| GreuMaiEsteSaGasestiUnNumeOriginal a întrebat:

Eu am fost diagnosticata cu astigmatism hipermetropic.Am fost constiincioasa, am purtat ochelari permanent pana in clasa a 6a.Eu acum sunt a 8a.De atunci, cand merg spre scoala si cand vin acasa, nu-i port.De asemenea, ii scot si in pauze(care dureaza vreo 15-20 min). Tin sa precizez ca acasa si la ore ii port tot timpul.Motivul pentru care am inceput sa nu-i port este acela ca nu-mi place cum arat cu ei.Intrebarea mea este daca imi pot creste dioptriile sau pot pati ceva daca nu-i port doar in intervalele astea scurte de timp(dus-intors scoala si pauzele). Ochelarii mei sunt permanenti.Multumesc mult.

Atenţie! Problemele de natură medicală sunt probleme serioase care necesită asistenţă/consult specializat. Sugestiile date de utilizatorii TPU au doar o valoare orientativă şi în nici un caz nu exclud consultul profesional medical. Prin urmare vă recomandăm să apelaţi la personal medical specializat atât pentru diagnosticare, cât şi pentru tratament.
10 răspunsuri:
| MMihai a răspuns:

Vezi
http://www.romedic.ro/astigmatismul
Astigmatismul

Introducere
Semne si simptome
Diagnostic
Tratament

Astigmatismul reprezinta o tulburare de refractie a globului ocular; caracteristic acestei afectiuni este faptul ca obiectul privit de catre o persoana, (dupa ce lumina traverseaza sistemul de lentile ocular), nu va mai avea un focar de proiectie unic si punctiform, ci mai degraba multiple focare liniare sau neregulate; altfel formulat, puterea de refractie a globului ocular nu este aceeasi pe toate meridianele – iar imagina unui obiect, proiectata pe retina, devine de forma eliptica. Din punct de vedere clinic, astigmatismele pot fi clasificate in doua categorii: astigmatisme regulate si astigmatisme neregulate. In astigmatismul regulat, cele doua meridiane anormale sunt perpendiculare intre ele; in astigmatismul neregulat exista mai multe meridiane cu refractie diferita, acestea nefiind perpendiculare intre ele. Meridianele globului ocular, reprezinta linii conventionale, trasate prin sectionarea imaginara a ochiului, de catre planurile perpendiculare pe ecuatorul acestuia.

Astigmatismul poate fi cauzat de catre deficitul de sfericitate al suprafetei anterioare a corneei; astfel, razele paralele de lumina, venite de la infinit, vor suferi un proces inegal de refractie si implicit vor contribui la formarea pe retina, a unei imagini distorsionate si neclare.
La persoanele cu astigmatism cornea are un aspect bombat. Oricare persoana prezinta un astigmatism fiziologic, care insa nu necesita corectie optica, vederea fiind clara. Astigmatismul poate fi prezent inca de la nastere (astigmatism congenital); de asemenea, astigmatismul poate fi dobandit in urma unor interventii chirurgicale asupra globului ocular, sau ca urmare a unor boli oculare (keratocon = deformare conica a corneei).

Patogenie si cauze
Astigmatismele neregulate se datoreaza tulburarilor aleatorii de sfericitate ale componentelor dioptrului ocular; cel mai frecvente este vorba de tulburari de sfericitate ale fetei anterioare a corneei, care pot avea diferite cauze: cicatrici restante in urma unor afectiuni inflamatorii, cicatrici aparute in urma unor traumatisme corneene, sau keratocon. De asemenea, astigmatismul neregulat poate fi cauzat inclusiv de catre anumite patologii ale cristalinului – lenticonul anterior sau posterior (lenticonul este o protruzie situata pe fata anterioara sau posterioara a cristalinului, de forma conica sau sferica si aspect ca de pata de ulei). Aceste neregularitati ale componentelor dioptrului ocular (cornee sau cristalin) sunt responsabile de difractia anormala a razelor de lumina ce traverseaza mediile transparente si refringente ale globului ocular.

Astigmatismele regulate sunt produse in marea lor majoritate de catre anomaliile de suprafata ale corneei; ele au un caracter stagnant si afecteaza simetric cei doi globi oculari. Fiziologic oricare individ prezinta un mic grad de astigmatism al corneei (acesta nu depaseste 1 dioptrie); astigmatismul fiziologic al corneei nu necesita corectie cu lentile, deoarece el este anulat de catre astigmatismul fiziologic invers, al cristalinului.

Astigmatismul regulat este determinat genetic; neregularitatile suprafetei corneei se pot mosteni in cadrul aceleeasi familii; de asemenea, anomaliile de curbura ale corneei pot aparea secundar unor procese patologice: tumori ale pleaopelor, tumori ale orbitei, cicatrici posttraumatice ale corneei, ulcer corneean, herpes corneean sau keratocon.

Cristalinul poate fi implicat si el in aparitia unor astigmatisme regulate, in foarte rare cazuri, mai ales atunci cand apar deformari majore, luxatii sau subluxatii ale acestei lentile. De asemenea, exista si un tip de astigmatism care se datoreaza modificarii de pozitie a retinei – situatie intalnita in caz de miopie forte. Cu toate acestea, fata anterioara a corneei si implicit sfericitatea acesteia, joaca cel mai important rol in aparitia astigmatismelor, aceasta deoarece, la acest nivel (separatia dintre aer si cornee) are loc cel mai important pas al fenomenului refractiei (cornea separa doua medii cu indice de refractie diferit).
Astigmatismele regulate pot fi clasificate in trei categorii distincte:
- astigmatism simplu: este vorba de existenta a doua focare pentru aceeasi imagine, unul plasat la nivelul retinei iar celalat focar este plasat in fata retinei (astigmatism simplu miopic) sau in spatele retinei (astigmatism simplu hipermetropic).

- astigmatism compus; cele doua focare ale aceleiasi imagini sunt ambele plasate in fata retinei sau ambele plasate in spatele retinei (astigmatism compus miopic si astigmatism compus hipermetropic).

- astigmatism mixt; reprezinta situati in care cele doua focare ale aceleiasi imagini sunt plasate diferit in raport cu retina; un focar este plasat in fata retinei iar celalat focar este palsat in spatele retinei.

Astigmatismele pot fi congenitale (prezente inca de la nastere), sau dobandite in cursul vietii ca urmare a unor boli inflamatorii oculare, interventii chirurgicale sau formatiuni tumorale. Functie de pozitia meridianelor afectate, astigmatismele pot fi pe axele principale ale globului ocular sau pe axele oblice. Fiind o tulburare refractiva, valoarea unui astigmatism se apreciaza in dioptrii; un astigmatism care depaseste 3 dioptrii poate fi considerat ca fiind un astigmatism mare. Astigmatismul este frecvent diagnosticat in randul scolarilor; cea mai mare incidenta o are astigmatismul hipermetropic simplu, iar cel mai rar diagnosticat este astigmatismul mixt.

| MMihai a răspuns:

Vezi
http://www.sanatateatv.ro/ghid-terapeutic/tulburari-de-vedere/HIPERMETROPIA

Semne şi simptome: obiectele apropiate sunt neclare, disconfort ocular, inclusiv dureri în ochi şi dureri de cap.
Ce este? Hipermetropia este o altă afecţiune frecventă. Sunteţi capabil să vedeţi clar obiecte aflate la distanţă, dar aveţi dificultăţi în focalizarea pe obiectele aflate aproape.
Această tulburare rezultă de obicei din cauza ochiului care este prea scurt. Razele de lumina care intră în globul ocular nu sunt focalizate atunci când ajung la nivelul retinei, localizată în partea posterioară a ochiului. Punctul de focalizare se află mult în spatele retinei. Hipermetropia poate rezultă şi din cauza unei scăderi a capacităţii cristalinului şi corneei de a focaliză, deoarece una sau cealaltă nu au o curbură suficient de mare.
De obicei, hipermetropia este prezentă de la naştere şi are tendinţa de a se transmite în familie. Cei mai mulţi ţineri nu ştiu că au această tulburare deoarece cristalinul lor este suficient de flexibil pentru a compensa deficienţele. Aşa că cei mai mulţi oameni cu hipermetropie nu au nevoie de lentile corectoare. Dar pe măsură ce îmbătrânesc, cristalinul lor devine mai puţin elastic şi incapabil de a face corecţia necesară. La o vârstă medie, cei mai mulţi hipermetropi au nevoie de lentile corectoare pentru a-şi îmbunătăţi vederea de aproape.
Simptomele cele mai frecvenţe ale hipermetropiei includ dificultatea de a focaliză pe obiecte apropiate, aflate la îndemână şi uneori dureri de cap sau disconfort după îndeplinirea unor sarcini la apropiere, cum ar fi cititul, scrisul sau desenatul.
Tratament. Dacă aveţi simptome de hipermetropie, consultaţi un oftalmolog, care vă va face natură, amploarea problemei şi nivelul de corectare necesar pentru a va îmbunătăţi vederea. Hipermetropia se corectează cu uşurinţă cu ajutorul ochelarilor de vedere sau lentilelor de contact. Există intervenţii chirurgicale pentru tratarea hipermetropiei, dar nu sunt folosite pe scară largă.

ASTIGMATISMUL

Semne şi simptome. Porţiuni din câmpul vizual sunt distorsionate, liniile verticale, orizontale sau diagonale sunt distorsionate.
Ce este? Astigmatismul este o eroare de refracţie cauzată de o curbură inegală a corneei. La un ochi normal, curbură corneei este egală şi netedă în toate direcţiile. în ochiul astigmatic, corneea are zone care sunt mai abrupte sau mai plate decât normal, înceţoşând numai parte din ceea ce vedeţi. în unele cazuri, astigmatismul este rezultatul unor anomalii ale cristalinului, iar corneea este normală.
De obicei, astigmatismul este prezent de la naştere şi poate apărea împreună cu miopia sau hipermetropia. Această stare tinde să rămână constantă, nici nu se ameliorează, nici nu se agravează semnificativ cu vârstă. Uneori, astigmatismul se dezvoltă după o leziune a ochiului, o boală sau o operaţie. Astigmatismul minor poate să nu producă semne sau simptome. Această stare este în general identificată pentru primă oară după o examinare de rutină a ochilor.
Tratament. Astigmatismul se corectează cu ajutorul unei lentile cilindrice care compensează pentru curbură inegală a corneei. Lentilele de contact rigide folosite pentru corectarea miopiei sau hipermetropiei corectează şi astigmatismul. O altă opţiune este chirurgia care remodelează curbură corneei. Procedeul este similar celui din chirurgia folosită pentru corectarea miopiei şi hipermetropiei.

| MMihai a răspuns:

Din ce scriu oamenii ăștia tu ca să vezi bine trebuie să porți ochelari!
Fiind vorba de 2 afecțiuni Astigmatism & Hipermetropie nu este bine să umbli fără ochelari mai ales, pe stradă, că nu e bine.

| MMihai a răspuns:

Motivul pentru care am inceput sa nu-i port este acela ca nu-mi place cum arat cu ei.
Intrebarea mea este daca imi pot creste dioptriile sau pot pati ceva daca nu-i port doar in intervalele astea scurte de timp (dus-intors scoala si pauzele).
Ochelarii mei sunt permanenti.==am priceput că sunt permanenți
Ai priceput că mă numesc Mihai și nu sunt o femeie.
Fiind bărbat mai am și viață sexuală.
Fiind divorțat, și neavând o prietenă foarte apropiată, mai umblu cu diverse femei.
Ca bărbat nu mă formalizez teribil de mult privitor la cum arată individa cu sau fără ochelari, fiind interesat de 3 aspecte esențiale :
1) profesional == că nu vreau să stea pe banii mei
2) cât este de gospodină == să facă și ea ceva acolo, să nu fie o puturoasă.
3) ce și cum se comportă în pat==aici nu am ce expiații teribile să dau, deci să mă simt bine, cu ea în pat.

În ideea unei căsătorii, că ar trebui să mă recăsătoresc, dar nu am cu cine, mă pot gândii și la alte aspecte.

Cam așa gândesc toți bărbații obișnuiți.

Nu îmi este clar ce și cum vezi tu fără ochelari dar forțarea ochilor să vadă fără ochelari, cred că înseamnă un efort suplimentar și nu este bine.

Deci îți recomand să termini cu prostiile și mai ales pe stradă să umbli cu ochelari.

Peste vreo 6-10 ani vei ajunge o femeie adultă și poate îți vei scoate ochelarii când vei face sex, dar multe femei cu ochelari nu renunță la ei nici atunci.

Până atunci umblă cu ochelarii, făcând cam în fiecare an câte un control oftalmologic, spre a avea permanent cei mai indicați ochelari.

Și termină cu prostiile și vezi-ți de carte, fără idei de femeie idioată sau minimal proastă : """Nu îmi stă frumos cu ochelari"".

| MMihai a răspuns:

Intrebarea mea este pot pati ceva daca nu-i port doar in intervalele astea scurte de timp (dus-intors scoala si pauzele).== da să suferi un accident de circulație cu urmări rele pentru tine, pe care nici nu vreau să le anticipez++ plus că ajunge unul nevinovat la închisoare, din vina ta că tu nu ai apreciat corect treburile, că nu ai văzut bine, că de proastă, nu aveai ochelarii pe nas.



Intrebarea mea este daca imi pot creste dioptriile daca nu-i port doar in intervalele astea scurte de timp(dus-intors scoala si pauzele).== prin forțarea ochilor să vadă fără ochelari se pot agrava afecțiunile oftalmologice.



În cazul tău poți scoate ochelarii, la tine acasă când stai în pat și asculți radioul sau televizorul și nu ai de văzut nimic.
De exemplu asculți glumele și prostiile lui Mircea Badea de la Antena 3.

| GreuMaiEsteSaGasestiUnNumeOriginal explică (pentru MMihai):

Ma refeream daca pot pati ceva la ochi, in afara de cresterea dioptriilor.

| crhh a răspuns (pentru GreuMaiEsteSaGasestiUnNumeOriginal):

Eu cred ca e suficient sa-ti creasca dioptriile. Dupa parerea mea, n-ai motive sa te comporti asa acum, chiar n-are rost, sunt o multime de persoane care poarta ochelari, ba chiar mai mult...sunt chiar si la moda in ultima vreme. Nu are rost sa te ascunzi de ceea ce esti, mai bine sa fii asa cum esti decat sa umblii deghizata in cine stie ce masca (metaforic vorbind), iar pe langa toate astea, ochelarii aceia sunt facuti sa te ajute. Poti eventual sa consulti un oftalmolog si sa discuti cu dansul, sa-i spui ca nu te simti bine in pielea ta asa (iar daca parintii tai vor avea suficiente resurse financiare, probabil ca vor alege sa iti pui lentile de contact). O zi buna!

| mihaibrasov a răspuns:

Eu cred ca trebuie sa ii porti mereu. Dar, ideea ca vederea se corecteaza e o chestie ca sa prosteasca in general copiii pentru a le da o motivatie in a-si purta ochelarii. Vei avea nevoie de ei mereu... Sorry.

| andraaaaaa a răspuns:

Si eu port ochelari si aparat dentar si totusi port ochelarii (doar la ore si l tv) nu cred ca e asa rau... poti apela la niste lentile de contact :*

| siny a răspuns:

Buna seara. Citesc pentru prima data acest mesaj; sunt si eu o persoana care sufera de astigmatism hipermetrop si mi s-a spus CLAR de catre medic, ca nu am voie sa dau ochelarii jos de la ochi. Diferenta in momentul respectiv nu este sesizabila, dar in timp se poate constata necesitatea ochelarilor. Ma simt bine cu ochelari din toate punctele de vedere. Fetele care poarta ochelari sunt mai speciale, sunt privite cu mai mult interes deci nu ai de ce sa te simti urata.
Si as vrea sa ii transmit un mesaj acelui domn M. Mihai - domnule eu nu stiu ce varsta si ce educatie aveti de va permiteti sa vorbiti despre viata dvs sexuala cu un elev de clasa a VIII-a, cred ca era suficient o explicatie concreta si un pic de intelegere, pentru ca dvs din cate am dedus sunteti adult, iar acea eleva este o adolescenta cel mai probabil MINORA. Daca considerati ca nu puteti sta de vorba frumos si amabil cu un elev mai bine nu raspundeti. Felicitari pentru raspuns pe care ii l-ati dat bineinteles prin copy-paste de pe un alt site ( pe care intamplator sau nu, il citisem cu cateva minute inainte de a citi mesajul dvs de pe acest site) INSA rusine pentru felul cum v-ati adresat in partea a doua ( ca sa ma exprim asa ) a mesajului dvs. " Nu e greu sa fi om de succes, e greu sa fi om de valoare" Toate cele bune pentru toata lumea!