|

Una din principalele dovezi ce atesta existenta personajului Iisus Hristos este Biblia. Biblia contine nenumarate referiri la un personaj ce poseda acest nume,martirizat pentru credinta sa.

Izvoarele Biblice univoce si nefanteziste sunt considerate de catre istorici drept dovezi istorice, asa cum orice izvor istoric este considerat asijderea.

Prin urmare consemnarile Biblice reprezinta un cumul de dovezi remarcabile ce consfintesc teza lui Iisus ca personaj istoric.Alte dovezi admise consensual de catre istorici sunt:Tacit:„Dar nici efort uman, nici mărinimia împăratului, nici înduplecarea zeilor nu a pus capăt scandaloasei idei potrivit căreia incendiul ar fi fost ordonat. De aceea, ca să pună capăt zvonului, Nero a aruncat vina pe alții și i-a pedepsit în cele mai neobișnuite feluri pe cei urâți pentru faptele lor rușinoase, pe care mulțimea îi numea « creștini ». Fondatorul acestui nume, Hristos, a fost executat de procuratorul Ponțiu Pilat în timpul domniei lui Tiberiu. Ținută în frâu pentru un timp, superstiția mortală a erupt nu numai în Iudeea, originea acestui rău, ci și în orașul [Roma], unde toate lucrurile oribile și rușinoase se întâlnesc unul cu altul și câștigă adepți. De aceea, cei care au recunoscut că au aderat la creștinism au fost arestați, apoi, pe baza informațiilor date de ei, o mare mulțime a fost osândită, nu atât pentru crima de a fi pus foc, cât pentru ura față de rasa umană. Sfârșitului lor a fost adăugată derâderea: acoperiți cu piei de animale sălbatice, erau sfâșiați până la moarte de câini; sau erau crucificați, iar când ziua se termina li se dădea foc ca să servească în chip de torțe."

Puteti verifica aceasta informatie la : http://classics.mit.edu/Tacitus/annals.11.xv.htmlPliniu cel Tânăr:

„Cei care negau că ar fi sau că ar fi fost creștini atunci când invocau zeii prin cuvintele repetate după mine, făceau rugăciuni și ofereau vin și tămâie imaginii dumneavoastră, imagine care am ordonat să fie adusă în acest scop împreună cu statuile zeilor și care în plus îl blestemau pe Hristos — lucru despre care se spune că niciunul din cei cu adevărat creștini nu poate fi silit să-l facă — aceștia am gândit că pot fi eliberați. Alții din cei numiți de informator au declarat că erau creștini, dar apoi au negat, susținând că au fost astfel dar au încetat să mai fie astfel, unii în urmă cu trei ani, alții în urmă cu mulți ani, chiar și cu douăzecișicinci de ani în urmă. Toți aceștia s-au închinat la imaginea dumneavoastră, la statuile zeilor și l-au blestemat pe Hristos."Sursa: "Pliny to Trajan, Letters 10.96–97"Gaius Suetoniu Tranquillus:„Deoarece evreii se țineau în mod constant de a face tulburări, instigați fiind de Chrestus, el [Claudius] i-a expulzat pe ei din Roma."Sursa: Iudaeos, impulsore Chresto, assidue tumultuantes Roma expulit; Uchicago.eduJosephus:„Și acum Cezar, auzind de moartea lui Festus, l-a trimis pe Albinus în Iudeea, ca procurator. Dar regele l-a destituit pe Iosif din funcția de mare preot, și l-a investit ca succesor pe fiul lui Ananus, pe care-l chema tot Ananus. Relatarea spune că acest Ananus senior se dovedise a fi un om foarte norocos pentru că avea cinci fii, care toți au deținut funcția de mare preot, funcție pe care el însuși o deținuse mult timp, situație nemaiîntâlnită în cazul niciunui alt mare preot al nostru. Dar acest Ananus junior, care, după cum spusesem mai înainte, a primit marea preoție, era un om îndrăzneț din fire și foarte insolent; făcea parte de asemenea din tabăra Saducheilor, care sunt foarte rigizi în a-i judeca pe încălcătorii de lege, cei mai rigizi dintre toți iudeii, așa cum am văzut; de aceea, când Ananus se văzuse ajuns în această poziție, gândi că acum are ocazia [să-și exercite autoritatea]. Festus era mort, iar Albinus era pe drum; așa că a convocat sanhedrinul judecătorilor, și l-a adus în fața lor pe fratele lui Isus, care era numit Hristos, și al cărui nume era Iacob și pe alții [sau pe tovarășii lui]; și, după ce a formulat acuzații împotriva lor ca fiind călcători ai legii, i-a dat să fie pietruiți: dar în ceea ce-i privește pe cei mai cinstiți dintre cetățeni, sensibili la încălcări ale legii, nu le-a plăcut ceea ce se făcuse; ei au trimis [solie] la rege [Agrippa], dorind să-l roage să îi transmită lui Ananus ca să nu mai acționeze în acest fel, pentru că ceea ce făcuse nu se putea justifica; unii dintre ei au plecat să-l întâlnească pe Albinus, el călătorind de la Alexandria, și l-au informat că Ananus a comis o ilegalitate convocând sanhedrinul fără consimțământul lui."Puteti verifica informatia la

http://www.gutenberg.org/files/2848/2848-8.txt

Thallus:

„Asupra întregii lumi s-a abătut un întuneric înfricoșător, iar stâncile și multe zone din Iudeea și alte regiuni s-au prăbușit. Acest întuneric este numit de Thallus, în a treia sa carte a Istoriei, drept o eclipsă de Soare (mi se pare mie că fără temei)."

Lucian din Samosata:„Creștinii, vedeți voi, adoră un bărbat până în ziua de azi — un distins personaj care a inițiat noile lor ritualuri, fiind crucificat pe chestia asta… Vedeți voi, aceste creaturi rătăcite încep prin a crede total convinși că sunt mereu nemuritori, ceea ce explică disprețul lor pentru moarte și sacrificarea lor voluntară, lucruri des întâlnite printre ei, iar apoi sunt convinși de dătătorul lor de lege că sunt frați între ei, începând cu momentul convertirii, renegând zeii Greciei și adorându-l pe înțeleptul lor crucificat, trăind după legile sale."Acestea ar fi cateva dintre dovezile ce fac din existenta lui Iisus Hristos un fapt,iar nicidecum o fantasmagorie.Cand vorbim de existenta/inexistenta lui Hristos vorbim de teze respectiv teze contrare sau anti-teze.Teza potrivit careia Iisus a existat este imbratisata de istorici si unanim acceptate drept adevar Iistoric.

Antiteza potrivit careia Iisus ar nu ar fi existat in mod real este considerata o gluma, o aberatie amuzanta,sau, ca sa citez expresia cel mai des folosita pentru asemenea aberatii, o erezie stiintifica.

O abatere de la consensul istoric.

( „Azi aproape toți istoricii, indiferent dacă sunt sau nu creștini, acceptă faptul că Isus a existat și că evangheliile conțin destule dovezi solide, care trebuiesc evaluate și apreciate în mod critic."

Sursa:Stanton, Graham. The Gospels and Jesus. Oxford University Press, 2002; publicată inițial 1989„Asta nu înseamnă ceea ce se susține atât de adesea, cu regularitate alarmantă, și anume că Isus n-ar fi existat niciodată. El a existat cu siguranță, așa cum aproape orice cercetător competent al antichității, creștin sau necreștin, este de acord, bazându-se pe dovezi clare și sigure. Dar la fel ca majoritatea persoanelor care au trăit și murit în primul secol, nu apare în documentele poporului roman."

SUrsa: J. G. D. Dunn, The Christ and the Spirit, Volume I: Christology )Tinand cont de toate acestea, va adresez si intrebarea:

Credetica "legendarul" iisus, fiul Lui Dumnezeu, cum spun crestinii, marele "revolutionar" cum spun anumiti alt, credeti ca acesta a existat?

19 Raportează Evaluează
19 răspunsuri:
| a răspuns:

Intrebare lunga si plictisitoare... rolling eyes

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| a răspuns:

Iisus este creatorul celei mai mari religii.O religie ce s-a nascut din nimic.Normal ca a existat.

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| explică (pentru Dan10079):

Daca nu sunteti capabili sa cititi o expunere, care nu este nici macar integrala, fiind cat se poate de laconica, atunci cel putin scutiti-mi geniul de la aceasta munca inutila prin asertiuni pe care un om rezonabil le-ar numi "cretinisme".
Prin urmare Iisus a existat.
Daca cineva are chef de polemici pe aceasta tema, in primul rand sa se asigure ca poate face fata si dupa sa ma importuneze cu imbecilitatile.

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| a răspuns:

MINCIUNA!
Biblia este o carte furata de crestini de la religia iudaica, si apoi modificata ca sa corespunda religiei crestine, o religie care nu pleaca de la niciun Dumnezeu, asa ca Biblia nu dovedeste absolut nimic!
Cronicarul Iulius Flavius pomeneste de existenta lui Isus Nazariteanul care nu a fost niciodata Christosul!
Adebvaratul Christos si singurul Messia al evreilor este Simon Bar Kochba care a trait cca 50 de ani dupa Isus Nazariteanul, dar acest adevarat Messia si Christos nu este recunoscut de catre crestini, pentru ca acestia au lansat deja minciuna crestina cu Isus si nu o mai putea intoarce ca sa recunoasca adevarul.

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| a răspuns:

Personajul Isus Christos nu a existat niciodata in realitate. Cel care a existat a fost doar Rabinul Isus din Nazareth, cel care nu era niciodata Christos, (adica UNS intr-o functie inalta) si asta vedem prin faptul ca a murit ca ultimul borfas prapadit si nu ca un rege.

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| a răspuns:

Am mai intrebat si eu asta(sau cel putin o intrebare asemanatoare)
nu putem stii sigur, propaganda ce [sa presupunem ca ar fi fost adevarata] se facea la acea vreme putea manipula pe oricine sa scrie lucruri si lucruri; sau nu
eu unul ma declar sceptic in aceasta privinta; totul ar fi putut fi o inventie[tinand cont ca cei de mai sus au fost doar romani, care au scris cele scrise] sau... poate ca nu a fost
chiar si asa, raman mult prea multe intrebari cu privire la vechiul testament[care indeed, a fost scris de catre "crestini" in ebraica] si noul testament care.[why?] a fost scris in greaca veche [de catre romani, tind sa cred] si multe alte asemanari "uluitoare" si "dubioase" ale celor 2 testamente

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| a răspuns (pentru Kalla):

Isus nu a creat nicio religie noua!
El a murit pe cruce ramanand in religia parintilor sai, religie de care Isus nu s-a dezis NICIODATA!
Religia crestina este lucrarea falsului apostol Pavel care a facut o religie in care Diavolul este slavit ca Dumnezeu!
Vezi 2 Tesaloniceni 2:4

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| a răspuns:

Na existat.Ce dovada am? Simplu, toate citatele expuse de tine sint reale dar ai uitat sa pui ceva foarte important si anume Anul cind au fost scrise, cind au trait cei enumerati de tine.Cel mai aproape de anul sau anii cind spune biblia ca s-ar fi intimplat cele cu isus este Josephus si asta la o distanta de cam 60 de ani de evenimente. Daca ar fi existat un istoric din timpul evenimentelor care sa il fi consemnat atunci ar fi fost un fapt real.Nu mai incapea nici un dubiu.Asa cum Ioan Botezatorul a fost consemnat de istorici vremii, deci de istorici care probabil lau si vazut pe Ioan cum puteau ei scapa un asa personaj ca Isus? Ioan era scuze ca ma exprim asa pantaloni scurti pe linga Isus.Isus care facea si dregea,invia moerti,vindeca oameni cu boli incurabile crezi ca ar fi trecut neobservat de istorici de atunci? Vorbesc aici de cei care erau acolo greci,romani evrei. Vorbesc aici de miracol, pai sa fi auzit imparatul Romei ca este unu care vindeca morti, bolnavi de boli grave si etc l-ar fi lasat asa, hai ma tragetil in teapa? Sa fim seriosi un personaj de genul Isus ar fi fost protejat de oricine daca asa ar fi stat lucrurile, chiar si de dusmanii lui si aia l-ar fi luat pe linga ei.Deci Isus este doar un personaj ca si Dzeu ca si zeus, Ball si alti zei.Cineva probabil a incercat sa isi construiasca o biserica, o religie si atunci ai nevoie de un personaj si il scoti imediat.Repet daca exista o dovada de la un istoric din acel an atunci da putem spune ca a existat. Pina una alta stii ce cred eu? Ca si Fat frumos a existat si poate ca inca mai exista.

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| a răspuns:

Cristos: Dovezi ale existenţei lui pe pământ
CREDEŢI că Albert Einstein a existat în realitate? Nu veţi ezita, probabil, să spuneţi că da. De ce? Deşi majoritatea oamenilor nu l-au cunoscut personal, relatările demne de încredere despre realizările sale dovedesc că el a existat cu adevărat. Influenţa existenţei sale se face simţită în aplicaţiile ştiinţifice ale descoperirilor lui. De exemplu, mulţi folosesc energia electrică obţinută din energia nucleară, la baza căreia stă celebra ecuaţie a lui Einstein E=mc2 (energia este egală cu masa înmulţită cu viteza luminii la pătrat).
Acelaşi raţionament este valabil şi cu privire la Isus Cristos, considerat omul care a exercitat cea mai mare influenţă asupra istoriei omenirii. Ceea ce s-a scris despre el şi dovezile vizibile ale influenţei sale dovedesc în mod incontestabil că Isus Cristos a fost un personaj real. În realitate, putem găsi dovezi ale existenţei lui Isus în relatările istoricilor laici şi ale continuatorilor săi.
Mărturia istoricilor
Să analizăm, de exemplu, mărturia lui Josephus Flavius, istoric evreu din secolul I, care a fost fariseu. El a făcut referire la Isus Cristos în cartea Antichităţi iudaice. Deşi unii pun la îndoială autenticitatea primei referiri, unde Josephus îl numeşte pe Isus Mesia, profesorul Louis Feldman de la Universitatea Yeshiva spune că foarte puţini pun la îndoială veridicitatea celei de-a doua referiri la Isus. Aici Josephus spune: „[Marele Preot Ananus] a convocat sinedriul la judecată şi l-a adus în faţa lui pe fratele lui Isus, denumit Hristos (el se chema Iacob)" (Antichităţi iudaice, XX, 9, 1). Într-adevăr, un fariseu, membru al sectei ai cărei adepţi erau în mare număr duşmani declaraţi ai lui Isus, a recunoscut existenţa lui ‘Iacob, fratele lui Isus’.
Influenţa existenţei lui Isus s-a făcut simţită în activităţile continuatorilor săi. Când apostolul Pavel a fost întemniţat...2012 - 2223 + Vezi răspunsul întreg

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| a răspuns:

Un personaj asa de important in fapte ca Isus dupa cum e prezentat in biblie nu este mentionat in scrierile contemporanilor cu el, Seneca, Perseus, Petronius, Quintillian, Theon din Smyrna, Nicolaus Din Damasc, Justus din Tiberias etc.
Era imposibil ca ispravile lui Isus sa nu fie mentionate de cronicari sau de autoritati la cata valva se zice in biblie ca a fost, insa povestea e cusuta cu ata alba pentru faptul ca a fost crezuta departe de locul faptei si culmea tocmai acolo nu. Oare cronicari Imperiului Roman nu-l chestionau pe guvernatorul provinciei romane Iudeea, Pilat din Pont?
Intotdeauna o poveste e crezuta mult mai departe de locul intamplarii ca in cazul de fata, altfel daca intamplarile erau adevarate primi care si le insuseau erau chiar evreii, insa ei nu sunt mesianici, nu-l recunosc pe Isus. In conformitate cu VT. poporul evreu este poporul ales de catre Dumnezeu, apoi cum dracu' se face ca tocmai poporul ales nu-i recunoaste fiul, pe Isus.
Poate personajul Isus sa fi existat ca un formator oarecare de opinie religioasa si atat. Povestea din biblie despre Isus si minunile lui a prins forte usor cand ai astfel de oameni si acum in secolul 21.
http://www.youtube.com/watch?v=C37-BrEY71c

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| a răspuns (pentru Hombre):

Avand in vedere ca existenta sa este atestata de istorici antici, nu are importanta ce au scris niste scriitori, filozofi, matematicieni, pedagogi sau istorici (care fie nu au prins personajul in perioada de faima fie au tratat istoria din punct de vedere politic, istoria marginalilor a inceput sa fie studiata abia in secolul XX).
Au fost evrei care au crezut. Insa marea lor majoritate n-au crezut. Fapt confirmat de spusele Lui IIsus si de proroci dinainte.

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| a răspuns (pentru sabrina103):

Eu am insirat niste nume de contemporani ai lui Isus care nu au pomenit nimic de el, istorici de care vorbesti tu sunt dupa Isus si cei mai vasnici aparatori ai lui Isus sunt tocmai ce care nu sunt contemporani cu el.
"Au fost evrei care au crezut. Insa marea lor majoritate n-au crezut. Fapt confirmat de spusele Lui IIsus si de proroci dinainte."
La mine in localitate e un tip (homosexual, il stim toti) istet la minte, totul a inceput de la ghicitul in carti si si-a fabricat o poveste. I s-a aratat in vis Mosul cu barba ( Atentie! nu a zis Dumnezeu ca risca sa fie luat in ras) si i-a zis; Bai Nicule pentru ca tu esti un baiat nevoias si cu credinta in mine uite eu iti dau tie puterea sa tamaduiesti oameni. Aceasta poveste a publicat-o si in presa locala de cateva ori si sa vezi lume credula si nebuna la Nicu al nostru stand la coada sa-i tamaduiasca iar noi ne amuzam pe seama credulilor care toti sunt din afara localitati si de cativa anii a inceput si din judetele vecine. Deci, evrei nu au crezut ca nu avea ce sa creada, de ce? Pentru ca povestea din biblie nici nu s-a intamplat.

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| explică (pentru soimisos):

Primo,adevaratul Mesia nu exista, istoric vorbind, asa ca nu te astepta sa-l caut.
secundo raspunsul este irelevant.
"Biblia este o carte furata de crestini de la religia iudaica,..."
Irelevant, putea sa fie furata si de la E.T, important este ce scrie acolo.
"si apoi modificata ca sa corespunda religiei crestine"
Bravo lor, cui ii pasa? Mai corect, ce invedereaza asta?
Eu vorbesc de lucrurile concrete din biblie care nu se pot modifica, nu de modificarile lor minore.
"o religie care nu pleaca de la niciun Dumnezeu. asa ca Biblia nu dovedeste absolut nimic!"
Irelevant si non sequitur.

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| explică (pentru relian):

„Asta nu înseamnă ceea ce se susține atât de adesea, cu regularitate alarmantă, și anume că Isus n-ar fi existat niciodată. El a existat cu siguranță, așa cum aproape orice cercetător competent al antichității, creștin sau necreștin, este de acord, bazându-se pe dovezi clare și sigure. Dar la fel ca majoritatea persoanelor care au trăit și murit în primul secol, nu apare în documentele poporului roman."

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| explică (pentru soimisos):

Citez:"Isus din Nazaret sau Iisus Hristos (în aramaică ישוע, Ieșu, în ebraică יֵשׁוּעַ‎, Ieșua arhaic Iehoșua, grecizat Ἰησοῦς, Iesous, latinizat Iesus;..."
Sursa:Wikipedia.org.

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| a răspuns:

Mântuitorul Hristos este Dumnezeu Fiul:

Istoria prezintă foarte multe mărturii despre existenţa istorică a Mântuitorului Hristos şi a creştinismului...
Pe lângă dovezile arheologice, care sunt foarte generoase, şi în afara celor care aparţin Sfinţilor Părinţi ai Bisericii (din primele secole creştine), există şi mărturii ale mai multor autori necreştini(!) precum Tacitus şi Flavius Josephus etc., potrivit cărora, răstignirea lui Iisus a avut loc în vremea lui Tiberius Iulius Caesar Augustus (14 – 37 d.Hr.):

,, Numele li se trage de la Hristos, Care, în vremea împăratului Tiberius, fusese condamnat la moarte de Pontius Pilatus (Anale, 15, 44, 3 – trad. Guţu, Humanitas, 1995, 430)"

Flavius Josephus (istoric iudeu din sec. al II-lea!):,, În vremea aceea a trăit Iisus, un om înţelept, dacă poate fi numit aievea om. El a fost autorul unor uluitoare minuni şi învăţătorul oamenilor care erau bucuroşi să afle adevărul. A atras de partea lui o mulţime de iudei, dar şi o mulţime de păgâni."

"Acesta a fost Hristos. Chiar dacă Pilatus, datorită acuzaţiilor aduse de fruntaşii poporului nostru, L-a ţintuit pe cruce, n-au încetat să-L iubească cei ce L-au îndrăgit de la început."

"Căci li S-a arătat a treia zi iarăşi viu, aşa cum au prezis profeţii trimişi de Dumnezeu, înfăptuind şi o mie de alte miracole. De atunci şi până azi dăinuie poporul creştinilor, care îşi trage numele de la Dânsul." (Antichităţi iudaice 18, 3, 3 – trad. I. Acsan, vol 2: Cărţile XI-XX, Bucureşti, 2001, 446)", etc...

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| a răspuns (pentru milan9):

Marturii evidente despre existenta lui Isus;
"Flavius Josephus (istoric iudeu din sec. al II-lea!):" EmaS si Milan9 sec. 21, iar Kalla 1/2 jumatate adevarat, ca cea lalta jumatate e atee mai nou.
Cea mai tare e asta, "Pe lângă dovezile arheologice, care sunt foarte generoase". Care dovezi?
Apropo si Elena Ceausescu (zis si codoi)era savant de renume mondial dar in realitate a avut doar 4 clase.

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| a răspuns (pentru Inferno):

De existat sigur na existat de asta sa fii sigur.100% NA EXISTAT.Nu apare in arhivele romanilor dar nu apare in nici o arhiva a nimanui.Si cum am spus cum poate sa apara Ioan Botezatorul cum ca el boteza lumea in Iordan si este consemnat ca un nebun uite boteza lumea in riu si ups Isus nu apare, care ar fi trebuie sa fie chiar acolo.Nu aveti nici o dovada a existentei acestui personaj voi cei care credeti inm aceasta religie sau biserica ce este numita biserica lui Isus.De fapt cei care au scos sau inventat acesrt personaj a facut-o pentru asi fabrica si el o biserica atita tot.Dar e ok fiecare crede ce doreste, religia este libera fiecare crede sau nu. Oricum dovezile clare si sigure despre care tu spui nu exista, sint doar vorbe goale in vint.Bafta oricum.

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| a răspuns (pentru Hombre):

Si evrei il recunosc ca persoana istorica, nu ca Mesia. Veridicitatea istorica e clara. Poti sa negi cat vrei. Tu ai doar o parere. Eu si altii impreuna cu majoritatea istoricilor venim cu argumente.

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează