| VioletaT a întrebat:

Buna seara! Este normal ca medicul de familie sa refuze sa elibereze doua trimiteri la specialitati diferite, intr o luna, la un pacient oncologic?
Tatal meu a luat trimitere luna aceasta la orl( operat de cancer laringian cu metastaze la corzile vocale), dar el are si probleme cu plămânii, are Bpoc, medicul de familie i-a spus ca nu poate sa ii dea mai mult de o trimitere pe luna, indiferent de specialitate. Mi se pare absurd. Mentionez ca are si hamdicap gradul 2. Va multumesc!

Atenţie! Problemele de natură medicală sunt probleme serioase care necesită asistenţă/consult specializat. Sugestiile date de utilizatorii TPU au doar o valoare orientativă şi în nici un caz nu exclud consultul profesional medical. Prin urmare vă recomandăm să apelaţi la personal medical specializat atât pentru diagnosticare, cât şi pentru tratament.
17 răspunsuri:
Bula
| Bula a răspuns:

De la ORL va putea cere trimitere si la investigatii pulmonare.

| CristiDinBucuresti a răspuns:

Asta este legea nu i poate da doua trimiteri intr o luna, luna viitoare i va da trimiterea la alt medic specialist, o trimitere are valabilitate 3 luni poate nu i va da nici luna viitoare trimitere abia in august.

| CristiDinBucuresti a răspuns:

Trebuie si voi ca pacienti sa respectati legea, casa de asigurari nu are bani sa dea de 2 ori pe luna pentru pacienti, medicii dau o trimitere valabila 3 luni, dupa ce mergi la oncolog mai i ei o alta trimitere pentru pneumolog, si degeaba ti ar da 2 trimiteri medicul daca casa de sanatate numai are plafon adica bani, nu il va primii medicul cu trimitere, va trebuii sa plateasca 250 lei consultatia, statul român numai are bani deloc pentru nimic, pe stat nu il intereseaza de noi cei cu boli.

| Rralu202 a răspuns (pentru CristiDinBucuresti):

Mergi și te culcă. Furi curent grav

| ValentinMihai78 a răspuns:

Copiat din un articol mai amplu! "Ceea ce trebuie să ştie un asigurat este că are dreptul la mai mult de o consultaţie pe lună, însă asta depinde de natura afecţiunii, cronică sau acută. Boala cronică este acea afecţiune deja diagnosticată, cu evoluţie lentă şi cu o schemă terapeutică stabilită, în timp ce boala acută sau subacută este cea care durează de la câteva zile la câteva săptămâni, nu se cronicizează şi poate fi vindecată. Ea apare pe moment şi trebuie tratată imediat. Aici se face diferenţa în privinţa numărului de consultaţii. „Medicii de familie nu au voie, conform contractului cu Casa de Asigurări de Sănătate, să acorde mai mult de o consultaţie pentru boală cronică pe lună. În schimb, dacă intervine o altă afecţiune sau chiar mai multe, ori o acutizare a unei afecţiuni cronice, atunci pacientul beneficiază de oricâte consultaţii are nevoie în luna respectivă", a declarat dr. Mirela Profir, medic primar medicină de familie şi secretar general al Societăţii de Medicină de Familie Dolj."

| IL0VEDINER0 a răspuns (pentru ValentinMihai78):

Domnule, lasati "articolele ample" si informati-va despre
Contract-cadru CNAS
Si ordinul 614/2010( publicat in monitorul oficial)
Nu va mai dati cu parerea despre raspunsurile altuia daca dvs va luati informatia din articole de prost-gust

| ValentinMihai78 a răspuns (pentru IL0VEDINER0):

Câți ani ai de experiență cu umblatul pe la Casa de sănătate? Zero ani, zero luni, zero zile! Eu am, din nefericire, peste 15 ani!
Doar, că am dorit să ofer "informații oficiale" și nu "articole ample"!
Țâcă, dacă nu ai văzut la profilul meu, eu nu sunt atotștiutor și să am distincții pentru sute, mii de răspunsuri!
Răspund doar ce cunosc eu, eventual din experiența vieții mele!
Dar, s-au umplut rețelele sociale de toți analfabeții, proștii, atotștiutori, iar dacă vine cineva cu o opinie contrară lor, sar în sus ca arși!

| IL0VEDINER0 a răspuns (pentru ValentinMihai78):

Nimeni nu a sarit ca ars, dvs evaluati raspunsurile altor oameni, chiar daca nu aveti nici macar un argument valid.
Nu este nimeni atotstiutor, doar am dat exemple oficiale, dvs nici sa va luati informatia corecta nu stiti.
* Faptul ca spuneti " eu am peste 15 ani de umblat pe la casa de asigurari" nu va invata si regulile. Va poate prostii oricine caci nu stiti sa va luati informatia corect.

| ValentinMihai78 a răspuns (pentru IL0VEDINER0):

Fătucă, când o să ajungi să umbli cel puțin 15 ani pe la Casa de sănătate, atunci să vorbești! Așa tâmpenie numai o tinerică născută, crescută cu telefonul în mână, în puf poate spune tâmpeniile spuse de tine! Mă fac că nu am citit ce ai scris, nu bag în seamă! Auzi, "nu am învățat nimic"! Tu crezi ce ai scris? Sau ai citit ce ai scris?
La școală mergi 13 ani! Chiar nu înveți nimic în toți anii de studii? Probabil că la tine așa a fost, de aceea ai generalizat!

| IL0VEDINER0 a răspuns (pentru ValentinMihai78):

Domnule, pe langa faptul ca sunteti un necivilizat, nu vreti nici sa acceptati adevarul. Da, o "fatuca" stie de unde sa isi ia o informatie corect, asta am invatat eu in 16 ani de scoala. Ca despre dvs, chiar umblati degeaba pe la casele de asigurari ca va prostesc medicii de n-au treaba. Macar de aduceti un argument valid a ceea ce spuneti, dar sa stiti ca si eu am trecut de multe ori prin fata spitalului si nu am invatat nimic

| ValentinMihai78 a răspuns (pentru IL0VEDINER0):

Bine că sunt un "necivilizat", căci așa este caracterizat cel care spune adevărul care deranjează!

| Rralu202 a răspuns (pentru IL0VEDINER0):

Degeaba te dai inteligentă pe aici. Are dreptate Da, medicul de familie poate elibera două bilete de trimitere într-o lună dacă există motive medicale (ex. acute, complicaţii, reevaluare).
• În plus, pentru cancer, pot fi folosite bilete marcate „SO" pentru investigații și consultații oncologice.
• E important ca aceste trimiteri să fie bine justificate clinic — nu sunt nelimitate, dar CNAS acoperă cele uzuale în caz de acutizări sau monitorizare.

| IL0VEDINER0 a răspuns (pentru Rralu202):

Hai ca saptamana asta m-am mai certat o data cu politia româna pe lege, iti explic si tie frumos. Acestea sunt cele mai noi DATE OFICIALE cu privire la aceste trimiteri:
Din Ghidul CNAS (2024) despre consultațiile de urgență și boli cronice acutizate

Potrivit CNAS:

„Pentru orice afecţiune acută/subacută/acutizare a unei boli cronice casa decontează medicilor de familie încă două consultaţii [...] iar, în urma efectuării consultaţiilor, medicul de familie poate elibera bilete de trimitere (inclusiv pentru investigaţii medicale paraclinice) sau alte documente
Mai mult:

„Medicul specialist va putea elibera pacientului bilete de trimitere pentru un alt medic specialist, analize de laborator, radiografii, ecografii, investigaţii de înaltă
performanţă..."
Ce înseamnă concret:

Dacă ai o boală cronică acutizată sau o problemă acută, medicul de familie poate acorda până la două consultații suplimentare pe episod.

În baza acestora, poate emite bilete de trimitere atât spre specialişti, cât și pentru investigații paraclinice - și nu e limitat la o singură specialitate.

Specialistul la rândul său poate, de asemenea, să redirecționeze pacientul către alt specialist sau pentru analize complementare.
Concluzie:

Avem o confirmare clară și oficială, foarte recentă:

Medicul de familie poate elibera bilete pentru mai multe specialități diferite, în aceeași lună, dacă sunt afecțiuni diferite sau agravări...

Nu există o limită legală strictă în ceea ce privește numărul total de specialități către care se face trimitere - important este să fie justificate medical și legale din perspectiva CNAS.

| IL0VEDINER0 a răspuns:

Total gresit. Medicul de familie poate da si 10 trimiteri daca specialitatile sunt diferite.
Legea cu "doar o singura trimitere /luna" se aplica in cazul aceleiasi specialitati pentru ca trimiterea este valabila 30 de zile dar poate fi folosita o singura data.
Cel mai probabil s-au trimis tot felul de directive deoarece Statul Român nu prea are bani iar casa de asigurari care suporta cheltuielile, nici atât.

| VioletaT explică (pentru IL0VEDINER0):

Multumesc frumos! Am aflat intre timp ca la pacientii oncologici se pot da trimiteri cu monitor 2 si asa le permite legea sa dea.

| Alex765431 a răspuns:

Salut. E adevărat, nu are cum să dea mai mult de un bilet de trimitere pe luna, deoarece nu te lasă sistemul, CNAS.