Pentru lămâie. Un aliment acru este un șoc pentru organism. El este obligat să anuleze acidul introdus, punând la bătaie rezervele de sodiu. Ori, sodiul este acela care crează ionii prin care comunică neuronii, și atunci, până se găsește sodiu prin rezerve în organism, se produce o reacție musculară. Asta poate fi o explicație.
Iar cu gâdilitura, se referă la o sensibilitate a receptorilor din piele ai dtale, care interpretează acea gâdilitură ca un semnal periculos, de exemplu cum ar fi al unei insecte care umblă pe piele. Poate ai văzut undeva un cal, cum încearcă să scape de muștele de pe el, scuturând intr-un fel de tremur mușchii de pe corp. Cam asta pățești și dta la frizer.
Nu cred ca organismul scoate sodiul din nervi sa-l bage-n saliva. Acidul citric este un acid destul de slab, in stomac avem toti acid clorhidric. Daca ar fi sa neutralizeze acidul citric, asta s-ar face in intestine, lucru care n-are nicio legatura cu momentul in care simti gust de acru.
Eu auzisem varianta cu ionii de calciu, dar si asta mi se pare deplasat: cel mai simplu mod de a regla aciditatea este respiratia, daca expiri mai mult dioxid de carbon decat de obicei, obtii alta aciditate in corp. Oricum aciditatea din sange este strict reglementata si nu poti s-o schimbi la comanda. Daca schimbi semnificativ pH-ul sangelui intri-n coma.
Stimulii receptivi iti arata ceva nu este in regula fiind dusa o senzatie la extrem, asa este conceput corpul nostru.