| Valentina73838 a întrebat:

Buna. Am fost la medic si mi s-a spus ca am un nodul pe glanda hipofiza. Acest nodul emite hormoni ce imi ridica prolactina in corp. Din cate am inteles. Este ceva grav? Este ca si o tumoare? Pot ramane insarcinata daca am acest nodul?

Atenţie! Problemele de natură medicală sunt probleme serioase care necesită asistenţă/consult specializat. Sugestiile date de utilizatorii TPU au doar o valoare orientativă şi în nici un caz nu exclud consultul profesional medical. Prin urmare vă recomandăm să apelaţi la personal medical specializat atât pentru diagnosticare, cât şi pentru tratament.
4 răspunsuri:
| Floareasoarelui26 a răspuns:

Nodulul respectiv este o tumoare benigna.
Cred ca ai inteles un pic gresit cum functioneaza povestea, deoarece acel nodul nu emite hormoni care iti afecteaza prolactina...
Prolactina insasi este un hormon eliberat de glanda pituitara (sau hipofiza, cum vrei sa ii spui). Deoarece exista o tumoare acolo, activitatea glandei este dereglata, aceasta ajungand sa produca o cantitate mult prea mare din hormonul prolactina.
Acest hormon are rolul de a initia si de a mentine lactatia in cazul unei sarcini si doar atunci nivelurile lui cresc enorm de mult.
Aceasta situatie reprezinta o problema in cazul fertilitatii, reducand posibilitatile de a ramane insarcinata, dar reprezinta si un risc in ceea ce priveste mentinerea sarcinii, putand provoca avort spontan.
Sunt convinsa ca medicul la care ai fost, ti-a spus si ca exista tratament pentru aceasta problema, deci sper ca iei in calcul aceasta posibilitate.

| Valentina73838 explică (pentru Floareasoarelui26):

Buna. Da, am de luat pastile, dar nu prea am inteles bine ce si cum, daca este grav sau nu.

| Floareasoarelui26 a răspuns (pentru Valentina73838):

Depinde ce inseamna pentru tine "grav".Nu este o simpla raceala, dar nici nu este vorba de cancer (asta consider eu ca ar fi ceva grav).
Din cate am inteles, este o tumoare secretanta, adica include supraproductia de hormoni. Daca determina doar anormalitatea nivelului de prolactina, fara alte dereglari, se poate tine sub control destul de usor cu ajutorul tratamentului.
Netratata, poate cauza: cicluri menstruale neregulate, amenoree, infertilitate, sau, in cazul in care totusi reusesti sa ramai insarcinata, avort spontan.
Cauza aparitiei acestor tumori hipofizare, de cele mai multe ori este o supraproductie de hormoni, deci este cumva un cerc vicios.De aceea, tratamentul este atat de important si trebuie respectat intocmai.

| Teo29 a răspuns:

Intreaba 1-2 medici ginecologi daca poti ramane gravida cu aceasta problema pe care o ai