| MaTrIx8378 a întrebat:

Buna seara.
Am si eu o problema de sanatate de cel putin 3 ani de zile, inainte nu aveam nicio problema cu gatul dar se pare inaintarea varstei aduc si probleme de sanatate, avand 28 de ani.
Este vorba despre amigdalita, fac puroi in gat, ma ia cu febra frisoane si o durere mare in gat.
Evit pe cat posibil pot sa beau apa rece, dar uneori se mai intampla.
Imi incalzesc mereu apa pe calorifer, cu fierbatorul sau in masina pe parbriz.
Este o stare foarte nasoala pentru ca ma tine cel putin o saptamana, in timpul acesta scapand de aceasta infectie doar cu antibiotic (Augmentin) si nurofen ca sa-mi ia febra si bineinteles pastile de supt sau ceaiuri.
De specificat ca am undeva intre 3-6 episoade pe an si asta ca incerc sa evit pe cat posibil pot.
Am fost la ORL si in Germania, dar si in Romania si singura varianta pe care o au ei este sa imi scot amigdalele.
Cea ce eu inca am amanat acest procedeu din cauza durerilor pe care le-am auzit in timpul operatiei, dar si dupa.
Numai zic ca voi avea o dieta de cateva saptamani doar din supe si voi slabi kg multe ceea ce nu-mi surade bine.
Cei care cunoasteti sau ati fost in cauza cum ati scapat? Sa fie singura varianta doar scoaterea amigdalelor?
Cum v-ati simtit dupa operatie sau cum au decurs lucrurile dupa ce ati inceput sa beti apa rece sau la o temperatura normala? Am nevoie de ajutorul vostru, multumesc

Atenţie! Problemele de natură medicală sunt probleme serioase care necesită asistenţă/consult specializat. Sugestiile date de utilizatorii TPU au doar o valoare orientativă şi în nici un caz nu exclud consultul profesional medical. Prin urmare vă recomandăm să apelaţi la personal medical specializat atât pentru diagnosticare, cât şi pentru tratament.
26 răspunsuri:
| GabiDumitrescu a răspuns:

Nu, nu scoti amigdalele! Taica-meu le are scoase si cand raceste raceste direct la plamini! Daca zici dieta, presupun ca esti gras, deci si imunitate scazuta. Apuca-te de sport si mincat cum trebuie ca sa iti cresti imunitatea si se vor rari si episoadele astea.

| Solane a răspuns (pentru GabiDumitrescu):

Dar ce, amigdalele sunt dop in gat? Daca asa crezi, spune-i tatalui sa respire pe nas, nu pe gura. Si sa puna o haina groasa pe el, sa nu mai creada ca frigul nu te imbolnaveste.

| GabiDumitrescu a răspuns (pentru Solane):

Nu are treaba. Sint dop in calea bacteriilor si a altor nenorociri care intra si se opresc in amigdale de obicei. Tata are ceva experienta de vreo 60 de ani fara amigdale... stie sa se imbrace si sa respire. happy

| MaTrIx8378 explică (pentru GabiDumitrescu):

Nu sunt gras, la 1, 73 am undeva la 68-69 de kg si depun efort fizic fiind curier in Germania si fac multa miscare, frica e ca slabesc si abia reusesc sa mananc cateva mese bune ca sa imi tin macar kg pe care le am. La munca depund efort si elimin multe calorii, facand aceasta operatie clar ca nu o sa am voie sa mananc aproape nimic din cauza durerilor la inghitire dupa operatie, bineinteles o perioada..in care pot pierde kg bune

| GabiDumitrescu a răspuns (pentru MaTrIx8378):

Ah, ok. Super daca nu esti gras! Din ce ai zis se intelegea ca ai fi. Deci miscare, ok, great! Cu somnul cum stai? P.S. Dupa operatie nu te astepta la pierdut kile aiurea, baga shake-uri proteice.

| MaTrIx8378 explică (pentru GabiDumitrescu):

Cu somnul dorm cam 6-7 ore
M am gandit si la varianta asta cu shake

| GabiDumitrescu a răspuns (pentru MaTrIx8378):

Pai daca o sa fie probleme cu inghititul, te descurci asa. Nu are logica sa te infometezi cand exista solutii.

| Solane a răspuns (pentru GabiDumitrescu):

Cum de nu sunt dop impotriva bauturii?
Si medicii recunosc ca sunt focar de infectii. Nu filtru, nu dop.

| GabiDumitrescu a răspuns (pentru Solane):

Nu stiu ce sa zic, eu sunt multumit ca inca le am...

| LaSteauaCareaRasarit a răspuns:

Acum te plangi de amigdalite, vrei sa le scoti. Pe urma faci laringita, sinuzita. Ce mai operezi pe urma?

Ai mai multa grija de sanatatea ta. Mai multa grija la alimentatie, consuma fructe, vitamina C te ajuta sa lupti cu infectiile.

| Solane a răspuns (pentru LaSteauaCareaRasarit):

Laringita sau sinuzita le faci cu sau fara amigdale. De fapt, mai repede faci laringita cu amigdale. Si eu le am scoase dar nu am facut laringita dupa aia.

| LaSteauaCareaRasarit a răspuns (pentru Solane):

Ideea e ca nu ne operam de tot ce ne deranjeaza. Trebuie sa avem grija de ceea ce avem.

| Solane a răspuns (pentru LaSteauaCareaRasarit):

De ceea ce avem necesar. Dar amigdalele ca si apendicele nu au functii utile in organism.

| GabiDumitrescu a răspuns (pentru LaSteauaCareaRasarit):

Amigdale - organele. Amigdalita - inflamatia lor. Nu scrie asta in biblie, nu?

| LaSteauaCareaRasarit a răspuns (pentru Solane):

Mai citeste. Medicina a mai avansat de cand ai facut tu scoala.

| LaSteauaCareaRasarit a răspuns (pentru LaSteauaCareaRasarit):

Pt unii care scriu tampenii pe aici si se mai cred si destepti: amigdala e in creier! Nu se opereaza nimeni de asa ceva!

Amigdalitele sunt prima linie de aparare a organismului impotriva bacteriilor si virusilor din gura. Deci rolul lor e foarte precis.

| MaTrIx8378 explică (pentru LaSteauaCareaRasarit):

Daca ai avea problemele pe care le am eu cu gatul si stresul in fiecare zi sa ma feresc sa beau rece si mereu sa mi incalzesc apa ..si facand lucrurile astea tot am probleme, ca poate uneori se intampla sa mai beau asa la temperatura camerei si am gatul atat de sensibil ca imediat ma ia amigdalita... si simptomele pe care le ai, crede ma te pune la pat cateva zile bune. Cu siguranta te ai gandii sa le scoti.
In primii 2 ani am zis ca nu o sa mi le scot si ca o sa incerc mereu sa ma feresc si sa duc acest chin zi de zi cu bautul apei.dar la un momentat ti se ia + ca uite ca tot mai fac

| LaSteauaCareaRasarit a răspuns (pentru MaTrIx8378):

Spui ca esti curier, inseamna ca petreci mult timp in masina. Sursa virusilor si bacteriilor pot fi filtrele de la masina. Schimba-le!

Incearca si tratamentul homeopat. Nu are ce sa-ti strice.
Mergi la un medic homeopat. Cauta Cabinete de Homeopatie în contract CAS. Consultatia e gratuita cu trimitere de la medicul de familie.
https://www.boiron.ro/......m-o-tratam

| MaTrIx8378 explică (pentru LaSteauaCareaRasarit):

Lucrez ca si sofer de curierat in Germania, si aici nu e ca in RO sa suni clientul si el sa coboare jos, aici suni la sonerie si urci tu pana la usa, indiferent ca sta la parter sau chiar etajul 5. Deci timpul se lucru il consum doar mergand pe jos si urcand scari, de condus foarte putin, pe o raza de maxim 3-4 km in oras.

Si in Ro trebuie sa urci si sa duci coletul pana la usa. Este serviciu Door to Door si omul plateste sa-i aduca coletul pana la usa.
Aaa, ca sunt curieri cu ifose din astea, asteapta sa fie ei serviti si sa coboare clientul, e pentru ca lumea inca nu a luat atitudine. Ia sa mai incerce vreunul cu mine figuri din astea, ca se alege cu plangere!

Incearca tratamentul homeopat. Nu are ce sa-ti strice.

| Miruna333 a răspuns:

Trebuie operatie. Iti poti ameliora simptomele cu lucruri reci, lucrurile calde nu ajuta, e ca si cand ai o arsura undeva si pui lucruri calde sau fierbinti peste. Inghetata, cuburi de gheata, spray pentru durere in gat, tine gatul super hidratat
Acum nu inseamna ca vei slabi exagerat, kg le poti pune la loc. Unele persosnre cand stiu ca vor slabi din cauza unui lucru, pun kg pe ei inainte ca sa evite acest lucru.

| Solane a răspuns:

Asvrea eu sa slabesc mult in cateva saptamani doar cu supa.
Nu e chiar asa.
In primul rand, ai recomandarea diferitilor medici pentru operatie. Cea ce inseamna ca alta solutie nu este.
Apoi, pentru operatie ti se face anestezie. Cum sa te doara in timpul operatiei? Poate dupa ce anestezicul isi pierde efectul. Dar primesti medicamente pentru dureri. Eu nu-mi amintesc de dureri dupa.
Du-te la operatie, nu te chinui asa. Te poti amagi cu o bombonica (cum spune mai sus) dar problema va reveni la primul pahar cu apa rece.

| Concurs2025 a răspuns:

Eu mananc saptamanal bomboane de menta cu eucalip (fara zahar) si inghetata ca sa scap de microbi. nu e gluma, intereseaza-te!

| Beatrice011 a răspuns:

Buna! Eu sunt si studenta la ORL si mi-am scos amigdalele in Austria acum 2 ani. Pentru ca după operație am avut o complicație, am stat pe supa de găluște, fără legume, fără carne, fără legume, adică doar zeama (asta am acut 5 luni). Nu pot spune ca am slăbit, având in vedere ca eram sub ponderala, am dat jos de pe mine doar 1 kilogram. La dureri, depinde unde, si cum te operezi. Adică, pe mine nu m-a durut foarte rău după operație, adică dureri de maxim atunci când iti apeși vânătăile dar, prietena mea a avut niște dureri de înnebunea, o lua cu frisoane când o dureau. Recuperarea, depinde de fiecare... La mine a durat mai mult ca a fost si acea complicație dar, după 5 luni am început cu apa minerala, apoi cu un suc fresh de mere, si la un an, după operație, puteam sa beau cafea, sucuri acidulate, etc.

| Trendyyyy a răspuns:

Singura solutie este extirparea (operatia).
Nu stiu ce balarii ai auzit tu. Pe mine m-au operat in copilarie. Fiind cardiaca din nastere, iar amigdalele un focar de infectie, imi afectau inima. Anestezia se face local. Asa ca tin minte tot. Pe vremea mea mai ramaneai sub supravegherea medicilor 2-3 zile. Acum pleci acasa in aceeasi zi. Este o operatie usoara. Nu ai dureri in timpul operatiei. Care este practic o taiere ca si cu foarfeca. Si in nici un caz regim cu lichide cateva luni. Poate ti-a spus asta mama sau sotia pentru ca este necesar sa slabesti? happy
2-3 zile nu ai voie mancare solida, pana se vindeca rana. Dar iti spune si medicul dupa operatie. Apoi... sanatate si virtute!
Eu nu am mai avut probleme niciodata. Mananc inghetata cu lingura ca in filmele americane. Racesc dar niciodata nu m-a mai durut gatul.
Curaj! Mergi la operatie (mai ales ca au recomandat si medicii) si scapi de probleme.