|

A scapat cineva de urticaria dermatografica? Sau stie cineva de ce poate fi provocata?

Atenţie! Problemele de natură medicală sunt probleme serioase care necesită asistenţă/consult specializat. Sugestiile date de utilizatorii TPU au doar o valoare orientativă şi în nici un caz nu exclud consultul profesional medical. Prin urmare vă recomandăm să apelaţi la personal medical specializat atât pentru diagnosticare, cât şi pentru tratament.
3 răspunsuri:
| a răspuns:

Prima pagina›Dictionar Medical›Urticarie
Urticarie

boala dermatologica ce este caracterizata prin aparitia de placi rosii in relief, adesea foarte pruriginoase. Se disting urticariile acute, care nu dureaza decat cateva ore, urticariile cronice, care persista mai mult de trei luni.

Urticaria acuta - Aceasta poate fi cauzata de luarea anumitor medicamente (analgezice, antiinflamatoare, aspirina), de o intepatura de insecta (viespe, albina, tantar) sau poate avea o origine alimentara (capsuni, condimente, crustacee, peste). Mecanismul sau este variabil: fie declanseaza eliberarea in organism de histamina continuta in peretele intestinal, fie provoaca o reactie alergica. In sfarsit, unele boli infectioase (hepatita virala, mononucleoza infectioasa, unele boli parazitare) pot comporta o urticarie in faza lor initiala.

Urticaria cronica - Cauzele urticariei cronice sunt mult mai numeroase decat cele ale urticariei acute.
- Urticariile cronice fizice (adica declansate de factori fizici), ereditari sau dobanditi, se clasifica in diferite tipuri
- urticarie colinergica, urmeaza eliberarii unei substante denumite acetilcolina, continuta in mod normal in celulele nervoase; acest fenomen este adesea consecutiv unui efort fizic intens sau unei presiuni exercitate de un obiect greu de piele si este favorizat de sudatie;
- urticarie la frig, care e frecventa;
- urticarie la apa, care face periculoase baile in apa de rau sau de mare;
- urticaria solara, care afecteaza toate regiunile corpului expuse la soare.
- urticariile cronice alergice pot fi provocate de un medicament sau de zacutul la pat, dar si de un pneumalergen (substanta alergizanta continuta in atmosfera: polenuri, pulberi).
Totusi, in 30 pana la 40% dintre cazuri, cauzele urticariilor raman necunoscute.

Simptomele si semnele urticariei - Ca regula generala, urticaria afecteaza dermul superficial; ea se recunoaste usor datorita asemanarii cu leziunile provocate de urzica
Placardele sunt rotunde, putin ridicate, rozalii, inconjurate de o margine alba mai mult sau mai putin marcata; foarte mobile si trecatoare, ele dispar pentru a reaparea in alte locuri ale corpului, uneori in cateva ore. La unii bolnavi se observa un dermografism: o placa de urticarie apare in locul in care pielea a fost frecata. Urticariile colinergice si urticariile la apa sunt caracterizate printr-un fel de cosuri de marimea unui cap de ac cu gamalie. Urticariile cronice asociate unei boli generale se traduc prin aparitia de placarde adesea fixe, simetrice, putin sau deloc pruriginoase; ele pot sa fie insotite de o febra usoara, de dureri articulare si de un sindrom inflamator moderat.

Tratamentul urticariei - Acesta consta in administrarea de antihistaminice pe cale orala sau injectabila, asociata uneori cu cea orala a altor medicamente ca cromoglicatul de sodiu sau ketotifenul, care inhiba degranularea celulelor numite mastocite, fenomenul care elibereaza histamina. Corticosteroizii, administrati pe cale orala sau injectabila, nu se utilizeaza decat in urticariile severe. De altfel, ingrijirile locale ale pielii implica toaleta cu un sapun acid sau cu apa care contine otet si aplicatii de lapte care catifeleaza pielea.
Cauza urticariei trebuie sa fie tratata de fiecare data cand este posibil, suprimarea alimentului sau medicamentului responsabil, chiar desensibilizarea. Mai mult, exista adesea un factor psihologic favorizant, al carui rol poate fi atenuat cu anxiolitice si cu psihoterapie.

| a răspuns:

Buna Antonia. Daca nu ma înșel am văzut un comm de la tine precum ca ai scăpat de aceasta problema intr o luna găsind un doctor la București.
Poti sa mi spui si mie ce tratament ai urmat? Eu am aproape un an si nu mai scap de urticaria asta si am fost la o grămada de medici care imi dau antihistaminice si atat. Las si un nr de tel daca ma poti ajuta 0742536011 Multumesc

| explică (pentru Andrei648):

Am fost la dr Nedelcu Ioan- Bucuresti