| kira30 a întrebat:

Scopul este să trăim ortodox, nu numai să vorbim sau să scriem ortodox. De aceea vezi că o predică nu spune nimic, nu îl schimbă pe celălalt, oricât de bună ar fi.

Scopul este să fii om duhovnicesc, să trăieşti aproape de Hristos şi atunci ajuţi şi pe ceilalţi.

Cănd omul are viaţă corectă, lucrarea lui vesteşte pentru el. Într-un oraş era un protestant care îi judeca pe toţi: pe preoţi, pe episcopi. Acolo, aproape de o mănăstire se pustnicea un monah. Odată un ateu l-a între­bat pe protestant: "Bine, îi judeci pe toţi episcopii şi preo­ţii. Dar ce ai de spus despre acest monah?" "Pe acesta îl primesc – îi spune – pentru că se deosebeşte de ceilalţi". Un credincios, oriunde ar fi, cât de mult ajută atunci când trăieşte corect!

Ceea ce va ajuta foarte mult pe oamenii de astăzi este exemplul nostru creştinesc şi viaţa noastră creştinească. Pe creştini trebuie să-i caracterizeze agerimea duhovnicească şi nobleţea, jertfa. De aceea le spun mirenilor "Să-L iubiţi pe Hristos, să aveţi smerenie, să vă faceţi da­toria, şi Hristos va dezvălui virtutea voastră ochilor oamenilor". Virtutea are însuşirea de a-l trăda pe om, oriunde s-ar afla el. Chiar de se va ascunde, de se va şi făţărnici prin nebunia în Hristos, virtutea îl va trăda, deşi mai târziu, şi vistieria lui ascunsă, ce se va descoperi atunci în întregime, va ajuta iarăşi multe suflete; poate atunci chiar mai mult".

P.S:
Aceasta intrebare este pentru toti crestinii si crestini ortodocsi.
Stimati atei aveti ceva impotriva trairii crestine pe care trebuie sa o avem?

Va rog sa nu scrieti nici un comentariu daca sunteti aroganti,adresati insulte si cautati scandal.

Dumnezeu sa va binecuvanteze si sa va lumineze mintea tuturor care cred.
si celorlalti...
Dragii mei,daca aveti vreun model demn de urmat pe lumea asta, traiti ca el.

23 răspunsuri:
| EmaS a răspuns:

Ei uite ca si eu sunt crestina, dar nu sunt ortodoxa!
Crestinii se fac nu se nasc.
Nu oricine zice Doamne, Doamne va intra in Imparatia lui Dumnezeu, ci cel ce face voia Domnului.

| kira30 explică (pentru EmaS):

Ai dreptate.

| EmaS a răspuns (pentru kira30):

Numele de crestin vine de la frumosul nume a lui Hristos.Toti cei ce L-au primit pe Domnul Isus ca mantuitor personal sunt crestini.Iertati salvati prin jertfa Lui.

| kira30 explică (pentru EmaS):

Cred ca ma ostenesc degeaba spunandu-le ca Dumnezeu e drept dar sunt crestini care abuzeaza de El.
Ateii si anti-cretinii ne ponegresc din cauza asta.

Va rog sa-mi spuneti.Sa mai continui sau nu? Va intreb fiindca simt ca Domnul lucreaza prin dumneavoastra.

| EmaS a răspuns (pentru kira30):

,,Dar tu fii treaz in toate lucrurile, rabda suferintele, fa lucrul unui evanghelist si implineste-ti bine slujba.,,
Cea mai nobila chemare a unui crestin este aceea de a spune si altora vestea cea buna a Evangheliei.Tu vei primi rasplata de la Dumnezeu pentru tot ce faci.

| kira30 explică (pentru EmaS):

Nu merit vreo rasplata.Mai treuie sa muncesc pentru asta.

| EmaS a răspuns (pentru kira30):

Fiecare vom primi rasplata pentru binele sau raul pe care l-am facut.

| Klepto a răspuns:

Inca este devreme si mintea mea se porneste mai greu, dar am doar o singura intrebare pentru tine, poate tu o sa poti sa-mi raspunzi.
Nu fumez, nu beau, nu am anturaje proaste, ajut pe oricine, oricand, pun problemele altora inaintea mea, ma sacrific pe mine primul si prefer sa pic eu rau, pentru fiecare am o vorba buna si un sfat, chiar daca mi-o gresit, dar nu cred, sunt ateu, pot sa fac mult rau chiar si cu zambetul pe buze, dar nu o fac.Sunt prea politicos si prea modest(sau asa mi se zice), dar tot nu sunt crestin, tot ateu raman.
Ce sunt? Nu sunt sigur, dar totusi cred ca traiesc o viata cat de cat corect dpdv. crestin.Ce sunt? Actiunile mele nu au la baza agende sau ganduri ascunse si nu accept rasplata de la nici-o persoana pe care am ajutat-o.
Ce sunt?
Eu consider ca nu "trebuie" sa traim o viata buna, asta tine de fiecare persoana in parte.Sa nu o faca pentru un loc in rai sau nu mai stiu ce.
Te mai intreb inca o data, ce sunt?
(si ca sa nu spui defect, prost, imperfect, tampit, ca stiu ca sunt deja)

| kira30 explică (pentru Klepto):

Frate,cu totii suntem imperfecti.Nu e nevoie sa te autojignesti.
Esti om.Om cu un set de reguli create de tine sau altcineva.
Viata pe care o duci este crestineasca daca intr-adevar este cum ai spus.
Esti cel mai sincer de pana acum.Nu sunt surprins.Cu ceva timp in urma credeam ca ateii sunt toti anti-crestini.Am gresit.
Daca Dumnezeu nu te obliga sa crezi in El cine sunt eu sa te oblig.Eu pot doar sa sa-ti ofer o alternativa in Hristos.
Poti sa refuzi sa crezi in EL cu orice motive ai avea si amenintarea cu iadul e o prostie.
Iti spun acum cum judeca Dumnezeu lumea (ipotetic pentru tine) :
Patru legi sunt dupa care Dumnezeu va judeca tot pamantul. Nu una, ci patru.
Iti prezint legea dupa care vei fi judecat:
Legea cea dintai este legea firii sau legea constiintei. Prin aceasta lege a mustrat Dumnezeu pe Cain, cand a omorat pe fratele sau Abel.

| Klepto a răspuns (pentru kira30):

Desigur ca toata lumea este imperfecta, dar eu sunt cel mai cel si nu cred ca adevarul = jignire, asta este adevarul despre mine si eu cred asta, altfel nu l-as mai afirma si nimeni nu imi poate schimba aceasta opinie, oricat ar incerca, si crede-ma multi s-au dat batuti.
Alternativa ta nu mi-ar schimba deloc comportamentul sau gandirea, nu vad cum m-ar beneficia in niciun fel.
Retine ca exista si atei care nu sar la beregata, chiar daca pot.
Dumnezeu nu ma mai poate judeca, au avut grija ceilalti sa o faca si referitor la iad, eu consider ca l-am descoperit, exista in fiecare om de cand se naste, iadul sau raiul este in mintea fiecarei persoane.

| doctorandus a răspuns:

Protestantii dispretuiesc calugarii, ii considera niste paraziti.

| EmaS a răspuns (pentru doctorandus):

Eu nu.Fiecare este lucrator impreuna cu Hristos.

| doctorandus a răspuns (pentru EmaS):

Inseamna ca te-ai departat de invatatura curata a lui Luther.

| RAY a răspuns:

Romania e o tara de oamenii care traiesc ortodocs dar e si campioana la hotie,criminalitate,violenta,coruptie,saracie, minzerie, puscariasi, in concluzie o tara de sfinti
de ce tot te iei de ateii ce rau isi facem tie parca judecata e un pacat daca nu stiai, in plus doar 21000 d ateii sunt voi sunteti 19 milioane se vede cat de sfinti sunteti

| kira30 explică (pentru RAY):


Am intrebat doar - aveti ceva impotriva unei astfel de viata - asa cum am spus mai sus?
"Pe creştini trebuie să-i caracterizeze agerimea duhovnicească şi nobleţea, jertfa. De aceea le spun mirenilor "Să-L iubiţi pe Hristos, să aveţi smerenie, să vă faceţi da­toria, şi Hristos va dezvălui virtutea voastră ochilor oamenilor"."

E clar ca nu este o tara de sfinti.
Dragul meu, nu te judec, esti om ca si mine.Am scris ca un robot ca daca as fi spus asta fara exemple cu atei, protestanti si monahi n-ar mai fi real.Asta E REALITATEA.

| RAY a răspuns (pentru kira30):

Deci tot raul din tara asta e facut de ateii, bine

Răspuns utilizator avertizat
| kira30 explică:

Trăim ca şi el într-o lume amorală, în care hainele sunt mai valoroase decât pielea pe care sunt puse, obiectele sunt mai preţioase decât oasele trupului, iar sufletul a devenit un organ oarecare ce poate fi ciopartit cu toporişca.Dar asta nu inseamna ca relogia e de vina ci ca devenim surzi in fata ei!


e Facebook şi probabil şi pe alte reţele de socializare, o fotografie care în partea stângă îl arată pe Patriarhul Daniel îmbrăcat în straie bisericeşti aurite şi cu toate accesoriile de rigoare, iar dedesubt scrie: „Biserica Ortodoxă Română a avut un profit de 85 de milioane de euro în 2011". Iar în partea dreaptă este înfăţişată o bătrână adusă de spate, îmbrăcată sărăcios şi într-o atitudine umilă, iar pe fundal se poate observa o biserică, imaginea fiind însoţită de explicaţia: „În România 32, 2% din bătrâni trăiesc sub limita sărăciei cu pensii sub 200 RON." Mai jos cu litere mari este scris: „Ţi se pare corect? MIE NU!"


Nu ştiu cine este autorul acestui mesaj, dacă este un profesionist sau nu, dar în mod sigur este un mesaj de propagandă şi manipulare.

În primul rând se mizează pe contrast şi pe impactul emoţional: straiele scumpe ale Patriarhului şi atitudinea mândră, în contrast cu sărăcia, umilinţa şi neputinţa bătrânei. Apoi se oferă cifre foarte exacte, pentru a da şi mai multă autoritate şi credibilitate mesajului.

Nu spun acum că preoţii ar fi toţi nişte sfinţi şi nişte preacucernici, pentru că nu este asta realitatea. Mulţi au intrat în rândul slujbaşilor bisericii pentru bani şi o serie de avantaje, alţii sunt ofiţeri sub acoperire ai serviciilor secrete, sau masoni infiltraţi pentru a submina din interior instituţia. Dar totuşi avem parte aici de o manipulare grosolană, care ţine de proporţii şi context.

Poate nu aţi observat, dar de câte ori se aproprie o mare sărbătoare ortodoxă, cu rezonanţe profunde în tradiţia poporului român, începe o campanie de discreditare, ponegrire şi decredibilizare a Bisericii. În presă au apărut din nou ştiri care arată fie luxul şi opulenţa în care trăiesc înalţii oficiali ai BOR, complicitatea acestora la diverse infracţiuni sau afaceri nu tocmai cinstite, informaţii despre fonduri şi finanţări pe care statul le acordă Bisericii, ori scandaluri sexuale cu preoţi sau călugări homosexuali, violuri etc.

Acest mesaj manipulează pentru că, prin contrastul prezentat, face ca bogăţia şi opulenţa Bisericii să pară exagerat de mare. Dacă stăm să ne gândim, anual ies din ţară cam două treimi din PIB-ul României (aprox. 80 de miliarde de euro) în contul firmelor şi băncilor străine care fac afaceri la noi în ţară, iar din ce rămâne, mai fură şi ai noştri câteva miliarde.

Cele 85 de milioane de euro, cât se presupune că ar fi profitul BOR pe 2011, sunt în consecinţă un mizilic pe lângă marile tunuri date de străini şi politicienii noştri în combinaţie cu clientela lor. Cu vreo 2 – 3 săli de sport Elena Udrea ar toca rapid aceşti bani în câteva luni. Dar în comparaţie cu bieţii pensionari, care trăiesc cu 200 RON pe lună, 85 de milioane de euro este o sumă exagerat de mare, mai ales că slujitorii Domnului propovăduiesc cumpătarea, modestia şi smerenia.

Să mai ţinem cont şi de faptul că aceşti bani nu sunt deţinuţi de persoane fizice ca în cazul afaceriştilor sau politicienilor care iau şpagă, ci aparţin Bisericii ca entitate juridică, asemeni unei companii sau instituţii.

Propaganda pe care o realizează fotografia analizată, urmăreşte două scopuri: 1. să atace şi să şubrezească imaginea Bisericii, îndepărtând astfel oamenii de credinţă şi 2. să abată atenţia de la adevăratele cauze, care au împins şi împing în continuare România spre sărăcie, haos social şi dezastru.

Pentru că pensionarii sunt săraci şi nu au ce mânca ar fi de vină Biserica, pentru că face profit şi nu plăteşte impozite la stat, dar primeşte finanţare de la acesta, nu guvernul şi preşedintele care au distrus economia, au îndatorat ţara şi au vândut-o la străini şi nu legile impuse din afară, adoptate tacit chiar în aceste zile, care contribuie la ruina naţiunii, a statului de drept şi a independemţei şi suveranităţii naţionale!

Aş avea în concluzie două întrebări, menite să clarifice problema:

1. Dacă Biserica nu ar face profit şi preoţii ar umbla în zdrenţe, fiind smeriţi şi umili, pensionarii şi săracii României ar trăi mai bine?

2. Dacă unii preoţi sunt corupţi, afacerişti şi încalcă cuvântul lui Hristos, asta înseamnă că trebuie să ne îndepărtăm de credinţă, să o dispreţuim şi să nesocotim învăţătura creştină?


Si crestinii unii sunt mai traitori, altii mai slabi - dar sunt crestini.
Nu este vorba de cum traiesti, ci ce traiesti. Nu facem ancheta care este mai bun si care este mai rau; ca sa fii bun trebuie sa fii în dogmele crestine si în practica crestin-ortodoxa.
Dogma înseamna adevar de credinta revelat, cuprins în Scriptura si în Traditie, aprobat si practicat de Biserica.


Nu suntem nici surzi, nici orbi (cel putin marea majoritate din noi), dar nu suntem în stare sa percepem nici cele mai mici adevaruri pe care le auzim, citim, chair si primim ca adevar. De primit de parca le mai primim. Dar merge oare si mai departe aceasta primire, sau ramâne doar asa ceva frumos, cu care ne place sa ne mângâiem sufletul, sa Pretindem Ca Suntem Crestini, si la aceasta si sa ne limitam.

Astazi Biserica Ortodoxa, Spre deosebire de multe comunitati protestante, nu cheama sa jertfeasca a zecea parte din veniturile lor. Cu toate acestea, o jertfa cît de mica trebuie facuta.

În trecut o parte din resursele financiare veneau direct din bugetul de stat. Însa o data cu despartirea bisericii de stat, a încetat si finantarea.

În acest caz ramîne doar de propus credinciosilor sa jertfeasca pentru biserica conform posibilitatilor fiecaruia, avînd o contributie mai substantiala în cazul unor evenimente mai deosebite, cum ar fi botezurile, cununiile etc.
Sunt oameni gresiti în Biserica Ortodoxa, si multi! Eu sunt unul dintre ei! De la faptul ca noi suntem pacatosi.Asa este peste tot, in toate bisericile.


Frate, daca ai ceva de spus, spune.Cum ai ajuns sa ai atata ura fata de Dumnezeu, fata de crestini si religie?

Ce te motiveaza atata?

| kira30 explică:

Cel mai recent subiect legat de BOR: Cati bani primeste Biserica Ortodoxa Romana de la stat?

Pe 5 februarie, 23 de ONG-uri le-au cerut parlamentarilor sa stopeze finantarea bisericilor din bani publici si sa redirectioneze sumele astfel economisite catre domenii precum educatia, cercetarea si sanatatea. "Anual, Statul ofera cultelor religioase aproximativ 540 de milioane de euro, suma echivalenta cu 0, 4% din PIB-ul Romaniei, valoare anuntata de insasi Patriarhia BOR. Pentru comparatie, reamintim ca nivelul arieratelor statului la plata medicamentelor este de doar 0, 3% din PIB", se arata in scrisoarea deschisa a reprezentantilor societatii civile.

In aceeasi zi, Patriarhia Romana a publicat un comunicat de presa cu numele"Raspunsul Patriarhiei Romane la dezinformarile ASUR" in care a argumentat ca "anual sumele alocate in bugetul de Stat pentru cultele religioase reprezinta doar 0, 4% din buget, adica de peste 10 ori mai putin decat sumele alocate pentru invatamant si sanatate".

Pe 7 februarie, Asociatia Secular-Umanista din Romania (ASUR) raspunde Patriarhiei printr-un alt comunicat de presa, in care sustine ca Biserica primeste fonduri pentru plata profesorilor de religie, a preotilor din sistemul de sanatate, penitenciare, armata si interne, pentru personalul neclerical, din "donatiile" administratiei locale de stat si din "sponsorizari" ale companiilor de stat. Totodata, ASUR arata ca in comunicarile de pana acum BOR a spus ca alocarile de la buget sunt de 0, 4% din PIB, nu din buget.

Este suspect faptul că explicaţiile conducerii CCSB sunt inspirate din discursul public al reprezentanţilor organizaţiei nonguvernamentale ASUR, care încearcă permanent să influenţeze negativ opinia publică prin dezinformare în ceea ce priveşte sprijinul acordat cultelor de la bugetul de Stat şi activitatea Bisericii în societate.

Faptul că sondajul a fost făcut aproape simultan cu dezbaterile media pe acest subiect pe un „eşantion reprezentativ pentru populaţia adultă neinstituţionalizată" (SIC – n.n.), probabil tineri care cunosc mai puţin rolul Bisericii în istoria poporului român, indică natura unui sondaj „aranjat".

ONG-urile ateiste ataca si ele, la baioneta, Biserica, pe tema finantarilor de buget. Atat doar ca inmultesc cu 10 (!) cifra reala de care Biserica beneficiaza de la bugetul public. Falsificarea grosolana pe care o fac ONG-urile ateiste (printre care si ONG-urile LGBT) trece aproape neobservata in mass-media, in ciuda dezmintirilor publice ale Patriarhiei sau ale unor reprezentanti ai ONG-urilor crestine;

In ceea ce priveste credibilitatea cifrelor, aici nu prea se pot face contestari decat prin masurari comparative, adica prin alte cercetari sociologice. In orice caz, Palada visa, odinioara, ca ar fi vreo 70-80 000 de ateisti in tara, iar recensamantul i-a "confirmat" din estimare doar… 45.000. Cam jumate, adica. Sa fie oare la mijloc o eroare de 50% si la increderea estimata de CCSB? Nu stim, ca probabil Catedrala costa prea mult ca Patriarhia sa-si plateasca o cercetare sociologica pentru a lamuri lucrurile.
Obsesia catedralei face ca administratia sa fie complet opaca la provocarile demografice si culturale ale Romaniei: depopularea satelor, socializarea tinerilor prin TV si internet, schimbarea mentalitatilor. Apropo de schimbarea mentalitatilor, tocmai de aceea ORA DE RELIGIE se afla sub asediul infocat al asociatiilor militant-ateiste, pentru a scoate orice sansa a copiilor de a avea acces la o invatatura alternativa, la credinta, la o conceptie crestina asupra vietii. Si ce face Patriarhia in fata acestor provocari? NIMIC, pare-se! Pariaza pe alianta pe care o are cu politicienii, pe importanta sa institutionala, mai degraba decat sa-si intensifice lucrarea pastorala….

Nu isi da seama ca are nevoie sa-si sustina propria retea de asociatii, ONG-uri, ca are nevoie de parteneri mediatici care sa nu fie acelasi trust prafuit care are un rating minim, sau nu vrea sa stie. Nu vrea sa stie ca principalul sau suport va fi in populatia urbana, nu in cea imbatranita sau complet instrainata de la sate, ca trebuie sa faca si sa miste ceva, ca pur si simplu e IMPOSIBIL sa isi pastreze statutul sau in societatea romaneasca daca nu 1) constientizeaza aceste provocari si 2) le pune la inima Bisericii si la lucrarea sa.

Prezint doar fapte.Sa fie clar ca nu vreau sa ofensez pe nimeni!


| kira30 explică:

Nici eu nu sunt de acord cu finantarea Biserici de catre Stat.Dar nu e singura.Fiecare biserica (ortodoxa,catolica,adventista,penticostala, baptista, evanghelista, iehovista, etc...) este finantata de stat in mod egal.

Priveste ce a facut Biserica Ortodoxa cu acesti bani (bani si de la Stat dar si de la credinciosi):


Învăţământul teologic
Biserica Ortodoxă Română dispune de:
33 de Seminarii Teologice liceale;
11 Facultăţi de Teologie şi 4 departamente de teologie, incluse în cadrul altor facultăţi, care fac parte din învăţământul superior de stat, având înscrişi 9.365 de studenţi, la mai multe specializări.
Peste 10.000 de cadre didactice predau religia în şcolile publice.

Asistenţa religioasă
Pe lângă activitatea curentă din parohii, asistenţa religioasă este asigurată şi în:
armată, jandarmerie şi penitenciare, de către 143 de preoţi;
spitale, centre sociale şi unităţi de învăţământ, de către 364 de preoţi.

Biserica Ortodoxă Română asigură asistenţă socială permanentă pentru aproximativ 270.000 de persoane.
În situaţii de calamităţi naturale, Biserica Ortodoxă Română desfăşoară campanii umanitare la nivel naţional, pentru sprijinul imediat al celor afectaţi. De asemenea, în parteneriat cu autorităţile centrale şi locale şi cu organizaţii non-guvernamentale, atât interne, cât şi internaţionale, Biserica Ortodoxă Română este implicată în derularea unor programe naţionale privind:
combaterea violenţei domestice;
prevenirea traficului de persoane;
prevenirea consumului de droguri;
prevenirea răspândirii HIV-SIDA;
integrarea şi incluziunea socială a categoriilor defavorizate (persoane cu disabilităţi, şomeri ş.a.).

| traiescdeciexist a răspuns:

Nu am nimic impotriva faptului ca vreti sa traiti ortodox. Dar ar fi bine sa va mai ganditi si la starea actuala a unor oameni pe care saracia ii distruge nu doar la cum sa fiti mantuiti... voi chiar nu puteti sa va ganditi si la cei care sufera? decat la voi?

| kira30 explică (pentru traiescdeciexist):

Crestinul adevarat nu traieste pentru sine ci pentru adorarea lui Dumnezeu si ajutarea aproapelui citeste ce a spus Mntuitorul:

FERICIRILE

Domnul nostru Iisus Hristos S-a suit in munte si ii invata pe ucenicii Sai zicand:

"FERICITI CEI SARACI CU DUHUL, CA A LOR ESTE IMPARATIA CERURILOR."

Cei saraci cu duhul sunt aceia care se considera pe sine foarte mici in comparatie cu maretia lui Dumnezeu, si care tanjesc sa se inalte la Dumnezeu si in imparatia Lui.

"FERICITI CEI CE PLANG, CA ACEIA SE VOR MANGAIA."

Cei care plang in lumea aceasta trecatoare se aseamana Fiului lui Dumnezeu, care niciodata nu a zambit, dar foarte adesea a plans, din pricina neintelegerii, a pacatelor si patimilor omenesti.

"FERICITI CEI BLANZI, CA ACEIA VOR MOSTENI PAMANTUL."

Cei blanzi sunt iubitori de oameni si rabdatori. Datorita blandetii Sale, Hristos este numit Mielul lui Dumnezeu. Cei mandri si maniosi sunt potrivnici celor blanzi. Ei grabnic castiga, dar tot grabnic si pierd. Cei blanzi dobandesc dupa un timp. Crestinii au fost prigoniti de pagani si aproape nimiciti, dar astazi ei stapanesc pamantul.

"FERICITI CEI CE FLAMANZESC SI INSETEAZA DE DREPTATE, CA ACEIA SE VOR SATURA."

Cei ce flamanzesc si inseteaza de dreptate sunt oamenii care nu pot rabda nedreptatea din lume. Ei vor vedea biruinta lui Hristos Cel inviat, care va invinge toate puterile raului si inimile lor vor fi pline de multumire si bucurie. Ei vor vedea si biruinta Bisericii prigonite si se vor bucura.

"FERICITI CEI MILOSTIVI, CA ACEIA SE VOR MILUI."

Dupa cum ne purtam cu fiii lui Dumnezeu, tot astfel se va purta si Dumnezeu cu noi. Mila pentru mila. Dar multa milostivire dumnezeiasca este cu mult mai mare decat milostivirea oamenilor. "Acestia vor primi insutit" le-a spus Domnul celor milostivi. Milostivirea este o virtute indoita: personala si sociala. Suntem milostivi si fata de noi insine, atunci cand nu uitam de sufletul nostru si mantuirea lui. Egoismul, razbunarea si cruzimea sunt vrajmasii milostivirii.

"FERICITI CEI CURATI CU INIMA, CA ACEIA VOR VEDEA PE DUMNEZEU."
Inima omului este ochiul curat de trebuinta pentru a privi pe cele duhovnicesti, in primul rand pe Dumnezeu. Prin indelunga lucrare si prin harul lui Dumnezeu inima se poate curati de toate necuratirile pacatului, dupa cum ne dau marturie Vietile sfintilor. Gandurile si dorintele rele intineaza si orbesc inima.

"FERICITI FACATORII DE PACE, CA ACEIA FIII LUI DUMNEZEU SE VOR CHEMA."

Hristos este numit imparatul pacii. El a daruit pacea Sa ucenicilor Sai. Fiecare poate da ceea ce are. Daca avem in inimile noastre pace, putem sa o daruim si celorlalti. Pacea mintii, a inimii si a vointei - intreita pace in unitate - aceasta este adevarata pace dumnezeiasca a sufletului. Sufletul necumpatat nu poate avea pace.

"FERICITI CEI PRIGONITI PENTRU DREPTATE, CA A LOR ESTE IMPARATIA CERURILOR."

Sa fii prigonit pentru dreptate inseamna a te asemana lui Hristos si apostolilor. In Biserica Ortodoxa s-au aratat multi mucenici, care au suferit pentru dreptate si care s-au salasluit in imparatia cereasca a lui Hristos. Sfantul Apostol Petru spune: "Caci este mai bine, daca asa este voia lui Dumnezeu, sa patimiti facand cele bune, decat facand cele rele!" (I Petru III, 17).

"FERICITI VETI FI VOI CAND VA VOR OCARI SI VA VOR PRIGONI SI VOR ZICE

TOT CUVANTUL RAU IMPOTRIVA VOASTRA, MINTIND PENTRU MINE."

Aici Hristos vorbeste despre patimirea pentru El a celor ce-L urmau. Ei vor fi batjocoriti, defaimati si chinuiti. Dar ei trebuie sa rabde toate cu credinta neclintita si nadejde in El, caci va veni ca Cel din urma Biruitor si Drept Judecator. El va desparti atunci pentru vesnicie dreptii de pacatosi.

CONCLUZIE

"BUCURATI-VA SI VA VESELITI, CA PLATA VOASTRA MULTA ESTE IN CERURI!"

Bucurati-va in lacrimi, bucurati-va in patimire, bucurati-va in moarte, caci cei mai buni din neamul omenesc, care au strabatut aceasta cale spinoasa ca si voi, va asteapta acum in lumea cealalta, unde domneste Hristos, si unde nu este durere, nici intristare, nici suferinta, ci viata si bucurie vesnica.


| traiescdeciexist a răspuns (pentru kira30):

Mda dar se pare ca mai mult crestini traiesc pentru adorarea divinitati decat pentru ajutorarea aproapelui