| raMLesS a întrebat:

"Toate parerile si ideile pe care crestinii le au despre Dumnezeu sunt formate emotional, iar abia apoi incearca sa le argumenteze prin logica, ele nu sunt concepute intr-un mod pur obiectiv." - raMLesS 2021
Ce parere aveti despre acest citat?

8 răspunsuri:
| ania a răspuns:

Pentru toti oamenii emotiile au un rol foarte important in formarea iseiloe despre Dumnezeu.Nici un ateu n-a fost de fata la aparitia universului ca sa aiba motive rationale sa creada ca nu exista un Creator si ca e sigur ca teistii se inseala dar au ales aceasta pozitie pentru ca urasc udeea de a fi responsabili fata de cineva cu viata lor.

| raMLesS explică (pentru ania):

"Nici un ateu n-a fost de fata la aparitia universului ca sa aiba motive rationale sa creada ca nu exista un Creator si ca e sigur ca teistii se inseala dar au ales aceasta pozitie pentru ca urasc udeea de a fi responsabili fata de cineva cu viata lor"

Se aplica si pentru voi

| Mayhem666 a răspuns:

Atat de adevarat.
Singura diferenta este ca de multe ori ei nici macar nu incearca sa le argumenteze prin logica.
Vei fi surprins cat de multe argumente ilogice pot aduce anumiti indivizi.

| halogen001 a răspuns:

Asa este. Credinciosul nu are nevoie de adevar, de dreptate, corectitudine. Din dorinta de a-i fi doar lui mai bine, deci din egoism, lacomie, frica se lasa inselat cu povesti primitive, puerile, fanteziste si absurde.
"Proştii resping ceea ce văd dar nu ceea ce cred; înţelepţii resping ceea ce cred şi nu ceea ce văd." - Huangbo Xiyun
"Cuvantul «dumnezeu» nu este nimic altceva pentru mine decat expresia si produsul slabiciunii umane, Biblia este o colectie de legende onorabile, dar primitive, care sunt, in orice caz, destul de copilaresti". "Nici un fel de interpretare, indiferent cat de subtila, nu-mi poate schimba opinia", Albert Einstein (intr-o scrisoare scrisa de Einstein catre filozoful Eric Gutkind,, 3 ianuarie 1954)
"Daca oamenii sunt buni doar pentru ca le este frica de pedeapsa si pentru ca spera la o recompensa, atunci suntem într-o stare jalnica." A. Einstein
"Religia este o iluzie şi îşi derivă puterea din faptul că se potriveşte cu dorinţele noastre instinctuale." - Sigmund Freud

| Whateverrr a răspuns:

Uneori da, dar ca sa zici ca "toate" e prea mult. In principiu trasaturile lui Dumnezeu le extragem din Biblie, fie ca sunt mentionate explicit, fie reies din anumite intamplari relatate, iar aici emotiile si experientele personale nu au nicio contributie.

| Bluestar15 a răspuns:

Cliseu, cam ca tot ce spun in general ateii. Sunt fost ateu militant si nu doar ca stiu toate argumentele ateilor, ba chiar am produs eu insumi cateva care (culmea ironiei) circula si acum pe net si le aud din gura ateilor cand intra cu mine in dezbateri laughing Ideile nu se formeaza emotional (e o prima eroare a citatului respectiv si din asta se vede ca persoana in cauza nu cunoaste nici macar natura interactiunilor dintre amigdala si cortex), a doua eroare e aceea ca postuleaza existenta unui singur tip de logica (apropo, despre ce logica vorbim? tert inclus, tert exclus, logica lui Boole, logica simbolica, logica formala? big grin exista n variante de logica si ele sunt complementare, iar ateii sunt formati pe un singur tip de logica si nici pe ala nu-l inteleg prea bine, in primul rand fiindca nu ii inteleg raporturile cu restul tipurilor de logica, bunaoara n-am auzit pana acum vreun ateu sa poata face o analiza pertinenta a relatiei logicii tertului exclus cu logica tertului inclus, iar asta e un subiect simplu...), a treia eroare e prezumtia ca logica e pur obiectiva si ca e incadrabila in paradigma neo-pozitivista (baiatul care a produs citatul nu a auzit de Kurt Godel, adica traieste ca orizont cultural cu mai bine de un secol in urma) si a patra greseala e postularea incompatibilitatii dintre inteligibile si suprasensibile (doua categorii distincte ale realitatii a caror relatie Aristotel a descris-o acum 2.500 de ani, aratand cat de puerila e pretentia ca o categorie o poate invalida pe cealalta - asadar, baiatul respectiv traieste ca orizont de cunoastere cu 2.600 de ani in urma). Eu zic ca merita sa mai studiem un pic, pretentia ca putem spune totul despre cunoastere, logica, Dumnezeu, religie etc. cata vreme noi nici macar pe Aristotel nu l-am studiat (nu mai spun restul culturii) si e limpede ca traim ca orizont intelectual sub nivelul presocraticilor, ei bine iti dai seama si singur cum suna aceasta pretentie. Apropo, desi fusesem ateu militant, am vazut cu ochii mei minuni la moastele sfintilor, sa vezi ce frumos pica ateismul de pe om fix ca o coaja buna de nimic. Pe Dumnezeu nu il veti gasi stand si gandindu-va la argumentele x sau la y (care oricum sunt foarte slabe, dar ca idee nu veti descoperi daca exista sau nu Dumnezeu prin propria ratiune, care in general oricum e slaba caci capacitatea ratiunii umane e extrem de scazuta, ganditi-va numai la faptul ca ariile care preiau mesajele rationale nu reprezinta nici macar 2% din toata masa creierului...), cine chiar vrea sa afle adevarul poate spune ceva simplu "Doamne, eu nu stiu daca existi sau nu, dar daca totusi existi da-mi un semn incat sa inteleg ca existi" si daca omul e sincer si deschis va primi raspuns, ultima data cand o cunostinta a facut asta a primit raspuns cat se poate de clar si destul de repede. Toate cele bune!

| Florin9Florin9 a răspuns (pentru Bluestar15):

Și acum ce ești?

| raMLesS explică (pentru Bluestar15):

Spui niste aberatii si niste nonsensuri, vrei sa demonstrezi ca stii jargoane si alte cuvinte ce tin de sfera psihologica? E foarte simplu, daca nu e alba e neagra, n-are sens daca e logica lui Boole sau logica formala, e doar logica, chiar nu-mi pasa de aceste incadrari.

"Ideile nu se formeaza emotional (e o prima eroare a citatului respectiv si din asta se vede ca persoana in cauza nu cunoaste nici macar natura interactiunilor dintre amigdala si cortex" la fel, tot un mare bullshit si aici.

Ideea e ca atat timp cat ai crescut cu impresia ca exista nu stiu ce zeu de-al tau, tu o sa incerci sa gasesti argumente in favoarea afirmaţiei... Asta pentru ca tu chiar crezi ca exista si iti suna bine ideea.