răspuns:

Citește 1Corintei 11:2-16.

| pacatosulBogdan a răspuns:

Am o parere foarte buna despre purtarea baticului de catre femei! Cel putin, in Biserica! Sfantul Apostol Pavel indeamna pe femeile care se roaga sau prorocesc, sa-si puna un val pe cap, altfel isi necinstesc capul. -1 Corinteni 11, 5-16
Dupa parerea mea, imbracamintea sumara si stransa pe corp care se poarta pe strada astazi, in stil "modern", de catre unele fete si femei, ii nenoroceste pe barbati si e foarte smintitoare pentru ele, caci ii face pe barbati sa pacatuiasca cu privirea.
Hijabul, care este musulman, nu ar trebui purtat, dar orice imbracaminte decenta care acopera mult si nu pune in relief corpul e in acord cu sfiala, decenta si smerenia crestina.

| AndraIrinuca a răspuns:

Bună! Nu e nimic rău în a purta un batic. De obicei am văzut ca femeile poarta batic la biserica/mănăstire și tot ce tine de religie. Cred ca da, exista și baltice "la moda". Adică îți poți crea un look destul de drăguț purtând baltice într-un anumit fel pe cap sau eșarfe. Și nu cred ca ar reacționa în vreun fel creștinii dacă o femeie poarta hijab sau eșarfă la slujbe deoarece e cam același obicei și la creștini deci oricum femeile poarta ceva asemănător cu hijabul