| Mmaannuu11 a întrebat:

Am o întrebare. După simptomele pe care le-am prezentat, medicul meu de familie mi-a spus ca am o fisură anala. Întrebarea mea e dacă o pot trata acasă că cică am auzit că trebuie să merg neapărat la spital dar acum cu toată corona si cu bacul nu prea aș prefera. Ce ziceți a mai fost cineva in situația mea? Adică regim si niște pliculețe cu fibre iau ca sa pot preveni constipația dar îmi trebuie si un unguent ceva? Sau trece de la sine dacă nu mai sunt constipat?

Atenţie! Problemele de natură medicală sunt probleme serioase care necesită asistenţă/consult specializat. Sugestiile date de utilizatorii TPU au doar o valoare orientativă şi în nici un caz nu exclud consultul profesional medical. Prin urmare vă recomandăm să apelaţi la personal medical specializat atât pentru diagnosticare, cât şi pentru tratament.
Răspuns Câştigător şi Apreciat de Editori
| Laura162 a răspuns:

Depinde de cat timp e si cat de severe sunt simptomele. Daca e cronica, recidivanta si/sau simptomele sunt severe, mergi la spital/clinica. Cauta un proctolog care lucreaza cu CAS si ia-ti trimitere de la dr de familie. Mai rar e caz de interventie, deci slabe sanse sa te interneze.

Daca e acuta, poti sa incerci acasa si vezi daca se amelioreaza. Daca nu e grav si se rezolva si constipatie, ar trebui sa se vindece in cateva saptamani. Pe langa plicurile alea cu fibre, bea multe lichide, fa miscare zilnic (stimuleaza peristaltismul) si incearca sa-ti faci un „orar" de mers la toaleta si stai in pozitia ghemuita, nu in sezut (ajuta si la constipatie in sine si la hemoroizi/fisuri pentru ca peretii raman relaxati). Poti sa faci bai de sezut, 10-20 min in apa calda dupa defecatie, ajuta la relaxarea sfincterului.

Daca vrei tratament, poti sa mergi pe varianta de crema/unguent (daca fisura e la nivelul sfincterului sau extern) sau supozitoare (daca e mai inauntru). Variante sunt multe... Cicatridina si PrestoGel merg foarte bine, dar sunt cam piperate la pret. Mai ieftine ar fi Proctoliz, Carpicon, Hemosan, Carpizin, Conimed, etc.

| Mmaannuu11 explică (pentru Laura162):

Nu știu dacă fisura este externă sau internă pot administra supozitoare pentru ambele cazuri adică își fac efectul oriunde ar fi fisura? medicul de familie mi-a spus pentru unguent trebuie sa știu exact unde este fisura și nu știu

| Mmaannuu11 explică (pentru Laura162):

A apropo eu am mai avut așa ceva si când eram mai mic ( 10-11 ani ) dar ma durea foarte tare la modul ca nu puteam sa fac treaba mare deloc. Medicul mi-a spus ca dacă se mai întâmplă e nevoie de intervenție chirurgicală. Chestia este ca s-a mai întâmplat dar după 7-8 ani mai are vreo legătură? mă gândesc ca zona e mai sensibilă si chiar e nevoie de operație nu știu. mulțumesc pentru ajutor

| Laura162 a răspuns (pentru Mmaannuu11):

Unele supozitoare au efect sistemic, dar pe tine aici te intereseaza local. Unde simti durerea? Poti sa folosesti o oglinda portabila (sau alta daca ti-e mai usor) sa vezi unde e fisura. De obicei, apare la iesire, partea posterioara, putin pe exterior si putin pe interior, fiindca acolo e zona mai sensibila. Daca e acolo, in principiu, merge si varianta de supozitor. Daca e doar la suprafata, nu prea.

La 7-8 ani distanta, mai degraba nu are legatura. Presupun ca atunci ai rezolvat cu o microclisma sau niste supozitoare. Chestia e ca fecalele trebuie sa iasa, altfel perforeaza intestinul si e nasol rau, cu atat mai mult copil fiind. Daca tu nu le poti elimina, fie natural, fie cu putin ajutor, nu prea ai alta alternativa decat interventia. La fel, daca problema se tot repeta.

Chiar si cu tratament, fisura nu se vindeca in 2-3 zile. Poate dura cateva saptamani (dar simptomele se amelioreaza treptat). Cronic se considera de la 6 saptamani in sus.

Din ce zici tu acolo, nu pare grav acum, insa doctorul e singurul in masura sa-ti spuna daca e necesara o operatie.

4 răspunsuri:
anonim_4396
| Anonim a răspuns:

Nu trece de la sine.
Dar cu regim se vindeca.
Si daca e problema mai grava trebuie folosita si o crema.
Dar de obicei trebuie o luna de regim si apoi mare atentie pe viitor, deja zona e sensibila, la un mancat haotic iar apare.