| irinab2 a întrebat:

Bună, TPU! Am 17 ani și acum câteva zile am făcut niște analize de sânge.
La VSH valoarea a fost de 18 mm/h, iar valoarea maximă era de 10 mm/. Câteva ore mai târziu mi-a venit menstruația, deci când mi s-a recoltat nu aveam.
Oare asta a influențat valoarea crescută a VSH-ului? Ar trebui să repet analiza?

Atenţie! Problemele de natură medicală sunt probleme serioase care necesită asistenţă/consult specializat. Sugestiile date de utilizatorii TPU au doar o valoare orientativă şi în nici un caz nu exclud consultul profesional medical. Prin urmare vă recomandăm să apelaţi la personal medical specializat atât pentru diagnosticare, cât şi pentru tratament.
Răspuns Câştigător
| theacaciastrain a răspuns:

Bună ziua,

VSH (viteza de sedimentare a hematiilor) poate fi influențată de perioada de menstruație - nu foarte mult, dar ca sa fim siguri, va recomand recoltarea unei altei probe de sânge.

Sau putem vorbi pur și simplu de o infecție, care poate fi tratată medicamentos. Aflați acest lucru următoarea săptămâna, când va faceți analizele. Dacă valoarea VSH-ului a crescut semnificttiv, chiar și cu câțiva mm/h, e recomandat, dacă nu, chiar necesar sa contactați medicul de familie.

Multă sănătate!

1 răspuns:
| WhiteLife a răspuns:

Bună!
Nu sunt doctor :) Uite ce am găsit pe net

https://www.synevo.ro/viteza-de-sedimentare-a-hematiilor-vsh/

"Menstruaţia: VSH-ul creşte în timpul ciclului menstrual, atingând nivelul maxim în faza premenstruală şi scăzând în timpul menstruației."

Poți să-i spui doctorului/asistentei, dacă nu e asa importanta analiza respectiva (adică se urmarea altceva, nu vsh-ul), atunci probabil nu trebuie repetata. Dar cel mai bine e sa întrebi pe doctor. Multa sănătate!