| ovidiuproca a întrebat:

Un om se afla intr-o situatie "dilema", are la dispozitie cateva solutii. Cercetarea si Credinta

1 De ce in Geneza, Dumnezeu incepe cu facerea decorului material si al omului si nu descrie cum a facut lumea nevazuta? Nici nu se forbeste prea mult despre facerea lumii.
si pe langa asta:
2 Oare un om, ca Moise, cu ratiune si credinta in Dumnezeu, nu si-ar fi dat seama ca merg timp de 40 de ani in cerc prin desert pana la pamantul promis? Ce i-a determinat sa se invarta in cerc?

Din surse sigure pot sa va spun ca o persoana care strabate acelasi traseu din perioada lui Moise nu dureaza sa il parcurga nimici mai mult de 2 saptamani.


Ce ar trebui sa faca aceasta persoana? Sa creada, sa cerceteze?

Răspuns Câştigător
anonim_4396
| Anonim a răspuns:

Ovidiule,dilema este aparenta.In momentul cand crezi ceva, cu adevarat, creierul tau refuza sa-si puna problema unei cercetari. Daca iti incolteste in minte o astfel de idee, inseamna ca nu poti sa crezi neconditionat ce ti se spune, sau cere.

17 răspunsuri:
| NuEsteDisponibilNumeleAndreiSimplu a răspuns:

Sa zicem ca:
Un ghid vrea sa ma duca prin padure.
Eu sunt Moise.
Ghidul este Dumnezeu.
M-ar putea duce usor pana la capat,dar cum ramane cu ursii,lupii,vulpile, etc?
Ursii, vulpile si lupii sunt alte popoare cu care poporul Israel s-a confruntat.
M-ar putea duce desfigurat pana la capat, sau, m-ar putea duce in siguranta.

| 4b a răspuns:

1. asta o sa afli in cer, daca ajungiwinking
2. ''40 de ani in cerc'' timp in care au vazut atat de multe dovezi ale indurarii Lui si cu toate astea s-au rasculat de repetate ori impotriva lui Dumnezeu.
Era nevoie de o ''transformare''; nu erau pregatiti pentru fagaduinta promisa...
De cate ori ti-ai propus sa faci o schimbare in caracterul tau? ai reusit sau inca te lupti cu un viciu ceva? e greu frate sa te schimbi, iar schimbarea cere anisad
Noapte buna

| Someonewhoappreciatelife a răspuns:

Din ultimul comentariu înţeleg că doreşti să analizezi aceste întrebări în mod civilizat. Voi încerca deci să-ţi spun ce cred în acest sens:

"De ce in Geneza, Dumnezeu incepe cu facerea decorului material si al omului si nu descrie cum a facut lumea nevazuta"?
Răspunsul este simplu: pentru că relatarea din Geneza nu-şi propune să descrie crearea lumii spirituale ci etapele prin care pământul a fost transformat pentru a face posibilă viaţa pe el.

"Nici nu se forbeste prea mult despre facerea lumii."
Este adevărat că nu se dau detalii. Dar Geneza nici nu pretinde că şi-ar dori să relateze pas cu pas cum a avut loc crearea. Mai degrabă, ea prezintă ordinea evenimentelor majore care au avut loc. Prezentând lucrurile astfel, a putut fi înţeleasă şi cu 3500 de ani în urmă, când a fost scrisă, şi poate fi înţeleasă şi azi, chiar dacă nu ne oferă detaliile care am fi în stare să le înţelegem datorită progresului ştiinţific.

"Oare un om, ca Moise, cu ratiune si credinta in Dumnezeu, nu si-ar fi dat seama ca merg timp de 40 de ani in cerc prin desert pana la pamantul promis? Ce i-a determinat sa se invarta in cerc"?
Ei bine, aceasta nu a fost o greşeală de orientare în spaţiu făcută de Moise, ci pedeapsa dată de Dumnezeu pentru lipsa de credinţă ce au demonstrat-o. (Citeşte în acest sens Numerele 14:1-31).

"Din surse sigure pot sa va spun ca o persoana care strabate acelasi traseu din perioada lui Moise nu dureaza sa il parcurga nimici mai mult de 2 saptamani".
Pare un argument interesant, totuşi nu ţine cont de un element esenţial: O PERSOANĂ îl poate parcurge în aproximativ 2 săptămâni, dar nu şi UN POPOR CARE NUMĂRA ÎN JUR DE TREI MILIOANE.

"Ce ar trebui sa faca aceasta persoana? Sa creada, sa cerceteze?"
Să cerceteze, apoi să creadă.

| tinerelul a răspuns (pentru Someonewhoappreciatelife):

Da mi voie sa completez ceva referitor la prima intrebare. Pai oamenii nu sunt in stare sa afle cum a aparut universul la ora actuala cu toata tehnologia, DAR! ATENTIE PE NOI NE INTERESEAZA DE LUMEA SPIRITELOR! Nu suna ABSURD?

| ovidiuproca explică (pentru Someonewhoappreciatelife):

Multumesc

| Someonewhoappreciatelife a răspuns (pentru ovidiuproca):

Cu plăcere.

| Someonewhoappreciatelife a răspuns (pentru tinerelul):

Este adevărat.

| ManStrong a răspuns:

Nu sau invirti in nici un cerc ci au mers doar din loc in loc si au facut popasuri foarte lungi.De ex intr un singur loc au sta 19 ani.
Nu erainca vremea potrivita de a intra in tara. Dumnezeu avea un plan si acela trebuia sa ajunga la indeplinire.Atita tot. Dumnezeu nu a facut lumea atunci.
Ceea ce descrie Geneza este doar punerea in ordine a citorva lucruri si in citeva cuvinte este descrisa ordinea aparitiiei speciilor. Darsigur ca acestea au duram o perioada lunga de timp.

| Calininio a răspuns:

Eu zic ca cercetarea e singura solutie, din moment ce credinta da nastere unor contradictii strigatoare la cer. Exact cum spui tu despre geneza, sau despre moise.

| Papillon09 a răspuns:

1.Cerul exista deja, apoi dupa razvratirea lui Lucifer Dumnezeu a creat si iadul si apoi universul, pamantul etc.

| tinerelul a răspuns:

Amice, mai pune mana pe niste carti de logica, sau fa exercitii de dezvoltare cognitiva pentru ca iti trebuiesc.

1 Nu exista situatie dilema. Exista dileme.
2 Daca ai gandi un picut mai mult ai observa ce exemple tampite ai putut sa dai si care ti denota subcultura si faptul ca vorbesti in necunostinta de cauza. Daca ai fi citit mai bine cartea lui Moise ai fi descoperit de ce Dumnezeu i a tinut pe evrei in pustiu timp de 40 de ani.
Alt lucru de precizat : tu nu esti in stare sa intelegi lucruri simple cum ar fi exprimarea clara si semantica limbii romane si vrei sa intelegi taine ale cerului. La ce te ajuta sa stii cum i a creat pe ingeri?
Trei la mana : ce treaba au credinta si cercetarea cu proastele exemple date de tine?

| HueyFreeman a răspuns (pentru tinerelul):

Imi place, nu poti spune ceva inteligent si te rezumi la ad hominem, superb. Se vede ca nu esti fan al cercetarii.

| tinerelul a răspuns (pentru HueyFreeman):

Tu cred ca te aflii pe acelasi nivel de inteligenta scazuta ca si ovidiu. tu ai citit intrebarea? Ai studiat limba romana? Daca raspunzi cu da la cele doua intrebari puse de mine in acest raspuns, zi mi atunci are un inteles logic intrebarea? Vorbesti prostii cu faptul ca nu as fi "fan al cercetarii". Stii de ce vorbesti prostii? Pentru ca atat te duce capul. Pai nu poti vorbi de cercetare daca nu stii sa pui problemele cu un anumit grad de claritate. Voua va mai trebuie multi ani de studiat fizica, chimia, matematica si logica ca sa ajungeti sa puneti inrebari intr un mod clar si precis. A scazut incredibil nivelul inteligentei oamenilor din Romania.

| HueyFreeman a răspuns (pentru tinerelul):

Bine ca il ti tu ridicat pentru noi toti. Din moment ce esti asa de superior atunci de ce nu dai un raspuns ca lumea, ca un om cu adevarat inteligent, in loc sa recurgi la atacuri. Zi mai bine ca nu esti in stare sa raspunzi la o intrebare (fie ea cu niste greseli de ortografie) decat sa te iei de gramatica. Sa ai o zi buna, superiorule.

| ovidiuproca explică (pentru tinerelul):

Indiferent cum a fost scris articolul se cade sa intelegi la nivelul cunoasterilor pe care le ai. Fara sa imi scuz comportamentul si scrierile mele de mai devreme te rog sa arati intelegere si sa nu ma ataci. Ma bucur totusi ca ai inteles ce am scris, dar ma asteptam sa imi dai tu informatia din moment ce eu nu am gasit-o. Pot sa vorbesc tu tine la un alt nivel, crede-ma! -daca e sa ne punem pe inteligenta. Dilema este o situatie de priponire si de necunoastere a unui om, asta ca o definitie. Inteligenta vine odata cu constientizarea, asta a trecut pe langa tine. Daca vorbesti in cunostinta de cauza, dovedeste, pentru ca am postat niste intrebari pentru a afla rostul si adevararul.

Ma mir ca ai inteles lucrurile simple. Crede-ma ca tocmai lucrurile simple sunt cele mai greu de inteles. iar ce am postat eu sunt lucruri simple. Am nevoie de un colectiv de oameni care sa tratam acest subiect SIMPLU.
In Punctul trei dai dovada de irationament. informatia inseamna cercetare iar mai apoi crezare. Multumesc totusi pentru timpul acordat.

| minahrs a răspuns:

1) Se incepe direct cu facerea lumii vazute deoarece facerea lumii nevazute nu prea ne ajuta pe noi si nici nu ne este de folos.
2)Dumnezeu datorita pacatelor evreilor i-a condus pe evrei prin desert.
3)Iti recomand sa cercetezi si tu pentru a nu crede ca te mint.

| MUHYUL a răspuns:

1. Deoarece noi nu putem intelege cum arata imparatia cerului si nici acum nu stim.
2. Nu stiu daca se invarteau in cerc dar Moise era smerit facea voia Domnului in orice privinta si oricare ar fi aceea.
Caci spune despre Israel ca la maniat pe Dumnezeu. Dar aceasta "calatorie" in pustiu era mai mult pentru mantuirea sufletelor lor caci vroia pe toti să ii mantuiasca.