| sabadell a întrebat:

Va rog frumos ma poate ajuta cineva cu un sfat am o problema cu sotia care i-au fost spalati creieri de o secta adventista si nu ma mai inteleg cu ea nu mai stiu ce ca fac am ajuns la disperare

19 răspunsuri:
| EmaS a răspuns:

Un singur lucru te intreb si doresc sa fi sincer.Schimbarea ei este in bine sau in rau?

| danut a răspuns:

Poate incerci sa detailezi cumva in ce consta "spalatul creerului" si in ce nu te intelegi. Ca poate tu vrei sa o trimiti la furat si ea nu mai vrea (e o gluma), asa ca detaileaza sa vedem unde este greseala, poate este la tine.

| doctorandus a răspuns:

A fi adventist nu e totuna cu a fi batut in cap. Vezi o lista cu personalitati adventiste pe http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Seventh-day_Adventists

O prezentatoare olandeza a emisiunilor Radar si Opgelicht este Antoinette Hertsenberg. Radar este o emisiune critica in interesul consumatorilor iar Opgelicht este o emisiune de demascare a escrocilor recidivisti. Asa ca tipa nu e proasta.

Ideea e ca in general cei prospat convertiti tind sa fie mai catolici decat papa, adventistii care provin din familii adventiste sunt mult mai relaxati.

Asa ca mai bine nu te iei in clanta cu ea pe teme religioase, deoarece adventistii cunosc bine Biblia si li se pare ca in baza ei pot raspunde la toate obiectiile si credintele gresite ale altora.

Fa-o sa inteleaga ca puteti trai laolalta. Conform Bibliei femeia nu are dreptul sa divorteze de barbat, sub nicio forma. Doar barbatul are acest drept, iar conform lui Isus barbatii au voie sa divorteze doar din pricina de adulter. Asa ca daca o pui sa citeasca asta, nu se va desparti de tine.

Ideea e sa-i arati respect, deoarece pretinzi ca ea sa te respecte. Din punct de vedere legal, e libera sa creada in ce vrea ea, bine ca nu crede-n MISA.

| sabadell explică (pentru doctorandus):

Eu cred ca e vorba de mult fanatismsi si inselatorie

Răspuns utilizator avertizat
| Jardelin a răspuns:

Cam nasol! Despre aceste culte se mai spune ca sint "hoti de suflete"!

Tu esti ortodox, nu? Ca sa fi prevenit aceasta situatie, si eventual sa-i fi putut face fata, trebuia sa cunosti foarte bine Sfinta Scriptura, ortodoxia si diferentele dintre dogmele ortodoxe si cele protestante si bineinteles sa fi fost un bun crestin ortodox. Nu este tirziu nici acum sa faci aceste lucruri pentru tine, dar din pacate nu cred ca iti vei mai putea cistiga sotia inapoi. Ea va avea de ales intre biserica ei, comunitatea ei adventista, cu tot ce inseamna ea, studiu biblic, transe religioase, cintari de slava intr-o atmosfera de exaltare, sentimentul ca L-a descoperit in sfirsit pe Dumnezeu, si viata alaturi de tine care nu-i poate oferi toate aceste lucruri.

Nu stiu daca stii, dar in biserca nostra ortodoxa, divortul este permis doar in urmatoarele trei cazuri:
(ca lumea nu le respecta, este alta poveste)

1. Daca partenerul a savirsit adulter
2. Daca tu sau partenerul alegeti calea mohanala (a calugariei)
3. Daca partenerul s-a convertit la alt cult

Parerea mea este ca daca sotia ta s-a convertit (sau se va converti) mariajul nu o sa mearga. Daca nu vrei sa renunti la sotia ta si vrei sa ramii cu ea casatorit, ai doua variante:

- prima este sa accepti si tu de buna voie o spalare de creier si in final sa te inscrii in aceasata organizatie iar
- a doua varianta este sa o accepti si sa o poti iubi asa cum este.

Dar, ca sa o poti accepta alaturi de tine asa cum este si in acelasi timp sa nu te lasi atras in cultul ei, iti trebuie o mare tarie de caracter lucru care este foarte greu, aproape imposibil.

Daca te gindesti sa divortezi, pentru ca pe buna dreptate intre voi nu mai este liniste si buna intelegere, nu este absolut nici o problema! Divorteaza linistit pentru ca este un caz in care ai voie, cauta-ti sprijin in Biserica noastra Ortodoxa, apropie-te de Dumnezeu, citeste Sfinta Scriptura si la un moment dat vei intilni o alta femeie, crestina ortodoxa, care se va potrivi cu tine, va fi cuminte si te va iubi.

Iti doresc sa ai parte in final de liniste sufleteasca si lucrurile sa se rezolve. Dar, oricum ar fi, sa fii tare si sa nu te lasi atras de ea in acest fals miraj religios.

| Esperança a răspuns (pentru Jardelin):

Biblia spune că cei doi au voie să se despartă NUMAI în cazul în care unul dintre parteneri a comis adulter, iar atunci ori se despart şi aşa rămân, NU se mai recăsătoresc cu altcineva, până când unul dintre soţi decedează, ori se împacă!
Deci încă o poruncă din Biblie pe care biserica ortodoxă o încalcă!

Matei 5:32 Dar Eu vă spun că oricine îşi va lăsa nevasta, afară numai de pricină de curvie, îi dă prilej să preacurvească; şi cine va lua de nevastă pe cea lăsată de bărbat preacurveşte.

1 Corinteni 11 (Dacă este despărţită, să rămână nemăritată sau să se împace cu bărbatul ei.) Şi nici bărbatul să nu-şi lase nevasta.

P.S Dacă îmi dai replay la coment te rog să vii cu argumente Biblice.
şi anume să îmi dai versetele unde scrie ceea ce ai zis tu, altfel e egal cu ZERO tot ceea ce spui.

| Jardelin a răspuns (pentru Esperança):

Buna ziua, Ahava!
Nu te contrazic, tot ce ai spus este adevarat cu exceptia afirmatiei: "Deci încă o poruncă din Biblie pe care biserica ortodoxă o încalcă!". Hai sa-ti explic mai pe larg un pic cum e cu cele trei cazuri in care se poate divorta.

Primul caz, din cele enumerate de mine, in care divortul este permis respecta Biblia, esti de acord?

Al doilea caz in care divortul este permis, tine de specificul bisericilor istorice, ortodoxa si catolica, in care se accepta si viata crestina de tip monahal. Adica, pentru acele persoane care casatorite fiind aleg sa se stabileasca intr-o manastire, se adminte divortul dar, atentie!, s-a avut in vedere situatia sotului (sotiei) care ramine in lume si care trebuie sa aiba dreptul si posibilitatea de a-si intemeia o noua familie. Situatiile acestea de divort sint rare si de obicei divortul se desfasoara intr-o atmosfera de pace si intelegere. Eu spre exemplu, daca as vedea ca sotia mea doreste la un moment dat sa se retraga intr-o manastire, as trata cu dragoste si intelegere alegerea ei, iar in semn de respect pentru ea nu m-as atinge de nici o alta femeie tot restul vietii.

Cazul al treilea in care este acceptat divortul se refera la situatia in care unul din soti renunta la credinta ortodoxa si adopta o alta credinta. Intr-adevar aceasta situatie nu e lamurita in Biblie, dar atunci cind aceasta situatie a fost reglementata de biserica s-au avut in vedere probabil niste considerente de ordin social. Diferentele de ordin confesional aparute alunga pacea dintr-o familie, mai exista si copii uneori, sau pot aparea copiii ulterior si atunci va fi alt prilej de divergente pe motivul apartenentei confesionale a copiilor, asa ca s-a hotarit si bine s-a facut, ca in aceste situatii sa se accepte divortul.

Biserica Ortodoxa este o biserica veche, si la vremea cind s-au hotarit aceste lucruri nu erau nici protestanti, nici catolicii de astazi, cred ca nici musulmani, dar erau alte credinte pagine in vremea aceea si interactiunea cu aceste credinte straine trebuia clarificata intr-un fel. Iar in ceea ce priveste situatia in care partenerul trece la o alta confesiune s-a facut o clarificare, acceptindu-se divortul.

Eu nu cred ca in biserica voastra daca se intimpla ca intr-o familie unul din parteneri devine spre exemplu membru al Bisericii care Venereaza Furnicile si Musculitele de Otet voi il tineti cu forta pe cel care si-a pastrat credinta casatorit pe motiv ca "Uite ce spune Biblia! Daca inca nu a facut adulter, n-ai voie sa-l parasesti! Las ca mergem noi la el cu Biblia si sa vezi cum il aducem pe calea cea buna!". S-ar putea ca degeaba sa-i aratati acelui ratacit mii de versete din Biblie, ca s-ar putea sa va trimita la plimbare! Asa ca, mai bine divortul si o noua sansa pentru cel ramas in biserica.

| martzian a răspuns (pentru Jardelin):

Nu cred ca exista un preot responsabil si credincios si care sa il sfatuiasca sa divorteze din acest motiv. Tu ai siguranta ca asta este pozitia bisericii ortodoxe? Esti cleric?

| Esperança a răspuns (pentru Jardelin):

1.Nimic din ce îmi spui nu scrie în Biblie.
2.Nu mi-ai dat nici măcar un verset, în sprijinul afirmaţilor tale.
3. Dumnezeu nu este adept al nici unei confesiuni religioase şi pe lângă asta nici de călugărie nu este scris în Biblie, deci?
4.Cum poţi tu să spui că este permis că un om după ce s-a căsătorit să se despartă de sotie ca să se călugărească, tu te auzi ce spui?

P.S Atât eu cât şi oamenii din biserica la care merg, credem în Biblie şi vrem să trăim după Biblie pentru că ea este Cuvântul lui Dumnezeu.
Dacă pentru tine Biblia este o simplă carte iar versetele din ea nu au prea mare importanţă este problema ta!
Dar eu când vorbesc cu un credincios, vreau să vorbesc din punct de vedere biblic, dacă nu se poate mai bine încheiem discuţia că nu are rost!

Nu mă iau după basmele lumeşti şi băbeşti.
Nu mă interesează poveştile, legendele şi alte lucruri de genul acesta.
Pe mine mă interesează doar adevărul, iar Cuvântul lui Dumnezeu este Adevărul, de El ascult!
O zi bună!

| Jardelin a răspuns (pentru martzian):

Nu stiu exact ce l-ar putea sfatui preotul lui confesor. S-ar putea sa nu-l sfatuiasca direct sa divorteze, insa cu siguranta isi va da acordul pentru divort daca omul vrea asta. Oricum fiecare caz in parte trebuie tratat individual.

Eu stiu o familie in care el s-a facut penticostal de multi ani iar ea a ramas ortodoxa si nu au divortat. Au 2 copii mari de 20 de ani iar relatia dintre ei este rece. Nu stiu de ce stau impreuna (de fapt, cred ca stiu), cert este ca in familia lor nu exista acea iubire, comunicare si apropiere firesca dintre doi oameni care "vorbesc" aceeasi limba.

| Jardelin a răspuns (pentru Esperança):

Tu esti neoprotestanta si niciodata nu vei putea purta o discutie normala cu un ortodox sau catolic. Stii de ce? Pentru ca aveti sisteme de referinta diferite la care va raportati. Adica, tu intodeauna iti intemeiezi raspunsurile pe informatiile pe care ti le ofera Biblia pe cind un ortodox si un catolic isi intemeiaza raspunsurile, atentie! pe informatiile pe care i le ofera Biblia plus informatiile pe care i le ofera ceea ce numim TRADITIE (crestina, evident), adica un sistem de norme si invataturi crestine care nu sint cuprinse in Biblie. Atrag atentia ca Traditia crestina cuprinde norme strict religioase, nu datini si obiceiuri, populare, lumesti, etc.

Tu daca discuti cu un neoprotestant si ai o divergenta cu el, poti sa-i spui "Arata-mi unde scrie in Biblie!", pentru ca amindoi aveti aceeasi baza de referinta, Biblia. Cu un ortodox sau un catolic nu poti sa faci asa pentru ca aveti baze diferite la care va raportati. Exagerind putin, e ca si cum i-ai spune unui budist care mediteaza, "De ce faci asta? Arata-mi versetul din Biblie cu meditatia!". Se va uita la tine chioris! Desigur, exemplul e un pic fortat dar ti l-am spus ca sa te ajut sa intelegi.

Acum probabil tu ai sa vii sa spui ca "Sola Scriptum", nu e buna Traditia crestina, si ai sa-mi insiri n versete ca argument, etc, etc. Sa fie clar, eu nu doresc o dezbatere pe tema Sfintei Traditii, daca e buna sau nu, pentru ca desi am o multime de argumente pro, nu doresc sa demonstrez nimic aici, nu doresc sa-mi consum timpul si energia, si nu ma intereseaza sa conving pe nimeni de autenticitatea Sfintei Traditii. Eu ca ortodox ma bazez pe Biblie si Traditie. Punct. Si cred in Sfinta Traditie crestina ortodoxa ca fiind tot Cuvintul lui Dumnezeu. Deranjez pe cineva? Are cineva ceva impotriva?

In concluzie tu vei fi doar cu Biblia (Sola Scriptum) iar noi ortodocsii si catolicii si cu Biblia si cu Traditia, ca asa ne place noua! Si acum hai sa discutam si despre altceva ca ma obosesc discutiile astea sterile.

Uite, vineri incepe Campionatul European de Fotbal. Cu cine tii?

| Esperança a răspuns (pentru Jardelin):

Sola Scriptura ca Sola Scriptura dar trebuie să împlinim ce scrie în ea, de aceea, nu ştiu ce înţelegi tu când auzi "Sola Scriptura" dar eu înţeleg -Pocăinţa şi Credinţa împletite cu Fapte!
Eu nu pot accepta tradiţia deoarece are origini păgâne. şi tradiţia voastră se aseamănă foarte mult cu cea a păgânilor.
De exemplu am citit pe forumul ortodox că (,) conform tradiţiei sufletul omului stă 3 zile nu ştiu unde apoi iar câteva zile nu ştiu unde şi tot aşa.
Dacă tu lucrul acesta îl consideri sfânt n-ai decât.
Vopsitul ouălor de Paşti, împodobitul bradului şi multe altele, toate acestea semnifică închinare la diferiţi zei.
Sunt de acord cu tine nu are rost să mai vorbim pe subiectul asta că nu ajungem la nici un rezultat! E treaba fiecăruia ce crede şi ce face în continuare.
Nu vreau să te superi pe mine, dar doar ţi-am zis în mare de ce nu accept tradiţia.

Nu sunt microbistă!

anonim_4396
| Anonim a răspuns:

Daca ai cunoaste foarte bine religia ta, si cuvantul Domnului.ai sti sa-i explici unde greseste si de ce a luat-o rara.asta poate fi si ceva bun.s-a hotarat sa nu mai pacatuiasca. oricum treaba cu spalatul creierului am auzit-o des pe tpu.de la satanisti asa zisi atei si de la alti idioti care se cred dumnezei.ei insisi. iaca eu mi-am spalat creierul la ortodocsi si ma simt foarte bine.altii la catolici. unii la penticostali.deci trebuie sa le mai clatim si pe astea pe undeva ca altminteri se imbacsesc de tot.

| Hombre a răspuns (pentru anonim_4396):

Pai se vede ca ai creierul spalat, omu' spune ca nu se mai intelege cu muierea tocmai din cauza religiei si tu ii f.ti creieri ca nu cunoaste cuvantul domnului si mai departe o arzi aiurea ca " s-a hotarat sa nu mai pacatuiasca". Pai trebuia musai sa se inroleze in vreo ostire religioasa ca sa nu mai pacatuiasca, alta decat cea in care a fost nascuta, botezata, cununata bla bla bla. Pacatul acesta pe care il invocati toti religiosi indiferent de cult este un mare C.Ă.C.A.T cu care se prosteste si autoprostete unii oameni. Bai noi traim dupa legile lumesti nu dupa legile basmelor.
Si acum la intrebare, amice nu se stie daca o mai recuperezi, ea a vrut sa-si bage bezna in cap, adventisti doar ia servit-o pe tava.

anonim_4396
| Anonim a răspuns:

Hombrelica.uite ce spune jardelina.si al doile cunosc multe casatorii dupa legile lumesti.adica Combinatii.nu casatorii.casnicia ortodoxa adevarata nu mai e cunoscuta.se casatoresc lumeste, traiesc lumeste si se plang crestineste.imi pare cu rergret, dar despre ce vorbim? ma hombre? tu esti maritat? insurat? combinat? sau cum? fiindca eu vorbesc din experienta catorva ani buni de dulce casatorie crestin ortodoxa.dar tu?

| 1dintrevoi a răspuns:

Trebuie sa aveti o discutie serioasa, dar, din cate incerc sa-mi imaginez si sa-mi dau seama, cred ca ar ajuta mai mult s-o iei de mana si sa mergeti impreuna la un psiholog. Bag de seama ca sunteti niste oameni modesti, simpli, cu multe necazuri pe cap, ca altfel nu pot sa-mi explic cum ar avea succes o secta sa ademeneasca pe cineva. Nu vreau sa jignesc pe nimeni, dar victime cad de obicei oamenii cu nemultumiri sufletesti (sau alte necazuri) si naivii. Trebuie sa-ti dai seama ce a convins-o sa ramana printre ei si sa-i explici ca orice problema are, poate fi rezolvata si fara ajutorul acelei secte.Ca poate duce o viata mai ferita de pacat si fara a-si schimba confesiunea (nu am inteles daca ea era ortodoxa...). Vorbeste-i cu calm si adu-i argumente, daca pastrezi un ton acuzator mai rau o sa se indeparteze. Las-o pe ea sa cantareasca lucrurile si sa realizeze ca nu e buna alegerea pe care a facut-o: ca o religie care ar trebui sa-i faca bine ii distruge familia. Nu o acuza, arata-i ca-ti pasa si ca vreti sa ajungeti la o situatie care sa va multumeasca pe amandoi. Cred ca cel mai bine ar fi sa mergeti la un psiholog, totusi. El stie cum sa puna problema si va poate indruma catre gasirea unei solutii. Bafta!

| leacuri a răspuns:

Are liber arbitru daruit de Dumnezeu. de ce oare vrem mereu ca cei de langa noi sa faca ce vrem sau credem noi. eu sunt ortodox dar consider ca este mare pacat sa ii iei libertatea de a alege.

| sabadell explică (pentru leacuri):

Nu e vorba de libertate e vorba de fanatism daca intelegi si eretism in extrema