| Meme10Memu a întrebat:

Unii privesc la filme sf, altii se duc la slujba de duminica. Este religia o evadare din realitate in scop recreativ?

9 răspunsuri:
| Daniel323 a răspuns:

Depinde cat esti de senzitiv.Pentru cei cu perceptii extrasezoriale zero, numiti si bolovani in jargon, efectul este acelasi.

| AnonimSuprem1 a răspuns:

Hai sa presupunem ca parcurgem vizionarea unui film, iar acest film este chiar portalul spre Imparatia lui Dumnezeu. Filmul in sine este chiar biblia descrisa in imagini (la film), iar tu de placerea filmului simti deja acel efect placebo care iti spune ca este adevarat; intr-adevar, daca este vorba sa ne gandim la Dumnezeu, daca el exista, este absolut sigur ca el nu are voie din punct de vedere existential sa intervina in vietile noastre, la cat de puternic este, ca este vorba de alta realitate, asa cum nici extraterestrii nu au voie sa intervina in vietile noastre, fiindca altfel s-ar produce un haos in domeniul organizarii sociale, intrucat apar intrebari: "dar ei cine sunt?", stiind ca noi nu suntem inca evoluati ca civilizatie si psihologic (frica de diferit) pentru a accepta ideea de civilizatie extraterestra.

Ma bucur deci ca am adus vorba de metafora film-vizionare-biblie_in_imagini, deoarece asa ne dam seama ca de fapt si biblia este ca un film, fiindca este de fapt doar o imaginatie (Dumnezeu chiar daca exista nu intervine in viata noastra, iar daca noi consideram ca Dumnezeu si-a trimis propriul Fiu in lume conform invataturii crestine-trebuie intr-adevar sa fie prin intermediul a ceva desavarsit, ceva supranatural, ceea ce crestinii denumesc ca fiind "dragoste", ca "atat de mult a iubit Dumnezeu lume incat si-a trimis propriul sau Fiu, ca oricine crede in El sa nu moara, ci sa aiba viata vesnica." Intr-adevar, noi presupunem ca dragostea rupe orice bariera in existenta, asta apara chiar si in filmul Interstellar (in care Murph marturiseste ca simtea "o fantoma").

Stii, biblia chiar este o carte destul de "inteligenta", deoarece acolo se evidentiaza chiar in Geneza la creearea lumii (Geneza este o carte marte, doar primele trei capitole intrepatrund creearea lumii si caderea primului om, Adam, in pacat).
De ce este Geneza asa de importanta? Acolo se evidentieaza simbolistica realitatii noastre si realitatii divine, ca tot a venit vorba despre imposibilitatea ca realitatea divina sa se amestece in treburile realitatii noastre inferioare. Ce este realitatea noastra, nu cumva pomul cunoasterii binelui si raului, deoarece binele si raul delimiteaza realitatea noastra? ("pomul cunoasterii binelui si raului cu fructul cunoasterii binelui si raului"); iar pomul vietii este viata vesnica, adica raiul lui Dumnezeu.

Deci biblia noastra poate sa fie vazut inca de la inceput ca avand tendinte filosofice (evident aceste tendinte fiind mai mult ambitia noastra de a da bibliei un sens cat mai aproape de real, ca "Dumnezeu ne da, dar nu forteaza").
Deci constiinta noastra impreuna cu biblia da de fapt adevaratul Adevar al bibliei, ca impreuna lucreaza sinele nostru cu Sfantul Duh spre intelegere. Nu am dreptate?

Ce se mai mentioneaza despre aceste doua realitati (cea de sus, a lui Dumnezeu, si cea de jos, cea lumeasca, realitatea noastra)? Pomul cunoasterii binelui si raului si pomul vietii se aflau amandoua in mijlocul Edenului (raiului): "9. Si a facut Domnul Dumnezeu sa rasara din pamant tot soiul de pomi, placuti la vedere si cu roade bune de mancat; ier in mijlocul raiului era pomul vietii si pomul cunostintei binelui si raului." (Capitolul 2 din Geneza) - deci aici se mentioneaza ca cei doi pomi se aflau in mijloc. De fapt ce este acest "mijloc"? Evident, acest "mijloc" este chiar mijlocirea intre Dumnezeu si realitatea noastra (caci nici cosmosul, nici pamantul, nimic nu este asemenea lui Dumnezeu, iar cosmosul sa spunem ca reprezinta in mare realitatea in intregime). Deci Dumnezeu a pus special pomul vietii aproape de pomul cunoasterii binelui si raului ca simbol al faptului ca Dumnezeu este mereu aproape de noi, chiar daca realitatea noastra pacatoasa este plina de neputinta de a cunoaste alta realitate, si anume cea divina.
Deci Dumnezeu este si Dumnezeul realitatilor (daca ele exista, ca de fapt nu se poate sa existe mai multe realitati in mod obisnuit). Aici prin intermediul pomilor din Eden se intelege ca Dumnezeu are putere cat mai multe realitati mai degraba, si intr-adevar stiind ca Dumnezeu trebuie sa fie cat mai aproape de noi, el este ascuns precum marturiseste biblia, dar exista, iar daca vorbim de alta realitate COMPLET straina nu are sens sa vorbim de o existenta (motiv dupa care am mai mentionat ca alte realitati nu exista). Deci realitatea lui Dumnezeu, noi nu ne dam seama, este chiar in realitatea noastra, este chiar in sufletul oricarui credincios, ca de aceea si pune biblia: "Ca Ma veti cauta, dar nu Ma veti gasi, deoarece Imparatia lui Dumnezeu este chiar in sufletul vostru".

| AnonimSuprem1 a răspuns (pentru AnonimSuprem1):

Deci sa nu spunem ca este vorba de o evadare din realitate, ci de fapt Dumnezeu vrea sa completeze realitatea noastra cu fericirea lui vesnica.

| Celcestietot a răspuns:

Dumnezeu este o realitate, nu o evadare.

| Helper07 a răspuns:

Nu, poate ca oamenii au creat filmele sf dar Dumnezeu i-a creat pe oameni.

| BlackOldSun a răspuns:

Religia e ca si filmele SF, au fost create de oameni cu o imaginatie bogata! Personaleje din biblie exista la fel cum exista si Harry Potter ca doar scrie in carte!

| KhludCiprian a răspuns:

Religia e de obicei pusa in noi ca un ritual de mici copii si e un obicei (ca si fumatul) care e greu de pus deoparte de adulti.

Este o evadare de realitate? Nu cred... ei cred ca e realitatea (desi e hilar). Ei doar pun "alti ochelari" (asta e ce spune chiar literatura lor, daca ai avut fantezia sa o citesti).

De obicei ce ii scoate din acest viciu e fie o experienta traumatizanta (ceva extrem: moartea unui copil de exemplu), fie educatia.

| Meme10Memu explică (pentru KhludCiprian):

La rubrica religie, ca si intr-o biserica se intra pentru calmare, distractie, linistire, destindere. Uneori destindere prin ras. Asadar religia este o modalitate de destindere atat pentru religiosi cat si pentru nereligiosi sau atei.

| Superior a răspuns:

Religia e un stil de viata / un set ce cunoasteri sau mai degraba interpretari. Adevarata credinta e cea pe care o descoperi.

Întrebări similare