| OpenMaind a întrebat:

Unele dezastre naturale din trecut (Potopul, Sodoma si Gommora) au fost, precum Biblia mentioneaza, metode punitive asupra pacatosilor, trimise de Dumnezeu. As dori sa stiu daca si celelalte din trecut (de ex. eruptia Vezuviului din 79 care a dus la distrugerea oraselor Heculanum, Pompei, Stabia, rezultand cu uciderea in moduri groaznice a mii de persoane) sau timpuri mai recente (de ex. tsunami din 2004, care a cauzat moartea a circa 300.000 de persoane, buni si rai), prin optica religioasa, sunt opera aceluiasi autor.
Si pe ce criterii au fost,, selectionati" cei care trebuiau sa moara?
Pentru ca doresc sa primesc explicatii si opinii bazate pe reale convingeri religioase, cine nu e in gradul sa o faca e rugat sa nu intervina.
Multumesc.

20 răspunsuri:
| sabin89 a răspuns:

Puteai să zici ceva şi de Covidul ăsta...

| romeo78 a răspuns:

Da, și nu. Iar, referitor la Sodoma și Gomora, se poate spune că a fost o pedeapsă divină, mai ales prin numele folosite la aceste două așezări distruse. Numele folosite în Biblie, nu sunt cele reale, ci semnifică, păcatele pentru care au fost distruse acele așezări.
În schimb, referitor la Vezuviu, e o activitate vulcanică, care a reînceput în ultimii ani.
Iar, restul calamităților survenite de-a lungul timpului, nu mai au o cauzalitate directă a lui Dumnezeu, ci o evoluție a naturii. Natura e un organism viu, care atunci când ajungi la un punct maxim de tensiune, se "revoltă".
Inclusiv, această încălzire globală, de care mulți au râs sau râd în continuare, începe să își arate efectele negative, iar aici nu mai este de intervenție a lui Dumnezeu, ci este vorba de cei 300 de ani de industrializare excesivă, din care 200 de ani de utilizare excesivă a combustibilului solid, cărbunele.

sadrian46
| sadrian46 a răspuns:

Pentru ca doresc sa primesc explicatii si opinii bazate pe reale convingeri religioase.
Păi, dacă așa vrei, așa am auzit că patriarhul României cea ma înaltă persoană din BOR, așa a spus într-un an, că inundațiile provocate la noi de Dunăre se datoresc păcatelor noastre. Ce opinie mai bună vrei ca asta, dacă însăși inalt prea sfințitul a spus, așa e, și gata!

| badpanda a răspuns:

Vezi ca ai uitat robinetul pe open si ti-a iesit tot maindul afara.

| Februar30 a răspuns:

Prin optica religioasa, orice lucru vine de la Dz si se merge inapoi la Dz. Deci si dezastrele naturale vin tot de acolo.
Criteriile pe care sunt selectionate persoanele care trebuie sa moara, tot El le stie. Noi putem doar sa ne dam cu presupusul, ca unul a fost vinovat pentru cutare si trebuie sa plateasca in felul cutare.

| Dddonkey a răspuns:

Dumnezeu nu face nimic fara sa anunte prealabil si sa dea sanse de pocainta. Daca citesti capitolul in intregime vrei descoperi ca Avraam incearca sa capete mila din partea lui Dumnezeu si incepe o negociere in cazul in care 50 de persoane sunt gasite bune, dar se ajunge la numarul de 10 si cu toate astea nici macar 10 persoane nu gaseste Dumnezeu in cateva cetatii cu foarte multi locuitorii, unii spun ca existau intre 1si 5 milioane de locuiitorii la vremea ploii cu foc. Doar imagineaza ti cat de coruptii erau oamenii daca nu s-au gasit 10 oamenii sa faca binele, ba chiar mai mult unii teologii sustin ca violurile erau foarte normale intre ei si asta o deduc din intamplarea in care ingerii vin in ajutorul lui Lot si localnicii vroiau sa sparga usa sa se impreuneze cu ingerii(imagineaza ti ce salbaticii erau).
Aici ai documentarul cu zonele care au fost descoperite recent si dovada ca evenimentul a fost real:
https://www.youtube.com/watch?v=tZKBHyIBrHA&t=346s
Ce tine de tsunami nu stiu prea multe, poate Dumnezeu nu a intervenit sau nimeni nu a cerut sa intervina in ajutorul lor, poate nu credeau in El, poate credeau mai mult in mama natura si Dumnezeu i-a lasat ca ea sa ii salveze. Teoriile pot fi multe dar e clar ca Dumnezeu stie ce se intampla si exista un scop de ce unele evenimente similare exista. Spe exemplu si Cananitii care unii oamenii inca sunt maniosii pe Dumnezeu de ce i-a omorat, dara daca te uiti in istorie o sa vezi ca isi sacrificau propii lor copii si au fost lasati pentru o perioada de 400 de ani dar dupa asta Dumnezeu a intervenit, si ce a adus interventia si dreptatea Lui? moartea lor.
Daca citesti Biblia ea mentioneaza ca aproape de revenirea lui Isus vor fi cutremure, razboaie, plagiii. Dar asta nu inseamna neaparat ca le va creea El, ci poate semnifica evenimente care arata pentru cei interesatii semne ajutatoare. Nu uita ca spune ca Pamantul a fost dat in mainile celui rau adica Diavolul, si din pacate el e stapanul aici, de accea Hristos a promis ca prefateste alt loc in care ii va lua pe cei care pazezsc poruncile Lui si isi iubesc aproapele.

| halogen001 a răspuns:

Optica religioasa e deformata, nu are corespondent in ralitate si in virtutea religiei orice lucru real sau fals poate fi explicat si declarat ca fiind corect si justificat, deci selectia e la intamplare. Cei care scriu povestile religioase interpreteaza orice eveniment in asa fel incat sa intareasca convingerile enoriasilor ca acea religie e cea mai buna si cea mai corecta. Nu sunt oferite explicatii obiective, impartiale, rationale sau bazate pe cunoasterea reala. Se merge pe fantezie.

| NotNamed a răspuns (pentru halogen001):

Nu chiar. Biblia e foarte codificată. De. abia acum mi.am dat seama de asta. Există un sambure de adevăr insa este distorsionat incat sa para simplu si inocent.
Povestile din bible sunt simplificate insa au in spate o intreaga soluție fundamentala posibila a universului. Cartea a fost scrisa de oameni, iar acesti oameni au avut povesti de viață extreme. Poate ca de fapt ei au avut contacte, nu cu zei, ci cu extraterestrii, insa pe vremea aceea nu se stia de termenul de viață extraterestra si atunci i-au interpretat ca fiind zei iar acesti extraterestrii le.au împărtășit marile secrete ale omenirii si ale universului.
Acum lucrez la traducerea si corectarea subtitrarilor celorlalte al unui intreg Serial-Documentar numit Anicent Aliens si chiar m-as bucura sa.l vezi dupa ce termin de tradus ultimul sezon. Efectiv iti va schimba percepția cu mult.
Uite un exemplu despre povestile codificate din biblie:
https://evoload.io/v/YgIOiFk2HsvLBN

| halogen001 a răspuns (pentru NotNamed):

"acesti extraterestrii le.au împărtășit marile secrete ale omenirii si ale universului"
Nu se vede. Scrierile religioase nu aduc nimic palpabil in afara de fantezie.

| halogen001 a răspuns (pentru NotNamed):

Am sa ma uit la Ancient Aliens.

| NotNamed a răspuns (pentru halogen001):

Nu aduc ceva palpabil pentru mintile inapoiate. O daca ce vei studia si aprofunda ceea ce scrie in biblie, lasand abstractia sa la o parte, vei descoperii ca in biblie sunt mesaje codificate care sunt conectate cu alte dovezi din intreaga lume si care se leaga foarte mult de entitati extraterestre care au coborât din cer si ne-au ajutat sa evoluam împărtășindu-ne marile secrete ale univetului sau ajutandu-ne genetic sa evoluam separat fata de animale, divezi gasinduse chiar in AND-ul nostru care arata ca am avut o perioada scurta de timp in istorie in care am avut un boom evolutionist iar toti cercetătorii sunt uimiti cum s-a intamplat asta. Ei sunt adevăratul Dumnezeu. Extratereștrii!

| Heraclit a răspuns:

Niciun om religios nu o sa-ti poata da raspunsul pe care il cauti, fiindca nu avem de unde sa stim. Doar Dumnezeu stie de ce alege sa ia un om sau altul.

Dar iti pot zice atat: cu o moarte suntem datori toti.
Fie ca murim de potop, de tsunami, de vezuviu sau de un atac de cord e mai putin important. Ce e important e ca la un moment dat toti murim, deci nu consider ca aceste tragedii colective sunt mai speciale decat orice moarte individuala.

| halogen001 a răspuns (pentru NotNamed):

E o contradictie intre capacitatea extraterestrilor de a manipula codul genetic, intentiile "bune" pe care le au in ceea ce priveste omul, importanta omului pentru ei si imposibilitatea lor de a comunica cu omul.
Daca sunt avansati, atunci trebuie sa poata comunica. Daca nu comunica, (lucru care se intampla acum), inseamna fie ca nu sunt avansati si nu comunica pentru ca nu pot comunica si atunci e vorba doar de povesti SF, fie sunt avansati dar nu comunica pentru ca nu suntem ceva cu care ei ar vrea sa comunice si suntem asemenea unor cobai intr-un laborator. Daca sunt asa de avansati si se joaca cu ADN-ul, atunci cel mai probabil suntem doar niste cobai, iar extraterestrii respectivi nu au un nivel de cunoastere chiar asa de avansat daca doar atat au putut face. E un fel de nonsens generalizat. Ce nevoie ar avea niste extraterestri avansati de niste fiinte primitive cu capacitate limitata de cunoastere si cu viata scurta. Concluzia rationala e ca ne aflam in fata unor povesti SF.

sadrian46
| sadrian46 a răspuns (pentru Dddonkey):

Dacă ar fi așa, te-ar preveni să nu postezi tâmpenii aici.

| Zuzu1991 a răspuns:

Nu exista nici o dovada oarecare pro sau contra ca, calamitatile sunt trimise de D-zeu mai ales chestii ca tsunami care a lovit oameni care nu au nici o treaba cu religia crestina

mai mult, nu exista nici o dovada ca alea care cica, ca au fost pedepsite de D-zeu au existat vreodata... REAL:
https://www.google.com/search?q=Sodom+gomorrah+existed
nici macar teologii nu cred asa:
http://www.bbc.co.uk/......h_01.shtml
"There's no agreement among archaeologists, scientists and Biblical scholars that Sodom, and its sister town Gomorrah, existed at all - let alone that it came to a sudden and apocalyptic end"
ci e doar o poveste de speriat credinciosi

| pacatosulBogdan a răspuns:

Nu stiu daca Dumnezeu a trimis aceste cataclisme, dar un lucru stiu: Dumnezeu isi ia din ce-i al Sau! Dumnezeu nu-i fur si nici criminal, cum il acuza unii certati cu bunul simt si cu educatia.

1 Corinteni 6:
"19 Sau nu ştiţi că trupul vostru este templu al Duhului Sfânt care este în voi, pe care-L aveţi de la Dumnezeu şi că voi nu sunteţi ai voştri?
20 Căci aţi fost cumpăraţi cu preţ! Slăviţi, dar, pe Dumnezeu în trupul vostru şi în duhul vostru, care sunt ale lui Dumnezeu."

| h379m3973423 a răspuns:

Salut,
Sodoma si Gomora au fost distruse pentru că erau iremediabile.

Unde sunt războaie și calamități naturale sunt datorate oamenilor și naturii... Ce vină are Dumnezeu că eu atâta minte am încât să-mi fac casa într-o zonă activă seismic sau lângă un râu în vale?

| fllu07 a răspuns:

Biblia ne ajută să înțelegem că Dumnezeu nu cauzează niciodată suferințe cum a fost cazul tsunami'ului amintit de tine. Așa cum ii spune si numele este un dezastru natural.
E adevărat în trecut Dumnezeu a adus unele dezastre naturale cca pedeapsă, dar acestea au foarte diferite de cele din ziua de azi:
1) au fost anunțate inainte
2) au fost distruși doar cei răi, incorigibili
3) Dumnezeu a furnizat si calea de scăpare.
Așadar dezastrele naturale din prezent sunt în special opera Diavolului, si au loc si din cauza lăcomiei oamenilor, lăcomie care este tot o trăsătură a Diavolului.

https://wol.jw.org/......blic/1-mai

| Panamax a răspuns:

Sadova si Govora inca exista.

| ania a răspuns:

Conform Bibliei nu doar Dumnezeu intervine pentru a aduce efecte nedorite de oameni în lumea fizică ci și ființele angelice devenite demoni prin răzvrătire față de creator au puterea de de a produce efecte ucigătoare pentru viața oamenilor, cum vedem în cazul vracilor din Egipt de pe vremea lui Moise care cu putere demonică au tranformat apa în sânge. Dumnezeu le=a dat și lor voință liberă, altfel n=ar fi avut cum să se răzvrătească împotriva Lui. La fel cum nici pe oameni nu îi împiedică să facă avort de exemplu deși EL urăște această crimă. Despre evenimentele care nu spune Dumneze că a decis El să fie o pedeapsă eu nu mă grăbesc să le cataloghez așa, n u avem de unde să știm.